2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Depresyonu
MAKALE #7020 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Mayıs 2011 | 4,785 Okuyucu
Bahar depresyonu, mevsimsel bir isimle anılmasına rağmen, tipik depresyonun belirtilerini veren ve büyük ölçüde de mevsime göre ortaya çıkan bir duygu durum bozukluğudur. Sıklıkla sonbaharda daha etkilidir ancak bazen ilkbahar aylarında da ortaya çıkarak bireyleri olumsuz olarak etkileyebilir. Baharla beraber doğada değişen dengeler ve düzensiz olarak alınan güneş ışığı beyindeki bazı hormonların ve kimyasalların da dengesini bozarak, bireyin kendisini mutsuz hissetmesine yol açar. Bedensel bioritm yani biyolojik saatimiz bozulur.

Normal depresyonda karşılaşılan temel belirtiler bahar depresyonu için de geçerlidir. O nedenle; mutsuzluk, sürekli bir hüzün hali, halsizlik, isteksizlik, uyku düzeninde ve süresinde değişiklikler, belirgin olarak kilo alma ya da kilo kaybı, ölüm düşünceleri, değersizlik hissi, aşırı duygusallık, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde bahar depresyonu düşünülmelidir ve bir uzman yardımı alınmalıdır.

Bazen depresyona bedensel başka şikayetler de eşlik edebilir; kas ağrıları, mide bulantısı, baş ve karın ağrıları, cinsel isteksizlik, aşırı iştah ya da iştahsızlık gibi belirtiler de mutlaka dikkate alınmalıdır.

Bahar depresyonunda en etkili olanın melatonin hormonu olduğunu ve bu hormonun da uyku düzeninden sorumlu olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bahar ve yaz aylarında artan güneş ışığı nedeniyle vücudumuzda üretilen melatonin hormonunun düzeyi de değişir ve bu değişkenlik bizim psikolojimizde, günlük hayatımızda, bazen de vüdumuzda bazı problemlere yol açabilir. Mevsimsel depresyon, adından da anlaşılacağı gibi döneme özgü bir depresyondur ve diğer depresyon türlerine oranla daha hafif ve kolay atlatılabilir. Ancak belirtiler iki hafta içinde düzelmiyorsa, şiddetleniyorsa, kendi kendine geçer düşüncesiyle beklemek yerine gecikmeden bir psikoloğa başvurmak gerekiyor.

Hemen hemen bütün depresyon türlerinde en çok etkilenenlerin kadınlar olduğu biliniyor. Bahar depresyonunda da 15-55 yaş arası kadınların etkilendiği ve toplam nüfus içinde depresyona yakalananların yüzde 70’inin kadınlar olduğu görülüyor. Bunun nedeninin kadınların ev, iş, çocuklar gibi pek çok alanda daha fazla sorumluluk almalarından ve bedensel olarak hormonal faaliyetlerinin daha fazla olmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Depresyona herkesin, hayatının bir döneminde yakalanabileceği, herkesin risk altında olduğu unutulmamalıdır. Üstelik depresyon tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. O nedenle özellikle daha önce depresyona yakalanmış kişilerin bu konuda daha dikkatli olmalarında fayda var.

Uyku düzenine ve saatine dikkat etmek, yeme alışkanlıklarını sağlıklı olanlarla değiştirmek, egsersiz ve spor faaliyetlerine zaman ayırmak, açık havada yürüyüşe çıkmak, özellikle mevsim geçişlerinde doktor kontrolünde gıda ve vitamin takviyesi yapmak, bir takım sosyal çalışmalara katılma, zevkli uğraşlar edinmek, gün ışığından olabildiğince çok yararlanmak bu geçiş dönemlerini atlatmaya yardımcı olacaktır. Bazen fototerapi olarak bilinen ışık tedavisi de yararlı olabilir. Işık tedavisi son yıllarda sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak dikkat çekiyor ve düzensiz güneş ışığından kaynaklanan bahar depresyonunu tedavi etmekte oldukça etkili olduğu düşünülüyor.

Sonuç olarak depresyon bireyin bütün yaşantısını, iş hayatını ve ilişkilerini olumsuz olarak etkileyen bir duygu durum bozukluğudur ve profesyonel bir yardım almadan atlatılması zordur. Belirtiler görüldüğünde mutlaka uzmanlara başvurmak ve gereken yardımı almak gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Depresyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Bahar Depresyonu ve Anneler Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Neden Bahar Depresyonu ve Panik Atak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Bahar Yorgunluğu Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN
► Bahar Sendromu Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bahar Depresyonu' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:37
Top