2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varikosel ve Tedavisi
MAKALE #7172 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Temmuz 2011 | 9,044 Okuyucu
Varikosel Nedir

Varikosel testislerde ven adı verilen damarların aşırı derecede genişlemesidir. Erkek kısırlığının tedavi edilebilir hastalıklarından biridir. Testislerde kan dolaşımının bozulması ısı artımı, biriken toksik maddeler, hipoki ve pH azalması nedeniyle sperm yapımında bozulmaya neden olur. Varikosel kısırlığa sebebiyet vermesinden dolayı önemli bir hastalıktır.

Normalde ergenlik sonrası sağlıklı erkeklerin yaklaşık % 10-20 sinde görülür. Kısırlık (infertilite) şikayeti olan erkeklerin ise yaklaşık %20 ile %40’ında varikosel mevcuttur. Önceden en az bir çocuğu olan ancak şimdi kısırlık şikayeti çekenlerde ise bu oran % 80’lerin üzerine çıkmaktadır. Varikosel her iki testiste de görülebilir. Ancak anatomik komşulukları dolayısı ile sol testiste görülme oranı % 85, sağ testiste görülme oranı ise % 15 civarındadır. Varikoselin her iki testiste de görülme oranı ek hastalığı olmayan sağlıklı erkeklerde %1 civarındadır.

Varikoselde Şikâyetler;

Genelikle şikayet vermezken en sık şikayet testis ve kasık bölgesinde şiddetli ağrı şeklindedir. İleri evrede, ele gelen ya da gözle görülebilen damarlar şikayet oluşturabilir.

Varikoselde Tanı:

Hekimin dikkatli muayenesi ve gerekli tetkikleri istemesi durumunda kolayca tanı konur. Varikosel çoğu zaman hiçbir belirti vermez. Ancak bazen aşağıdaki belirtiler görülebilir: Testislerde ağrı, küçülme, dolgunluk hissi
İnfertilite (kısırlık), gözle görülebilen genişlemiş damarlar izlenebilir.
Ele gelen genişlemiş damarlar Varikosel I. dereceden III. dereceye kadar derecelendirilmektedir.
I. derecede ıkınmayla damarlar ele gelir,
II. derecede damarlar ıkınmadan kalınlaşmıştır damarlar ele gelir,
III. derecede ise damarlar çok genişlemiş, kıvrımlar çok büyük yumaklar yapmıştır gözle görülebilir ve bozulmuş dolaşıma bağlı testislerde ufalma görülebilir.
Doğru tanıyı destekleyecek testler doopler ultrason, venografi, radyonukleid angiografi ve skrotal termografidir.
İlerlemiş yaşlarda oluşan varikosel ileri evre böbrek tümörü ya da diğer karı içi diğer bir tümörün habercisi olabilir.

Varikosel testisi nasıl etkiler?

İleri evrede testis boyutunda küçülmeye neden olur, sperm yapımı ve gelişimi yavaşlar. Semen analizinde %75 oranında sperm fonksiyonlarında azalma meydana gelir. Varikoselin erkek kısırlığına sebep olduğu kanaati mevcuttur.
Varikosel Operasyon tekniği ve tedavi

Varikoselin bugün için tedavisi cerrahidir. Mikrocerrahi ile spermatik ven ligasyonu adı verilen bir operasyonla genişleme gösteren damarlar bağlanır. Bu operasyon endoskopik olarak yapılabileceği gibi radyolojik embolizasyon (radyolojik kontrol altında genişleyen damarı tıkayan bir madde enjekte edilmesi) teknikleri de kullanılabilir. Tekniklerin birbirleriyle karşılaştırmalı çalışmaları olmadığından hangisinin daha üstün olduğu konusunda kesin bir görüş birliği yok.

Operasyon tekniğinde genelde subinguinal mikrocerrahi yaklaşım seçilir.

Genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. 3-4cm'lik kesi yapılır, Sperm kanalı, arter ve lenfatik kanallarda yaralanma riski daha azdır. Komplikasyonlardan testiste küçülme, azoospermi, hidrosel oluşumu daha düşük risktedir. Cerrahi işlem 45 dakika sürer günü birlik cerrahi olarak yapılır.Operasyona karar vermeden önce, uzun vadeli beklentileri ve tüm potansiyel riskleri konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Operasyon sonrası herhangi bir komplikasyon yoksa aynı gün taburcu olursunuz. Bir hafta sonra dikişleriniz alınır artık iş ve egzersiz hayatınıza dönebilirsiniz. Ameliyat sonrası mayo altı kısımda küçük yara izi kalır.

Varikosel ameliyatının başarı şansı nedir ?

Varikosel ameliyatından sonra sperm değerlerinde düzelme ve gebelik şansında yükselme olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda varikosel ameliyatı olanların %50-80'inde spermlerinde düzelme görülürken, %20–69 arasında gebelik bildirilmektedir. Doktorunuz ile takip kontrol planınızı konuşmalı, eşinizle gerekli psikiyatrik desteği almaktan çekinmemelisiniz.

Operasyon sonrası en sık memnuniyetsizlik nedenleri ağrını geçmemesi, kısırlığın geçmemesi nedenlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Varikosel ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Varikosel ve Tedavisi Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU
► Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Cem ÖZLÜK
► Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Levent TÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Varikosel ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:22
Top