2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omuz Periartriti (Omuz Eklem İltihabı, Donuk Omuz), Omuz İmpingement Sendromu ve Dirsek Ağrıları
MAKALE #7297 © Yazan Dr.A.Serdar SARAÇ | Yayın Ağustos 2011 | 90,579 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
OMUZ PERİARTRİTİ (Omuz Eklem İltihabı, Donuk Omuz,), OMUZ İMPİNGEMENT SENDROMU ve DİRSEK AĞRILARI

OMUZ PERİARTRİTİ (Omuz Eklem İltihabı, Donuk Omuz, Frozen Shoulder)

Omuz eklem iltihabı (Donuk Omuz, Frozen Shoulder), omuzda hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır. Omuz hareketleri hem kısıtlı ve hem de ağrılıdır. Hasta, ağrılı taraf omuz üzerine yatmakta güçlük çeker. Omuz Periartritinin (Omuz Eklem İltihabı, Donuk Omuz, Frozen Shoulder) meydana geliş sebebi her zaman tam olarak belli değildir. Fakat, özellikle şeker hastalarında daha kolay geliştiği bilinmektedir. Omuz bölgesine olan darbelerden sonra, omuz ve kol bölgesinde herhangi bir sebeple zorlanma-incinme olması durumlarında, omuzun uzun süre hareketsiz kaldığı hallerde daha kolay meydana geldiği görülür. Bazı romatizmal hastalıklar (romatoid artrit gibi) ve tendinitler (kasların kirişinde zedelenme, iltihap) de hastalığın başlatıcı sebepleri arasında sayılabilir. Omuz ekleminin hem korunmasında, hem de tedavisinde omuz hareketlerinin devam ettirilmeye çalışılması çok önemlidir. Donuk omuz 2 ila 3 yıl sürebilen bir rahatsızlıktır. Hastalığın üç dönemi vardır. Birinci dönem ağrılı dönemdir ve bu dönem yaklaşık 1 yıl devam eder. Bu dönemde omuzun ve boyun gibi komşu bölgelerin diğer problemleri ile karışma ihtimali yüksektir. İkinci dönem, omuz eklem hareketlerinin tam olarak kısıtlandığı yani donduğu dönemdir. Bu dönemde ağrı azalır ancak hasta normal günlük aktivitelerini yapamayacak derecede omuzdaki hareketler kısıtlanmış olur. Sonuncu yani üçüncü dönem ise, iltihabın ve hareket kısıtlılığının çözülme dönemidir. Hastalığın bu uzun süreci, hastaya bildirilmelidir. Ancak erken tanı ve erken tedavi bu süreyi önemli ölçüde etkiler. Omuz eklem iltihabına, miyofasyal ağrı genellikle eşlik eder. Muayene sırasında akılda tutulması gereken bir durumdur.

Teşhis esas olarak hastanın şikayetlerinin dinlenilmesi ve fizik muayene ile konur. Omuz eklem iltihabının teşhisinde radyolojik tetkiklere genellikle ihtiyaç duyulmaz. Yapılacak tetkikler daha çok, başka hastalıkları ekarte etmek açısından gerekli olabilir.

Omuz Periartritinin tedavisinde, hafif ve başlangıç durumlarında, uzman hekimin uygun göreceği ilaçlar ve hastaya öğretilen hareket programları, yeterli bir tedavi sağlayabilir. Orta ve ağır durumlarda ise fizik tedavi mutlaka gereklidir. Bu hastalarda genellikle 1 kür (21 seans) tedaviye ihtiyaç vardır. Fizik tedavi planının ayrıntıları, başarılı sonuç almada çok büyük bir rol oynar. Fizik tedavinin etkinliği, tedavi sonrasında hastanın tam düzelinceye kadar egzesizlere devam etmesi ile artar - pekişir. Nadiren, fizik tedaviye dirençli veya kısmen dirençli durumlarda, eklem içi enjeksiyonlar da tedaviye yardımcı olabilir. Bu enjeksiyonlar, steroid ve anestetik maddeler içerir. Bazen de omuza yapılacak mobilizasyon ve manuplasyon teknikleri, tedaviye destek sağlar. Kas romatizması (miyofasyal ağrı) eşlik etmişse, bunun ayrıca tedavisi yapılmalıdır. Bu durumun tedavisinde 'kuru iğne' tekniği tam tedavi sağlar ve yüz güldürücüdür.

OMUZA YAYILAN AĞRILAR

Omuz ekleminde bir hastalık olmadığı halde, başka bölgelerden omuza yayılan ağrılar sıktır: Baş, Boyun, Sırt, Çene gibi farklı yerlerdeki eklem, kas ve ligamanlardan (bağlardan) omuza ağrılar yayılabilir. Omuz eklem muayenesi yapılırken, yansıma ağrısı yapabilecek tüm doku ve organlar gözden geçirilmelidir. Omuz etrafındaki bölgelerden yayılan miyofasyal ağrı, özellikle göz önünde bulundurulmalı ve bu yönde de muayene yapılmalıdır.


OMUZ İMPİNGEMENT SENDROMU (OMUZ SIKIŞMA SENDROMU)

Omuza dönme hareketi yaptıran kas grubunun ve kolu kaldırmaya yardımcı olan kas grubunun sıkışarak incinmesi, kısmen zedelenmesi veya yırtılması halidir. Tam yırtık hali ameliyatı gerektirir. Kısmi yırtıklar ve zedelenmeler fizik tedavi ile önemli ölçüde düzelir. En çok kol veya omuz üzerine düşmeler sonucu meydana gelir. Ağır kaldırma ve zorlayıcı hareketler de sebepler arasında sayılabilir. Ağrı özellikle aktif hareket sırasında artar.

Tanı, ayrıntılı omuz muayenesi ile konur. Tanıya destek için gerektiğinde görüntüleme yöntemlerine de başvurulur. Muayenede tespit edilebilen TAM YIRTIK hali, MR ile de teyit edilmelidir.
Omuz impingement sendromunda röntgenin tanı koydurucu değeri yoktur. Ancak röntgen, omuza ait darbelerde, bir kırığın tespit edilmesi açısından önem arzeder.

Omuz impingement sendromunun tedavisinde en çok fizik tedavi yöntemleri kullanılır. Hafif durumlarda ilaç ve istirahat da yeterli olabilir. Tedavide başarı yüksektir.

DİRSEK AĞRILARI

Dirsekte en sık ağrı sebebi, el ve dirseğin zorlanmasına bağlı incinmelerdir. Bunu tenisçi dirseği (lateral epikondilit) ve golfçü dirseği (medial epikondilit) izler. Her iki durumda da elin yaptığı tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketler sonucu, el ve el-bilek kaslarının sonlanma bölgelerinin (tendon) dirsekteki yapışma yerlerinde tahriş ve kronik iltihabi bir durum ortaya çıkar.
Dirsek ağrısı yapan daha pek çok sebep sıralanabilir. Bu daha nadir problemler (tuzak nöropatiler gibi), hekimin muayenesi sırasında akılda tutulmalıdır.

Tanı için ayrıntılı ve dikkatli bir muayene çok önemlidir. Çünkü, dirseğe ait farklı rahatsızlıkların biribiriyle karıştırılması sık görülür, bu sebeple tedavide gecikmeler yaşanır, kronikleşmeler artar.
Darbe durumlarında röntgen, tuzak nöropatilerde EMG önemlidir.

Tedavilerinde, sebebe göre; fizik tedavi, ilaç enjeksiyonu, kuru iğne tedavisi, özel bandaj ve ortezler gibi yöntemler tek başına veya birlikte kullanılır. Kronikleşme eğilimleri olduğundan, tedavide geç kalınmaması önemlidir. Tenisçi dirseği ve golfçü dirseğinde genellikle ilaç enjeksiyonları uygulanır ve sonuç alma oranı yüksektir. Ancak bu her iki durumda da, dirseğin haftalarca zorlanmaması, yani istirahat ettirilmesi çok önemlidir. Bu süre içinde gerekiyorsa uygun bandajlama veya atel uygulaması düşünülmelidir.

Özellikle, muayene sonucunda gereken durumlarda uygulanan kuru iğne tedavilerinde başarı çok yüksektir. Dirseğe ait birden fazla hastalığın bir arada bulunması seyrek bir durum değildir.

Omuz hastalıkları dirsekte de ağrı yapabildiği gibi, dirsek ağrıları da omuz ağrısına sebep olabilir.

Özetle: Omuz periartriti (omuz eklem iltihabı, donuk omuz, frozen shoulder), sık görülen omuz ağrısı sebeplerindendir. Teşhisi kolaydır. Geç kalınmamış durumlarda tedavisi de kolaydır. Gecikmiş durumlarda ise, tedavi süresi belli oranda uzar ve tam iyileşme zaman alır. Komşu bölgelerdeki ağrı sebepleri ile karıştırılabilir. Darbe sonucu omuz kaslarında tam yırtık oluşmuş ise, cerrahi müdahaleyi gerektirebilir. Dirsek ağrıları da omuz bölgesine yayılabilir. Fakat dirseğin kendi hastalıkları olan tenisçi dirseği, golfçü dirseği, sinir sıkışmaları (ulnar ve kübital sinir sıkışmaları) ve kas ağrıları (miyofasyal ağrı), en sık görülen dirsek problemleridir. Bunlarda da erken tanı ve erken tedavi çok önemlidir. Özellikle tenisçi dirseği ve golfçü dirseği, kronikleşme eğilimi taşırlar. Bu sebeple erken tedavileri önemli olduğu gibi, uzun süreli istirahat ihtiyacı da sıktır.

Uzm.Dr. Ahmet Tevfik Serdar SARAÇ
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Omuz Periartriti (Omuz Eklem İltihabı, Donuk Omuz), Omuz İmpingement Sendromu ve Dirsek Ağrıları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.A.Serdar SARAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.A.Serdar SARAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Serdar SARAÇ Fotoğraf
Dr.A.Serdar SARAÇ
İstanbul
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.A.Serdar SARAÇ'ın Makaleleri
► Donuk Omuz ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Fzt.Vedat ÜLKER
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Omuz Ağrısı ve Nedenleri Fzt.Sema DANIŞIK
► Omuz Ağrısı ve Fizyoterapi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Orta Kulak İltihabı Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Geniz Eti ve Bademcik İltihabı ve Tedavisi Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
► Tıroıd Bezı İltihabı-Tıroıdıt Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tiroidit-Tiroit Bezi İltihabı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Omuz Periartriti (Omuz Eklem İltihabı, Donuk Omuz), Omuz İmpingement Sendromu ve Dirsek Ağrıları' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:22
Top