2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Neler Yiyelim de Zayıflayalım
MAKALE #7310 © Yazan Dyt.Güneş AKYIL AYNACI | Yayın Ağustos 2011 | 5,123 Okuyucu
Orucun temeli insanın nefsini kontrol etmesidir. Orucun başka bir boyutu da açlığın ne demek olduğunu anlamamızı sağlamasıdır. O nedenle iftarda hazırlanan sofralar çok önemlidir. İftar sofrasında gerektiğinden fazla yiyecek olması sağlığımıza verdiğimiz zararın yanında ekonomik anlamda da israftır.

Şimdide “Ağız tadıyla şöyle bir orucumuzu açamayacak mıyız?” diyeceksiniz. Unutmayın, sağlıklı beslenme kuralları yaşamımızın her anında geçerlidir. Her lokmamızı bilerek yemek, yaşam felsefemiz olmalıdır. Öyleyse bugün tatil, yarın ramazan, öbür gün davet gibi kendimizi kandırmayalım. Şunu da bilelim ki öğrenilen bilgiler davranışlarımıza yansımıyorsa bir anlam ifade etmez.Ayrıca sofranızı fazla yiyecekle doldurmak yerine sofrasına koyacak bir lokma ekmeği zor bulanlara vermek, onları doyurmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Kimler oruç tutamaz;

· Sık sık ve azar azar yemesi gereken diabetikler, yani Şeker hastaları,İnsülin direnci ve hipoglisemi teşhisi konmuş kişiler
· Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon hastaları,
· Mide, bağırsak ülseri olanlar

Kronik böbrek yetmezliği veya metabolik hastalığı olanlar ve bunların dışında kronik hastalığı olanlar doktora sormadan oruç tutmamalıdır.

GELİN iftar sofrası hazırlarken nelere dikkat edeceğiz, şöyle bir göz atalım;
ÖZELLİKLE boş mideyi yaz bile olsa hafif sıcak bir çorbayla yumuşatmak yararlı. Örneğin yoğurtlu yayla çorba veya az yağlı et suyuyla hazırladığınız sebze çorbaları. Oldukça hafif çorbalar olacaktır.
ANA yemek olarak sebzeli kebaplar, köfteler ve etli dolma-sarmalar seçilebilir. Sebzeyle et bir arada kullanıldığı için besin değeri yüksek, ekonomik ve hafif yemekler olacaktır. Ayrıca ızgara ve buğulama balık, sebzeli tavuk, yumurtalı sebze yemekleri ve kuru baklagillerde ana yemek olarak düşünülebilir.
EGE’ye özgü sirkeli, limonlu, ot ve sebze yemekleri de sofradaki yerini almalı. Hatta yoğurtlu sebze yemekleri örneğin yoğurtlu patlıcan ezme, yoğurtlu semizotu salatası, yoğurtlu havuç ezme; düşük kalori almak isteyenlerin baş tacıdır. Çünkü bu salatalar yağ içermez hem de 2 besin grubunu aynı anda içererek az ve öz yemenizi sağlarlar. Bu arada tam mevsimi olan domatesi de sofralarınız da unutmayın derim. Yemeğinizi yavaş yiyin ve aralarda su için, 1-2 saat aradan sonra mevsime uygun ki şu an yaz meyvesi karpuz, kavun, şeftali iftarda ve Sahur da potasyum ve mineral kayıplarını karşılamak için ideal seçimler.Ya da meyve hoşaf ve kompostoları.

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
1 su bardağı az yağlı yoğurt
1-2 avuç temizlenip yıkanmış semizotu yaprakları
4-5 dal maydanoz
4-5 dal nane
2-3 diş sarımsak
Süslemek için kırmızı biber

KARBONHİDRAT zengini hamur işlerine gelince… Akşam çok fazla hamur işi yemek şişkinlik yapacak ve midemizi rahatsız edecektir.Ayrıca harcamadığımız bu fazla kalori yağ olarak depolanacaktır. Bir de fazla alınan karbonhidrat gün içinde daha fazla suya ihtiyaç duymamıza neden olacaktır.Bu kadar sözden sonra yinede ölçülü olmak kaydıyla yarım porsiyon sebzeli pilav, makarna, 1-2 dilim börek, karbonhidrat gereksinmemiz için yeterlidir.

Ama zannettiğinizin aksine yağ içermeyen ekmek lifli olarak tüketilirse ( tam buğday, tam tahıl, çavdar vb.) çok daha hafif olur. Özellikle Sahur da doygunluk hissi, kan şekerinizi dengelemk için bu ekmekler tercih edilmeli.Pide Ramazan ayına özel bir ekmek yemeyin demek ayıp olur. İftar da yenebilir.

RAMAZAN DA TATLI TÜKETELİM Mİ?

Ramazan sofralarının olmazsa olmazı TATLILAR!
Hazırladığımız sofralara göre tatlının cinsi önemli. Özellikle kızartılmış şerbetli hamur tatlıları çok ağır olduğu içinin ötesinde bu sıcak günlerde susuzluğunuzu çok arttıracaktır. Mümkün olduğunca az kullanmalıyız.
Özellikle bu sıcaklarda düşen şekerinizi ve sıvı ihtiyacınızı aynı anda tamamlayan kuru meyvelerden veya taze meyvelerden hazırlanmış hoşaf ve kompostolar harika seçimler olacaktır. Tabii yazın en sevilen tatlısı dondurma
da serin serin tüketilebilir. Ramazanın tatlısı GÜLLAÇ da sofralarımız da ki yerini rahatlıkla alabilir. Ama en iyi ve en hafif seçeneğin bu mevsimde çeşit çeşit bulunan meyveler olduğunu unutmayın. Özellikle sahur da serinletici kalın bir dilim KARPUZ ve peynir nefis bir seçim !

BADEMLİ KAYISI-K.ERİK KOMPOSTOS
4-5 kişilik
200 gr kayısı
200 gr kırmızı erik
5-7 yemek kaşığı şeker
1-2 parça kabuk tarçın
2 adet karanfil
1 litre su
Kırmızı erik ve kayısıları büyüklüğüne göre 2-4 parça halinde dilimleyin. Kayısı çekirdeklerini kırıp bademleri( acı değilse) ayıklayın ve yıkayın.
Tencereye 1 lt kadar su koyup kaynamaya başlayınca önce bademleri,şekeri, erikleri, kayısıları, karanfil ve kabuk tarçını atın . İstediğiniz kıvama göre meyveler fazla yumuşamadan 7-10 dakika sonra altını kapatın. Ilıyana kadar ağzı kapalı olarak bekletin. Sonra dolaba koyup iyice soğutun. Afiyet olsun. Burada badem kan şekerinizin yavaş yükselmesini sağlayan glisemik indeksi düşük bir gıdadır.

”Oruç tutunca kilo alıyorum” diyenlere gelince. İşte size sağlığınızı bozmadan kilo verebileceğiniz örnek bir liste;

İftara başlamadan önce 1-2 bardak ılık su içiniz.
1. Bölüm
· 1-2 adet hurma, 1-2 adet zeytin
· Bir kâse sebze, yoğurt, şehriye gibi hafif az yağlı çorba
· 2 köfte kadar et, tavuk, balık veya 1 yumurtalı az yağlı menemen veya 2 orta boy etli dolma veya 1 tabak etli sebze veya baklagil yemği
· 2-3 kaşık yoğurt veya 1 kase cacık veya 1 bardak ayran
· Az yağlı mevsim salata
· 3-4 kaşık zeytinyağlı veya yoğurtlu sebze yemeği
· 1 dilim tam buğday ekmeği veya 3 çorba kaşığı pilav veya 4 çorba kaşığı makarna veya yarım el büyüklüğünde pide
Ara verip 2-4 bardak yavaşça içilecek su. 1-2 saat sonra

2.Bölüm
· 2 Meyve veya bir kâse komposto, hoşaf veya 2 top dondurma veya 1 küçük kase sütlü tatlı özellikle Güllaç oldukça hafif seçenek.
2-3 bardak yavaşça içilecek su

SAHUR

1. Seçenek
· Şekersiz çay
· 1 yumurta
· 30 gr peynir (1 kibrit kutusu kadar)
· 5-7 adet zeytin
· 1 yemek kaşığı reçel
· 2 dilim tam buğday, tam tahıl, çavdar, kepek gibi lifli ekmek
· Domates, salatalık
· 1 şişe maden suyu veya 2 bardak su

2.Seçenek
· Şekersiz çay
· Peynirli salata
· 2 dilim tam buğday, tam tahıl, çavdar, kepek gibi lifli ekmek
· 1-2 meyve

PEYNİRLİ SALATA
1 avuç lor veya çökelek
5-7 adet zeytin
Dilimlenmiş domates
1 tutam taze kekik
1 tutam nane, maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı

3. Seçenek
· 60 gr peynir (2 kibrit kutusu kadar)
· 1 el büyüklüğünde karpuz veya kavun
· 1 dilim tam buğday, tam tahıl, çavdar, kepek ekmeği

4.Seçenek
· 1 su bardağı yağsız süt
· 1 küçük kase (6-8 çorba kaşığı) buğday gevreği
· 1-2 ceviz
· 1 tatlı kaşığı kuru üzüm

5.Seçenek
  • Şekersiz çay
  • Peynirli, domatesli Tost
6.seçenek
  • 2 dilim sebzeli börek
  • Ayran
  • 1 şişe maden suyu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Neler Yiyelim de Zayıflayalım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Güneş AKYIL AYNACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Güneş AKYIL AYNACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güneş AKYIL AYNACI Fotoğraf
Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Güneş AKYIL AYNACI'nın Makaleleri
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Kabızlık Dyt.Yunus KAPAR
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Elif ÖZCAN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Fatma DEMİROK
► Ramazanda Beslenme PDF Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Ramazanda Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Neler Yiyelim de Zayıflayalım' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kan Grubuna Göre Beslenme Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:09
Top