2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam Koçluğu
MAKALE #7065 © Yazan Psk.Dnş.Ercan TEKİN | Yayın Haziran 2011 | 7,813 Okuyucu
1- YAŞAM KOÇLUĞUNUN TARİHİ

Fransızca kökenli eski bir kelime olan “Coach”un anlamı, “insanları bir yerden diğerine taşıyan araç, araba” dır. Kavram, 1500’ lü yıllarda, İngilizce’ de de benzer bir anlamda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze yakın anlamda ilk kez 1840 yıllarında Oxford üniversitesinde “öğrencileri sınava hazırlayan özel öğretmenler” için kullanılmaya başlandı. 1889 ve sonrasında ise daha modern bir anlam içererek, “sporcu ekiplerini eğiten kişilere” verilen isimdi.

Koçluk terimi günümüzdeki anlamında ilk kez 1985 yılında Dr. Dick Borough tarafından kendi liderlik tarzını tanımlamak için kullanıldı. 1988 yılında Forbes dergisinde çıkan “Sigmunt Freud, Henry Ford’a Karşı” başlıklı makale koçluğun tanım olarak yerleşmesinde dikkat çekicidir.

Bu tarihlerden sonra giderek yaygınlaşan, popüler bir meslek oldu. Sayıları 100’ e ulaşan koçluk okulları 1992 yılında birleşerek Internatinal Coach Federation (ICF) ı kurdular. Koçluğun etik kurallarını düzenleyen, koçluk okullarına akreditasyon veren ve koçluk standartlarını oluşturan kurum 30 ülkede, yaklaşık 7000 üye ile faaliyet göstermektedir.

Yaşam Koçluğu Nedir?

Yaşam Koçluğu, birey olarak; kim olduğumuzu, gerçekte ne istediğimizi keşfederek hedefler koymamızı sağlayan ve bu hedeflere doğru yürürken bizi destekleyen bir süreçtir.

Yaşam Koçluğu, psikolojik yaklaşımlar içermekle birlikte psikolojik sorunlar yaşam koçluğunun çalışma alanı içinde değildir. Psikologlar ve psikolojik danışmanlar genellikle duygusal sorunlar ve geçmiş ile ilgilenmelerine karşın, koçluk fonksiyonelliğini yitirmemiş kişilerle ve geleceğe yönelik çalışır. Yaşam Koçu sorununuz ile ilgili size eğitim verecek bilgiye sahip değildir. Tam tersine sorarak öğrenmeye çalışır ve sizin de keşfetmenize yardımcı olur. Kısaca oturma odanıza hiç alışık olmadığınız bir açıdan, televizyonunuzun arkasından bakar. Yaşam Koçu ile Müşterisi ile arasında hiyerarşik bir ilişki yoktur.

Koçluk anlayışına göre her birey kendine özgüdür, biriciktir. Tıpkı koçun sorarak keşfetme-keşfettirme aşamasında ihtiyaç duyduğu müşterisinin yanıtları gibi. Yanıtlarınız size ait olsa da yaşam koçu kendi seçimini size empoze edebilir. Sizin seçimlerinizi bulmanızda size ait kararlarda söz sahibi olabilir. Çünkü yaşam koçuna göre siz, kendisine onun deneyimlerinde faydalanmak, nasıl davranılacağını ondan öğrenmek için ona başvurmuşsunuzdur.

Koçluk, başarılı insanların mükemmel bir hayat yaşayabilmeleri için önde gelen performans araçlarından biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Koçluk çalışması bire bir yapılan gelişim tartışmaları şeklinde yürür, kişilere güçlü ve geliştirilmesi gereken yönleri hakkında geri iletim verir, kişisel becerilerin geliştirilmesi ve performansın artırılmasına yöneliktir, çok geniş bir yelpazede yer alan konular için kullanılır.

Koçluk görüşmelerimiz sırasında müşteriler, kendileri için en önemli olan hedefi belirler, netleştirir ve buna bağlı olarak bu konudaki düşüncelerini, sözlerini, amaçlarını sıralar ve harekete geçerler.

Sevdiğiniz bir hayata sahip olmak değerlerinizi netleştirmek, anlamlı seçenekler yaratmak ve bunlara uyumlu bir şekilde harekete geçmekle başlar. Koçlar, koçluk çalışmaları sonucu daha dengeli bir yaşam, mutluluk, içtenlik, enerji, refah, odaklanma ve hayatınızın her alanında hareket geçme enerjisi elde edeceğinizi savunurlar.

Kim Koç’la Çalışır?

Girişimciler, iş sahipleri, profesyoneller ve geçiş döneminde olan insanlar bir koç ile çalışırlar. Profesyonel çabalarına ve hayattaki konumlarına bakmaksızın tüm danışanlarımızın ortak noktası: “hayattan daha fazlasını almaya çalışan, akıllı, başarılı ve cesur bireyler olmalarıdır.”

“Koçunuz da sizin için o destekleyici kişidir! Koçluk, hayatınız için kişisel bir çalıştırıcıya sahip olmak gibidir!”

Koçluk İlişkisinden En Fazla Faydayı Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Koçlar eğitime başlayanlardan iyi şekilde yararlanmalarını isterler. En iyi faydayı sağlamak için aşağıdaki noktalara uymanız beklenir.
● 1. Gerçekten İstediğiniz Şeye Odaklanın
● 2. Yeniden Kendinizi Tanımaya Başlayın
● 3. Yeniliklere Açık Olun
● 4. Koçluk Görüşmesine Hazırlanarak Gelin
● 5. Ev Ödevinizi Yapın

Süreç

Koçlar ile ayda bir ya da iki kez, bir buçuk saat süresince yüz-yüze görüşülür. Genellikle görüşmeleri aynı gün ve aynı saat olacak şekilde planlanır.. Görüşmelerin olmadığı haftalarda ise, hedefleriniz üzerinde odaklanmak ve fazladan çalışmak için mükemmel zamanlar olarak değerlendirilir. Koçluk sürecinde danışanlarla resmi bir anlaşma yapılmamasına rağmen koçluk ilişkisine minimum üç ila altı ay sürmesini önerilir.

Koçluğun faydaları zaman içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu deneyimi olabildiğince değerli hale getirmek için kişinin kendi kendisine taahhütte bulunması beklenir.
Koç ve müşteri, birbirlerine karşı dürüst ve açık olması, koçluk ilişkisinin değeri ve bütünlüğü için çok önemlidir. Bu doğrultuda konuşulan her şey tamamen gizli kalmasına özen gösterilir.

Genel olarak bu hizmetlerden, hayat kalitesini arttırmak isteyen, nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyen, hedef seçmekte güçlük çeken, değişimlerin arifesinde olan ya da değişimleri yaşamakta olan herkes yaşam koçluğu alabilir.

• Beş yıl sonra nerede olmak istiyorsunuz?
• Bıkmış olduğunuz ve değiştirmek istediğiniz bir durum var mı?
• Yaşamınızı değiştirmek istiyor musunuz?
• Görünümüzden hoşnut musunuz?
• Kendinize daha çok özen göstermek ister misiniz?
• Size farklı davranmasını istediğiniz birileri var mı?
• Kendinize daha çok yatırım yapma zamanı geldiğine inanıyor musunuz?
• Daha ilham verici bir yaşam sürmek ister misiniz?
• Seçim yapmak zorunda olduğunuz önemli bir fırsatla mı karşılaştınız?
• İlişkilerinizin daha pürüzsüz ve huzurlu olmasını ister misiniz?
• Değişim istiyor ancak ilk adımı atmaktan çekiniyor musunuz?
• Ne ile zaman kaybediyorsunuz?
• Ne zaman başlamayı düşünüyorsunuz?

● Ben kimim? (Farkındalık)
● Ne istiyorum? (Vizyon)
● Nasıl ulaşabilirim? (Eylem)

Yukarıdaki üç sorunun yanıtlanması ve eyleme geçmeniz ile devam eden bir süreçtir. Eylemleriniz yeni alışkanlıklar olarak yerleştiğinde artık Yaşam Koçuna ihtiyacınız kalmadığını ortaya koyar.

Koçluk sürecinde sorulara, açık ve dürüst olmaya, sürprizlere ve keşfetmeye, eyleme ve değişikliklere açık olmak, bu yaşantıdan faydalanmak için olmazsa olmazlardır.

KOÇLUK TEMEL YETERLİLİKLERİ

Aşağıda yer alan 11 temel koçluk yeterlikleri ICF tarafından tanımlanmış, günümüzde koçların kullandığı beceriler ve yaklaşımları anlamayı destelemek için geliştirilmişlerdir. Ayrıca deneyimlendiğiniz eğitimle, alınması gereken koçluk temel eğitimi seviyesi arasındaki farkı azaltmak anlamında da size destek olmaktadır.

Son olarak bu yeterlikler ICF Sertifika Alma sınavını oluştururlar. Bu sınavdaki temel yeterlikler 4 grupta toplanmıştır.

A. YAPIYI KURMAK
1. Ahlaki Temel Kavramlar Ve Mesleki Standartlara Uymak
2. Koçluk Anlaşmasını Oluşturmak
B. İLİŞKİYİ BİRLİKTE VE EŞZAMANLI YARATMAK
3. Danışan İle Güven Ve Samimiyeti Oluşturmak
4. Koçluk Varlığı
C. ETKİLİ İLETİŞİM
5. Aktif Dinleme
6. Güçlü Sorular Sorma
7. Direk İletişim
D. ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRMA VE SONUÇLAR
8. Farkındalığı Yaratmak
9. Hareketleri Tasarlamak
10. Planlama Ve Hedef Koyma
11. Gelişimi Ve Sorumluluğu Yönetme

8- YAŞAM KOÇLARI İNSANA NE YAPAR?

Egzersiz 1: Tanıdığın 20 kişiden, seninle ilgili 3 pozitif sıfat yazmalarını iste. Sonra oturup bunları oku. Gördün mü, o kadar da nefret edilecek biri değilmişsin. İnsan kötü taraflarına odaklı varlık olduğundan, kendine ait güzel şeyleri ödüllendirmiyormuş. Halbuki bak!
Egzersiz 2: Aşağıdakileri bir kağıda yaz, ve günde 3 defa, en inandırıcı tonda kendine yüksek sesle oku.
Egzersiz 3: Sağlıklı beslen. Omega 3 ve 6 kullan.
Egzersiz 4: Mutlu insanlarla konuş, güldüren filmler seyret, iyi şeyler oku.
Egzersiz 5: Küçük turuncu sticker’lar al ve evinde çeşitli yerlere yapıştır. Onları her gördüğünde gül, kıkırda, gülümse.
Egzersiz 6: Düşün ki sinemadasın. Film senin hayatın. Bugünden 5 yıl sonrasına kadar uzanıyor. Ne izlemek istiyorsun? Önündeki bu 5 yıl içinde, kendini nasıl görmek istiyorsun? Yaz.
Egzersiz 7: Kendine, ne yapmak istediğinle ilgili somut istekler içeren bir mektup yaz. İki günde bir oku. Değiştir, ekle, çıkar.

11) SIKÇA SORULAN SORULAR
11.1) Koçluk Diğer Yöntemlerden Nasıl Farklıdır?
Koçluk, mentorluk, danışmanlık, terapi temelinde hepsi birbiri ile ilişkili, zaman zaman çakışan fakat ilgi odakları farklılık gösteren yöntemlerdir.
● Profesyonel koç, danışanın kendi vizyonuna ve kaynaklarına ilgi gösterir.
● Profesyonel koçluk, hedef oluşturma, sonuç yaratma ve kişisel değişim yönetimi gibi bireyin yaşamına odaklanan bir servistir. Koçluk alan kişinin bir problemi olması gerekmez. Amaç, daha iyiye ve daha hızlı ilerlemektir.
● Koçluk, kişisel ve profesyonel gelişmeyi destekleyen ve spesifik sonuçlar elde etmek amacı ile, birey tarafından istenilen değişiklikleri gerçekleştirmeyi hedefleyen bir çalışmadır.
● Koç genellikle danışanın daha başarılı olması ile ilgilenir ve kişinin bireysel hedeflerine daha çabuk ulaşması için destek verir.
● Terapiden farklı olarak, koçluk şimdiye ve geleceğe odaklıdır, geçmiş sorunlarla ilgilenmez.
● Koç danışanın değişim sürecinde yer alır, terapide bu duruş uygun değildir
● Terapi, bireyin içindeki çatışmalara, çözülmek istenen problemlere, geçmişte yaşanan ve bireyin duygusal fonksiyonlarını etkileyen bariyerlere veya bireyler arasındaki çatışmalara odaklanır. Duygusal fonksiyonlarda iyileşme sağlar.
● Danışmanlık, birey veya organizasyonun iş problemlerinin analizine odaklanır. Analiz eder, değerlendirir ve gelişme için öneriler ve sistemler sunar, genellikle uygulamaya da katılır. Danışman, alanında uzmandır ve tecrübeye sahiptir.
● Koç, birey veya ekiplerin kendi çözümlerini oluşturmaya yeterli olduklarını varsayar ve danışanın kendisine gerekli olan bilgiyi edinmesini, yetenek ve becerileri geliştirmesini destekler ve bunu her aşamada kullanmasını amaçlar.
● Mentor, kendi deneyimini kullanarak işletme sisteminin belli bir alanında veya kariyer gelişiminde yol gösteren kişidir. Odaklandığı nokta spesifik deneyimi ve bilgisini başarılı şekilde aktarabilmektir. Mentorlar gerektiğinde koçluk becerilerini kullanır.
11.2) Koçluk Ne Tip Sonuçlar Sağlar?
Koçluk çalışması sizi kendi hayatınızı yönetmeyi öğretmeye davet eder; bariyerleri kaldırmanızı, ilerlemenizi ve kazanmanızı öğretir, ardından da sizin uygulamanızı bekler. Değişimin en zor yanlarından biri alışkın olduğumuz, rahat ettiğimiz bölgenin dışına çıkmaktır. Bilinmeyen ve belirsizlikleri olan, yeni bir alana adım atmaktır. İşte koçluk sizin istediğiniz yöndeki değişiminiz için gerekli olan kapıların anahtarını size verir.
● Hedeflerinizi doğru olarak belirlemenizde netlik sağlar.
● Vizyonunuz, değerleriniz, tutku ve yetkinlikleriniz ile kariyeriniz/yaşamınız arasında uyum kurmanıza yardımcı olur.
● Tarafsız dinleme, rehberlik ve geri iletim sunar. Böylece daha hızlı ilerlersiniz.
● Sizi organize ve hedefe yönelik tutarak, daha kararlı adımlar atmanıza yardımcı olur.
● Daha etkin ve verimli sonuçlar üretirsiniz.
● Sizi harekete geçiren itici bir güçtür.
11.3) Koçla Çalışmaya Başladıktan Sonra Neler Değişir?
● Kendinizle ilgili farkındalık yaratırsınız.
● Hedeflerinizi daha kolay ve etkin bir şekilde belirlersiniz.
● Kaynaklarınızı daha etkin kullanmaya başlarsınız.
● Öz disiplin sağlarsınız.
● Önceliklerinizi belirlersiniz.
● Ertelemeyi bırakırsınız.
● Etkili adımları atmaya hemen başlarsınız.
● Hatalarınızdan ders çıkarır, sürekli öğrenerek performansını artırırsınız.
● İş ve özel yaşam dengenizi kurarsınız.
● Yaşamınızın lideri olursunuz.
11.4) Koçluk İlişkisi Ne Kadar Sürer?
Koçluk çalışmasının süresi bireyin veya ekibin tercihleri ve ihtiyaçlarına bağlıdır. Belirli bir konuya odaklanan koçluk çalışmaları genellikle üç ila altı ay sürer. Bununla birlikte, sürenin gelişmelere göre uzaması veya kısalması mümkündür. Bazı bireyler, uzun dönemli olarak bir koçla çalışmayı faydalı bulup, tercih edebilirler.
Biz ilk tanışma görüşmesini ücretsiz yapmaktayız. Bu görüşme, hem koçun danışanın mevcut durumunu ve beklentilerini anlamasına, hem de danışanın koç hakkındaki ilk izlenimi edinmesine olanak tanır.
Görüşmelerin frekansı ve süresi danışanın ihtiyacına göre planlanmakta ve tercihen yüz yüze, gerekli durumlarda telefon üzerinden yapılmaktadır.

11.7) Koçluk Prosesinin Başarısı Nasıl Ölçülebilir?
Ölçümler iki şekilde olabilir.
1- Bireyin veya ekibin performansı, koçluk ilişkisi başında belirlenen hedefin gerçekleşmesi, artan gelir/karlılık, bir başarı elde etme veya diğer kişilerden alınan geri iletim ile ölçülebilir ki bunlar dış göstergelerdir.
2- Kişinin kendi farkındalığının artması ve değişmesi, daha etkili davranışlar sergilemesi, düşünme şeklinde değişiklik, daha güvenli davranışlar gibi kişinin kendi kendini değerlendirebileceği iç göstergeler de ölçüm kriterleridir.

KAYNAKÇA
● http://www.fakocakademi.com/
● http://www.dinamikegitim.com/yasamkoclugu.htm
● http://www.insankaynaklari.com/ikdotnet/icerikdetay.aspx?KayitNo=3830
● Yaşam Koçluğu, Miedaner Talane, Kuraldışı Yayınları, 2004
● Yaşam Koçluğu ve İyilik Hali, Doç. Dr. Füsun Akkoyun, A.Ü PDR Topluluğu Semineri, 2005
● www.peryon.org.tr/kocluk.doc
● http://www.findyourcoach.com/0o-personal-coach.htm
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşam Koçluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ercan TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ercan TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ercan TEKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Ercan TEKİN
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ercan TEKİN'in Yazıları
► Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Öğrenci Koçluğu Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Sınav Eğitimi ve Koçluğu Psk.Umut ÇİÇEK
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Zekeriya GUTER
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yaşam Koçluğu' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Cinsel Gelişim Aralık 2014
► Örgütsel Davranış Haziran 2011
► Aile Sistemi ve Sağlığı Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:08
Top