2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Üzerine Güzellemeler - Burun Tanımlamaları - Burun Nedir Ki
MAKALE #7225 © Yazan Dr.Halil AKSU | Yayın Temmuz 2011 | 4,984 Okuyucu
Cyrano de Bergerac,Fransız /Gaskonyalı ve silahşör.Upuzun burnuyla karakterize.Ayaküstü burun üzerine uzun bir tirad yapabilip,kendisiylede acı acı dalga geçebilmesiyle ve derin aşkıyla ünlü.Edmond Rostand bir tiyatro eseriyle bu şahsı kültür hayatımıza sokmuş ve üzerine filmler de çekilmişti.Bir tanesi, belki hatırlarsınız Steve Martin’in oynadığıydı.Bende kalan ise herkesin içinde bir Cyrano de Bergerac olduğu’ gerçeği oldu.Hepimiz bir yerimizi beğenmeyebiliriz:Kısa boy,büyük burun,sivilceli surat,küçük göz,ince dudak’ vesaire.Hikaye kusurlarımıza karşın, diğer insani güzelliklerimize bir övgüdür:Zeka,yaratıcılık,tevazu,cesaret,sevmeyi bilebilmek,hayata dair görüşler,kendinle barışıklık yada her şeye karşın kendinle dalga geçebilme erdemi.Ve tabiî ki şiir, sanat ve güzel söz söyleme becerisi.Yani zaaflarımızın üzerinden bazen, bir dolu insani yetilerimizle gelip/geçilip,güzelleştirilebileceğine dair her şey.Burna gelince türlü türlü burun var.Uzun ,kısa, kalın, kalkık, travmatik, düşük, gaga, kemerli, küt, kartal,düz,ortası oyuk,enli,kırmızı,etli,geniş delikli,sağa/sola meyilli,yassı’vesaire.Hatta falcılar burun yapısından kişilik analizlerine bile girmeye kalkışmışlar:Düz burun’sakin,kemerli kartal burun’ cömert,enli burun’uysal,geniş delikli burun’şıpsevdi,ortası oyuk burun’enerjik,uzun burun’ bireyci,gaga burun’şair ruhlu,sivri uçlu kartal burun’hırçın,bir yana eğri burun’kurnaz ve cimri’ gibi.Yada kemikli uzun burun’ kendini beğenmiş ve kibirli bir kişiyi veya kambur/uzun’ burunun somurtkan bir kişiyi tanımlaması da müthiş değil mi?Ardından yüksek ve düzgün burunlar gelir.İdeal burun budur ve sağlıklıdır falcılara göre.Aksine Gaga burunlu kişilerin’ etkileyi,kurnaz ve kinci tanımlanmaları gibi.En hoşu etli,büyük ve soğan şekilli burun uçluların samimi ve sıcakkanlı olduklarına dair söylemdir ki bu da nacizane benim burnuma uymaktadır.Tabiki tüm bu betimlemeler biraz ironik,çokça faşizan ve hayata denk düşmeyen saptamalar olarak görülmeli.Tek anlaşılabilir yanı :yüzümüzde ilk bakışta göze çarpan beden parçamız üzerine olan izah çabaları olabilir.Gülüpte geçelim.Hayat kapımızda çünkü …

BURUN ÜZERİNE GÜZELLEMELER /İKİ/ BURUN NEDİR Kİ?

Hayat kapımızda nerden çıktı bu burun meseleyi demeyin. Üzerine şiirler yazılmış, fallar tutulmuş, güzelliğe denk tutulmuş, gençliğimizin kâbusu, çiçeğin /böceğin kokusunu aldığımız, sevgilimizi hissettiğimiz, sesimizin bize özel olmasını sağlayan, nefes alıp vermeye kendisinden başladığımız, estetik kaygılarımızın dışında bir dolu fizyolojik gereksinimimizin tam karşılığı o güzelim burnumuz. Bedenimizin dış dünyaya açılan kapılarından biri.Ve kaçınılmaz gerçek:tüm bu bu estetik görünüm ve fonksiyonel meseleler birbiriyle iletişim halinde’ her daim.O yüzdendir birgün, burnunuza dair sorunlar için vakit gelecekse bilin ki en zor işlerden biri için kapımızı çalmaktasınız. Çünkü her burun estetiği problemi aynı zamanda: muhtemel bozuk fonksiyonlarının da düzeltilmesi eylemidir. Birlikte ele alınacaktır. Örneğin nefes almanızı engelleyen olası bir eğriliğiniz varsa aynı anda o da giderilmelidir. Aksi hiçbir estetik sonuç bozulmuş fonksiyonlarıyla iyi sayılamaz. Burnunuzdaki kemik ve kıkırdak yapılarınız bozulup, değiştirilip yeniden şekillenecektir. Bazen azaltılıp bazen de eksiklikleri tamamlanacaktır. Burnu üç boyutlu olarak tasarımlarsanız aklınızda, çatısı olan tek katlı bir ev gibi, her şey gereğinde çatıdan kapıya bozulup gereksinimlere uygun yeniden inşa edilecektir. Ve tüm bunlar yapılırken ortaya çıkanın yüzün diğer yapılarıyla (çene, alın, kaş, göz, dudaklar ) ve çevresiyle uyumlu olmasına özen gösterilecektir. Onun için doktorunuzu seçiniz: yüz ve kemik yapınız değerlendirilip, daha iyi bir burun ve görünüm adına, işlevselliği de korunarak olabilecekleri onla konuşunuz. Unutmayın ki yan profilden memnun olduğunuz burnunuza aslında 3 boyutlu değerlendirilecektir: Bu kıkırdak çatınızı da kapsayan ve ideal burna giden yoldaki tüm değişimleri içeren bir yaklaşım olacaktır. Ayrıntılar çok ve hayat kapınızda. Görüldüğü gibi istenilen değişim adına ne de çok bileşen var, halledilecek. İyisi mi çok sıkmayın canınızı, seçimlerinizi yapın ve ekibinize güvenin. Mutlu olacaksınız, umarız.

Uz.Dr.Halil Aksu
Anestezi ve Reanimasyon
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Üzerine Güzellemeler - Burun Tanımlamaları - Burun Nedir Ki" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Halil AKSU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Halil AKSU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halil AKSU Fotoğraf
Dr.Halil AKSU
İstanbul
Doktor "Anestezi ve Reanimasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Halil AKSU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Üzerine Güzellemeler - Burun Tanımlamaları - Burun Nedir Ki' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:51
Top