2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Kimlik Bozuklukları
MAKALE #7301 © Yazan Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ | Yayın Ağustos 2011 | 53,117 Okuyucu
Karşıt Cinsellik

Görsel ve yazılı basında zaman zaman farklı giyim kuşamda olan, kendi cinsiyetine uygun davranışlardan ziyade karşı cinsin davranışlarını sergileyen insanlar hakkında haberler izliyoruz. Bu kişileri toplum tepkisini çekmek pahasına da olsa böyle davranmaya iten sebepler neler olabilir? Fiziksel açıdan kadın yada erkek olmalarına rağmen neden insanlar karşı cinsin kimliğine bürünmek ister ?

Cinsel kimlik bozukluğu olan bir erkek kadınlara özgü aktivitelere ilgi duyabilir. Bir kız çocuğu kadınsı giyim ve kuşama, davranışlara karşı tepki geliştirebilir. Daha çok erkeklerle arkadaşlık kurmak,erkekler gibi ayakta tuvaletini yapmak isteyebilir.Cinsel kimlik bozukluğu olan bir erişkin ise diğer cinsiyetin üyesi gibi yaşamak isteyebilir.
Cinsel kimlik bireyin kendi bedenini ve benliğini belli bir eşeylik içinde algılaması, kabullenmesi, duygu, düşünceleri ve davranışlarında buna uygun biçimde davranmasıdır. Cinsel kimlik açısından önemli olan erkeğin duygu düşünce ve davranışlarıyla kendisini erkek gibi kadının kendisini kadın gibi hissetmesidir.

KARŞIT CİNSELLİK

Cinsiyet rolü kadının ve erkeğin nasıl davranacağını ve hissedeceğini belirleyen çevre tarafından verilen roldür. Birçok kültürde erkek ve kadının faklılıkları, ne yapıp yapmayacakları belirlenmiştir. Çok küçük yaşlardan itibaren çocuğa cinsiyetine uygun roller verilir ve bunları yaşama geçirmesi istenir. Bu noktada ana babanın cinsiyet rolleri konusunda çocuklarına rehberlik etmesi beklenir.

Çevremizde kendi cinsiyetinden başka cinsiyete bürünen insanları gördüğümüzde tepki duyabiliriz. Ancak burada unutulmaması gereken en önemli şey aslında bu kimselerin büyük bir yalnızlık, terkedilmişlik ve ilgisizliğin kurbanı olduklarıdır. Erkeğin kendisini kadın, kadının kendisini erkek gibi kabul etmesine yol açan bu durum çok küçük yaşlardan başlamakta ve tam olarak sebebi anlaşılamamaktadır. Bazen de kişi farklı ruhsal rahatsızlıklar sebebiyle aslında olmadığı halde kendilerini karşıt cinsten olarak görebilirler.

Erkek olduğu halde bir kadın gibi davranan bireylerin geçmişleri ve aile yaşantıları incelendiğinde babanın evde çok pasif bir konumda olduğu, çocuklarına karşı çok soğuk ve mesafeli durduğu gözlenmektedir. Baba çoğu kez oğlunu karşınına alıp konuşmamış, onunla ortak boş zaman faaliyetleri geçirmemiştir. Çoğu durumda da baba evde çok katı bir otorite ve baskı figürüdür. Evdeki bireyler babaya yaklaşmak için uygun iletişim ortamını ve sıcaklığı bulamazlar. Bu şekilde babayla arasında mesafeler olan erkek çocuk daha küçük yaşlardan itibaren anneyi her yönüyle model almaya, anneyle özdeşim kurmaya ve anne rolü üstlenmeye başlar. Kendini kadın kimliğinde hisseden erkek daha çocuk yaştan itibaren kadın giysilerine, kız çocukların oyunlarına ve oyuncaklarına ver kız çocuklarıyla vakit geçirmeye istek duyar ve erkeklerle paylaşıma girmekten kaçınır. Çocuk ergenlik dönemine girene kadar genellikle ana babalar çocuklarındaki bu bozukluğun ve sapmanın farkına varmazlar. Ancak ergenliğe girmeyle beraber cinsiyet rollerinin belirginleşmesinin, hormonal salgılar sonucu oluşan birincil ve ikincil sex karakterlerinin ortaya çıkmasının ve duygusal çalkantıların artması sonucunda cinsel kimliği açısından sapma gösteren genç bir bunalıma girmektedir. Baskı altında kalan genç normalleşme kaygısı ve toplumun kendi cinsinden beklediği rolleri üstlenmekle, hissettiği cinsiyetin ve olmak istediği cinsiyetin bedensel, ruhsal ve davranışsal olarak rollerini yaşama konusunda bir çatışmaya girmektedir.
Ergenlik döneminde kadar olan dönemde cinsel kimlik sağlıklı bir şekilde gelişmezse çocuklukta homoseksüel eğilim ve davranışları olabilen ergenin, ergenlik döneminde özgü cinsel yoğunluklar ve toplumsal kabul ve uyum kaygılarıyla cinsel sapmalar göstereceği düşünülmektedir.
Cinsel kimlik bozukluğu şu belirtilerle kendisini göstermektedir.
Diğer cinsiyette olma isteğini sık sık dile getirme.
Erkek çocukların kadın, kız çocukların erkek davranış, tutum ve giyimlerine özenmesi uygulaması
Oyunlarda sürekli karşıt cinsiyetin rollerini oynama ve oynamaya istekli olma
Karşıt cinsten oyun arkadaşı seçme
Cinsiyetine karşı sürekli bir rahatsızlık duyma ve cinsiyetinin gerektirdiği cinsel rol için uygun olmadığı hissine sahip olma.
Cinsel rol bozukluğunun toplumsal yaşama uyumu zorlaştıracak derecede yoğun olması
En az iki yıl bireyin kendisini hissettiği cinsel kimlikte yaşaması ve yaşamaya alışması.
Yetişkin yaşlardaki karşıt cinsler kendileri için belirlenmiş olan cinsiyetin kıyafetlerini giymekten rahatsız olurlar ve diğer cinsiyetle ilgili faaliyetlerle meşgul olurlar. Hatta kendi genital organlarından tiksinir ve bu duyguyla cerrahi girişim isteğinde bulunabilirler.
Cinsel kimlik bozukluklarında normalleşme süreci için ana babalara büyük görevler düşmektedir. Anne baba her yönüyle çocuklarına doğru rol model olmalıdır. Bu bağlamda anne babaya düşen sorumluklar şunlar olabilir.

ANA BABAYA DÜŞEN GÖREVLER

Sağlıklı bir cinsiyet gelişimi için ana baba öncelikle çocuğuna cinsiyet rollerini öğretmeninin gerekliliğini kavramış olmalıdır. Özellikle erkek çocuklar için baba en önemli rol modeldir. Baba çocuğuyla evde daha çok vakit geçirmeli ev dışında çocuğuna erkeklerin yaptığı uğraşları göstermeli ve örnek olmalıdır. Babayla maça gitmek, balık tutmak, spor yapmak vb faaliyetler ile evdeki bir takım basit tamir işleri, bahçeyle uğraşmak vb işler yapılmalı baba bu konularda teşvik edici olmalıdır. Baba zaman zaman kendi babasıyla ilgili anılarını, daha çok erkek figürlerinin anlatıldığı kahramanlık hikâyelerini paylaşmalı çocuğun erkek cinsiyetine özgü bir takım özellikleri kavramasını sağlamalıdır. Bunun yanı sıra baba her yönüyle evde çocuklarına doğru örnek olmalı konuşması, giyimi, davranışları ve alışkanlıklarıyla evdekilerin örnek alabileceği saygı duyulan bir şahsiyet olmalıdır. Babanın alkol sigara yâda kumar gibi alışkanlıklarının olması çocuk açısından doğru değildir. Baba doğru model olmanın yanı sıra oğluna yaşına uygun sorumluluklar verebilmeli yaşının üstünde beklentiler içerisine girip çocuk sorumluluklarını yapamadığında aşağılamamalı ve hor görmemelidir. Baba oğul arasında mutlaka sevgi, saygı ve desteğe dayalı bir iletişim olmalıdır.

Tıpkı erkek çocuğunda olduğu gibi kız çocuklarında da cinsel kimlik bozukluğu olabileceği unutulmamalıdır. Erkek çocuğunun olduğu kadar kız çocuğunun da cinsiyetine uygun rollerle yetiştirilmesi önemlidir. Kız çocuğun eğitimde anneye büyük roller düşmektedir. Anne yemek yapma, sofrayı hazırlama ve temizlik gibi konularda kızından yaşına uygun ölçülerde yardım istemeli ve bu tür işlerde teşvik edici olmalıdır. Kızına oyuncak alırken Anne erkek çocuğunu yetiştirirken de onun bir erkek olduğunu erkeklerin ve kızların birebirlerinden pek çok yönde farklı olduğunu vurgulamalıdır. Oğluna “baba evde yokken evin babası sensin” mesajını verebilmelidir.
Oğlundan erkek tutum ve davranışları beklemeli ve bu beklentilerini çocuğa hissettirebilmelidir.

Cinsel kimlik bozukluğu yanlış eğitimlerin ve ana baba tutumlarının sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda bu bozuklukların oluşmaması için ana babanın her yönüyle çocuklarına doğru model ve destekçi olması gerekir. Çocuğa verilecek koşulsuz sevgi ve destek onun doğru bir kimlik ve kişilik geliştirmesine katkı sağlayacaktır.
Çiğdem SESLİ/Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Kimlik Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     27 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çiğdem SESLİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ
Kayseri (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ'nin Makaleleri
► Çocuklarda Cinsel Gelişim (Cinsel Kimlik Gelişimi) ÇOK OKUNUYOR Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kişilik Bozuklukları ve Kimlik Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel Kimlik Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm Ağustos 2011
► Sosyal Fobi Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:03
Top