2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Mastürbasyon
MAKALE #7033 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE | Yayın Haziran 2011 | 74,026 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Mastürbasyon, kadın ya da erkeğin kendi kendini uyarıp haz veren cinsel bir tepki üreterek cinsel doyuma ulaşmasıdır. Çocukluk ve ergenlikte hem kadın hem erkek ilk cinsel deneyimlerini mastürbasyon yoluyla yaşarlar. Bu dönemlerde yaşanılan mastürbasyonlar, bedeni ve cinselliği tanıma ve anlamlandırma açısından önemlidir. Mastürbasyon cinsel fantezilerin ve cinsel hayal gücünün sonsuz kullanımı ile gerçekleşir. Kişi bu sırada kendisini ve karşısındakini dilediği gibi düşünür ve sonsuz bir güce sahip olur. Bu yüzden hiçbir cinsel eylem bu sınırsızlıkta ve mükemmellikte gerçekleşemez.

Mastürbasyon; güçsüz bırakan, bacak kaslarını ağrıtan veya baş ağrısı yapan bir olay değildir, cinsellik içgüdüsünden kaynaklanan bir davranıştır. Çünkü mastürbasyonun hiç bir fiziksel kötü tesiri yoktur, aksine rahatlamayı ve gevşemeyi sağlar. Halk arasında söylenen “sivilce yapar”, “gözlerin kör olur”, “ileride çocuğun olmaz”, “baş ağrısı yapar”, “bacakların ağrır” gibi sözler tamamen uydurmadır, cinsel mittir. Woody Allen’ın dediği gibi; mastürbasyonu küçümsemeyin, mastürbasyon çok sevdiğiniz biriyle seks yapmaktır. Eski dönemlerde mastürbasyon yapmanın imajı çok farklıydı ve zararlı olduğu sürekli vurgulanırdı. Zaman içerisinde yapılan araştırmalar sonucunda mastürbasyonun, aşırıya kaçılmadığı sürece, zararlı olmadığı tespit edilmiştir. Yani iki günde bir yapılan mastürbasyonun kişiye bir zararı olmaz, rahat olun. Ancak mastürbasyon iki tarafı keskin bıçak gibidir. Suçluluk duygularıyla ve her an yakalanma korkusuyla hızla yapılmaya çalışılırsa erkeği erken boşalmaya programlayabilir. Kişinin rahatlamasına ve kimseye zarar vermeden cinselliği yaşamasına yardımcı olduğu içinde doğaldır ve düzenli cinsel partneri olmayan bir erkek için en kolay tatmin yöntemidir.
Mastürbasyonu sadece partneri olmayan kişilerin yapmasının doğal olduğu anlayışı yersizdir. Bu anlayış, evli olan ya da partneri olan çiftlerin mastürbasyon yapmalarının çiftleri birbirinden uzaklaştıracağı, mastürbasyon yapan kişinin partnerini arzulamadığı, cinsel yönden onu cazip bulmadığı ya da sevmediği düşüncesine yol açar. Oysa çiftlerin hem bireysel olarak hem de karşılıklı olarak mastürbasyon uygulamaları doğaldır. Evlilikte mastürbasyon, eşler arasındaki cinsel ilişkiye olumlu katkılarda bulunabilir, cinsel yaşamı renklendirebilir, cinsel duyarlılığın ve cinsel arzunun artmasını sağlayabilir. Evlilik hayatında cinsel birleşme dışında kalan tüm cinsel doyum yolları arasında, evlilik ilişkisine en az zararı dokunan cinsel doyum yolu mastürbasyondur. Evlilikte eşlerden birinin var olan bir özrü, hastalığı, hamileliği, yolculuğu ya da isteksizliği gibi durumlarda kişinin kendisine, eşine ve evliliğine en zararı verecek olan mastürbasyonla cinsel doyumu yaşamak istemesi eşlerden birinin ya da her ikisinin cinsel gerilimini azaltarak, birbirlerine karşı daha anlayışlı davranmalarını sağlayabilir. Tüm bunlardan dolayı evlilik içerisinde kendi kendine doyumu sağlıksız bir tutum olarak düşünmek doğru değildir. Bu noktada önemli olan eşlerin mastürbasyona ve birbirlerine karşı bakış açıları ve takındıkları temel tutumlardır.
Mastürbasyon, cinsel yaşamın sadece önemli bir parçasıdır. Tek başına sevginin, tensel birlikteliğin, hissetmenin yerini tutamaz, tutmamalıdır. Eşlerin cinsel ilişkiden kaçınması ve mastürbasyona sığınması normal karşılanmamalıdır. Bu gibi durumlarda cinsellikle ilgili tehdit edici, rahatsız edici unsurlarının var olabileceği düşünülmeli ve bunlar sorgulanmalıdır.

Dr. Cem Keçe
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Mastürbasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     25 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayavar Cem KEÇE Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin Yazıları
► Mastürbasyon Psk.Soner EROL
► Mastürbasyon Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erkekler ve Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Çocukluk Döneminde Mastürbasyon Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocukluk Çağında Mastürbasyon Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Kompülsif Mastürbasyon Nedir? ÇOK OKUNUYOR Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Erken Çocuklukta Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Psk.Arzu GÜNEŞ
► Çocuğum Mastürbasyon Yapıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Mastürbasyon' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğaçlama Seks Eylül 2013
► Çocuk Gelinler Eylül 2013
► Penis Kırılması Mayıs 2012
◊ Hayat Böyle Devam Edemez Aralık 2011
◊ Yaş Farklılıkları ve Evlilik İlişkisi ÇOK OKUNUYOR Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:00
Top