2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermek Çok mu Zor?
MAKALE #7159 © Yazan Dyt.Makbule ERÇAKIR | Yayın Temmuz 2011 | 7,764 Okuyucu
Evet dediğiniz duyar gibiyim. Yoksa sizde sürekli kilo alıp verenlerden misiniz? Cevabınız evet ise bir yerlerde bir yanlışlık var demektir. Kilo verimini, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirerek başarabilirsiniz.
Kilo kontrolünde amacınız ne olursa olsun öncelikle sağlığınızı göz önünde bulundurun. Önemli olan kilo vermek değil verdiğiniz kiloları koruyup tekrar almamaktır bunu sakın unutmayın. Ama ne yaparsam yapayım bunu bir türlü başaramıyorum diyenlere işte birkaç küçük öneri:

Dengeli beslenin. Günlük beslenmenizin içinde her besin grubunun yer almasını sağlamaya çalışın. Bu besin grupları süt-yoğurt, et, ekmek ve diğer tahıllar, sebze, meyve ve yağ grubudur. Bu grupların her birinden aşırıya kaçmadan dengeli bir şekilde tüketmeye çalışın.

Kahvaltı öğününüzü atlamayın. Yapılan araştırmalara göre kahvaltı öğününü atlayan kişilerin daha kilolu olduğu ve gün içinde kendini daha yorgun hissettiği belirlenmiştir. Gece boyunca 10-12 saatlik bir açlıktan sonra vücuda enerji sağlayacak ve onu besleyecek öğün kahvaltıdır. Kahvaltınızı yaptıktan sonra gün içinde açlığınızı çok daha iyi kontrol eder ve kilonuzu daha rahat koruyabilirsiniz.

Çeşitliilk ve denge. Her bir besin grubundan seçimler yapın. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini ancak çeşitli beslenme ile elde edebilirsiniz. Tek bir besin grubu size ihtiyaç duyduğunuz bütün besin öğelerini sağlayamaz. "Ben sebze sevmiyorum" veya "süt içme alışkanlığım yok" gibi nedenlerle herhangi bir besin grubunu diyetinizden tamamen çıkartırsanız ileride çok ciddi yetersizliklerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca yetersiz beslenen bir organizma kıtlığa girer ve yağ depolama eğilimi artabilir. Bu yüzden kilo verirken de, kilonuzu kontrol etmeye çalışırken de dengeli ve çeşitli beslenmek çok önemlidir.

Bilinçli atıştırmalar yapın. Bilinçsizce yaptığınız her atıştırma size kilo olarak geri dönebilir. Öğün aralarında sizi tok tutacak ve daha az kalori almanızı sağlayacak atıştırmalar tercih edin. Örneğin, kepekli bisküviler, kepekli ekmek ve az yağlı bir peynir ile hazırlayacağınız sandviçler, küçük bir avuç içi büyüklüğünde kuruyemiş ve kuru meyveler sizin için doğru tercihler olabilir. Yalnız bilinçsizce atıştırma yapmamak için bu yiyecekleri televizyon veya bilgisayar karşısında tüketmemeye özen gösterin

Kendinize kesin yasaklar koymayın. Uyguladığınız diyette “kesinlikle yapmalıyım” veya “kesinlikle yapmamalıyım” gibi sizi daha sonra bezdirecek ifadelerden kaçının. Örneğin diyet yaparken kesinlikle tatlı yememeliyim demek sizin daha çok tatlıya yönelmenize yol açabilir.

Önünüze gerçekçi hedefler koyun. Kısa süre içinde fazla miktarda kilo vermek su kaybetmenize yol açar ve bu da sizin verdiğiniz kiloları geri almanıza sebep olabilir. Bir haftada ortalama 500 gram ile 1 kilo arasında kilo vermek en sağlıklısıdır. Bu yüzden vermeniz gereken kilo miktarı çok ise öncelikle 1-2 ay içinde verebileceğiniz kiloyu düşünüp ona göre plan yapın. Örneğin, 10 kilo vermek istiyor iseniz öncelikle kendinize 3-4 kilo hedefi koyun, bu hedefe ulaştıktan sonra diğer hedeflere doğru yola çıkın.

Günlük aktivitenizi arttırın. Günlük aktiviteyi arttırmak için mutlaka spor salonuna gidip ağır aktiviteler yapmak zorunda değilsiniz. Asansöre binmemek, dolmuştan bir iki durak önce inmek veya telefonda sohbet ederken gezerek telefon konuşmanızı yapmak bile hayatınıza hareket katmak için küçük ama işe yarar ayrıntılar olacaktır.

Gördüğünüz gibi “alması kolay ama vermesi çok zor” diye bilinen kiloları vermek aslında o kadarda zor değil. Dengeli beslenmeyi ve aktiviteyi yaşam tarzınız haline getirdiğiniz anda kilolarınızın kabus olmaktan çıktığını göreceksiniz. Bence çok geç kalmadan bir an önce sizde harekete geçin.

Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Vermek Çok mu Zor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Makbule ERÇAKIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Makbule ERÇAKIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Makbule ERÇAKIR'ın Makaleleri
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural Dyt.Banu Belkıs AŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermek Çok mu Zor?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Diyabet Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:59
Top