2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mastürbasyon Sağlığa Zararlı Mıdır?
MAKALE #7071 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Haziran 2011 | 20,937 Okuyucu
Mastürbasyon üzerine kurulmuş cinsel mitler ve şehir efsaneleri:
Sadece Erkekler Mastürbasyon Yapar Ve Mastürbasyon Sağlığa Zararlıdır - Yanılgı mı Gerçek mi ?

Mastürbasyon Nedir ?

Mastürbasyon denildiğine genelde cinsel organların elle uyarılması sonucunda çoğu zaman orgazm ile sonuçlanan durum anlaşılır. Bu uygulamada farklı cisimler de kullanılabilir. Mastürbasyon , cinsel ilişki ile birlikte en çok yaşanan cinsel aktivitelerdendir. Mastürbasyon yapan partnerin izlenmesi cinsel tahriki arttırdığı için , cinsel ilişki esnasında da tercih edilir.

Mastürbasyon hakkında yanlış bilgiler: Mitler! Mitolojik söylemler! Şehir efsaneleri!

1.MİT: Mastürbasyon Hakkında Yanlış Bilinen:

Mastürbasyon sadece gençlikte yapılan bir şeydir ve ileriki yaşlarda asla yapılmaz!

Mastürbasyon hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştirilen bir cinsel aktivitedir. Birçok insanın mastürbasyonun sadece gençler tarafından yapılan bir şey olduğunu düşünmesine rağmen mastürbasyon için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Gençlerin kendi vücutlarını keşfetmek için daha çok mastürbasyon yaptıkları doğrudur, fakat gençlerin oran olarak daha fazla mastürbasyon yaptıkları söylenemez. Araştırmalara göre erkeklerin %90 ı kadınların da% 60-%80i ilk yetişkinlik dönemlerinde mastürbasyon yapıyor. Yetişkinlerin mastürbasyon alışkanlıklarına bakıldığında benzer sonuçlara rastlanır. 60 yaşın üzerinde olan 800 kişide yapılan bir araştırma, bu kişilerden %46 sının hala düzenli olarak mastürbasyon yaptığını gösteriyor. Bir başka araştırmaya göre ise yaşlılar haftada bir ya da birkaç kez mastürbasyon yapıyor.

2. MİT: Mastürbasyon Hakkında Yanlış Bilinen:

Sadece erkekler mastürbasyon yapar! Kadınlar mastürbasyon yapmaz!

Her ne kadar istatistiklere göre erkekler kadınlara oranla daha fazla mastürbasyon yapıyor olsa da, kadınlar bu konu hakkında çok fazla konuşmadıkları için bu sonuçları kesin sonuçlar olarak değerlendirmemek gerekir. Bu farklılık aynı zamanda kadınlar için geçerli olan farklı toplumsal ölçütlerden de kaynaklanır. Türkiye’nin ve Türk insanımızın kültürel kodlarına bakıldığında genç kızların bir çok cinsel kısıtlamalar ile karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz. ("Ayıp, Yasak ve Günah üçgeni") Cinsel tecrübeyi ve cinsel zevki sadece evlendikten sonra yaşanılması gerekir diye içselleştirilmiş şemaları bulunmaktadır. Kadınların cinsellikten zevk almaları gerekmediği ya da buna izinli olmadıkları kanısı, çoğu zaman gençliklerinde mastürbasyon yapmaya cesaretlerinin olmaması ya da vicdan azabından dolayı (Süperego baskısı, Süperego anksiyetesi) hiç mastürbasyon yapmamalarının sebebidir. İyi ki , kimin mastürbasyon yapabileceğini ve kimin yapamayacağını belirleyen biyolojik sınırlar yok, ve bu yüzden vicdan duyguları bu konuda tamamen yersizdir.

Sağlıklı bir cinsel hayat geliştirebilmek için hem genç erkeklerin hem de genç kızların suçluluk duygusu hissetmeden, huzursuzluk duygusu yaşamadan mastürbasyon yapabilmeleri gereklidir. Mastürbasyon hem erkekler hem de kadınlar için çok doğal, sağlıklı ve de zevk veren bir cinsel aktivitedir.

3. MİT: Mastürbasyon Hakkında Yanlış Bilinen:

Mastürbasyon sağlığa zararlıdır!

Mastürbasyonun olumsuz sonuçlarının olduğu yanılgısı geçmişe dayanır. Günümüzde modern bilim, mastürbasyonun olumsuz sonuçlar doğurmadığını doğrulamıştır. Mastürbasyonun sağlık için tamamen zararsız olduğu konusunda tüm tıp dünyası hemfikirdir. Hatta burada tam tersi bir durum söz konusudur- erkekte günlük boşalmalar sperm kalitesini arttırıyor.

Mastürbasyon sağlığa zararlı değildir. Erkeklerin düzenli mastürbasyon yapması prostat kanserini önleyebiliyor. Mastürbasyon ancak halka açık yerlerde veya zoraki bir şekilde yapıldığında, bağımlılık haline geldiğinde bir hastalık ya da sağlıksız bir durum olarak değerlendirilebilir.


4. MİT: Mastürbasyon Hakkında Yanlış Bilinen:

Evliyken ya da ilişkideyken mastürbasyon yapılmaz!

Günümüzde halen bir çok kişi ilişkisi olan insanların cinsel ilişki yaşabilecekleri ya da cinsel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir partnerleri olduğu için mastürbasyon yapmadıklarını düşünüyor. Maalesef bunu onaylayamıyoruz, çünkü araştırmalar bunun tam aksini gösteriyor. Amerika'da Kinsey Enstitüsü, Playboy ve Redbook gibi magizinler sürekli bir ilişkisi olan kişilerden %50'sinin mastürbasyon yaptıklarını ortaya koymuştur.

Mastürbasyon bir ilişkide tamamen normal bir şey olup, kişiye kendi bedenini tanıma ve haz aldığı şeyleri keşfetme gibi olanaklar sunduğu için de, daha iyi bir cinsel hayatın yaşanmasına yardımcı olur.


(Abdullah ÖZER M.A./M.Sc.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mastürbasyon Sağlığa Zararlı Mıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Mastürbasyon Psk.Soner EROL
► Mastürbasyon Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erkekler ve Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Evlilikte Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Çocukluk Döneminde Mastürbasyon Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocukluk Çağında Mastürbasyon Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Kompülsif Mastürbasyon Nedir? ÇOK OKUNUYOR Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Erken Çocuklukta Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Psk.Arzu GÜNEŞ
► Çocuğum Mastürbasyon Yapıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocukluk ve Ergenlikte Zararlı Oyunlar Psk.Selen Türkiş ELÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mastürbasyon Sağlığa Zararlı Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:36
Top