2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Olumsuz Etkileri
MAKALE #7167 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Temmuz 2011 | 6,948 Okuyucu
SİGARANIN AĞIZ VE DİŞLER ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİSİ
Bu yazıyı özellikle sigaraya yeni başlayan gençler için yazıyorum. Çünkü sigara daha henüz onlar için vazgeçilmez değil.Alışkanlıklar, daha başlangıç aşamasında iken ortadan kaldırmak; mümkün ancak yetişkinlerde bu alışkanlıklar kökleşip, zararları perçinleştiğinden vazgeçilseler de ,uzun bir dönem zararlı etkileriyle de mücadele etmek gerekmektedir.
Bu nedenle siz sevgili gençler daha bu kötü alışkanlığın başındayken ,yol yakınken, bu alışkanlığınızdan vazgeçmenizi temenni ediyorum.
Sigaranın zararlı etkilerini de sıralamak gerekirse;
1-AĞIZ KOKUSU: Sigara içimi esnasında ve içimi sonrasında ağızda oldukça kötü bir kokuya sebep olur.Dişler fırçalansa dahi bu koku çoğu zaman hissedilir.
Özellikle sabahları açlık kokusu dediğimiz ,rutinde olan ağız kokusu sigara içenlerde daha yoğundur.
2-LEKELİ DİŞLER: Nikotin lekelenmeleri dişlerin ön ve arka yüzeylerinde görülür. İleriki dönemlerde sigara lekelenmeleri diş fırçalansa da dişin üzerinden uzaklaşmaz.Dişlerin daha parlak ve beyaz gözükmesi için evde yapılan uygulamalar dişlerin çizilmesine neden olup , daha çok sararmaya sebep olur.
3-DİŞETİ PROBLEMLERİ: Sigara dişin yüzey yapısının daha çok diş taşı ve plak oluşturmasına sebep olabildiğinden dişeti problemleri sigara içmeyenlere oranla daha fazla olur ve ilerlemiş dişeti problemleri de kemik kaybına neden olur.
Kısa özetlemek gerekirse sigara kullanımı = diş eti problemi
4-Ağızda yaraların görülme olasılığı artar. Aft dediğimiz ağrılı yaralar sigara içenlerde daha çok görülür.Ağızda çıkan aftların iyileşmeside geçikir.
SİGARA AĞIZDA MEVCUT OLAN VE SONRADAN OLUŞAN YARALANMALARIN GEÇ İYİLEŞMESİNE NEDEN OLUR:BU DURUMA İMPLANT TEDAVİLERİ VE DİŞ ÇEKİMLERİDE DAHİLDİR.

5-Tat alma duyusunda değişiklik olur. Sigara ağızda tat duygusunu algılayan mekanizma üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir.Bir çok sigarayı bırakan ağız tadının da değiştiğini itiraf eder.
6-Ağızda mevcut bulunan yaraların iyileşmesi üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir. Sigara kullananlarda çekim yarası ya da yapılan dişeti tedavisi kullanmayanlara oranla daha geç iyileşir.Sigara kan damarları üzerinde daraltıcı etkisinden dolayı yara iyileşmesini olumsuz etkiler.
7-KILLI DİL: Evet yanlış okumadınız, dilin üst yüzeyindeki oluşumların aşırı sigara tüketimi sonucu , yapıları bozularak tıpkı saç görünümünü almasına kıllı dil denir.Aşırı sigara kullanımı ve yeterince diş fırçalamama sonucu oluşur.İnanılmaz kötü bir görünüme sahiptir.
8-LÖKOPLAKİ: bu hastalığa halka arasında sigara içenin dili, sigara içenin yaması da denilmektedir.Yanak ve dilde beyaz dantel tarzında atipik görüntülerdir.Kansere dönebilirler.
9-AĞIZ KANSERLERİ:Sigaranın uzun süre kullanımı yanak ve dil dokularında tahribe neden olarak ağoz kanserlerine sebebiyet verebilirler.Sağlığın ilk aynası olan dişlerimiz hem estetik, hem de konuşma ve beslenmemiz için ömür boyu ağzımızda olması gereken organlarımızdır.Bu nedende diş sağlığımız için de sigarayı hayatımızdan çıkaralım.
SİĞARANIN dişlere ve ağız sağlığına zararları bu kadarla sınırlı değil. Aynı zamanda siğaranın oluşturduğu bir zararda diş tedavilerinden en popüleri olan diş beyazlatma tedavisinin siğara kullanımıyla mümkün olmamasıdır. Kişi dişlerinde beyazlatma yapacak ise bu beyazlatma işlemi esnasında kesinlikle siğara kullanmamalıdır. Siğara kullanımı beyazlatma işlemini imkansız kılar.
Aynı zamanda kompozite lamina ve porselen lamina gibi tedavilerde siğaranın aşırı kullanımı diş arka yüzeylerinde renklenmye sebep olduğundan kişinin başlangıçtaki estetik görüntüsünün bozulmasına neden olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Olumsuz Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Kokusu Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Bakımı Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Olumsuz Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:04
Top