2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Terapi Nedir? Ne Değildir?
MAKALE #7082 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Haziran 2011 | 5,145 Okuyucu
En farklı cinsel bozukluklar dahi, bir çiftin cinsel terapi veya cinsel danışmanlık hizmeti almasını gerektirebilir. Bu noktada terapi uzmanı seçme konusunda bilmeniz gerekenler nelerdir? Seanslarda neler yapılıyor? Aşağıda cinsel danışmanlık ve cinsel terapi konusunda gereken bilgileri bulabilirsiniz!

Terapinin Temelleri:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından resmi olarak teyit edildiği üzere: Her insanın bedensel ve ruhsal mutluluğunun önemli bir bileşeni sağlıklı bir cinsel hayattır. Tekrardan mutlu ve tatmin edici bir cinsel yaşam oluşturmak için, cinsel rahatsızlıkların nedenlerinin araştırılması çok önemlidir. İşte cinsel terapinin amacı da budur.

Cinsel terapi, 60’lı yıllarda Amerikalı araştırmacı Forscher William Masters ve Virginia Johnson tarafından hayata geçirilmiştir. Geleneksel eşli terapilerin aksine, cinsel terapi bir ilişkide başarılı bir cinsel temasın yeniden oluşturulması üzerinde yoğunlaşmaktadır. Terapi hedefinin başarılması için, seans odasında yapılan görüşmeler, evde yapılan pratik alıştırmalarla kombine edilir.

Önemli: Cinsel problemler organik (başka deyişle ilaçlı tedavi veya cerrahi müdahale) yollarla giderilemez, bilakis sadece psikoterapik yöntemler kullanılarak üstesinden gelinebilinir.

Cinsel terapist nasıl olunur?

Türkiye’de “Cinselterapist” tanımı yasa ile korunan bir meslek tanımı değildir. Bu nedenle böyle bir eğitimin kim tarafından verileceği ve kimlerin böyle bir eğitime katılabileceği konusunda yasal düzenlemeler yoktur. Neredeyse her isteyen, kendi kendine cinsel danışman veya cinsel terapist meslek unvanını verebilmektedir. Almanya’da ise cinsel terapi eğitimi sadece psikoterapistlere verilmektedir. Gerekli eğitim tamamlandıktan sonra sertifika alınıyor ve bu sertifikada alınan eğitim içeriği ve mezuniyet başarısı onaylanıyor. Almanya’da bulunan “Alman Cinsel Araştırmalar Birliği” (DgfS) bu tip cinsel terapi veya cinsel danışmanlık eğitimi alınabilen dünyanın en eski eğitim kurumudur.

Seansların Seyri:

Her seansta gizli tutulacak bir görüşme yapılır ve burada mümkün mertebe utanç duygusu ve kısıtlama altında kalmadan kendi özel yaşamınız ve cinsel temaslarınızın seyrine ilişkin samimi açıklamalarda bulunursunuz. Korkular ve gizli tutulan istekler üzerine konuşmalar yapılır. Cinsel sorunlar genellikle bir cinsel terapist yardımıyla aşılabilir, dolayısıyla danışana tatmin edici bir cinsel hayatını tekrardan geri kazandırılmaya çalışılmaktadır. Terapiler iki bölümden oluşuyor: Terapi oturumları ve evden yapılan pratik alıştırmalar.

Terapi Oturumları:

Burada birinci amaç, öncelikle danışanla terapist arasında başarılı bir iletişimin kurulmasıdır: Cinsel ilişki nasıl yaşanıyor? Ne tür engeller var? Neler başarılabiliniyor? Mevcut durumun düzeltilmesi için neler yapılması gerekiyor? Danışana bu ve benzeri sorular yöneltilmektedir. Bunu takiben cinsel terapistin görevi soruna bir cevap bulmaktır. Sabit bir partneriniz varsa, mevcut durumun daha iyi kavranması ve zorlukların (orgazm problemleri, erken boşalmanın ve benzeri) üstesinden birlikte gelmek için terapinin eşle (partnerle) beraber alınması tavsiye edilir. Ancak, terapileri tek başınıza almayı da tercih edebilirsiniz.

Alıştırmalar:

Terapinin pratik bölümünde ise cinsel temasın kabulü esnasında olumlu etki sağlayan erotik ve tahrik edici ortamın yeniden yaratılması için, görüşmelerde ele alınan konular, fiilen uygulamaya dökülür. Cinsel terapist problemin nedenlerini tespit eder ve bunun üzerine, çiftin arasındaki problemlere en uygun etkiyi gösterecek gerekli alıştırmaları önerir. Zaman içerisinde (ve gereken süre tanınarak) pratik alıştırmalar %90 başarı gösterir.

Avantajlar ve Sınırlar:

Bu süreç, psikolojik kaynaklı cinsel sorunlar için çok uygundur: İlişkide yaşanan iletişim zorlukları, cinsel fizyolojiye ilişkin bilgi eksiklikleri ve benzeri. Ancak bu durumun nedenleri, bilinç dışında (bilinç altında) yatıyorsa, o zaman farklı bir terapi yönteminin (psikanalitik psikoterapi , bütüncül terapi ve benzeri) uygulanması gerekli olacaktır

Nedenler:

Cinsel fonksiyon bozuklukları, ruhsal veya bedensel nedenlerden kaynaklanabilir veya ilaç ve uyuşturucu kullanımına bağlı olarak gelişmiş olabilir. Bedensel ve ruhsal nedenler arasındaki ayrımı, örneğin arzu, tahrik ve tatmin olma durumları tamamen problemli midir yoksa vücudun bu işlevi bir eşle beraber cinsel birliktelik halindeyken yerine getirememesine rağmen, kendi kendini tatmin sırasında bu “işlev” yerine getirilebiliyor mu, sorusunun cevaplanması gibi basit bir yöntemle tespit edilebilir.
Fonksiyon bozukluğu nedenlerinden bağımsız olarak, cinsel hayatta problemlerin baş göstermesi genellikle “circulus vitiosus” (kısır döngü) adı verilen duruma neden olur. Bir sonraki seferde tekrardan bir şeylerin yolunda “gitmemesini” bekleme durumu, gerilim ve baskı oluşmasına yol açar.

Vücudumuzdaki cinsel fonksiyonlar, büyük ölçüde Vagus’un (onuncu kafa siniri) (Parasempatika (otonom sinir sistemi)) sinir sistemi yoluyla yönetilir. Bu sistem normal olarak sindirim ve uykudan sorumludur. Gerilim durumu ortaya çıktığında, normal olarak dikkat, stres ve performanstan sorumlu sempatika sinir sistemi kapanır. Buradan hareketle baskı altındayken cinsellikte “sürecin normal işlememesinin” nedeni kolayca anlaşılmaktadır.

Cinsel terapinin amaçları, genel olarak aşağıda belirtilmiştir:
  • Cinsel performans baskısından kurtulma
  • Korku ve utanç duygularının giderilmesi
  • Kendi bedenini algılamanın düzeltilmesi ve iyileştirilmesi
  • Kendi cinsel ihtiyaçlarına ilişkin anlayışın düzeltilmesi ve iyileştirilmesi
  • Cinsellikte partner iletişiminin düzeltilmesi ve iyileştirilmesi
Burada, elbette diğer eşin de beraberce tabu konu olan seks üzerine konuşabilmeyi ve kendi hayal ve isteklerini formüle edebilmeyi öğrenmesi gerekmektedir.

Tüm dünya cinselliği konuşuyor, dizilerde veya haberlerde seksin yer almadığı neredeyse tek bir gün dahi yok. Ancak medya tarafından yürütülen bu özgürlük, çoğunlukla bizlerin hislerine hitap etmiyor.
Cinsellik neredeyse her insan için hala daha hassas bir konudur ve hatta bazıları için bir tabudur.

Zihnimiz, bu konuda duyarlı ve hassas davranmaktadır ve vücudumuz, bu konuda aynı derecede ve kısmen daha fazla hassastır. İş yerindeki stres, performans baskısı, aşırı yük ve bitkinlik cinsel hayatımızı kısıtlamaktadır. Kendi kısıtlamalarımız, utançlarımız, korkularımız ve edinilen yanlış bilgiler de cinsel hayatımızı benzer şekilde kısıtlamaktadır.

Dini, sosyal veya ahlaki bakış açılarına göre cinsellik daima farklı değerlendirmelerle ele alınır.

Kendinize aşağıdakilere benzer sorular sorun:
  • Cinsel yaşamımda somut sorunlar yaşıyor ve bunlara katlanıyor muyum?
  • Eşim, hala bana zevk veriyor mu yoksa artık cinsellikten hoşlanmıyormuyum?
  • Seks düşkünü müyüm, seks müptelası mıyım?
  • Neden cinsellikten zevk almıyorum?
Hem zaman ve paradan tasarruf etmek, hem de sinirlerinizi boş yere fazla yıpratmamak için, problemlerinizi fark ettiğinizde daha başlangıç aşamasında, bunları cinsel bozukluklar alanında yetkin ve uzman kişilere bildirilmeniz önemlidir.

(Abdullah ÖZER M.A./M.Sc.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Terapi Nedir? Ne Değildir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Cinsel Terapi Nedir, Ne Değildir? Psk.Gülüm BACANAK
► Cinsel Terapi Nedir? Psk.Ece KOÇ
► Cinsel Terapi Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Cinsel Terapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Cinsel Terapi Nedir? Ne Değildir?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:13
Top