2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alkol Kullanımında Tanı, Değerlendirme ve Biyokimyasal Belirteçler
MAKALE #7232 © Yazan Dr.Sibel KILINÇ | Yayın Temmuz 2011 | 8,444 Okuyucu
Tanı ve Değerlendirme

Alkol kötüye kullanımı ya da bağımlılığı olan hastaların önemli bir çoğunluğu hekime önce ailenin, arkadaşlarının ya da işyerinin baskısı ile gelir. Bu nedenle kişi, içtiği içki miktarını, sıklığını, sürekliliğini, alkolün kendisine yaptığı zararlı etkilerini, işteki ve aile içindeki sorunlarını saklayabilir.

Muayene esnasında hastanın belirgin fiziksel ve nörolojik belirtisi olmayabilir. Hastanın kendisinden ve yakınlarından alınacak bilgilerin yanı sıra iyi bir fizik ve nörolojik muayene yapılması, karaciğer enzimlerine bakılması uygun olur. Hastada amnezik durumlar, bellek bozukluğu, sık düşme ve kafa travması öyküsü varsa kafa grafileri, EEG ve beyin görüntüleme tetkikleri gerekli olabilir.

Ölçme ve Değerlendirme Araçları

Alkol bağımlılarına gerek toplum taramalarında gerekse psikiyatri kliniklerinin dışında erken tanı koymaya yardımcı olması için uygulaması kolay olan bazı değerlendirme testleri geliştirilmiştir.

Bu değerlendirme araçlarından biri toplum taramalarında sık olarak kullanılan CAGE (Cut down, Annoyed, Guilty, Eye opener)’dir (2). Bu tarama testi Türkçe’ye çevrildiğinde, testin ismi, her bir sorunun içindeki anahtar kelimenin seçilmesi ile “KESİ” olmuştur. KESİ testi puanlanırken her bir soru 0 ya da 1 olarak derecelendirilir. Toplam 4 sorudan 2 veya daha fazla puan alanlarda alkol bağımlılığı tanısı çok kuvvetli bir olasılık olarak düşünülmelidir. KESİ, hızla uygulanabilecek ve duyarlılığı yüksek bir tarama testidir (1).
Alkol kullanım bozukluğu ve içmeye bağlı sorunları olan hastalara erken tanı koymaya yardımcı olan bir diğer test ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilmiş olan AUDIT(Alcohol Use Disorders Identification Test)’tir (1). İçme alışkanlığı, alkol tüketimi ve alkole ilişkin sorunları saptayan 10 maddelik bir ölçektir. Ölçeğin ilk üç sorusu tehlikeli alkol kullanımını, 4., 5. ve 6. sorular bağımlılık belirtilerini, son dört soru da zararlı alkol kullanımını göstermektedir Ölçek toplam puanı 40 olup populasyon çalışmalarında 8-11 arasında değişen farklı kesme noktaları bulunmakla birlikte önerilen kesme noktası 8’dir. Aynı ölçeğin kendini değerlendirme şekli de bulunmaktadır. Bu test için önerilen kesme noktası alkolden zarar görme düzeyini belirler (3).
Bir diğer test ise Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT)’dir. 25 sorudan oluşan bu testin uygulaması KESİ’ye göre biraz daha fazla zaman almakla birlikte özellikle kadınlarda ve yaşlılarda alkol sorunlarını saptamada daha güvenilir sonuçlar vermektedir.

Alkol Bağımlılığında Biyokimyasal Belirteçler

Aşırı alkol kullanımını gösteren “biyokimyasal belirteçler” alkol bağımlılığının yaygınlığının taranması, tedavisi, önlenmesi ve alkol kullanımına bağlı diğer medikal hastalıkların saptanmasında önemli bir yere sahiptirler. Bazı ülkelerde bu belirteçler iş alanlarında ağır içicilerin saptanmasında kullanılmaktadırlar. Bu amaçların yerine gelmesi için biyokimyasal belirteçlerin bazı karakteristik özellikleri olmalıdır. Bu özellikler; güvenirlik, geçerlilik, sabitlik, maliyet, pratik uygulama, kabul edilirlik, taşınabilirliktir. Ne yazık ki bugüne kadar bu özelliklerin tümünü taşıyan tek bir belirteç bulunamamıştır. Klasik belirteçler düşük-orta derece duyarlılık, sık yalancı pozitiflik ve kullanılan alkol miktarı ile zayıf özgüllük ilişkisi gösterirler.

Sıklıkla kullanılan testler; gamma glutamil transferaz, alanin amino transferaz, aspartat amino transferaz, ortalama eritrosit hacmi ve en yeni belirteç olan “carbohydrate deficient transferrin”dir.

Kaynaklar
(1) Uluğ B. Psikoaktif madde kullanımına bağlı ruhsal bozukluklar. Öztürk O, Uluşahin A, eds. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları(içinde). Ankara; 2008. sf. 703.
(2) Mayfield DG, McLeod G, Hall P. The CAGE Questionnaire: Validation of a new alcoholism screening instrument. Am J Psychiatry. 1974; 131: 1121-1123,
(3) Yapıcı A, Alkol Bağımlılığında depresyon ve anksiyetenin yeti yitimi ve yaşam kalitesine etkisi [Tez]. İstanbul: Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, 2006.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alkol Kullanımında Tanı, Değerlendirme ve Biyokimyasal Belirteçler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sibel KILINÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sibel KILINÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel KILINÇ Fotoğraf
Dr.Sibel KILINÇ
Uşak
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sibel KILINÇ'ın Makaleleri
► İlişki Değerlendirme Testi Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
► Gebelik Öncesi Değerlendirme Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Başdönmesi ve Nörolojik Değerlendirme Prof.Dr.Ertuğrul UZAR
► Alkol Bağımlılığı Dr.İbrahim ATEŞ
► Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Alkol ve Karaciğer Hastalıkları Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Alkol Kullanımının Tarihçesi Dr.Sibel KILINÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alkol Kullanımında Tanı, Değerlendirme ve Biyokimyasal Belirteçler' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:38
Top