2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Burun Ameliyatı
MAKALE #7150 © Yazan Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ | Yayın Haziran 2011 | 5,591 Okuyucu
Rinoplasti (estetik burun ameliyatı) burun yapısının cerrahi olarak yeniden şekillendirilmesidir. Rinoplasti ameliyatıyla burun küçültülebilir, büyütülebilir, eğriliği giderilebilir, burun ucu şekli değiştirilebilir, kaldırılabilir, dudakla burun arası açı düzeltilebilir ve burun delikleri daraltılabilir. Tüm bu işlemlerin temel amacı burundaki bozuklukların düzeltilmesi, burun şeklinin yüzün yapısına en uygun hale getirilmesidir.
Gerektiğinde burnun solunum işlevini güçleştirici yapısal bozukluklar da (deviasyon gibi) düzeltilebilir.

Önceleri burun ucunun fazla kalkık olduğu ve burun sırtının daha fazla kavisli olduğu “estetik ameliyatlı burun” görünümü tercih edilirken bugün için operasyon geçirdiği belli olmayan, doğal görünümlü bir burun görünümü hedeflenmektedir.

Estetik burun ameliyatı öncesi değerlendirmede kişinin 6 değişik açıdan dijital fotoğrafları çekilir. Bilgisayar ekranında gösterilerek beklentiler, değiştirilmesi planlanan yerler ve yüz ile uyumu tartışılır. Bu esnada çene ucu ve burun orantısı mutlaka birlikte değerlendirilmelidir. Gerektiğinde çene ucunun öne çıkarılması estetik olarak çok iyi sonuç almamızı sağlamaktadır. Önceden protezle yapılan bu işlem artık kişinin kendi dokusundan özel hazırlanan doku karışımıyla başarıyla yapılabilmektedir.
Anestezi Tipleri:
Ameliyat sedasyon (sakinleştirme) ile beraber lokal anesteziyle yapılabilir. Ancak gerek hastanın konforu gerek cerrahın ameliyata daha iyi konsantre olması için genel anestezi tercih edilir.
Cerrahi:
Estetik burun ameliyatı genellikle 1-2 saat arasında sürer. İşlem standart olmadığından bazen biraz daha uzayabilir. Burun delikleri içinden yapılan kesi ile girilir. Burun sırtı ve iç yapıdaki şekil bozukluğuna neden olan fazlalık kısımlar planlandığı şekilde çıkarılır. Gerekiyorsa burun sırtı ve burun yanlarında kemik kesileri yapılarak kemik çatı daraltılır.
Çıkarılan dokular bazen burnun başka kısmında olan eksikleri düzeltmede, çöküklükleri yükseltmede veya kuvvetli nefes almada çöken zayıf noktaları desteklemekte kullanılır.
Daha sonra burun ucu inceltilmesi ve desteklenmesiyle burun iç eğrilikleri düzeltmeleri yapılır.
Planlanan işlemler tamamlanınca içerde yapılan kesiler kendiliğinden eriyen malzemeyle dikilir. Burun içi tamponlar yerleştirilebilir. Burun sırtına özel bir tabaka yapıştırıldıktan sonra üzerine yeni oluşturulan şekli koruyacak şekilde alçı atel yapılır. Gerekli yüz temizliği yapılarak rinoplasti operasyonu tamamlanır.
Ameliyat Sonrası:
Hasta rinoplasty operasyonundan yaklaşık 4 saat sonra taburcu edilir. İlk günden itibaren ayağa kalkmak mümkündür. Birkaç gün devam eden hafif bir sızıntı olabilir.
Ameliyat sonrası çok ağrılı olmayıp basit ağrı kesicilerle etkili ağrı kontrolü elde edilir.
Estetik burun ameliyatından sonra ilk 2 gün içinde özellikle burun çevresinde olmak üzere tüm yüzde şişme olur ve 3. günden itibaren şişlikler azalmaya başlar. Şişliklerin az oluşması ve çabuk gerilemesi için baş yüksekte olacak şekilde istirahat etmek gereklidir. Göz altlarında morluklar oluşur, 5. günden itibaren soluklaşarak 10–14 gün içinde tamamen kaybolur.
Burun içi tamponlar 2. veya 3. gün çıkarılır. Burun sırtındaki alçı 7-10 gün kalır. Alçı alındıktan sonra burnun yeni şekli ortaya çıkar ancak bu esnada şişliklerin henüz yarısının geçtiği son şekli görmek için 3–12 ay beklemek gerektiği bilinmelidir.
Her ameliyattan sonra olabilecek kanama ve iltihap riski estetik burun ameliyatında oldukça küçüktür. Görünen bir yara izinin kalması da söz konusu değildir.
Estetik burun ameliyatından sonra düşük oranda (%5–10) küçük bir deformiteyi düzeltmek için ikinci bir girişim gerekebilir. Ancak bu çok sınırlı bir işlem olduğundan ilk müdahaleye göre çok daha kısa sürede ve kolayca yapılabilir ve iyileşme dönemi de çok daha kısadır.
İşe geri dönme için 10-14 gün geçmelidir. Ağır egzersizler 3-4 haftadan itibaren yapılabilir. Gözlük takmak için rinoplasti sonrası 2 ay beklenmelidir. İlk 3 ay güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Burun Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yavuz KEÇECİ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
Manisa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ'nin Makaleleri
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Rhinoplasti: Burun Estetik Ameliyatı Prof.Dr.Selçuk ONART
► Profiloplasty ve Estetik Burun Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Estetik Burun Ameliyatı Rinoplasti Dr.Arda KATIRCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Estetik Burun Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Büyütme Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:44
Top