2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



0-12 Yaş Çocukları Nasıl Sosyalleşir?
MAKALE #7255 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Temmuz 2011 | 9,761 Okuyucu
Bebekler 5-6 aylık olduklarında çocuklara karşı ilgi göstermeye başlarlar. Onları gördüklerinde hoşlanma sesleri çıkarıp, gülümserler. Onlara doğru atılıp, yanlarında olmayı isterler.

1 yaş dolaylarına kadar kendi vücudu ile oynayan bebekler, artık yanlarında başka çocukların olmasını isterler. Ancak, bu, oyun kurma şeklinde değildir. Oyuncaklarını paylaşmak istemezler.Yaşamın ilk yıllarında çocuklar ben merkezcidirler. Tüm dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zannederler.

2 yaşına kadar yalnız oynarlar. Cinsiyete ilişkin tavırlar belirir. Kendi cinsiyetinin ve karşı cinsin özelliklerini öğrenir. Anne ve baba cinsiyete ilişkin olarak model alınır.

3. Yaştan başlayarak diğer varlıklarında olduğunu kabul eden çocuklar bir arada oynarlar; ancak tek başınadırlar. Birbirlerini seyrederler ve birbirlerinin oyuncağını almaya çalışırlar. Kısa süreli oyun arkadaşlıkları başlar. Grup halinde oyunlar 3-4 yaşlarında başlar.

4 yaşına kadar çocuklar, kız-erkek ayrımı yapmadan birlikte oynarlar. Sonra cinsiyete uygun oyun grupları kurulduğu görülür. Kızlar kızlarla, erkekler erkeklerle oynarlar. Ayrım yapma ile ilgili olarak yetişkinlerin tavırları da önemlidir.

Çocuğun çevresi ile iletişim kurması diğer kişilerin varlığını kabul etmesi demektir. Oynarken birbirleriyle konuşurlar. Grup içinden oynamak istediklerini de seçebilirler. Oyuncak kavgaları sıkça görülür.

5-6 yaşlarında çocuğun ailesine sıkı bağlılığının çözüldüğünü görürüz. Artık, bir arkadaş çevresinin oluştuğunu anlayabiliriz. Arkadaş sayısı az olmasına rağmen uzunca bir süre birlikte oyun kurup, oynayabilirler.

Çocuklar, bu dönemde ilgi merkezi olma ihtiyaçlarını başka şekillerde tatmin edemezlerse kavgacılık yapabilirler. Oyun gruplarında sık kavga eden ve ağlayan çocukları sıkça görebiliriz. Kavga sonundaki küsmeler uzun sürmez. Sevgi dolu ailede büyüyen çocuklarla, şiddetin görüldüğü ailede büyüyen çocuklar arasında farklılıklar vardır.

Çocuk sevgiyi ya da şiddeti görerek, hissederek öğrenecektir. Bunu da arkadaşları ile ilişkilerinde gösterecektir.

Kişilerin birlikte yardımlaşarak, iyi ilişkiler içinde yaşaması için işbirliği gerekir. Bunun öğrenilmesi erken çocukluk döneminde oyunlarla gerçekleşir. Oyunlarda, yetişkinlik dönemindeki hayatın provası yapılır. Oyunlarda, başkalarının haklarına saygı duyma, kurallara uyma, kendisini toplumun kabul edebileceği tarzda ifade edebilme vardır.
İnsanlarda doğal olarak rekabet duygusu vardır ve bu onları başarıya götürür. Ancak, bu duygunun kabul edilebilir ölçülerde olması gerekir. Kıskançlık boyutlarında olursa kişinin kendisi ve çevresi zarar görür. Aile, çocuğun duygularını normal boyutlarda yaşaması için destek olmalıdır. Kardeşler arasında yaş farkı az ise rekabet kıskançlık boyutlarına taşınabilir.

9-11 yaşlarında kız-erkek arkadaşlığında yeni bir dönem başlamıştır. Her çocuk, kendi cinsiyetinde çocukla arkadaşlık kurar. Karşı cinsi oyunlarına almazlar. Birbirlerini çekemezler ve aşağılama davranışı gösterirler. Kızlar, duygusaldır ve erkekleri kaba, anlayışsız görürler.

Pedagog ÖZNUR SİMAV

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"0-12 Yaş Çocukları Nasıl Sosyalleşir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler? Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Avm Çocukları Psk.Serap DUYGULU
► 0- 6 Yaş Kreş Çocukları Psk.Umut ÇİÇEK
► Babalar ve Çocukları Psk.Dnş.Begüm KODALAK BİLİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında '0-12 Yaş Çocukları Nasıl Sosyalleşir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:17
Top