2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Psikolojisi Açısından İdeal Sünnet Yaşı Ne Olmalıdır?
MAKALE #7239 © Yazan Psk.Mustafa ÖZAY | Yayın Temmuz 2011 | 6,625 Okuyucu
Çocuk Psikolojisi Açısından İdeal Sünnet Yaşı Nedir?

Sünnet dini bir gereklilik olmanın yanı sıra, sağlıklı bir birey olma yolunda atılan önemli bir adımdır. Toplumumuzda sünnet, aileler için oldukça önemsenen ve bir bayram havası içerisinde kutlanan önemli bir işlemdir. Aileler çocukları için özel kıyafetler alır, en yakın dost, akraba ve komşularını bu mutlu günlerini paylaşmaları için davet ederler.

Sünnet en nihayetinde cerrahi bir müdahaledir ve alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu operasyonun hijyeni için önemlidir. Çocuklarımızın hayatlarında sadece bir kez gerçekleştirilen bu işlemin güvenilir ellerde gerçekleştirilmesi hem ailenin kaygısını en aza indirgeyecek, hem de çocuk yada bebek için en güvenilir yol seçilmiş olacaktır.

Sünnetin göz ardı edilemeyecek bir diğer boyutu ise çocuk yada bebeğe olan psikolojik etkisidir. Çocuk için oldukça sağlıklı ve faydalı olan bu işlemin, çocuğun ruhsal dünyasında bir travmaya neden olması mümkündür. Bu nedenle öncelikle çocuğun sünnet olacağı yaşa dikkat etmek gerekir. Bunun için ideal yaş 0-2 yaş aralığı ile 6 yaş sonrasıdır. Peki neden bu yaş aralıkları da 2-6 yaş aralığı değil diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Çocuk gelişim evreleri Freud'un ortaya koymuş olduğu psikoseksüel açıdan bakıldığında birkaç evreden oluşur. Bu evreler;
0-1 Yaş: Oral (Ağızcıl) Dönem
1-3 Yaş: Anal Dönem
3-7 Yaş: Ödipal Dönem( Cinsel Kimlik Evresi)
7-11 Yaş: Latent Dönem( Eğitim öğretim Evresi)
11-18 Yaş: Ergenlik Evresi

Bu dönemler her çocukta aynı yaş aralıklarında görülmeyebilir. Örneğin bir çocuk anal döneme bir yaşında kesinlikle girer diyemeyiz. Bu nedenle de ödipal döneme çocuk 3 yaştan daha önce erişebileceği gibi 3 yaştan sonra da erişebilir. Erkek çocuklar için özellikle ödipal dönem dediğimiz cinsel kimlik evresi sünnet açısından önem arz etmektedir. Erkek çocuk bu dönemde kendi cinsel kimliğinin ayırtına varır, babasıyla özdeşim yaparak babası gibi olmaya çalışır. Bu şekilde erkek cinsel kimliğini içselleştirir, erkek olarak toplumda var olur, erkek rolünü oynar. Ancak cinsel kimliğini henüz yeni keşfeden erkek çocuk bu dönemde babayı bir erkek olarak kendisine rakip olarak görüp, kendisinin hadım edileceği korkusunu yaşayabilir. Cinsel organının bu şekilde alınmasından endişe duyan çocuk, bu kaygıları yaşıyorken sünnet edildiği takdirde bir travma yaşaması kaçınılmazdır.

Freud bu dönem ile ilgili çocukların gelişiminde Anne-Baba’ya karşı olan duyguların “Suçluluk” duygusuna yol açabileceğini söylemiştir. Çocuklar karşı cinsteki ebeveynlerine yakınlık duydukları için (Oedipus ve Elektra karmaşası), hemcinsleri olan ebeveynlerine karşı, bu duygularından dolayı “Suçluluk” duygusunu geliştiriyorlard. Kısaca bu dönemin geliştirdiği duygu “Girişimcilik” ve “Suçluluk” duygularıdır.

Erikson’a göre bu dönemde cinsiyet keşfedilir ve buna bağlı olarak merak duygusu artar. Çocuğun “Cinsellik” ile ilgili soruları artar. Çocuğun bu tür sorularına uygun cevaplar verilirse eğer çocuğun “Girişimciliği” artar. Ancak “ayıp, ayıp!”, “bunlarla ilgilenme!”, “pipini keserim!”, “sünnet ederim!” gibi tepkiler verilirse çocuk suçluluk duygusunu geliştirir.

Dönemde “Girişimcilik”in aşırılığı “Merhametsizliği” doğurur. Bu uçtaki kişiler için önemli olan plan ve hedeftir. Başkalarının ne olduğu önemli değildir. En aşırı biçimi “Sosyopat”lıktır.

“Suçluluk”un aşırı biçiminde ise cinsel bakımdan iktidarsızlık ve soğukluk yaşanır. Suçluluk duygusu ağır basar.

Bu dönemde motor beceriler gelişir ve merak duygusu bunu destekler. Dönem başarı ile atlatıldığında sosyal ilişkilerde ve cinsel yaşamda başarılı bir yaşam sağlanır. Ancak olumsuzluklar bu tür yaşantılarda suçluluk getirir.

Bu dönemi sağlıklı bir şekilde yaşamayan çocukların ilerleyen zamanlarda bir kimlik karmaşası yaşayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle sünnete karar verirken yaşın önemini ifade etmeye çalıştım.

Psikolojik Danışman
Mustafa ÖZAY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Psikolojisi Açısından İdeal Sünnet Yaşı Ne Olmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mustafa ÖZAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mustafa ÖZAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Mustafa ÖZAY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mustafa ÖZAY'ın Yazıları
► Öedipal Çatışma ve Sünnet Yaşı Psk.Mustafa GÖDEŞ
► İdeal Evlilik Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk Psikolojisi Açısından İdeal Sünnet Yaşı Ne Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Üzerine Mart 2012
► Boşan( Ma )Sak mı? Ağustos 2011
◊ Negatif ya da Pozitif Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:29
Top