2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu ve Huzurlu Evliliğin Psikolojik Dinamikleri
MAKALE #7242 © Yazan Psk.Yasemin UÇAL SALİHOĞLU | Yayın Temmuz 2011 | 10,863 Okuyucu
Toplumun düzeni kendisinin en küçük birimi olan ailedeki huzur ve mutluluğa dayanır. Ailedeki dirlik ve düzen ise karı-kocanın anlaşmasına bağlıdır. Her ne kadar evlilikteki birlik için temel olan koşullardan biri sevgi ise de bu tek başına yeterli bir unsur değildir.

İYİ BİR İLİŞKİ FARKEDİLMEYEN, UĞRAŞILMAYAN, ÜZERİNE KONUŞULMAYAN İLİŞKİDİR. HAVA VE SOLUNUM GİBİ.

Evlenmeden önce dikkat etmemiz gereken hususlardan biri eşlerin birbirini gerçekçi olarak değerlendirmeleridir. Evlilik gerçeklik üzere değil de hayal üzerine kurulmuşsa aralarındaki sevgi ve bağlılık zamanla azalarak yok olmaya mahkûmdur. Örneğin; her gün eşinden tatlı dil ve ihtimam bekleyen birisi gelen ilk eleştiride hayal kırıklığına uğrayacaktır. Öyle ise evliliğin ve ilişkinin doğallığı hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir.

EVLENMEDEN ÖNCEKİ DİĞER ÖNEMLİ KURAL; TEREDDÜTLE UZUN YOLA ÇIKILMAZ

HER İLİŞKİNİN KENDİ İÇİNDE OTOMONLUĞU VARDIR. HER İLİŞKİ KENDİ İÇİNDE EVRİLEREK BÜYÜR VE YOL ALIR.

FİZYOLOJİK ANLAMDAKİ GENETİK YAPILANMA GİBİ SOSYAL GENETİK ÖZELLİKLERİMİZ DE MEVCUTTUR

Eşlerden her biri kendi ailelerinde yaşadığı olumlu deneyim ve ilişkiyi kendi evliliklerine taşımak isterler, gördükleri eksik ve aksaklığı ise eşlerinde yaşamak istemezler. Örneğin; ebeveyni cimri olan genç kız evleneceği erkeğin cömert olmasına özen gösterir.

Evli çiftler konusunda yapılan araştırmalarda ilk bakışta eşlerin kişilik özelliklerinin birbirine pek benzemediğine rastlanır, benzer olmaması zıtlık olduğunu göstermez, eşler arasında bütünleyici özellikler taşınması önemlidir. Mesela; içe kapanık bir erkek neşeli ve konuşkan bir kızı kendisine eş seçebilir.

Önemli olan eşler arasındaki farklılık değil, beklentilerindeki ortaklıktır. Karşılıklı olarak birbirinin ihtiyacını, duygusunu dikkate alan ve doyuran eşler arasındaki evlilik bağı her zaman güçlenerek artacaktır.

ü EVLİLİKLER İSTER GÖRÜCÜ USULÜ, İSTER TANIŞARAK MEYDANA GELSİN ASOLAN HER EVLİLİK DENEME-YANILMA, UZAKLAŞMA-YAKINLAŞMA, ÇEKİŞME-UZLAŞMA DÖNEMLERİNDEN GEÇEREK UYUMA VARIR.
ü İYİ BİR PARTNER EŞİNİ KORUR VE KOLLAR.
ü ERKEK İÇİN YUVASI SOSYAL GÜVENLİK ALANIDIR.
ü HER ZAMAN İLİŞKİYİ BAŞLATAN VE BİTİREN KADINDIR.
ü BÜTÜN İLİŞKİLER BAŞLAR AMA BİTMEZ. SADECE KULLANIMDAN KALDIRILIR.
ü BAZI İLİŞKİLER GECEKONDU GİBİDİR ZAMAN İÇERİSİNDE YAPILANMAYA GİDER.
ü HER İLİŞKİNİN CEZASI PEŞİN ÖDENİR. ZİRA İLİŞKİDE KARŞILIĞINI HEMEN BULUR.
ü İLİŞKİDE BİZİM GÖRDÜĞÜMÜZ AN O İLİŞKİNİN HERŞEYİ DEĞİLDİR.
ü EVLİLİK KADIN ERKEK İLİŞKİSİNİN YA DA EŞİTSİZLİĞİNİN MİKRO VERSİYONUDUR.
ü KİŞİLER MASUM, İLİŞKİLER DEĞİL.
ü İYİ BİR İLİŞKİ HEM BİRLİKTELİK HEM DE BİREYSELLİK İHTİYACINA CEVAP VEREN İLİŞKİDİR.

Eşlerin aralarında uyum sağlamaları için şu ana başlıklarda anlaşmaya varmaları önemlidir.

1- Öncelikle eşler kendi ebeveynleri ile ilişkilerini başlangıçta düzene koymalılar. Dünürler arasındaki yaşanabilecek gerginliğin evlerine yansımaması için azami çaba göstermeliler. Aile büyüklerinden birisi yeni kurulan yuvada yer alacaksa bu önceden konuşulup, gerçekçi ve ortak bir karara varılmalıdır. Unutulmamalı ki, ebeveynlerle birlikte yaşayan ailelerin, sonradan büyüklerinden ayrılmak zorunda kalmaları, gereksiz ve kırıcı tartışmalara yol açabilmekte. Hiçbir ilişki üçüncü kişi yüzünden bitmez kendi iç dinamikleri yüzünden bozulur.
2- Eşlerin çocuk sayısı ve çocukların eğitimi konusunda ortak kararlar alınmalı. Bazen eşlerden biri ya da ikisi de henüz karı-koca rolünü benimsemeden anne-baba olmaya karar verdiklerinde malumdur ki daha kolay yıpratıcı bir süreç içinde kendilerini bulabilirler. Çocuk ebeveyn tarafından candan istenmeli ki doğan çocuk aradaki bağı arttırsın. Ve çocuklarının eğitimi konusunda her zaman ortak karar alıp ortak emek harcamaları gerekir.
3- Eşler arasındaki cinsel yaşam: Cinsel yaşam veya cinsel uyum sanıldığı gibi ilk dönemlerde gerçekleşme oranı aslında düşüktür. Cinsel uyumun karşılıklı doyum sağlayıcı düzeye çıkması aylarca sürebilmekte. Toplumumuzda kadınlarımız bu konuda yetersiz ve yanlış bilgiler edindiğinden dolayı cinsellik her zaman utanıp sıkıldığımız bir boyut taşımaktadır. Oysa ki cinsel yaşam evlilik içindeki ilişkiden çok fazla etkilenmektedir. Yatak odası diğer odaları, diğer odalar yatak odasını etkilemektedir. Eşlerden her ikisi de cinsel uyum ve doyumun nasıl elde edileceği konusunda karşılıklı konuşmalı ve gerekenlerin yapılması konusunda açık ve duyarlı olmalıdır.
4- Eşler arasındaki ekonomik uyum;
a- Çalışmak isteyen kadına izin verilmeli.
b- Erkek kazancını kadına belirtmeli.
c- Fakat kadın hiçbir zaman belirtmek zorunda değil. Bu konuda sonuna kadar pozitif ayrımcı olmakta fayda var.

Bu dört başlık üzerinde anlaşmaya varılsa bile evlilik içerisinde her zaman tartışmalar ve çatışmalar çıkabilmekte. Önemli olan böylesi bir ortamda nasıl davranacağımızı bilip telafisi mümkün olmayan cümleler, davranışlar sergilemememizdir.

Eşler arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi ve geçimsizliğin azaltılması için karı-kocanın göz önünde bulundurması gereken kuralları şöyle sıralayabiliriz;

- Her şeyden önce eşler evlilik bağı ile birbirine bağlı olsalar bile ayrı çevreden, ayrı eğitimden geçerek bir araya geldiklerini göz önünde bulundurarak birbirlerinden farklı bireyler olduklarını kabul etmelidirler.
- Evlilik bağı bu farklılıkları ortak çizgiye yaklaştırmaktır ki bu ancak eşlerin birbirini tanımak ve anlamak için motivasyonlu olmaları ile mümkündür.
- Aile için sorunların üstü örtülmemeli veya ertelenmemeli, daha başlangıçta sorun üzerine tartışılmalı.
- Eşler beklentilerini açık ve samimi bir lisanda ortaya koymalı. Zira kendisinden ne beklenildiğini yeterince bilmeyen eş davranış ve tutumlarını biçimlendirmekte zorlanacaktır. Ya da beklentisini açıklamadığı için eşin herhangi bir davranışı kendisini daha kolay hayal kırıklığına uğratacaktır.
- Bu da öfkenin birikmesine sebep olur ve bu öfkeden dolayı eşlerden biri bazen pasif-agresif davranış kalıbını tercih eder. Oysa anlaşmanın en kısa yolu daha baştan her şeyi samimi ve dürüstçe konuşmaktır.
- Tartışmaya başlamadan önce bir konu üzerinde konuşmak istediğimizi belirterek eşi konuşmaya davet edebiliriz. Tartışmaya suçlayarak girişilmemeli, tartışma yolundan ve konusundan saptırılmamalı. Belirli bir konu üzerinde tartışılırken eski konular gündeme getirilmemeli.
- Kişiliğimizi tartışmaların içine çekmemeliyiz.
- Tartışmalar için uygun yer-zaman seçilmeli. Eşlerin uygun olduğu vakitlere dikkat edilmeli.
- Ortamlarda eşlerin benliğini zedeleyeceği cümlelerden kaçınmalı.
- Eşler çocukların önünde tartışabilirler fakat tartışmanın limitine özenle dikkat etmelidirler.
- Tartışmanın amacı kazanmak değil çözüm olmalıdır.
- Tartışmalar ev ortamından dışarı çekilmemeli.
- Çocukla tartışmada asla hakem konumuna getirilip, hüküm beklenmemeli.
- Eşlerden biri sinirliyse diğeri daha sakin olmaya çalışmalı, fakat bu hep aynı eş olmamalı.
- Tartışma amacından çok aşmışsa “ateşkese” gidilmeli.
- Tartışmalarda eşlerden herhangi biri evi terk etmemeli ya da eşi yola getirmek için küskün kalmamalı, her zaman için evlilik bağını zayıflatacak davranışlardan kaçınmalıyız. Fakat öfkeyi söndürmek için geçici olarak ev dışına çıkılabilir.
- Evlilikte gereken yerlerde özür dilemeli.
- Gerektiğinde kendi kusurlarımızı görmek eşimizin haklı olduğu noktaları ortaya koymak gerekir.
- Bazen de tartışma anında espriler yapıp, şakalaşarak ortamı yumuşatabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu ve Huzurlu Evliliğin Psikolojik Dinamikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yasemin UÇAL SALİHOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yasemin UÇAL SALİHOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin UÇAL SALİHOĞLU'nun Makaleleri
► Evliliğin Psikolojik Dinamikleri Psk.Ali Rıza TUNUR
► Mutlu Evliliğin Sırları Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Mutlu Evliliğin Sırları Psk.Atakan ŞAHİN
► Mutlu Evliliğin Sırları Psk.İlkim ÖZ
► Mutlu Evliliğin 10 Altın Kuralı Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutlu ve Huzurlu Evliliğin Psikolojik Dinamikleri' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:01
Top