2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolizmasının Yavaş Olduğunu Düşünenler İçin Kilo Vermeyi Hızlandıracak 5 Basit İpucu
MAKALE #7035 © Yazan Uzm.Dyt.Merve TIĞLI | Yayın Haziran 2011 | 25,367 Okuyucu
Metabolizmasının Yavaş Olduğunu Düşünenler İçin Kilo Vermeyi Hızlandıracak 5 Basit İpucu!!

Daha önce diyet yapmış herkes bilir ,kilo vermek için diyete başladığımızda düzenli tartılırız ve kiloların yavaş yavaş gittiğini görünce paniğe kapılır, asla hedeflediğimiz kiloya ulaşamayacağımızı düşünürüz. Uyguladığımız beslenme programına göre, metabolizmamızı dolayısıyla kilo vermemizi kolaylaştıracak ve hızlandıracak birçok faktör vardır. Aşağıdaki maddelerden uyguladığınız beslenme programınıza uygun olanları seçerseniz , istediğiniz kiloya çok daha çabuk ve kolay ulaşabilirsiniz.

*Daha Çok Sebze Yiyin

Lahana , marul, ıspanak, brokoli vb gibi düşük kalorili ve yüksek posa içeriğine sahip besinleri ağırlıklı tüketmek , vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri sağlarken aynı zamanda içerdiği bol posa sayesinde sindirim sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Gün içinde düşük kalorili bu besinleri tüketmenin bir diğer avantajı metabolizmaya sinyaller göndererek depolanmış yağların yakılmasını sağlamaktır.

*Daha çok su için

Birçoğumuz ihtiyacımızı karşılayacak yeterli miktarda su içmeyi zor buluruz ancak su tüketimini artırmak için çaba göstermeliyiz. Vücudumuzun ihtiyacını karşılayacak yeteli miktarda su tüketmek organ fonksiyonlarımızın düzenlenmesini sağlarken kaslarımızın daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur, cildin hidrasyonunu korur ve genel olarak kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

Vücudumuzun iyi bir şekilde hidrate olması kilo vermeyi hızlandıran en kolay yollardan biridir.

*Rafine Besin Tüketimini Azaltın

Rafine gıdaların aşırı tüketimi,ciddi kilo artışının altını çizmekte. Aslında rafine gıdalar en iyi ; ne doğal üründen var olmuş ne de normal görünümüne benzeyen orijinal formuna benzemeyen gıda olarak tanımlanabilir. Kilo kaybının devamını sağlayabilmek için rafine gıda tüketimini minimum düzeye indirgemeliyiz. Ekmek, patates, patates cipsi, kızarmış gıdalar, çok pişmiş etler, işlenmiş besinler rafine gıdalara örnek gösterilebilir aslında mevcut formu korunmamış tüm gıdaları rafine besin sınıfında düşünebiliriz.

*Yağ Yakımını Hızlandıran Besinler

Birçok besin metabolizmada yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olur bunu vücut sıcaklığını ve enerji harcamasını artırarak yaparlar. Bu besinlerden gün içerisinde küçük porsiyonlarda tüketmek ekstra kalori harcamanızı artırarak ,kilo vermenizi hızlandırır. Kırmızı biber, sarımsak, zencefil, tarçın, yeşil çay bu besinlerin başında gelir ki yağ yakma potansiyelleri yüksek olan belli başlı besinlerdir.

*Kardiovaskuler Egzersizler

Hepimiz fiziksel aktivitenin vücutta yağ yakımını hızlandırdığını biliyoruz. Belki yoğun iş hayatımıza ve çalışma rutinimize bağlı olarak uzun süren kardio egzersizleri yapmanın zorlukları olabilir. Ancak gün içerisinde yapılabilecek daha kısa süren seanslara sahip kardio egzersizler tercih edebiliriz. Dans, yüzme, bisiklet, jogging, tempolu yürüyüş uygulaması kolay kardiyo egzersizlerine örnektir.

Kilo Kaybını Hızlandırmak İçin Ne Yapmalıyız?

Hepimiz kilo vermemizi hızlandırmak için uygulanması gereken adımları takip etmeye çalışırız oysa bu adımlar kadar önemli olan diğer bir şey metabolizma hızımızı yavaşlatmamak için yapılmaması gereken şeyleri bilmektir .

Metabolizmayı yavaşlatmamak ve kilo kaybını hızlandırmak için yapılması gerekenleri kısaca özetleyebiliriz:

Beslenme programımızı uygulayarak hızla kilo kaybederken asla aç kalmamalıyız. Aç kalarak başlangıçta gerçekten birkaç kilo verebiliriz ama bir süre sonra vücut kendini koruma moduna geçer, yağ ve sıvı depolamaya başlar ki bu da hareketimizi kısıtlayacak ve dolayısıyla kilo almamızı sağlayacaktır.

Asla hızlı kilo vermemizi sağlayacak besin destekleri kullanmamalıyız. Bunlar hızlı kilo vermemize büyük oranda yardım ettikleri iddiasıyla kafamızı karıştırabilir ancak karaciğer ve böbrek harabiyeti, hiperaktivite, çarpıntı ve daha kötü ciddi yan etkileri vardır. Güvenilirlikleri yoktur, ciddi riskleri vardır ve beslenme alışkanlıklarımızda, yaşam tarzımızda değişiklik yapmadıkları için kalıcı kilo kaybı sağlamazlar.

Sağlığımızı garanti altına almak için daha hassas davranmamız gereklidir.
Kilo vermemizin hızlanmasına yardım eden bir diğer faktör olan fazla egzersizi, yine uygulamamamız gereken adımlardandır. Daha uzun antrenmanlarda daha iyi performans göstermek, yoğunluğumuzu artırmaya çalışmamız için bile antrenman yapmak iyidir, ama tedbirli davranmalıyız ve vücudumuzu zorlayacak işaretlere dikkat etmeliyiz. Eğer bir acı, ağrı hissedersek, nefes alma problemi yaşarsak veya kaslarımız zayıflarsa aşırıya kaçtığımız egzersizin belirtileri ortaya çıkmış demektir

Antrenmanlarımızda, performansımızı artırmaya yönelik bile olsa ,yaralanmalara sebep olacak ve kontrol edemeyeceğimiz kadar aşırıya kaçmamalıyız.

Konuyla ilgili uzmanlardan destek almak oldukça önemlidir. Kilo vermeye karar verdiğimizde ve kilo vermeye yönelik hazırlanmış programı uygulamaya başladığımızda hemen sonuç almak isteriz ancak unutmamız gereken en önemli şey hızlı kilo kaybının sağlığımız ve yaşam kalitemiz üzerinde ciddi zararları olabileceğidir.
Kilolarınızdan, karnınızdaki yağlanmadan utanmanız için hiç neden yok önemli olan biran önce onlardan kurtulmaya karar vermek ve sizin için size özel hazırlanmış beslenme programını uygulamaktır.

Metabolizmanızı Hızlandıracak Örnek Beslenme Programı

1.GÜN
Kahvaltı
2 Kaşık yulaf ezmesi.
3-4 Kaşık az yağlı yoğurt (2-3 kaşık suyla sulandırılacak) veya süt.
Meyve parçaları.
5-8 fındık veya 4-5 parça ceviz.
Öğle
Tonbalıklı salata
1 dilim ekmek (kepekli) veya 2 dilim etimek
Akşam
1 Porsiyon az yağlı sebze yemeği veya haşlanmış sebze(üzerine 1 tatlı kaşığı sıvıyağlı)
1 Porsiyon kepekli makarna
Ara öğünler
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz

2. GÜN
Kahvaltı
1 Porsiyon meyve
4-5 Kaşık az yağlı yoğurt veya süt
Öğle
1 Dilim peynir, domates ve yeşilliklerle hazırlanmış sandviç (2 dilim kepek veya çavdar ekmeğiyle)
Akşam
1 Porsiyon balık, tavuk veya hindi (Izgara, haşlama veya buğulama)
Salata (Zeytinyağlı, limonlu)
Ara öğünler
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz

3. GÜN
Kahvaltı
1 Porsiyon meyve
1 Bardak az yoğurt veya süt
Bir avuç fındık veya ceviz
Öğle
1 Büyük kâse çorba—tercihen sebze çorba--
1 Dilim peynir
1- 2 Dilim esmer ekmek

Akşam
Sebzeli kepekli makarna
1 kase light yoğurt

Ara öğün
2 Porsiyon meyve


4. GÜN
Kahvaltı
2 Kaşık yulaf ezmesi
3 - 4 Kaşık az yağlı - yağsız yoğurt veya süt
Meyve parçaları

Öğle
Peynirli salata (3 yemek kaşığı lor peynir, istediğiniz kadar salata)
1 Dilim esmer ekmek

Akşam
1 Porsiyon balık, tavuk veya hindi
Haşlanmış patates (1 orta veya 2 küçük boy)
1 porsiyon haşlanmış sebze

Ara öğün
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz

5. GÜN
Kahvaltı
1 Porsiyon meyve
4-5 Kaşık yağsız yoğurt ya da süt

Öğle
1 Porsiyon piyaz (Zeytinyağlı, limonlu), Salata
1 bardak ayran
Akşam
1 orta boy haşlanmış patates
1 Porsiyon balık, tavuk veya hindi (Izgara, haşlama veya buğulama)

Ara öğün
1 kivi +1 elma

Dyt.Merve TIĞLI









Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metabolizmasının Yavaş Olduğunu Düşünenler İçin Kilo Vermeyi Hızlandıracak 5 Basit İpucu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve TIĞLI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve TIĞLI
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın Makaleleri
► Kilo Vermeyi Sağlayan Yiyecekler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Zayıflamak İçin 25 İpucu Dyt.Nilgün AYDIN
► Yavaş Yemenin Yolları Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
► Kilo Almak İçin Püf Noktaları Dyt.Turgay KÖSE
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural Dyt.Banu Belkıs AŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Metabolizmasının Yavaş Olduğunu Düşünenler İçin Kilo Vermeyi Hızlandıracak 5 Basit İpucu' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dondurma Mart 2016
► Kışın Kilo Almayın Aralık 2014
► Harika Besin:Kinoa Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:16
Top