2007'den Bugüne 92,815 Tavsiye, 28,314 Uzman ve 20,064 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet
MAKALE #7148 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Haziran 2011 | 8,542 Okuyucu
KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDET

Aile içinde meydana gelen, cinsiyete dayalı, kadın üzerinde baskı ve üstünlük kurmayı amaçlayan, tehdit, dayatma, kontrol içeren, duygusal, ekonomik ve/veya fiziksel zararla sonuçlanan, kadının insan haklarının ihlalini içeren her türlü eylem aile içi kadına yönelik şiddettir. Araştırmalar, kadına yönelik aile içi şiddetin tüm dünyada, gelişmiş, gelişmekte olan, gelişmemiş her toplumda farklı biçimlerde rastlanan küresel bir sorun olduğunu göstermektedir.
Kadına yönelik aile içi şiddet, yaygın olması, akut ve kronik etkileriyle kadının sağlığını olumsuz yönde etkilemesi gibi nedenlerle önemli bir “halk sağlığı sorunu” olarak görülmektedir. Aile içi kadına yönelik şiddetin sorumlusu çoğunlukla kocalar, erkek kardeşler, babalar ya da oğullardır.
Kadına yönelik aile içi şiddetin dünyadaki sıklığı %10-%69 ve Türkiye’deki sıklığı ise %25-%30 olarak belirtilmektedir. Kadına yönelik aile içi şiddetin kadın üzerinde güç ve kontrol kurmayı amaçladığı da belirtilmektedir.
Kadına yönelik aile içi şiddet 4 başlık altında gruplandırılabilir:
Fiziksel Şiddet; Şiddetin en iyi tanınan şekli olan fiziksel şiddet, bir kaza olmaksızın, fiziksel travma ya da yaralanmalarla sonuçlanan herhangi bir davranış biçimi olarak tanımlanabilir.
Fiziksel şiddet yaralanmaları arasında; çimdiklemek, ısırmak, vurmak, tokat atmak, tekmelemek, saç çekmek, bıçak çekmek, yakın mesafede el kol hareketleri yapmak, yakmak, boğmaya teşebbüs etmek, şiddetli şekilde sarsmak, kol kıvırmak, kesici-delici bir alet ya da kezzap gibi kimyasal madde ile yaralamak, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak, öldürmeye kalkışmak, özel eşyalara zarar vermek, ev/iş eşyalarına zarar vermek, vb., yaralanmalar yer almaktadır.
Sözlü-duygusal, psikolojik şiddet ; Duygusal şiddet en sık görülen ancak en zor tanımlanan şiddet türüdür. Sistemli bir şekilde kadının aşağılanması, ya da görmezden gelinmesi gibi, onun sağlıklı duygusal gelişimini ve benlik saygısını ciddi bir biçimde etkileyen davranış kalıplarıdır. Bağırmak, küfretmek, hakaret etmek, aşağılamak, alay etmek, tehdit etmek, korkutmak, kendini geliştirmesini engellemek/izin vermemek, ailesi-arkadaşları-komşuları ile görüşmesine izin vermemek, evden çıkmasına izin vermemek/engellemek, inançlarını-kökenini-işini-maaşını küçümsemek, giyim kuşam tarzına müdahale etmek, çocukları vermemekle ya da kadının sosyal ve meslek yaşamını bozmakla tehdit etmek, gibi davranışlar bu davranış kalıpları arasında sayılabilir.
Ekonomik şiddet ; Çalışmaya ya da çalışmamaya zorlamak, evin masraflarını karşılamamak, parasını veya banka kartını alıp geri vermemek, işe gitmesine izin vermemek, istemediği işte çalışmaya zorlamak, mal/mülkünü, nereye para harcadığını kontrol etmek, şahsi mallarını-ziynet eşyalarını almak, ailenin parası ve tasarrufları için fikrini sormamak, işten atılmasına yol açacak olaylar yaratmak vb. davranışlar ekonomik şiddet davranışları arasında yer almaktadır.
Cinsel şiddet; Evli olduğu kişi bile olsa, tecavüz, yani istemediği yer, zaman ve şekilde cinsel ilişkiye zorlamak, başka insanlarla ilişkiye zorlamak, ensest (aile içinde cinsel ilişki), fuhuşa zorlamak, zorla evlendirmek, çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya zorlamak, kürtaja zorlamak, cinsel organlarına zarar vermek, telefonla-mektupla ya da sözlü olarak cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, kadınlığına laf söylemek, töre cinayetleri vb. gibi davranışlar cinsel şiddet kapsamında yer almaktadır.

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Ortaya Çıkmasını Etkileyen Bazı Faktörler
Kadına yönelik aile içi şiddet, bireysel (erken yaşta evlilik yapılması, depresyon, kişilik bozukluğunun olması, alkol/madde bağımlılığının olması, çocukluğunda şiddete maruz kalması ya da tanık olması, gelir düzeyinde düşüklük, gibi), ailevi (şiddetin olağan görülerek desteklenmesi ve yakın çevrenin yaptırımlarının yetersiz olması), sosyal ve kültürel boyutları (geleneksel toplumsal cinsiyet normları ve şiddeti destekleyen sosyal normlar) olan bir sorun olarak tanımlanmaktadır. Yoksulluk, işsizlik, duygusal karışıklıklar, kültürel değişimler, hızlı kentleşme, parçalanmış aile, göçler, yoksunluk, yetki kaybı, korku, kendini güvende hissetmeme gibi durumlarda da bireylerin yaşadıkları stresle baş edemedikleri ve şiddete yöneldikleri belirtilmektedir. Bireylerin yaşadıkları yoğun stresle başa çıkamamaları ve sosyal destek sistemlerinin yetersiz olması aile içi ilişkileri bozmakta ve şiddete zemin hazırlamaktadır.
Kadına yönelik aile içi şiddetle ilgili araştırmalardaki diğer bir önemli bulgu da, bazı kadınların (kız çocuklar, engelliler, mülteciler, göçmenler, seks ticaretine zorlanan kadınlar, yaşlı kadınlar, düşük sosyo-ekonomik gruplardaki kadınlar, boşanmış kadınlar, ekonomik olarak kocalarına bağımlı olan kadınlar) daha fazla risk altında olduklarıdır.
Şiddete maruz kalan kadınlar; çocukları, kendilik saygılarının düşük olması, sosyal, parasal ve yasal desteklerin yetersiz olması, kendisine destek olacak ve koruyacak hizmetleri ve bu hizmetleri almak için nereye başvuracağını bilmiyor olması, aileyi bir arada tutma isteği, duygusal bağımlılık, dini inançlar, şiddetin yaşamın kaçınılmaz bir parçası olduğu inancı, yaşadığı şiddet için kendini suçlaması, utanç ve suçluluk duygusu, içinde bulunduğu durumun -eşinin- düzeleceği umudu, ekonomik özgürlüğünün olmaması, kendini ve çocuklarını şiddet yaşadığı ortamdan uzaklaştıracak maddi olanağının olmaması, gibi nedenlerle yaşadıkları şiddeti açıklamamakta ve şiddeti uygulayan erkekle yaşamayı sürdürmektedirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi260 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Kadına Yönelik Şiddet Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kadına Yönelik Şiddet Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
► Kadına Yönelik Şiddet Nedir? Psk.Furkan YAVUZ
► Kadına Yönelik Cinsel Şiddet Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Kadına Yönelik Şiddete Psikolojik Bir Bakış Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,064 uzman makalesi arasında 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:06
Top