2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik Sonrası Estetik (Mommy Makeover)
MAKALE #7157 © Yazan Op.Dr.Aylin KARANLIK | Yayın Haziran 2011 | 4,642 Okuyucu
Hamilelik kadının hayatı boyunca başına gelebilecek en güzel şeylerden biri olsa da maalesef vücudunu da çoğu kadında ileri derecede bozan bir süreçtir. Karında sarkma ve çatlaklar, memelerde form bozukluğu, yüzde lekelenmeler, genital bölgede deformasyon vs. Hamilelik sürecinde hormona duyarlı olarak büyüyen iki organ vardır. Bunlardan biri meme, diğeri rahimdir. Eğer hasta normal doğum yaparsa etkilenen bir diğer organ da vajinadır. Rahmin ileri derecede büyümesi karın derisininde büyümesi ve gerilmesine sebebiyet verir. Hamilelik sona erdiğinde ise birden germe etkisi ortadan kalkınca karnın boş bir çuval gibi sarkması kaçınılmaz olur. Bu süreçten sonra 6 aya kadar karın derisinin kollajen hücrelerinin yardımıyla kendini toplaması beklenir. Eğer kollajen yetersizliği ve deride aşırı çatlaklar mevcutsa beklenen eskiye dönüş tamamlanamaz. Ayrıca hamilelik boyunca karın ön duvarı da gerginlikten nasibini alır. Özellikle hayatı boyunca hiç spor yapmamış kadınlarda karın ön duvarını destekleyen abdominal kasların etkisi ya az vardır veya hiç yoktur. Bu sebepten karın ön duvarındaki bağ dokusu ayrışmaları ve kas ayrışması (rektus diastazis) ortaya çıkabilir ki bu geri dönüşsüz bir olaydır. Karın 6 ay- 1 yıla dek karın derisi toplansa bile hastada halen süregiden bir hamilelik görüntüsü ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Hatta ileri seviyede karın ön duvarı ayrışmaları karın içindeki barsakların fıtıklaşmasına yol açabilir. Bizlere en çok sorulan soru ise sezaryanla beraber karın germe yapılıp yapılamayacağıdır. Sezaryanla beraber karın germe birkaç sebepten dolayı yapılamaz. Bunlardan en önemlisi ameliyattan sonra pıhtı atma (emboli) riski bu iki ameliyat birleşiminde on kat artmaktadır. İkinci önemli sebep ise rahmin normalde bulunduğu kalça kemikleri arası mesafeye inmesi minimum 12 gün sürmektedir, karında halen kitle etkisi yarattığı için karnın korse dikişleriyle toparlanmasını zorlaştırmaktadır. Bir diğer sebep te deri ve bağ dokusunun toparlanmasını beklemek ve sonrasında belki de karın germe ameliyatına hiç ihtiyaç kalmayacağı gerçeğidir.

Memede hamilelik ve emzirme süresinde meydana gelen değişiklikler ise önceden tahmin edilemez. Meme bu süreç boyunca mutlaka büyür. Sonrasında ise ya meme bezi kitlesi artabilir, azalabilir (regresyon-geri çekilme) veya aynı kalabilir. Genelde hepsinde beklenen sonuç ise memenin az veya çok sarkmasıdır.
Hamilelik sonrası estetik için karın germe ve meme estetiği aynı ameliyatta yapılabilir. Ancak ameliyata hazır olma süreleri farklıdır. Karın 6 ay sonra ameliyat edilebilir (1 yıl beklenmesi daha iyidir). Ancak meme emzirme bittikten sonra 6 beklenerek hormon etkisi kalktıktan sonra ameliyat edilebilir. Eğer hasta 1 yıl veya 2 yıl emzirecekse memenin ameliyata hazır hale gelmesi doğumdan sonra 1,5-2,5 yıl sürebilir. Emzirme dönemi sürerken hastanın ameliyat olması halinde meme süt üretimine devam ettiği için meme küçültme veya dikleştirme için süt kanalları kesileceğinden sonradan memede abseler gelişebilir. Veya memesi giderek küçüldüğü için (regresyon) protez uygulaması isteyen hasta için memenin son halinde ulaşacağı boyutunu saptamak mümkün değildir.

Karın germe ameliyatları hastanın durumuna göre seçilen bir teknikle uygulanır. Hastada belirli bölgelerde yağ depoziti kaldıysa liposuction uygulanır. Kas ayrışması varsa ameliyatta mutlaka onarılması gerekir. Ancak deri sarkması yoksa sezaryan izinden girilerek sadece kas toplanabilir ve göbek deliğinin yeri değiştirilmez. Az miktarda genelde sezaryan olmuş hastalarda iz üzerinde yoğunlaşan deri sarkması ve çatlaklar az miktarda ise sadece karnın alt tarafındaki (göbek deliği altı) deri gerilip fazlalıklar çıkartılır, göbek deliği yer değiştirmez (mini abdominoplasti). Eğer göbek deliği üst kısmına yığılan deri fazlalığı ve yoğun çatlak mevcutsa hastaya tam karın germe uygulanır. Bu ameliyatta göbek deliği altındaki deri tamamı/tamamına yakını çıkartılır, bu surette göbek deliği altındaki çatlaklar da alınmış olur. Göbek deliği üst tarafındaki veya yanlardaki çatlaklar karın germe yöntemiyle yok edilemez.

Karın germe sonrası hastada iki kalça kemiği arasında iz kalacaktır. Hastahanede 1 gece konaklanır. Hastaya ameliyatta konulan dren 2-3 gün tutulabilir. Kişinin işe dönmesi 5-7 gündür. Ayrıca ameliyatta giydirilen korseyi 3 hafta kullanması gerekecektir.

Memede meydana gelen sarkma için mutlaka meme dikleştirme operasyonu gereklidir. Meme dikleştirme işlemi meme bezi yeterli büyüklükte olan hastanın deri fazlasının çıkarılma işlemidir. Bu ameliyat sonrasında meme başını içeren bir izin yanısıra dik inen bir çizgi veya ters ‘T’ izi kalacaktır. Hastanın meme bezi yeterli değilse (regresyon sonrası) memeye protez koyma gereği doğar. Hastada minimal bir sarkma varsa (meme ucu meme altı oluk seviyesinin üstünde veya aynı seviyede) konulan protezin etkisiyle bir miktar dikleşebilir, ama dikleştirme ameliyatı yapılmış gibi dimdik olmaz. Eğer doktor tarafından yapılan meme bezi değerlendirildiğinde ameliyattan sonra dik durmasının mümkün olmayacağına karar verilirse, meme bezi yeterli bile olsa dikleştirme amaçlı küçük bir protez konması yine ihtiyaç dahilindedir. Meme ameliyatı sonrası hastahanede 1 gece konaklanır. Konulan dren hasta taburcu olmadan alınır. Meme dikleştirme veya küçültme yapılmışsa hasta ertesi 2 gün istirahatle işbaşı yapabilir. Ancak meme protezi kas altı konmuş ise işe dönme 5-7 günü bulabilir.
Bu iki ameliyatın beraber yapılması (mommy makeover) için hastanın hamilelik esnasında aldığı fazla kiloları vermiş olması maksimum sonuç sağlar. Ayrıca kansızlık hamilelik esnasında en sık gözlenen problem olduğu için bu ameliyatı olmadan önce hastanın kan değeri ölçümleri önemlidir. Bu ameliyatın faydası ortalama 5 gün içinde toparlanan hasta tek bir ameliyatla iki bölge estetiğini yaptırmış olur.

Yüzdeki lekelenmeler için izlenecek birkaç yol vardır. Lekenin oluşumunun üzerinden geçen zaman çok önemlidir. Hamilelik lekeleri herzaman güneş lekelerinden daha dirençlidir. Leke oluşumu 1 yılın altında ise tedavisi daha kolaydır. İlk adım kimyasal cilt soymadır. Bu işlem glikolik asitle yapılırsa çok yüzeyel bir soyma etkisi olur, yeni oluşmaya başlayan hafif lekeler için yeterlidir. Leke uzun süreli ve daha koyu renkli ise TCA(triklor asetik asit), croton oil, fenol gibi daha derin etkili asitler kullanılır. Fenol yada croton oil ile yapılan deri soymanın bir dezavantajı deri çok inceldiği için sonradan dermabrazyon (mekanik deri soyma) yapılamayacağıdır. Ki zaten ülkemizde fenol ve croton oil çok tercih edilen kimyasallar değildir. Kimyasal soymanın yeterli olmadığı yerde mekanik kimyasal soyma uygulanır. Hastaya mekanik soyma sonrası şeffaf pansuman uygulanır ve 1 hafta içinde deri iyileştikçe kendiliğinden kalkar. Hastanın her iki soyma yönteminden sonra da minimum 6 ay 50 plus koruma faktörüyle korunması şarttır.

Hamilelikte çocuğun doğumunu kolaylaştırmak için hormon etkisiyle genişleyen vajina özellikle normal doğumdan daha da etkilenir. Buna ek olarak normal doğum esnasında yapılan epizyotomi (doğum kesisi) kötü iyileşirse vajina girişi tümüyle açılır.Bu durumda da doğumdan en az 6 ay geçtikten sonra vajinoplasti planlanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelik Sonrası Estetik (Mommy Makeover)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aylin KARANLIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aylin KARANLIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin KARANLIK Fotoğraf
Op.Dr.Aylin KARANLIK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aylin KARANLIK'ın Makaleleri
► Hamilelik Sonrası Estetik Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Hamilelik Sonrası Forma Girmek Op.Dr.Nur TÜZÜNER
► Hamilelik Sonrası Meme Estetiği Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Anneyi Yeniden Yaratmak (Mommy Make Over) Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamilelik Sonrası Estetik (Mommy Makeover)' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top