2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpeklerde Zehirlenme ve Tedavileri-Kediler İçin Zehirli Olan Bitkiler -Kedi ve Köpeklerde Parasetamol Zehirlenmesi
MAKALE #7104 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Haziran 2011 | 222,473 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
-KEDİ VE KÖPEKLERDE ZEHİRLENME VE TEDAVİLERİ-KEDİLER İÇİN ZEHİRLİ OLAN BİTKİLER –KEDİ VE KÖPEKLERDE PARASETAMOL ZEHİRLENMESİ

Ev kedi hastalarını bilinçlendirmek amacıyla kedilerde zehirlenme yapan bitkilerin isimlerine bu makalemde değinmek istiyorum. Kedi ve köpeklerde insanlar için güvenilir olarak kabul edilse de paresetamol =asetominofen kedi ve köpekler için ölümcül olabilmektedir.Bu zehirlenme etkisi şeklinde olmaktadır,özellikle küçük hayvanlar için öldürücüdür.toksik etki oluşması için alınması gereken doz kediler için 10 mg /kg ,köpekler için 150-200 mg/kg dır.Köpeklerde uygun şekilde saklanmamış tabletlerin fazla miktarda alınması ile şekillenmektedir.Parasatamol alımından 1-4 saat içinde genelde 6-24 saat içinde görülür.Kedi ve köpeklerde solunum güçlüğü ,kalp atım ve sayısında artış ,özellikle dudaklarda mor renk ve siyahlık,yüzde boyunda eklemlerde ödem dokularda oksijen yetersizlikleri görülmektedir.

Evcil hayvan sahiplerinden kaçı kedi veya köpeğinin evinde kullandığı temizlik malzemelerinden, her gün yediği bir sebzeden veya salonundaki bir çiçekten zehirlenebileceğinin farkındadır acaba?

Bu konuyu daha önce araştırmış olmama rağmen ben bile tam listeleri çıkarmaya kalktığımda şaşırdım ve.Bu konuda inanılmaz derecede hem kedi hem köpek için zehirlenme etkenleri sayı olarak çok fazla miktardadır.

Köpekler genelde evin içinde ulaşabilecekleri ne varsa yerler. Tadının güzel olmasına falan gerek yok. Hatta çoğu zaman yedikleri şeyin yenecek bir şey olması da gerekmez. Benim köpeğim örneğin, bazen duvar kemiriyor.

Kediler yemek konusunda daha seçiciler. Genelde kendilerine zararlı olacak şeyleri yemezler. Bitkilere karşı bir zaafları var. O yüzden evde kediniz varsa zehirli bitki bulundurmamanızda fayda var. (Bir kaç yerde bitkileri kedilerin ulaşamadıkları yerlere koyun gibi öneriler okudum, bence böyle bir şeyle uğraşmak akıl karı bir iş değil. Kediler her yere eninde sonunda ulaşır.)

Ölümcül kedi zehirlenmelerinin sebebi genelde kedilerin tüylerine bulaşan kimyasal maddelerdir. Kediler tüylerini yalayarak temizleyen hayvanlar oldukları için bir deterjanı devirip sonra da üzerine basarlarsa, deterjan eninde sonunda midelerine girecektir.

Kedi veya Köpeğinizin zehirlendiğini nereden anlarsınız? Belirtiler şunlardır.

1) Aşırı salya/salya bol köpüklüdür.
2) Kusma-sürekli bir şekildedir en son artık safra kusmaya başlar.
3) İshal-ishal fışkıran bir şekilde olabilir süreklidir.
4) Karın ağrısı/çok şiddetli olabilir hayvan kendini oradan oraya atar.
5) Seğirme
6) Ürkeklik/çekingenlik
7) Kasılma/kaslarda konvülsiyon ve titremeler görülür.
8)Göz korneasında sabitlik ve büyüme ışığa karşı pupillalarda duyarsızlık (büyüme küçülme görülmez sabit olarak hareketsizdir)görülmektedir

Kediler karın ağrısı gibi belirtileri genelde saklarlar. Köpeğiniz karnı ağrıdığında inleyerek bir sorunu olduğunu belli edecektir, ama kediniz çok şiddetli olmayan ağrılarda hiçbir şeyi yokmuş gibi normal hayatına devam edebilir. Bunun sebebi kedi vücudunun endorfin üretme yeteneğinin köpeklerinkinden farklı olmasıdır. Endorfinlerin kar etmediği şiddetli ağrılarda kediler genellikle hiç kımıldamadan, kendilerini kasarak otururlar ve vücuduna dokunmanıza izin vermezler. Bazı kediler dokunulduğunda agresifleşebilir.

Kedi veya köpeğinizde bu belirtilerin bulunması her zaman zehirlenme anlamına gelmez. Böyle durumlarda veterinerinize mutlaka danışmalısınız.

Belirtiler zehirlenmeyi gösteriyor. Şimdi ne yapacaksınız?

1) Kedi/köpeğiniz baygınsa ya da vücudu kasılıyorsa, bir battaniye veya havluya sararak hemen veterinere götürün.

2) Kedi/köpeğinizin vücudunda kimyasal bir madde (veya koku) varsa tüylerini bol su ile yıkayın. Özellikle kediler temizlenmek için kimyasalın bulunduğu bölgeyi yalamaya devam edecektir.

Zehirlenmeye sebep olan madde bir pire ilacıysa el sabunu veya şampuan kullanılabilir. Madde petrol ürünü benzeri, yağlı bir maddeyse bulaşık sabunu kullanın.

Zehirli madde kedi/köpeğin gözüne kaçtıysa gözünü bol su ile yıkayın.

Zehirli madde toz halindeyse, bölgeyi ıslatmadan önce fırçalayarak veya elektrikli süpürgeyle mümkün olduğunca temizleyin.

3) Kedi/köpeğiniz soluduğu bir şeyden zehirlendiyse hemen dışarı, temiz havaya çıkarın. Nefes almakta zorlanıyorsa hemen veterinere götürün.

4) Kedi/köpeğiniz zehirli bir madde yedi ve henüz kusmadıysa (aşağıda belirtilen durumlar haricinde) kedi/köpeğinizi kusturmaya çalışın.

Kedi/köpeği kusturmak için vücut ağırlığının her 5 kilosu için bir çay kaşığı oksijenli su (%3'lük hidrojen peroksit solüsyonu) verin. Kusmazsa 10 dakikada bir tekrarlayın. 3 defa tekrarladıktan sonra kedi/köpeğiniz hala kusmadıysa hemen veterinere götürün.

Evde oksijenli su yoksa bir çay kaşığı tuz yedirmeyi deneyebilirsiniz.

Aşağıdaki durumlarda kesinlikle kedi/köpeğinizi kusturmayın:

Kedi/köpeğiniz aşındırıcı/yakıcı bir madde yediyse (bulaşık deterjanı, lavabo
açıcı, yağ sökücü, kireç sökücü, tiner, yer cilası vb.)
- Kedi/köpeğiniz nefes almakta zorlanıyorsa
-Kedi/köpeğinizin vücudu kasılıyorsa
- Kedi/köpeğiniz depresif veya aşırı agresifse
-Kedi/köpeğinizin kalp atışları yavaşladıysa
- Kedi/köpeğiniz sivri veya keskin bir cisim yuttuysa
-Kedi/köpeğinizin yediği maddenin kutusunda kusturulmaması öneriliyorsa-

Kedi/köpeğinizin zehirlendiğini düşünüyorsanız ve veterinere gitmeye karar verdiyseniz, zehirlenmeye sebep olan maddenin ve kedi/köpeğiniz kustuysa kusmuğun örneğini yanınızda götürmeyi unutmayın.

Meraklı ve oyuncu bir karaktere sahip olan kediler, genellikle bitkilere karşı özel bir ilgi duyar. Toprağıyla oynamak, yapraklarını yemek onlar için oldukça keyifli bir oyundur. Ancak bu bitkilerden sadece bir kaçı onun için zararsızdır. Kedi çimi, kedi nanesi (catnip) ve isveç sarmaşığı gibi bitkiler onun yiyebileceği sayılı bitkilerdir.
Doğada bulunan pek çok çiçek ve bitki kediniz için zehirli olabileceği gibi evde saksı içinde yetiştirilen bitkilerde kediler için aynı oranda tehlikelidir.

Bu nedenle, çiçeklerinizi onların ulaşamayacağı bir yere koymalısınız. Aksi halde koma, hatta ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenme vakaları yaşayabilirsiniz. Evinizdeki bitkilerin zehirli olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, bu konuda veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Kedinizin zehirli bir bitki yediğinden eminseniz zaman kaybetmeden veteriner hekiminizi aramalı yada en yakın veterinere gitmelisiniz. Kedinizin zehirli bir bitkiyi yediğinden şüpheleniyorsanız, öncelikle ılık tuzlu su içirerek kusturmanız faydalı olacaktır. Daha sonra kedinizi gözetim altında tutmalı, zehirlenmeye ait bulgulara ( kusma, kasılma, titreme, salya artışı gibi) rastladığınız taktirdirde hemen veteriner hekiminize başvurunuz.

Kedilerin merakı bazen istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu istenmeyen sonuçların başında zehirlenmeler gelir. Çünkü merak ettikleri kimi yiyecek ve sıvıları ağızları ile tadarak öğrenmeye kalkışırlar. Kedilerin zehirlenmesine bitkiler sebep olabileceği gibi kimyevi maddeler de sebep olabilir. Özellikle yaş boya kokusu kedileri bir anda komaya sokabilir.

Yine ev deterjanları kediler için zehirleyici özellikler içerir. Bu yüzden temizlik yapılan ortamlardan kediler uzak tutulmalıdır. Zehirlenme kusma, baş dönmesi ve ishalle kendini gösterir ve etkisi zehir bedene yayıldıkça artar. Öncelikle mümkünse kedinizin neden zehirlendiğini tespit etmeli ve hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime ulaştırmalısınız. Eğer kediniz yuttuğu bir maddeden dolayı zehirleniyor ve yutulan şey çıkarılacak gibi bir şey ise tuzlu su içirilmesi kusmaya yardımcı olacaktır. Ama eğer bir şey yutmamışsa tuzlu su ile kusturma daha kötü sonuçlara da yol açabilir.

Kedinize verdiğiniz aspirin ve parasetamol gibi insan ilaçları kedinizi zehirleyebilirler. Köpekler için yapılmış pire ilaçları kedinize zarar verir. Duvar sarmaşığı, ev çiçekleri ve zehirlenmiş haşereler kedinizi zehirleyebilir. Kedinizi temizlemek için asla kediler için üretilmiş malzemeler dışında bir şey kullanmayınız. Kedinizin tüylerine asla temel yağlar sürmeyiniz. Temel yağlar kediniz için kesinlikle ölümcül bir maddedir

Halk arasında bilinen zehirlenen hayvana yoğurt yedirmenin zehirlenmeyi azaltıcı etkisi kesin değildir. Zehirlenen bir kedinin acilen midesinin yıkanması gerekmektedir ve ayrıca ilave ilaç ve serum takviyesi ile bedenin direncinin arttırılması gerekir. Bu yüzden veteriner hekim desteği şarttır.

Kediler özellikle sebzelerden zehirlenebilir. Etobur oldukları için bir çok sebze ve özellikle çiçekler kediler için tehlikelidir. Hatta otobur bir böceği yedikleri zaman bile otobur kedinin midesindeki olası bitki arttığı bile kedileri zehirlemeye yeter. Kediler yediklerine çok dikkat ederler ve zararlı bir şey yediklerinde hemen kusarlar yinede kazayla zehirlenmiş bir hayvan böcek öldürücü sıkılmış bir bitki yiyebilir.ayrıca kürküne kimyasal maddeler bulaşırsa temizlenmek için yalanırken bunları yutarlar evlerimizde en çok bulunan zehirlerden ikisi aspirin gibi ağrı kesiciler ve böcek öldürücülerdir.Kedilerde boyayı veya katranı sökmek için vazelinle yumuşatın kedinin yalanırken yutmasını önlemek için kürke bulaşan maddeleri hemen temizlemek gerekir.Madde çıkmayacak şekilde bulaşmışsa tüyleri kedinin derisini zedelemeden kesilmesi gerekmektedir.Antifiriz,çamaşır suyu ve dezenfektanlar yutulursa öldürücü olabilmektedir.Boyayı çıkarmak için sakın boya çözücü kullanmayın bunlar çok zehirlidir.Kediler genelde yeşillik çiğnemekten hoşlanırlar ama çoğu çimeni yaprağa tercih ederler.kediler belli bir bitkiye dadanırlarsa bu alışkanlıklarından vaz geçirilmelidir.Kemirgen zehirleri (arsenik ,striknin,talyum,warfarin vs)/huzursuzluk,karın ağrısı,kusma,kanama,ishal,öldürücü olabilir.Antifiriz/Koordinasyon bozukluğu,kusma,çırpınma,sonunda koma,öldürücü olabilir Alkol,metil içeren uçucular/Depresyon,kusma,kollaps,ağır su kaybı,koma öldürücü olabilir.Ağrı kesiciler (aspirin,disprinparasetamol vb)koordinasyon bozukluğu,denge kaybı,kusma,parasetamol yuttuysa diş etleri mavileşir öldürücü olabilir Böcek öldürücüler (klorinli hidrokarbonlar vb)Kas seyirmesi ,salya akıtma,çırpınma(dokunduğunuzda) ve koma.öldürücü olabilir.Sümüklü böcek ve salyangoz zehirleri (metaldehit,baysol vb)Sürekli salya akıtma,kas seyirmesi,kusma,ishal,koordinasyon bozukluğu,çırpınma ve koma öldürücü olabilir.

Bozuk yiyecekler (yumurta, süt vb.) de kediler için zehirleyicidir. Yine halk arasındaki yanlış bir inanış da kedilerin bozuk yiyecekleri sindirmekte bir sağlık problemi yaşamayacaklarına ilişkindir. Oysa kikedilerin mideleri çok hassastır. Özellikle bozuk yiyecekleri yemeleri halinde zehirlenme ciddi bir olasılıktır.

İlaç zehirlenmesi de söz konusu olabilir. Veteriner hekime danışılmadan kesinlikle rastgele ilaç kullanılmamalı ve insan bedeni üzerinde faydalı olan ilaçların kediler için de faydalı olabileceği yanlış bilgisinden hareket edip ilaç verilmemelidir. Sözgelimi aspirin kediler için çok zararlı bir ilaçtır ve kedilerde mide kanamasına kolaylıkla yol açabilir. Halk arasında bilinen zehirlenen hayvana yoğurt yedirmenin zehirlenmeyi azaltıcı etkisi kesin değildir. Zehirlenen bir kedinin acilen midesinin yıkanması gerekmektedir ve ayrıca ilave ilaç ve serum takviyesi ile bedenin direncinin arttırılması gerekir. Bu yüzden veteriner hekim desteği şarttır.

Kedilere özellikle ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliği olan parasetamol türevi ilaçlar kullanılmaması gerekmektedir bu durum kediniz için tehlikeli olabilir ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Kediler özellikle sebzelerden zehirlenebilir. Etobur oldukları için bir çok sebze ve özellikle çiçekler kediler için tehlikelidir. Hatta otobur bir böceği yedikleri zaman bile otobur kedinin midesindeki olası bitki arttığı bile kedileri zehirlemeye yeter.
Bozuk yiyecekler (yumurta, süt vb.) de kediler için zehirleyicidir. Yine halk arasındaki yanlış bir inanış da kedilerin bozuk yiyecekleri sindirmekte bir sağlık problemi yaşamayacaklarına ilişkindir. Oysa ki kedilerin mideleri çok hassastır. Özellikle bozuk yiyecekleri yemeleri halinde zehirlenme ciddi bir olasılıktır.

İlaç zehirlenmesi de söz konusu olabilir. Veteriner hekime danışılmadan kesinlikle rastgele ilaç kullanılmamalı ve insan bedeni üzerinde faydalı olan ilaçların kediler için de faydalı olabileceği yanlış bilgisinden hareket edip ilaç verilmemelidir. Sözgelimi aspirin kediler için çok zararlı bir ilaçtır ve kedilerde mide kanamasına kolaylıkla yol açabilir.
Zehirlenmeler kedi ve köpeğinizin başına gelebilecek en tehlikeli olaylardan birisidir. Zehirlenmenin türüne göre uygulanacak tedaviler farklılık gösterdiğinden mutlaka veteriner hekim müdahalesi gerektirir. Örneğin kimyasal bir maddeyle zehirlenmede uygulanacak tedavi ile bozuk bir gıdanın alımı sonucu oluşan zehirlenmede uygulanacak tedavi aynı değildir. Ancak sizin yapabileceğiniz basit bir iki müdahale olayın riskini azaltması açısından önemlidir

Bozuk gıda alımlarında, temizlik maddelerinin yutulması durumunda, fazla miktarlarda ilaç yutulması gibi durumlarda toksik etki yapan maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için yapılacak en önemli ilk iş hastanın hemen kusturulmasıdır. Bu amaçla yarım çay bardağı ılık suya 2 çorba kaşığı tuz atıp bu karışımı içirmeniz onun kolayca kusmasını sağlayacaktır

Eğer zehirlenmeye neden olan madde kostik etkiliyse yani yakıcı etkisi varsa (örneğin asitler veya alkaliler gibi) hastayı kusturmak sakıncalıdır. Bunun yerine hemen veteriner hekime başvurulmalıdır. O size alınan maddenin cinsine göre ne vermeniz gerektiğini söyleyecek veya çağıracaktır. Asit veya alkali maddeler olarak çamaşır suyu, tiner, deterjanların büyük bir kısmı örnek gösterilebilir.

Zehirlenmeye neden olan maddeyi biliyorsanız özellikle kutusunu yanınıza alarak acilen veterinerinize gitmelisiniz. Bu ilaç zehirlenmelerinde son derece önemlidir çünkü zehirin ne olduğunun bilinmesi eğer varsa kullanılacak antidotun belirlenmesini kolaylaştırır.

Eğer zehirlenme belirtileri (titreme ve kasılma, koma , güç solunum gibi gezme dönüşü başlamışsa muhtemelen kimyasal bazlı bir zehirdir ve çok kısa bir sürede etki gösterebileceğinden vakit geçirmeden hemen kusturulmalı ve veteriner hekime ulaşılmalıdır.

Evdeki zehirlenme olaylarını en aza indirgeyebilmek için; temizlik maddelerini kapalı bir yerde saklamak, fare veya karıncalar için kullanılan zehirlerin ulaşılması mümkün olmayan yerlere bırakılması ve sayılarının bir yere not alınması (bir zehirlenme durumunda bunlar sayılarak ihtimal ortadan kaldırılabilir), kullanılan ilaçların bir dolapta saklanması ve evdeki çöp tenekelerinin açılamıyacak şekilde kullanılması gibi önlemler sayılabilir.

Kedim Zehirlendi Ne yapmalıyım?Köpeğim Zehirlendi Ne Yapmalıyım?
Zehir:
Canlının görevlerini bozarak onda zararlı olan veya onun ölümüne yol açabilen herhangi bir maddedir.
Zehirlenme :
Bir zehirin etkisi ile vücudun tamamı veya bir kısmında faaliyetlerin bozulması ve zehirin vücuttan atılması sonucu bozulan görevlerin normale dönmesi veya dönüşümsüz bozukluklar ya da ölümle sonuçlanan bir olaydır.
Zehirlerin Sınıflandırılması :
Zehirler başlıca 4 gruba ayrılır.
1-Kaynaklarına göre
2-Kimyasal yapılarına göre
3-Fiziksel özelliklerine göre
4-Vücuttaki etkilerine göre

Kedi ve köpeklerde Zehirlenmelerde Maruz Kalma Yolları :

Zehirler vücuda solunum, sindirim ya da deriden emilmek suretiyle girerler. Sağlam deriden genellikle emilmezler ancak deri üzerinde açık yara varsa emilme olabilir. Zehirli böcekler sokması, yılan ısırması, akrep sokmaları da deri yoluyla zehirlenmelere sebep olur. Gaz ya da buhar niteliğindeki zehirler ise solunan havayla birlikte vücut içerisine girerek zehirlenmeye sebep olur. Yenilen gıdaların içinde zehirli maddelerin bulunması ya da gıdaların bozuk olması sindirim yoluyla zehirlenmeye sebep olur. Hayvanlarda zehirlenme olaylarında yaş, cinsiyet, tür, vücut ağırlığı, sağlık ve hastalık hali, beslenme ve alınan zehir miktarının önemi vardır.

Tür :

Türler arasında ki anatomik ve yapısal farklar, aynı zehir olmasına karşı farklı klinik belirtilere sebep olur. Örneğin aynı miktardaki zehir geviş getirenlerin 4 mideli olması zehirli maddenin büyük kısmının yıkımlanmasına ve kedi-köpek gibi 1 mideli hayvanlara göre daha az zehirlilik etkisi meydana gelmektedir

Yaş :

Çok genç ve yaşlı hayvanlar zehirle karşı duyarlıdır. Bunun sebebi zehirlerin atılmasında en önemli iki organ olan karaciğer ve böbreğin gençlerde yeterince gelişmemiş, yaşlılarda ise bu organların işlevlerinin azalmasına bağlıdır.

Cinsiyet :

Hayvanların cinsiyeti ve dolayısıyla bazı hormonsal durumları bir maddenin etkiliğini az-çok değiştirebilir. Örneğin erkeklik hormonu karaciğerde bir takım enzimlerin salgılanmasını artırır. Vücuda giren zehirin aktif olması bu enzimlere bağlıysa erkekler etkilenmezken dişiler de zehirlilik belirtileri ortaya çıkabilir. Dişiler de ise vücutlarında yağ oranı fazladır. Bu da özellikle kloroform denilen bir zehrin aynı dozlarından dişiler etkilenmezken erkekler için öldürücü olabilmektedir.

Sağlık ve Hastalık Hali :

Organların durumu ilaç ve zehirlerin etkileri üzerinde önemli değişiklikler yapmaktadır. Kimyasal maddelerin atılması ve parçalanmasında karaciğer ve böbrek birinci derecede görev yaptıklarından, bu organların görevlerinde oluşabilecek bir değişme bunların zehirliliğini önemli derecede etkiler. Zehirlerin istenmeyen etkilerinin şiddeti ve sıklığı artar. Böbrek hastalıklarında böbrekten süzülme, böbrek kanallarından salgılanma suretiyle atılmaları azalacağından, karaciğer hastalıklarında ise parçalanma süreleri artacağından vücutta zehir daha fazla kalarak olumsuz etki yapacaktır.

Kedi ve köpeklerde Önemli Zehirlenmeler :

Etilen Glikol :

Zehirlenmeye yol açan etilen glikol veya antifriz adı verilen araba motorlarındaki soğutucu su içerisine katılan donmayı önleyici bir maddedir. Bu madde tatlı ve hoş lezzette olduğundan yere döküldüğünde kedi ve köpekler tarafından iştahla yalanması sonu antifriz zehirlenmesi olmaktadır. Bu madde damar ve sinir sistemi üzerine olumsuz etki yapar Madde alındıktan.30–60 dk sonra belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler kusma, salya artması, halsizlik, kramplar şeklindedir. Kedilerde, huzursuzluk ve bayılma görülür.

İlkyardım:

Hayvan kusturulmalıdır. Bunun için ılık su içerisinde tuz eritilerek verilir. En geç 13–15 saat içinde veterinere ulaşılmalıdır.

Antu, Castrix, Dicumarin (warfarin) Zehirlenmesi :

Zehirlenme nedenini fare mücadelesinde kullanılan ilaçlar oluşturur. Ağız yoluyla alınan zehirin sindirim kanalından emilimi çok hızlıdır. Zehirin alınmasından sonra yaklaşık bir saat içinde zehirlenme belirtileri görülebilir. Ölüm çoğu zaman kaçınılmaz gibidir. Ancak erken müdahale ile 12 saatten fazla yaşayabilenlerde kurtulma olabilir.
Antu köpeklerde kusma merkezini etkileyerek kusmaya neden olur bu da doğal bir korunma getirir. Kusma ile zehir dışarı atıldığından emilecek miktarın dolayısı ile etkileyen zehir miktarının azalması fayda sağlar. Ancak midenin dolu olması bu duruma ters etki yapar çünkü mukozada oluşan irkilti gecikir ve zehirin vücutta kalmasına neden olur.

Alınan zehirin sindirim kanalından emilimini takiben ilk gelişim akciğer ödeminin oluşmasıdır. Ödem şekillenmesini takiben oksijen yetersizliği ve buna bağlı metabolizmalarda aksamaların şekillenmesi nedeniyle solunum güçlüğü ve koma sonucu ölüm şekillenir. .

Başlangıçta salya akıntısı vardır. Su içmek ister ancak kusmalar başlar. Bu devrede huzursuzluk ve halsizlik gibi belirtilerde izlenebilir. Kusmaları takip eden en belirgin bulgu solunum güçlüğüdür. Nabız hızlıdır ancak güçsüz olarak hissedilir. Sallantılı bir yürüyüş ve kasılmaları takiben iyice halsizleşir ve yerden kalkamaz. Vücut ısısında düşme, öksürük, kanlı ve köpüklü burun akıntısı, deride küçük kanama odakları ilerleyen dönemlerde gözlenebilen belirtilerdendir

Antu’ya karşı duyarlılık yönünden hayvan türleri arasında fark olduğu gibi zehirin miktarı, köpeğin aç veya tok oluşu, yaşı ve kolay kusabilmesi gibi pek çok faktör zehirliliği üzerine etkin rol oynamaktadır.

Dicumarin zehirlenmesinde ise; bu zehir kanın pıhtılaşma yeteğini kaybettirir. Bu nedenle çeşitli organlarda kanamalar şekillenir ve ölüm nedeni iç kanamadır.
İlkyardım :

Etkin bir antidotu olmadığından erken müdahale ile zehirin vücuttan uzaklaştırılması tedavide önemlidir.

Kedi ve köpeklerde Arı Sokması :

Yaban arıları, bal arıları veya eşek arıları tarafından sokulma nedeniyle, zehirlenme oluşur. Lokal etki özellikle sokulan bölge yönünden önem taşımaktadır. Ağız içi veya boğaz bölgesinden sokmalarda, bölgede oluşan şişkinliğe bağlı olarak şekillenen solunum güçlüğü nedeniyle ölüm görülebilir.

Birden fazla sayıda arı sokması halinde yoğun zehir alımı sonucunda kısa sürede zehirin damarlara sızması ile genel etki başlayabilir ve zehirlenme belirtileri görülebilir.
Yapılan araştırmalar arı zehirinin farklı iki bezin salgısının karışımından oluştuğunu ve bu nedenle iki farklı etki oluşturduğunu göstermektedir.

Arının iğnesini sokması ile birlikte zehir deri yolu ile vücuda girer ve öncelikle bölgesel daha sonrada genel etki yaparak zehirlenmeye neden olabilmesine karşı bünyesel duyarlılığı olan köpeklerde tek bir arı sokması dahi öldürücü olabilir.

Aniden acı bir çığlık atılması, huzursuzca koşmaya başlaması, sokulan bölgeyi yalamak istemesi belirgin klinik bulgulardır. Sokulan bölgede kızarıklık ve şişkinlik gözlenebilir. Bölgede kaşıntı belirgindir.

Ancak arının yutulması sırasında ağız içinde oluşan sokma olaylarında belirgin bulgu boğazına bir şey takılmışçasına çıkarma çabaları ve ilerleyen bir solunum güçlüğüdür.
Tedavi muhakkak bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.Boğaz bölgelerinden ve dilden oluşan arı sokmalarında acil müdehale şarttır.

Kedi ve köpeklerde Organik fosforlu ve Karbamatlı Böcek Öldürücüler :

Kullanım alanlarının fazla olması pek çok yolla temasa ve dolayısı ile zehirlenmeye neden olduğundan sık karşılaşılan zehirlenmelerden biri olarak kabul edilebilir.
Kediler yiyecekleri konusunda daha titiz ve dikkatli olduklarından kedilerde görülme oranı köpeklere göre daha azdır. Kedilerde ölmüş farenin yenilmesine bağlı olarak veya tarımsal alanların havadan ilaçlanmasına bağlı olarak daha kolay şekillenebilir.
Ayrıca ilaç kaplarının kullanılması veya açıkta bırakılması, insektisid tedavisinde ilaçların iyi doze edilememesi gibi bir nedenle zehirlenme şekillenebilir.

Bu zehirler; sindirim, solunum, deri yoluyla vücuda girebilir. Tüm vücuda yayılırlar ve yüksek dozları bu nedenle ani ölümlere neden olabilir.

Vücuda girdikten sonra başta karaciğer olmak üzere dokuları etkiler. Genel olarak organik fosforlu insektisidlerin çoğu uğradığı değişim sonucunda suda kolay çözünen hale dönüşerek zehirlenmenin hızla şekillenmesine neden olurlar. Vücutta tüm sinir uçlarında, düz kaslarda merkezi sinir sisteminde birikerek sinirlerin aşırı uyarımına neden olur.Ölüm genellikle solunumun durmasına bağlı olarak şekillenir.
Klinik belirtilerin görülmesi etkene ve miktara göre de değişik sürelerde olabilir. Bu belirtiler zehirin alınması ile hemen görülebileceği gibi bir iki saat içerisinde başlayabilir.
Genellikle ilk görülen belirti salya artışı ve çeşitli kas kümelerinde gözlenen seğirme ve titremelerdir. Kaslardaki güçsüzlüğe bağlı olarak sallantılı bir yürüyüş görülebileceği gibi kısmi felçlerde şekillenebilir.

Bulantı, kusma, sancı ve kramp, istem dışı idrar ve dışkılama soluk alıp vermede güçlük, dil, göz kapağı ve yüz kaslarında titremeler, refleks kayıpları görülebilir. Oksijen yetersizliği sonucu ölüm şekillenir

Tüm zehirlenmelerde olduğu gibi erken müdahale hayat kurtarıcı olabilir.
Tedavisinde önemle dikkat edilmesi gereken solunumun desteklenmesidir.

İlkyardım :

Eğer organik fosforlu bir madde ile zehirlendiğini düşünüyorsanız veteriner hekimin müdahale etmesi için beklenilen sürede sizin yapabileceğiniz en iyi yardım öncelikle kusmasını sağlamak amacıyla ılık tuzlu su içirmek ve kolay soluk alıp verebileceği bir pozisyona getirmektir. Bunun için hayvanın dilini dışarı çıkartmak rahat soluk alıp vermesini kolaylaştırır. Ortamın bol oksijen almasını sağlamak ve solunum durduğunda eğer yapabiliyorsanız suni teneffüs yaptırmaktır. Ayrıca deri altı ya da kas içi ilaçlar uygulanmalıdır.BU işlemler muhakkak bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.

Methomyl :

Karbamat grubu zehirlerdendir. Piyasada Lannate20,Lannate 90,Lenox, Nudrin isimleriyle satışa sunulmaktadır. İnsanlar ve hayvanlar için öldürücüdür. Sineklerle mücadele için kullanılmaktadır. Bu etken madde sinirim yani ağız yoluyla alındığında olumsuz etkisi şiddetli ortaya çıkmaktadır. Deri yoluyla alınması zayıftır. Ancak deriniz üzerinde açık yara varsa zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Hayvan ve insanların vücutlarında kolinesteraz denilen bir enzim vardır. Bu madde bu enzimin salgılanmasını önler. Hayvanların kaza ile ürünü yutmaları halinde güçsüzlük, kusma, kramp, göz bebeklerinde daralma, kaslarda kamp ve titreme görülebilir. Şiddetli zehirlenme olgularında, solunum durması sonucu ölüm gerçekleşir.

İlkyardım :

Bu etkilerin ortaya çıkması halinde; öncelikle, hayvan kusturulmalı, ilacın vücuttan uzaklaştırılması sağlanmalı ve antidot olarak ilaç verilmelidir.

Et Zehirlenmesi :

Köpekler kokuşmuş(leş) etleri yiyen hayvanlar olmadıkları için ağır et zehirlenmesi olayları ortaya çıkmaz. Hastalık hem hayvan sahibinde hem köpek veya kedisinde ortaya çıkmışsa zehirlenmenin kesin tanısı kolaylaşır. Tipik hastalık belirtileri ortaya çıkmayabilir. Kanlı kusma arasıra ishal dikkati çeker.

İlkyardım :

Hasta ılık tuzlu suyla kusturulmalıdır. En yakın zamanda veterinere götürülmelidir.

Kedi ve köpeklerde Nikotin Zehirlenmesi :

Nikotin zehirlenmesinde sigara izmaritleri veya parçaları, tütün yapraklarının çiğnenmesi veya bunlarla bulaşık gıdaların hayvanlar tarafından yenilmesi neden olmaktadır. Zehirlenme en çok kedilerde görülür. Bu hayvanlarda zehirlenme belirtileri kusma, titreme. Kramplar ve kalp atımında hızlanmadır. Solunum felci sonunda ölüm gerçekleşebilir.

Kedi ve köpeklerde Yılan Isırması ve Eklem Bacaklıların Isırık Sokmaları :

Zehirli yılan ısırması olayları, orman çayır meralarda kedi ve köpeklerin zehirli yılanlar tarafından ısırılmasıyla meydana gelir. Yılanlar tarafından ısırılan hayvanlar aniden kötüleşir ve ölebilirler. Hayvanlar ısırıldıkları bölgeyi devamlı kaşır, sürter veya ısırırlar. Ayrıca kusma, huzursuzluk, dolaşımda bozukluk, akciğerde ödem ve felçler oluşur. Zehirli eklem bacaklı böceklerin ısırık ya da sokmalarında ani ağrıdan kaynaklanan keskin bağırış ve koşuşturmayla belirtiler görülmeye başlar. Isırılan bölgede ödem, şişlik oluşur. Eğer ısırılan yer boğaz bölgesinde ise bu bölgede ki şişlik hayvanın nefes alıp vermesine engel olacaktır. Genel olarak vücutta titreme, kasılma akciğer ödemi oluşur. Akrep zehirsiz ise sadece sokulan bölgede kaşıntı ve şişlik meydana gelecektir.
İlkyardım :

Yılan ısırmalarında ısırılan yerin üst kısmı boğulacak şekilde sıkıca bağlanır. Isırık yarası kesilerek kanatılır. Akrep sokmalarında Hayvan zaman kaybetmeden veteriner hekime götürülmelidir

Ev Temizlik Ürünleriyle Zehirlenme :

Evde bulunan bu maddelerden bir kısmı yakıcı özellikle olabilir. Çamaşır ve bulaşıkta kullanılan deterjanların hayvanlar tarafından alınması sonucu hayvanlarda bulantı kusma ve ishal şekillenir.

İlkyardım :

Bu maddelerin yakıcı özelliğinden dolayı kusturulmamalı, bunun yerine süt veya su içirilmelidir.

Kedi ve köpeklerde Etil Alkol Zehirlenmesi

Fazla miktarda alkollü içki veya maya içeren maddelerin verilmesi hayvanda sarhoşluğa sebep olur. Bu haldeki bir köpek komik görünse de durumun kötüleşeceği hatta ölebileceğini bilmek gerekir. Heyecan, ağlama, sabit havlama, sayıklama hali, amaçsızca gezinme havyalarda görülenlerdir.

İlkyardım :

Hayvan kusturulmalıdır. Vitamin B uygulaması yararlı olacaktır. En kısa sürede veterinere götürülmelidir. Klinik olarak zehirlenme teşhisi koymak zordur çünkü pek çok hastalık ta zehirlenmeye benzer belirtiler görülebilir.Bunlar kedi ve köpek gençlik hastalığı,karaciğer hastalıkları,sinir sistemi hastalığı gibi.
Zehirlenmenin kesin teşhisi için;
1-Zehirin alındığının görülmüş olması
2-Zehirin saptanmış olması
3-Zehirlenmeye ait klinik belirtilerin belirgin olarak görülmesi
4-Hayvanın ne aldığını belirlemek üzere tatdıkları yiyecek ve yemek kaplarındaki artıkların laboratuar muayene yöntemleriyle kontrol edilmesi gerekir.
Zehirlenmelerde Alınacak Genel Önlemler :
Tüm bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere her zehirlenme vakasında aynı şeyleri yapamayız.
Özetlemek gerekirse;

İçerisinde ne olduğunu bildiğiniz gıdalar sonunda zehirlenme gerçekleşmişse (bozulmuş gıda, ilaç vs) zehirli maddenin vücuttan atılması için hayvan kusturulmalıdır. En kolay kusturma yöntemi ise bir bardak ılık su içerisinde 2 yemek kaşığı tuz eritilerek içirmektir. Kusturma sonrası aktif karbon verilmelidir.

Ancak içinde ne olduğunu bilmediğiniz yakıcı maddeleri almak suretiyle zehirlenme gerçekleşmiş ise bol miktarda su ya da süt içirilmelidir. Yakıcı olan bu maddeler mideye ulaşıncaya kadar zaten zarar vermiştir. Kusturma ikinci kez organların yanmasına sebep olur.

Derisi üzerine yakıcı bir madde dökülmüşse bölge su ile yıkanmalı zehir deri üzerinden uzaklaştırılmalıdır.

Solunum yoluyla zehirlenme gerçekleşmişse hayvanı bol oksijenli bir yere almalı ve soluk yolu açık tutulmalıdır. Hayvanın rahat nefes alıp vermesini sağlamak için sağ tarafına yatırılmalı ve başı aşağıya gelecek şekilde pozisyon verilmelidir.
Kimyasal bir maddeyle zehirlenmelerde (böcek ve tarım ilaçları vs) hayvan hemen kusturulmalıdır. özel enjeksiyonları yararlı olacaktır.

Fare ilacı ile zehirlenmişse Tedavisi acil olarak yapılmalıdır.

Arı, böcek sokmalarında ise sokulan yer mümkünse kalp seviyesinden aşağıda tutulmalı sokulan bölgeye buz ve amonyak tatbik edilmeli ve antihistamikler yapılmalıdır.
Evcil hayvanlarınız için bir ilkyardım çantası hazırlayın. Bu çantada bulunacak malzemeler evinizde bulanan evcil hayvan sayısı kadar olmalıdır.
Bu çantanın içinde bulunması gereken malzemeler:
Enjektör (gerektiğinde ilaç içirmek için), makas, cımbız veya pens,Turnike, tampon, sargı bezi, pamuk, flasterDijital bir termometre
Antiseptik bir solüsyon
Antibiyotikli bir merhem
Antihistaminik pomat veya tablet

Kediler için en tehlikeli bitkiler:
* Hintyağı
* ısırgan otu
* tatula
* tüm çiçek soğanları
* müge
* Ökseotu
* ravent
* açelya
* taflan ağacı
* Baldıran
* Orman gülü
* Morsalkım
* Porsukağacı
* Sarmaşık

KEDİLER İÇİN DİĞER TEHLİKELİ BİTKİLER

* Aşk Sarmaşığı
*Açelya
* At Kestanesi
* Beyaz Zambak
* Boncuk Fasülye (string of pearls)
*Cennet Bahçesi (Bird of Paradise)
*Çuha
* Domatesin yeşil sapı ve yaprağı
* Dua Çiçeği
* Elma çekirdeği
* Elma yaprağı krotonu (Apple Leaf Croton)
* Ejderha Ağacı
*Fil Kulağı
*Fulya
*Hint Tırmığı
*Hint Kauçuğu
*Hint Keneviri(haşhaş)
*İncir yaprağı
* İncir yaprağının suyu
*İngiliz Sarmaşığı
*Japon Zambağı
*Kaktüs (Kalem kaktüsü)
*Kaplan Zambağı
*Karanfil
*Kasırga Otu
*Kaynana Dili
*Kayısı çekirdeği
*Kene Tohumu (Castor Bean)
* Kiraz çekirdeği ve yaprakları
* Kladium (Caladium)
*Kuşkonmaz (Asparagus Fern)
*Küstüm Otu
*Kudüs Kirazı
*Küba Defnesi (Cuban Laurel)
*Mısır ve mısır sapı
* Nergis
*Okaliptus
* Ökseotu
* Paskalya zambağı (Easter Lily)
* Porsuk ağacı
* Renkli Nergis çiçeği yaprağı (Amarylltis)
*Sardunya
*Sarmaşık
*Siklamen (Cyclamen – tavşan kulağı)
*Soğan

Çikolata Köpekler için tehlikeli iki madde içerir.

Çikolata: Köpekler için tehlikeli iki madde içerir. Biri theobromin, diğeri kafein. Köpekler için son derece tehlikeli olan bu maddeler, insan için üretilmiş tüm çikolata çeşitlerinde bulunur. Bitter ve koyu kıvamlı çikolatalarda daha da fazla miktarda var. Yaklaşık 60 gram kadar bir bitter çikolata, 10 kilogramlık bir köpeği zehirleyecek miktarda teobromin içerir. Bu maddelerin tüketilmesi ishale, kusmaya, titremelere, sinir sistemi problemlerine, nöbetlere, kalp rahatsızlıklarına ve hatta ölümle sonuçlanabilen sorunlara yol açabilir. Genel prensip olarak köpekler için özel hazırlanmış ve teobromin içermeyen ödül çikolataları dışındaki tatlıları köpeklerinize yedirmemelisiniz.

Soğan ve Sarımsak: Çok miktarda tüketildiğinde hemolitik anemi olarak adlandırılan türde bir kansızlığa yol açar. Çok çok az miktarda sarımsak zararsız, hatta bazen köpeklerde iştahı açma açısından faydalı olarak kabul edilebilir. Soğan ise sarımsağa göre köpekler için daha da tehlikelidir. Bu nedenle köpekleri az miktarda bile olsa soğan ve soğanla pişirilmiş yiyeceklerden uzak tutmak gerekir.

Yaş ve kuru üzüm: Sebebi henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, üzüm hem yaş hem de kuru olarak yedirildiğinde köpeklerde zehirli olabilmekte. Üzümden kaynaklanan zehirlenmelerde köpeklerde uyuşukluk, kusma, ishal ve böbrek yetmezliği belirtileri gözlenmekte. Kuru üzüm ise bu açıdan daha büyük bir potansiyel zehirlenme riski.
Alkol ve alkollü yiyecek-içecekler: Köpeklerde alkolün emilimi çok hızlı olur. Bu nedenle alkol ve alkol içeren içecek ve yiyecekler ciddi zehirlenmelere, kalp problemlerine, nöbetlere, vücut ısısının düşmesine, böbrek tahribatına, bazen de koma ve ölüme yol açabilmekte.

Sığır, koyun ve tavuk kemikleri ve balık kılçıkları: Yutulduğu taktirde köpeklerde sindirim sisteminde ciddi tahribatlara ve bağırsaklarda yırtılmalara neden olabilir. Bu nedenle tüm kemik türlerini evcil hayvanlarınızdan uzak tutmalısınız.

Çiğ balık: İçerdiği tiaminaz enzimi nedeniyle köpeklerde B1 vitamini (tiamin) eksikliğine bağlı sorunlara yol açabilmekte. Özellikle düzenli ve uzun süreli olarak çiğ balık yiyen köpeklerde sinir sistemi ile ilgili ciddi hastalık tabloları karşımıza çıkabilmekte ve tiaminaz enzimi çok miktarda tüketildiğinde ölüme yol açabilmekte. Pişmiş balık bu tarz bir tehlike içermemekte.

Çiğ yumurta: Çiğ yumurta akının içinde bulunan avidin maddesi, vücutta B7 vitamininin (biotin) emilimini azaltmakta ve yetersizliğine neden olmakta. Bu durum ciddi deri ve tüy problemlerine yol açabilmekte. Bir diğer nokta, çiğ yumurtada salmonella olarak adlandırılan mikro organizmaların da enfeksiyon etkeni olarak bulunabileceği ve köpekleri hasta edebileceği.

Patates ve domates: Fazla miktarda tüketildiğinde içerdiği oksalatlardan dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve idrar yollarında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Domatesin yaprakları, dalları ve kökleri sadece köpekler için değil insanlar için de zehirli olabilir.

Yeşil ve ham domatesler ile patates kabukları da köpeklere yedirilmemeli.

Çay, kahve ve kakao: Ksantin, kafein ve teheofilin gibi sinir sisteminde, idrar yollarında ve kalp kasında problemlere yol açan maddeler içerirler.

Ksilitol: İnsanlar için hazırlanan diyet ürünlerde bulunan bir madde olan ksilitol, köpeklerde kan şeker düzeyinin ani olarak düşmesine, depresyon ve koordinasyon bozukluğu gibi sinirsel belirtilere yol açabilir. Hızla tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.

Ceviz ve makadamia fındığı: Zehirlenmelere yol açabilmekte

Striknin zehirlenmeleri

Tanım

Striknin Hindistan, Güneydoğu Asya ve kuzey Avusturalyada yetişen Kargabüken bitkisinin tohumlarından elde edilen bir alkaloid maddedir. Suda çözünmeyen kristalize bir tozdur. En çok striknin sülfat tuzu şeklinde bulunur ve kullanılır.

Rat zehiri olarak kullanılan striknin özellikle sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesi amacıyla bazı belediyelerin sıklıkla kullandığı bir zehirdir.

Striknin zehirlenmelerinde semtomatik gelişimi nasıldır?

Striknin ağız yolu ile alındıktan sonra sindirim sisteminden emilimi ve vücutta yayılması çok hızlıdır. Vücutta herhangi bir dokuda birikmez ancak karaciğer ve böbrekte daha yüksek yoğunluğa erişebilir.

Zehirlenmenin gelişimine etki eden en önemli faktör alınan zehirin miktarıdır. Yüksek dozlarda alınması etkisinin hızlı olmasına neden olmaktadır. Ayrıca midenin dolu veya boş olması da zehirin toksititesine etki eden bir diğer faktördür. Boş mide de emilim daha çabuk olacağından zehir etkisini kısa sürede gösterebilir. Ancak dolu olması da kusmayı engelleyebileceğinden dezavantaj olarak kabul edilebilir.

Striknin merkezi sinir sisteminde sinir hücreleri üzerine etki ederek omurilik ve beynin refleks uyarımlarında artışa ve bu nedenle çırpınmalara yol açar.

Özellikle solunum kaslarında şekillenen aşırı uyarım ve kasılmalar sonucu görülen solunum yetmezliği ölüme sebep olabilir.

Kedi ve köpeklerde striknin zehirlenmelerinde klinik belirtileri nelerdir?

Zehirin alınmasından kısa süre sonra klinik belirtileri görmek mümkündür. Klinik belirtiler alınan zehirin miktarı ile ilişkili olarak değişiklik gösterebilir. Çok az miktarda bir zehir alımı söz konusu ise gözlenebilen belirtiler huzursuzluk ve kas titremeleridir. İlerleyen zamanlarda titremeler sıklaşarak aralıklı kasılmalar, solunumun hızlanması ve boyun tutulmaları gibi belirtiler görülebilir.

Yüksek miktarda zehir alınması halinde titremeler ile başlayan, aralıklı nöbetler halinde gözlenen kasılma ve çırpınmalar karekteristiktir. Tüm kaslarda kasılma söz konusudur. Özellikle bacaklar ve boyun kasılmış halde yerde yatar. Kasılmalar arasında gevşeme dönemleri olabilir. Bu dönemlerde en hafif uyarıya karşı dahi refleks verir ve tekrar kasılabilir.

Kalp atım sayısında ve solunum sayısında artış, pupillalarda büyüme ve solunum güçlüğü de gözlenebilen belirgin bulgulardır.

Başlangıçta bilinci yerinde olmasına karşın oksijen yetersizliğine bağlı olarak beyinin oksijensiz kalması sonucu ilerleyen dönemlerde şuur kaybı gözlenebilir.

Kaslardaki sertliğin artması, solunumun engellenmesi ve kanın oksijeni tutma kapasitesinin düşmesine bağlı olarak dokularda siyanoz şekillenebilir.

Kasılmaların sıklaşması ve şiddetinin artması, solunum güçlüğü ve siyanoz kötüye gidişi gösteren bulgulardır.

Kedi ve köpeklerde striknin zehirlenmelerinde sonuç

Oral yolla alındıktan sonra yaklaşık 16- 24 saat içinde vücuttan atılan stiriknin zehirlenmelerinde bu süre atlatıldığında zehirlenen köpeğin yaşama şansı yükselmektedir.

Ölüm solunum yetmezliği sonucu görüldüğünden zehirlenme durumunda ilk olarak solunumu rahatlatıcı önlemlerin alınması faydalıdır. Ancak bunun yanında zehirin vücuttan kısa sürede uzaklaştırılması da büyük önem taşımaktadır.

Striknin çabuk emilerek kısa sürede yüksek toksisiteye ulaştığından erken müdahale önemlidir. Zehirin alındığını gördüğünüz veya şüphe ettiğiniz taktirde kusturmanız zehirin etkinliğini azaltacağından faydalı olacaktır.

Tolgay Aytar
Veteriner Hekim

Kaynaklar:bradent.d.et.all comprotive evalution of bone healling in the doğ j.a.v.m.a,Andrew edney Bvetmed,MRCVS,Waltham centre for nutrition,Compendium on continuing eucation for veterians vol 22 no 2 february 2000 tufts university nancy s. taylor ,dvm nishi dhupa.bvm.mrcvs vs
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpeklerde Zehirlenme ve Tedavileri-Kediler İçin Zehirli Olan Bitkiler -Kedi ve Köpeklerde Parasetamol Zehirlenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Tolgay AYTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     17 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Yazıları
► Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Kedi ve Köpeklerde Kusma Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kedi ve Köpeklerde Obezite Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpeklerde Zehirlenme ve Tedavileri-Kediler İçin Zehirli Olan Bitkiler -Kedi ve Köpeklerde Parasetamol Zehirlenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:23
Top