2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Hayat ve Cinsel Danışmanlık
MAKALE #7087 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Haziran 2011 | 5,350 Okuyucu
Bazen sıkıntı, başarısızlık korkusu, iş yükü, yoğunluk ve hayal kırıklıkları arasında dolaşan bir kısır döngü oluşmaya başlar ve problem daha da şiddetlenir ve sonunda eşler veya eşlerden biri bedensel temas ve yakınlık kurmaktan kaçmaya başlar. Bu da tartışma, suçlama, kaçma ve uzaklaşmaya neden olabilir ve hatta ayrılık düşüncelerinin bile ortaya çıkmasına neden olabilir.

Cinsel sorunlarının en sık karşılaşılan nedenleri erken çocukluk yaşlarında gelişen bozukluklar, yaşam sürecinde insanı yaralayan tecrübeler, birlikteliklerde yaşanan ilişki problemleri, bedensel problemler veya istek ve arzular ile gerçek imkanlar arasındaki uyumsuzlukların neden olduğu içsel psişik (ruhsal) çatışmalardır. Gerçekte çok az sayıda insan kendi cinsel yaşantısından memnundur ve cinsel yaşantısından memnun olmayan ve hayal kırıklığına uğrayan insanların sayısı ise her geçen gün artmaktadır. Uzun süre seks yapmayan veya kısıtlı seks yaşantısı olan insanlar, yaşam kalitesini daha az hissederler, ayrıca kendi cinsel yaşamından hoşnut olmama durumu, genellikle depresyona veya diğer psişik rahatsızlıklara yol açar. Bu durumlara maruz kalan kişilerde sonuç, çoğunlukla cinsel problemlerine yönelik uzman desteği alıp almamalarına bağlıdır. Bu problemlerin ne yazık ki hala daha “utanç verici” hissedilmesi nedeniyle, uzman desteği alınması nispeten az karşılaşılan bir durumdur: Bu tip sorunları olan kişilerin büyük çoğunluğu kalıcı bir değişiklik yapmadan, yıllarca bu sorunlara katlanmaya devam etmektedir. Ancak profesyonel cinsel terapistlerden cinsel danışmanlık ya da cinsel terapi hizmeti almayı tercih edenler sorunlarıyle ilgili detaylı bir açıklama alabilmektedir ve cinsel hayatlarını sorunsuz bir şekilde idame edirebilmektedir. Bazen hiç eğitim almamış ya da yetersiz eğitim almış cinsel terapistlerle karşılaşılabilmekte, bu durumda genellikle terapi çok kısa sürmekte ve terapi sonrasında, başarı sağlanamamaktadır, çünkü sorunun altında yatan gerçek nedenler hala büyük ölçüde olduğu gibi durmaktadır. Bu durum genel olarak, sadece tek bir seans neticesinde hemen çabucak birkaç “Tavsiye” verilmesi veya birkaç etkili fakat aldatıcı “Görev” verilmesi veya (genellikle tıp doktorlarında görüldüğü üzere) hemen birkaç ilaç veya farklı maddenin reçeteye yazılması şeklinde görülmektedir.

Cinsel Danışmanlık ve Cinsel Terapi’de ilk görüşmede önem verilen hususlar: (Çok Kısa Özetle!)

Cinsel geçmiş (kendi kişisel cinsel gelişiminin geçmişi ve tecrübeleri)
Aile geçmişi (Anne babayla ve kardeşlerle ilişki, ebeveynlerle ve örnek alınan kişilerle ilişki, değerler ve kurallar, korku ve suçla başa çıkma, iz bırakan yaşam tecrübeleri)

Güncel ilişkilere ilişkin sorular (Tanışma, sonraki gelişimi ve mevcut durum)

Güncel cinsel yaşama ilişkin sorular (Cinsel istek, tahrik, temas ve orgazm)

Cinsel terapi ve Cinsel danışmanlık

Yatakta zevk yerine artan bir şekilde hayal kırıklıklarına uğrandığında cinselliğe karşı ilgisizlik çok normaldir. Burada cinsel danışmanlık ya da cinsel terapi hizmeti bu sorunun temellerine ulaşılmasına ve bunların mümkün mertebe giderilmesine yardımcı olacaktır. Olağan yaşam akışı içerisinde cinsel problemlerin yaşanması asla sıra dışı bir durum değildir: İstatistik değerlendirmeler her insanın yaşamı boyunca en az 1 defa cinsel açıdan zorluk yaşadığını göstermektedir! Ancak problemin “kendiliğinden” kaybolması için yıllarca veya yaşam boyunca beklemek zorunda kalmak yerine birkaç hafta süreyle bu durum üzerine yoğunlaşmanız, bir başka deyişle gerekirse cinsel danışman veya cinsel terapistlerden destek almanız tavsiye olunur.

(Abdullah ÖZER M.A./M.Sc.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Hayat ve Cinsel Danışmanlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Cinsel Danışmanlık Psk.Dnş.Samet ÖNDER
► Ana Kuzusu Erkekler, Gelinler ve Cinsel Hayat… Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Hayat ve Cinsel Danışmanlık' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:14
Top