2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Flor Vernikleri
MAKALE #7270 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Ağustos 2011 | 20,214 Okuyucu
Diş tedavilerinin her geçen gün gelişiminin yanı sıra diş koruyucu tedaviler de gelişmektedir.Şöyle ki amaç dişleri çürümeden koruma altına almaktır.Bunun için de diş mine yapısını güçlendirip bu yapıyı daha çok çürüğe dirençli kılmakta gelir.Fissür sealant uygulamalarının yanı sıra flor vernikler okul öncesi çocuklarının yanı sıra erişkinlerde de rutin kullanılmaktadır.

Flor vernikleri % 5 sodyum florür içermektedir.Bu da bir macun ve ağız gargarasına oranla oldukça yüksektir.Uygulama esnasında minedeki florür oranını % 77 artırır.
( 6 robler SR, oquard B, Rolla 6, flouride uptake by sound enamel atter in vivo Duraphant application J. Dent Assos S. Atr 1983;38:55-58)

FLOR VERNİKLERİ KİMLERE UYGULANIR

- 1 yaşından 99 yaşına kadar flora karşı her hangi bir alerjisi olmayan çürük önleme amaçlı ,dişli bireylere uygulanır.
- Ortodontik tedavi esnasında ağız hijyenine destek olmak amaçlı uygulanır.
- Tükürük yapısı zayıf ağız kuruluğu olan bireylerde ,
- El maniplasyon yeteneği gelişmemiş 7 yaş altı çocuklarda , zihinsel gelişimini tamamlamamış erişkin ve çocuklarda ,
- Kanser tedavisi nedeniyle ağız kuruluğu sebebiyle çürük oluşma olasılığı yüksek olan kişilerde.
- Yatalak hastalarda ,
- Çürük insidansı ( oluşma olasılığı) yüksek bireylerde ve çürük oluşumunun engellenmesinin istendiği koruyucu diş hekimliği alanlarında ,
- Diş taşı temizliği sonucu gelişen hassasiyetin giderilmesinde,
- Diş gıcırdatması sonrası ve hatalı fırçalama sonucunda diş diplerinde oluşan kole hassasiyeti dediğimiz minesiz alanların hassasiyetinin giderilmesinde kullanılır.

FLOR VERNİKLERİ KİMLERE UYGULANMAZ

- Dişeri iltihabı olanlarda ve stomatitli hastalarda uygulanmamalıdır.

FLOR VERNİKLERİNİN UYGULANMASI

Diş hekimi tarafından uygulanması yapılmadan önce diş yüzeyleri temizlenir ve diş diplerine uygulanır.Uygulama sonrasında 30 sn ile 2 dakika arasında kendiliğinden kuru ve diş yüzeyinde bal mumu tabakası şeklinde tutunma sağlar ve flor buradan diş yüzeyine salınım gerçekleştirir.Tükürük ile temasıyla vernik kurumaya başlar.Bu nedenle diş yüzeyine sürdükten sonra tükürük temasının sakıncası yoktur.Hastanın yarım saat boyunca bir şey yiyip içmemesi gerekir.Flor verniğin gerçek anlamda diş yüzeyinde işlev görmesi için 6-8 saat kalması gerekir.Bu nedenle bu süre boyunca diş fırçalama yapılmamalıdır.

Çocuk hastalarda tadıyla ürküntü yaratmaması için firmalar tarafından içeriğine aromalar yerleştirilmiştir.

FLOR VERNİKLER İÇİN SIKÇA SORULAN SORULAR

-Vernik uygulamasından sonra nelere dikkat etmeliyim?

Yarım saat kadar bir şey yiyip içmeyin ki flor dişinize tam anlamıyla yapışsın.6-8 saat kadar da dişinizi fırçalamayınız.Flor verniğine ek olarak flor içerikli macunlar kullanabilirsiniz.

-Flor verniği ne kadar sıklıkla uygulatmalıyım?

Dişeti tedavisi sonucu uygulama yapılmış ise bu uygulama problemin ortadan kalkmasıyla ilk uygulamada kesilebilir.Şayet hassasiyet yoğunsa ve herhangi bir çürük yok ise o taktirde 2. ve 3. uygulamalar 1 er hafta ara ile yapılabilir.
Çocuklarda çürük önleme amaçlı 6 ayda bir uygulanır.Uygulama sıklığı ve miktarı tedavi edilecek dişin durumuna ve ağızda çürük insidansının ( çürük olma olasılığının) tipine göre değişir.

- Vernik uygulama esnasında yutulursa ne olur?

Vernik yapı olarak uygulamanın hemen akabinde kendiliğinden kurur ve dişe yapıacağından yutulma olasılığı düşüktür.Yutulan miktar oldukça az olduğundan her hangi bir zarar oluşturmaz.

-Flor verniği dişi nasıl güçlendirir?

Diş mine yapısı hidroksiapatit denilen kristal bir yapıya sahiptir.Bu yapı , üzerine uygulanan floru bünyesine alarak floroapatite dönüştürür ki floroapatit hidroksiapatite göre çok daha güçlü bir yapıdır ve çürük yapan mikroorganizmalara karşı oldukça dirençlidir.Hassasiyet gidermede de hassasiyetin oluşmasına neden olan çatlakların üzerine flor çökelerek o bölgenin üzerine adeta bir tıkayıcı görev görür.Yalnız unutmamak gerekir ki flor verniklerinin zaman zaman yenilenmesi gerekir.

Kaynaklar: Clark DC, Hanley JA. Googhegan S. Vinet D. 1985 J. Periodontolog,
Ekstrand J Koch G. Lindgren LE , Petersen L.G , çocuklarda ve yetişkinlerde florür jelleri .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Flor Vernikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Flor Vernikleri' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:28
Top