2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çin Tıbbına Göre Stres
MAKALE #7222 © Yazan Dr.Tolga UÇAR | Yayın Temmuz 2011 | 4,782 Okuyucu
Stres, bireylerin duygusal ya da fiziksel durumlarına karşı olası bir tehdit sezdiklerinde, vücutlarında ya da beyinlerinde oluşan tepkiye verilen isimdir (Hughes, Boothroyd, 1997) . Yaşantımız boyunca hepimiz, er ya da geç stres ile karşı karşıya kalırız. Vücudumuz, strese kontrolümüz dışında cevaplar verir. Eğer sağlığımız yerinde ise ve stres çok uzun süreli değilse, bu durumu çok fazla etkilenmeden atlatabiliriz. Buna karşın, stres çok kuvvetli ise ya da uzun süre devam ederse önce ruhsal sağlığımız sonra da fiziksel sağlığımız bu durumdan kötü yönde etkilenecektir. Vücudumuzda strese cevap veren farklı mekanizmalar vardır. Gerçek ya da sanal bir tehdit ile karşılaştığımızda ilk olarak sempatik sinir sistemimiz tepki verir ve vücudumuz "savaş ya da kaç" olarak adlandırılan mekanizmayı devreye sokar; kalbimiz daha hızlı çarpmaya başlar, göz bebeklerimiz genişler, sindirim faaliyetlerimiz geçici bir süreliğine durur, böylece gereği halinde kullanabilmek amacı ile kanımız kollarımıza ve bacaklarımıza yönlenir. Kollarımıza yönlenen kan, stres faktörüne karşı savaşacaksak, kollarımıza güç kazandırmayı amaçlar. Eğer stres baş edemeyeceğimiz kadar büyük ise o zaman da bacaklarımıza yönlenmiş kan, daha hızlı kaçmamızı sağlar.

Taş devrinde çok iyi çalışan ve sonuç veren "savaş ya da kaç" yanıtı maalesef günümüz yaşantısındaki stres faktörleri ile (zorlu bir patron, çekilmez iş arkadaşları ya da henüz çözümlenmemiş endişe uyandıran bir durum) başa çıkmada çok başarılı değildir. Günümüzde stres faktörleri çoğunlukla uzun süreli olduğundan vücudumuz kronik olarak "savaş ya da kaç" cevabı vermek zorunda kalmaktadır. Vücudumuzun stres hormonu olan kortizolün kanda seviyesi artar. Buna bağlı olarak tansiyonumuz yükselir, bağışıklık sistemimiz zayıflar. Zaman içinde bu belirtiler daha da kötüleşerek anksiyete, depresyon, kronik yorgunluk, sindirim sistemi problemleri ve gerilim tipi baş ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açar.

Çin Tıbbının Duygularımıza Bakış Açısı

Çin tıbbına göre vücudumuzda çi adı verilen bir enerji dolaşır. Stres, anksiyete, depresyon yada başka kuvvetli duygular bu enerji akışını bozar. Çi akışı karayollarında akan trafiğe benzetilebilir. Stres, sinirlilik ya da bir başka yoğun bir duygu adeta karayollarında trafiğin sıkışması gibi vücudumuzdaki çi akışını bloke eder. Örneğin yoğun stres altındaki kimseler bel, sırt ve boyun ağrılarından yakınırlar. Stres, söz konusu bölgelerde bir gerilime yol açar. Bu gerilim de enerji akışını bloke ederek ağrı ve kasılmaların ortaya çıkmasına sebep olur.

Nasıl ki karayollarında bir kaza ya da inşaat sebebi ile oluşan trafik yoğunluğu diğer çevre yollara da yansıyorsa, aynı durum vücudumuzdaki enerji akış kanalları için de geçerlidir. Stresin yol açtığı blokajlar başta sindirim sistemi problemleri olmak üzere, uyku düzeni ve ağrı eşiği gibi pek çok yan alanları da etkileyecektir. Stres, ayrıca mevcut bir sağlık problemi ile ilgi durumu da körükleyebilmektedir.

Akupunktur ise bu enerji blokajlarını ortadan kaldırabilmektedir. Akupunktur noktaları enerji akış kanallarının birer giriş-çıkış noktası gibi davranarak çi akışının düzenli bir şekilde tekrardan sağlanmasına yardımcı olurlar. Bu özelliği ile akupunktur sadece strese bağlı oluşan sonuçları değil stresin kendisini de ortadan kaldırabilmektedir.

Batılı bakış açısı ile akupunktur, endorfin adı verilen, beyinden salgılanan ve doğal ağrı kesici olan bir kimyasal maddenin salınmasını artırır. Ayrıca akupunktur vücudumuzdaki kan dolaşımını hızlandırarak hem dokuların oksijenlenmesini hem de dokularda oluşan atık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Akupunkturun rahatlatıcı doğası, nabzı yavaşlatıp tansiyonun düşmesine ve kas gerginliklerinin azalmasına da yardımcı olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çin Tıbbına Göre Stres" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Tolga UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Tolga UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolga UÇAR Fotoğraf
Dr.Tolga UÇAR
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Tolga UÇAR'ın Makaleleri
► Yaşlara Göre Cinsel Yaşam Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
► Yaşınıza Göre Hormon Değişimi Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çin Tıbbına Göre Stres' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akupunktur Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:20
Top