2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Post Partum Depresyon (Doğum Sonrası Depresyonu): İmdat Anne Oldum!
MAKALE #7143 © Yazan Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ | Yayın Haziran 2011 | 4,947 Okuyucu
İmdat Anne Oldum!

Her yüz kadından 10 ila 15’i anne olduktan sonra o tahmin ettiğimiz sevinci yaşayamıyor. Post partum depresyon denilen doğum sonrası depresyonda kadınlar, çoğu aşağıda belirtilmiş olan, birçok belirti tanımlamışlardır. Bu belirtiler, yeni bir bebeğin çokça bakıma ve özene gereksinim duyduğu bir sırada, anneye ciddi yük oluşturur.
Üzgün, değersiz, çaresiz, suçlu, hapsedilmiş, engellenmiş, kızgın, mutsuz ya da ilgisiz hissetme; sürekli ağlama, yorgunluk, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk annelik sonrası depresyon belirtileri arasındadır.
Düşünce olarak ise “Anneliği beceremeyeceğim, bebeğe yeteri kadar bakamayacağım, hayatım tamamıyla değişti, köşeye sıkıştım” hâkimdir.
Bu durumda anneler eskisine nazaran daha gergin, sinirli, kararsız, insanlardan uzak, içe kapanık olabilir.Doğumdan sonraki iki hafta boyunca hormonlar böyle bir etkiyi tetikleyebilir. Ama süreç iki haftadan uzun sürdüyse, azalma göstermiyorsa depresyondan söz edebiliriz.
İnsanlar genelde doğum sonrası depresyonunu anlamakta zorluk çekerler. Bu çok büyük değişikliklerin olduğu bir zamanda ortaya çıkar ve yeni anneler neyin normal olduğunu veya ne beklemeleri gerektiğini bilemezler. Sorun yavaş yavaş büyüyebilir ve genelde anneler doğum sonrası depresyonunu yaşadıklarını anlamakta zorluk çekip, sorunun kendi eksikliklerinden kaynaklandığını düşünebilirler.
Aynı zamanda, doğum sonrası depresyonu yaşayan kadınların çoğu, bu durumdan utanırlar ve belirtileri başkalarından saklamaya çalışırlar. Doğum sonrası depresyonu yaşandığı ne kadar erken anlaşılırsa o kadar iyi olur, çünkü tedavi yöntemleri etkilidir ve yardım etme çareleri vardır.
Doğum yapan herkes doğum sonrası depresyonu yaşayabilir. Ancak, bazı durumlarda daha fazla riske maruz kalınabilir. Eğer daha önce depresyon yaşandıysa, planlanmayan gebeliklerde, gebelik ve doğum zor geçtiyse, evlilikte sorunlar varsa, başka yaşamsal sorunlar yoğunsa, doğum sonrası destek olacak aile bireyleri yoksa risk artmaktadır. Ancak, bu sorunlarla karşılaşan herkes doğum sonrası depresyonu yaşayacaktır demek değildir.
Bir bebek sahibi olmak büyük bir değişikliktir. Yeni anneler, biyolojik, fiziksel, duygusal ve toplumsal değişiklikler yaşarlar. Doğum sonrası depresyonunun bütün bunların karışımından ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bundan daha farklı gerginlikler yaşanıyorsa, bunlar da doğum sonrası depresyonuna katkıda bulunur.
Unutmayın, her zaman yardım istemek mümkündür - ve aynı zamanda kendinize yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar vardır.
Araştırmalar, doğum sonrası depresyonunda, psiko terapinin çok etkili olduğunu göstermiştir.
Destek alacağınız psikolog sizinle geçmişinizde, sizi rahatsız eden ve şimdiki durumla ilişkisi olan olaylar hakkında konuşabileceği gibi, nasıl hissettiğiniz ve neler düşündüğünüzle ilgili de konuşabilir.
Unutmayın ki bireyleri depresyona sokan şey olaylar değil olaylara yüklediğimiz anlamlardır.
Bebeğinize ve doğum sonrası hayatınıza yüklediğiniz anlamlar değişip, keyifli bir yola dönüşebilir…
Eğer doğumdan sonraki süreçte;
  • Kendinizi mutsuz ve çaresiz hissediyorsanız,
  • Hayatınızdaki bu değişim size aşırı stres yarattıysa,
  • Bebeğinize baktığınızda gerilip sinirleniyorsanız,
  • Ağlama, mutsuzluk, gerginlik, huzursuzluk, aşırı hassasiyet, alınganlık, çaresizlik, pişmanlık, suçluluk hissediyorsanız,
  • İştahsızlık ya da aşırı yeme, uykusuzluk, çarpıntı, halsizlik, isteksizlik yaşıyorsanız,
  • Hapsedildiğinizi ya da cezalandırıldığınızı düşünüyorsanız,
Bir uzman desteği almanızda fayda vardır.

Göksu Telmaç
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Post Partum Depresyon (Doğum Sonrası Depresyonu): İmdat Anne Oldum!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ'ın Yazıları
► Doğum Sonrası Depresyonu Psk.Dilek KILIÇ
► Doğum Sonrası Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Doğum Sonrası Depresyonu Ne Zaman Yaşanır? Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.Ela KÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Post Partum Depresyon (Doğum Sonrası Depresyonu): İmdat Anne Oldum!' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmde Tanı Eylül 2014
◊ Boşanma ve Çocuk Eylül 2014
◊ Mutsuz Evliliğin Sırrı Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:52
Top