2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Moda Diyetlerin Tehlikeli Yanlışları
MAKALE #7173 © Yazan Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ | Yayın Temmuz 2011 | 4,449 Okuyucu
Hızlı ağırlık kaybı: Yavaş ve stabil ağırlık değişimleri, hızlı ağırlık değişimlerine göre sonuca daha yakındır. Ağırlık kaybına dair sağlıklı plan her hafta 500-1000 gramdan fazlası değildir. Eğer çok çabuk kilo kaybederseniz bu çoğunlukla kas, kemik ve su kaybı olacak ve çok azı yağdan olacaktır.

· Tehlikeli bileşenler: Tezgahlardaki zayıflama ürünlerden bazılarının bileşenleri zararlı hatta ölümcül olabilir. Sinir hasarı, kalp krizi ve ani ölümlerle ilişki ephedra ephedrine ve Ma Huang içeren ürünlerden kaçının.

· Sihirli besinler ya da destekler: Yağı eritip bitirecek mucizevi bir besin ya da ilaç yoktur. Siz uyurken hiçbir şey yağınızı yakamaz. Genetik kodunuzu sihirli bir şekilde değiştirecek süper besinlerde yoktur. Aynı zamanda herhangi bir besinin bağımlılık yaptığına dair de bir kanıt yoktur.

· Tuhaf miktarlar ve sınırlamalar: Diyetinizde sınırlandırılmayan –üzüm ya da lahana çorbası gibi- besinlerin farkına varın. Başlıca besin gruplarını göz ardı eden her türlü diyetten uzak durun. Vitamin mineral desteği kullansanız bile bazı kritik besin öğelerini alamazsınız.

· Özel yiyecek kombinasyonları: Unutun bunu. Yanlış kombinasyonları tüketmek, yediklerinizi hemen yağa dönüştürmez yada toksik madde oluşturmaz. Ağırlık kaybına neden olan, günün belirli saatlerinde yenecek belirli besin kombinasyonu olduğuna dair bir kanıt yoktur.

· Sert menüler: Hayat zaten yeterince karışık. Besin seçimlerini kısıtlamak ya da sert menüler takip etmek bunaltıcı ve lezzetli olmayan bir durum yaratacaktır. İhtiyacınız olan sahici, esnek bir yeme alışkanlığıdır.

· Egzersize gerek yok: Hiçde değil. Düzenli fiziksel aktivite kalıcı kilo kaybı ve sağlık için olmazsa olmazdır. Hoşlandığınız egzersizi bulmak başarının anahtarıdır. Haftalık 150dakika aktivite yapmak sadece zayıflamak için değil, birçok kronik hastalığı önlemek için gereklidir.

Yediğiniz Porsiyonları Küçültmek mi İstiyorsunuz?

1. Sipariş vermeden önce bir düşünün: İleriyi düşünmek herzaman akılcı bir yoldur. Gerçekten ne kadar aç olduğunuzu düşünün. Çok aç değilseniz, yarısını eve götürün ya da bir arkadaşınızla paylaşın.


2. Hayır demeyi öğrenin: Fast-food kampanyaları iyi bir anlaşma gibi görünse de ihtiyacınız olandan daha çok kalori, yağ ve şeker içerirler. Bu yüzden “büyük seçim” tekliflerine hayır demeyi öğrenmelisiniz.



3. Süper boyları ılımlı boylarla değiştirin: Standart bir hamburger, patates kızartması ve içecek sipariş ederek süper/büyük/mega boyların yarısı kalorinin keyfini çıkarın.



4. Büyük boyları paylaşın: Mega boyların cebinize ve cüzdana iyi gelecek bir hale getirmenin bir yolu var. Paylaşmak. Patates kızartmasını bölüşün ve hem kaloriyi kesin hem para tasarrufu yapın



5. Çocuk menüsü ile kalori tasarrufu yapın: Para tasarrufu yapmanın ve beslenme alışkanlığını geliştirmenin bir diğer basit yolu da budur.



6. Başlangıç olarak meze sipariş edin: Mezelerin ölçüleri genellikle uygun ölçülerdedir ve iyi restorantlarda ana yemeklerden çok daha ucuzdurlar. Mezelerle doyduysanız, ana yemek sipariş etmekten vazgeçin.



7. Doyma noktanızı kaçırmayın: Akşam yemeğinizi bir restoranda yiyorsanız, yemeğinizin yarısını yedikten sonra durun ve tokluğunuzu kontrol edin. Eğer doyduğunuzu hissediyorsanız yemeği bırakıp, mümkünse paketletin ve ikinci bir öğün olarak yanınızda götürün.

8. Tatlıyı paylaşın: Menüdeki her şey, meze, salata, sandviçler paylaşılabilir. En iyi paylaşım fikri tatlılardır. Tatlıyı paylaşarak hem lezzetini almış hem de daha az kalori almış olursunuz.

9. Güçlü içecekler seçin: Yarım yağlı süt ya da sadece su kalori alımınızı azaltacaktır. Meşrubat düşkünüyseniz light olanları tercin edin. En azından sağlıksız bir içecekten kalori almamış olursunuz.

10. Yeni sağlıklı seçenekleri denemekten zevk alın: Değişik salataları ve ligh türünleri denemekten kaçınmayın. Mutlaka aralarında sizin damak tadınıza uygun bir seçenek olacaktır.


Doğru Porsiyon Büyüklükleri İçin 12 Akılcıl Yöntem

1. Vücudunuzun sesini dinleyin. Açlık ve doygunluk durumunda içinizden gelen işaretler doğru yemenize yardımcı olabilir, tabiki eğer onları dinlerseniz.

2. Öğünler için daha az yiyecek hazırlayın. Büyük miktarlar insanı daha çok yemeye teşvik eder. Yemekleri arttırmak istiyorsanız gözünüzden ve aklınızdan çıkarın

3. Küçük porsiyonla başlayın. Küçük servisler belki de tam sizin ihtiyacınız olandır eğer hala açsanız daha çoğunu yiyebilirsiniz.

4. Küçük tabak ve bardaklar kullanın. Gerçekten işe yarar. Küçük tabaklar ve ince uzun bardaklar size daha azla çoğunu almış hissi verir.

5. Yavaş yemek yiyin. Yavaş yemek yemeky iyecek ve içeceklerden aldığınız zevki arttırır ve beyninize doygunluk hissetmesi için zaman tanır.

6. Yarım ye 20 dakika bekle. Beklediğinizde ( ve iç sesinizi dinlediğinizde) normalde alışık olduğunuz porsiyonlardan daha azıyla doyabilirsiniz.

7. Asla torbadan yemeyin. Torba, kutu yada kartondan yediğinizde genellikle çok yiyeceksiniz. Küçük bir porsiyon alın ve poşeti uzaklaştırın.

8. Sipariş vermeden önce düşünün. Bazı öğünler sizin ihtiyacınız olandan 2 ila 4 kat daha fazladır. Sipariş vermeden önce bir düşünün.

9. Her zaman küçük porsiyonlar için çıkın. Restorantlarda küçük ve normal şeyler sipariş edin ya da çocuk menüsü alın.

10. Paylaş, paylaş, paylaş. Dışarıda yemek yerken paylaşmak hem ücreti hem de kaloriyi azaltmak için iyi bir yoldur.

11. Yarısını ye yarısını eve götür. Servis yapan kişiden yarım porsiyonu paket yapmasını isteyin.

12. Normal öğünler ve atıştırmalıklar tüketin. Normal öğünler ve atıştırmalıklar planladığınızda her defasında küçük porsiyonlarla doymanız daha kolay olacaktır.



Sağlık Ve Zindelik İçin Birlikte Yemek Yiyin

Bazen çok küçük değişiklikler büyük farklılıklar yaratır. Ailenizle beraber yediğiniz yemeklerin artması hem finansal hem de mutluluk açısından sağlığınızda büyük fark yaratır. Yemek yapmaya vaktiniz yok mu? Sorun değil; aile yemekleri düşündüğünüzden daha kolay olur.


NEDEN ailece birlikte yemek yenilmeli?

· Aileler zaman, para ve tartışma ortamını kurtarır.

· Çocuklar gelenek, değer ve bazı becerileri öğrenir.

· Çocukların daha az davranış bozukluğu olur.

· Çocuklar okulda ve sınavlarında daha başarılı olurlar.

· Çocuklar ve yetişkinler ihtiyaçları olan besin öğelerini alırlar.

· Herkesin yemek zamanı anıları değerlidir.

Akşam yemeğini nasıl kolay ve çabuk hazırlayabilirsiniz?

· Haftalık menü oluşturun: Basit ya da detaylı olarak yapın. Yemek yapma ve alışveriş için anahtar bir plan hazırlayın. Her bir aile üyesi için sorun olmasın diye alışverişe bütün aileyi katın.

· Bir kere pişirin iki kere yiyin: Hazırlık zamanınızı büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Anahtar bileşenleri büyük miktarlar halinde pişirin ve dondurun(kurubaklagiller, tahıllar gibi).

· Rafı dolu tutun: Kilerinizi ya da dondurucunuzu konserve edilmiş fasulye, tuna ve meyve, makarna, pirinç dondurulmuş sebze gibi temel yiyecek maddeleri ile doldurun.

· Sandviç avantajınızı kullanın: Hiçbir şey bir sandviçten daha çabuk olamaz.

Hangi besinler mükemmel bir aile akşam yemeği yaratır?

· Tahıllar: Yüksek enerjili karbonhidratlar, özellikle tam tahıllar her akşam yemeğinde yer almalıdır.

· Kırmızı et, balık, tavuk eti ve kuru baklagiller: Yüksek kaliteli proteinler sağlıklı bir öğünde “kas” yaratır.

· Sebzeler ve meyveler: Her türlü öğünde verim almak için mükemmeldir. Tabağınızın 1/3’ünüya da yarısını rengarenk taze ya da kurutulmuş sebze ve meyveler ile süsleyin.

· Süt ürünleri: Sağlıklı aileler için bir bardak soğuk, az yağlı süt en iyi seçenektir. Peynir ve yoğurt diğer lezzetli kalsiyum kaynaklarıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Moda Diyetlerin Tehlikeli Yanlışları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'ın Makaleleri
► Doğru Bilinen Beslenme Yanlışları Dyt.Halime Gamze KARSLI
► Hatalı Diyetlerin Diyetini Ödemeyin Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Moda Diyetler Dyt.Nilberk KARAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Moda Diyetlerin Tehlikeli Yanlışları' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besinlerden Gelen Sağlık Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:22
Top