2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İç Motivasyon
MAKALE #7315 © Yazan Uzm.Psk.Füsun BUDAK | Yayın Ağustos 2011 | 18,152 Okuyucu
İç motivasyon ne demek? Neden önemli?

Motivasyon kelime olarak harekete geçirme, hareket ettirme anlamına gelir. Motivasyonun amacı düşünceyi ya da davranışı eyleme geçirmektir.
İç motivasyon ise, başkaları tarafından zorlama olmaksızın, insanın kendinin ve yeteneklerinin farkında olarak hedefler belirlemesi ve bu hedeflere ulaşmak için harekete geçmesidir. Sevdikleri ve istedikleri işleri yapan ve kendi kendini motive edebilen kişiler yılmadan mücadele ederler.

İnsanın kendini motive edebilmesi içinde önce kendini tanıması, kendi istek ve beklentilerini belirlemesi gerekir. Danışanlarıma kendilerine ben kimim ve ne istiyorum diye sorup cevaplamalarını öneriyorum. Bu soruya cevap vermek gerçekten çok zor oluyor. Bunlar belirlendikten sonra da insanın kendi yeteneklerinin ve ihtiyaçlarının farkına varması gerekiyor. Tabii bunlar işin sadece düşünsel bölümü, bunun ardından eylemsel bölüme geçilmeli… İç motivasyon düşünsel ve eylemsel bölümlerden oluşur. Sadece düşünce ya da sadece eylem hiçbir işe yaramaz.

Hedefleri olmayan insanlar hayattan zevk alamazlar. Hedefleri olan ancak eyleme geçemeyen insanlarda aynı şekildedir. Üstelik hiçbir şey yapamadıkları içinde kendilerine güvenlerini kaybederler. Kendine güvenmeyen birey de kendini motive edemez.

Bir arkadaşımın şu sözünü sizlerle paylaşmak istiyorum… Ben sahip olduklarımın tadını çıkarmayı öğrendim hayatta. Sahip olamadıklarımın ve olamayacaklarımın acısına ise ayıracak zamanım yok. Hayat çok kısa...

Siz ne dersiniz?

Şöyle ki insanın hayatta karşılaştığı hiçbir şey şans değildir. İnsan şansını kendi yaratır. 69 yaşlarında bir bayanın öss sınavına girip, Güzel Sanatlar Akademisi’ne öğrenci olduğunu öğrendiğimde de işte bu dedim ‘iç motivasyon’ dediğimiz şey…

Sizce hayatınızın kontrolü kimin elinde?

Başkalarını ya da kontrolün size ait olmadığı durumları kontrol etmeye çalışmak yerine neden hayatınızın kontrolünü elinize geçirmiyorsunuz?

İç motivasyonu yüksek kişilerle, sürekli çevresinden motivasyon bekleyen insanların iş hayatında en çok karşılaştıkları neler oluyor?

Kendini motive eden kişi gelişmeye ve ilerlemeye açıktır. Oysa motive edilmeye dışarıdan bekleyen insan hayal kırıklığına uğramaya müsaittir. Yaşamlarındaki tüm olumsuzlukların kaynağını bir dış faktöre bağlama eğilimindedirler. Bir danışanım patronunun kendini eleştirmesi yüzünden işe gitmek istemediğinden, eşiyle ilişkilerinin bozulduğundan, evden dışarı çıkmak istemediğinden ve sürekli uyumak istediğinden bahsetmişti. Onaylanmak işe sarılmasına sebep olurken, eleştirilmek onu çok yaralamış ve küskünlük yaratmıştı.

Kimi zaman çevremizdeki başarılı insanları gördüğümüzde ‘şansı yardım etti nerelere geldi’ diye ifadeler kullanırız. Oysa hiçbir başarı şans değildir. Kişinin isteklerini ve hedeflerini belirlemesi ve bu hedeflere ulaşmak içinde kendini motive edebilmesi ile alakalıdır aslında…

Mevlana’nın dediği gibi başarılı insanları başarısız insanlardan ayıran tek fark, başarılı insanlar başarısız insanların görüp de yapamadıklarını yapabilen insanlardır.
İçsel motivasyonu olan kişi işinde başarısızlık yaşadığı zamanda başarısızlığına neyin sebep olduğunu bulmaya ve bu sebeplerin üstesinden gelmeye çalışır. Yaşadıklarından dolayı başkalarını suçlamaz ve sürekli şikayet etmez. Kendi kendiyle yarışır. Kişilerle uğraşmak yerine kendi işiyle uğraşır. İç motivasyonu olan insanın kendine özgüveni de vardır. Karşılaştıkları olumsuzluklara direnç gösterir, hemen yılmazlar. Planlı, istikrarlı ve düzenlidirler. Kendi yapabileceklerinin farkındadırlar. Hedefe ulaşma konusunda farklı yollar denerler ve heyecanlıdırlar. Bu insanlar başladığı işi bitirir ve bitirdikten sonra da yeni işler içinde girişimlerde bulunur. Önce kendini mutlu etmeyi ve kendinden memnun olmayı amaç edinmiştir.

İçsel motivasyon başarı da en önemli unsurdur. Kendi istedikleri işi yapanlar o işi daha kolay öğrenirler ve zevkle çalışırlar. İş hayatında çok kısa sürede lider konumuna gelir. Grup çalışmalarında enerjisiyle gruptaki diğer kişileri de motive eder.

Motivasyon gerçekten bizim elimizde mi?

Motivasyon kişinin kendindedir. Dışarıdan gelen motivasyon geçicidir. Çevreden onay almak için yapılan davranış isteyerek ve inanarak yapılmadığı için kalıcı olmayacaktır. Sadece ödül almak ya da cezadan kaçmak için ders çalışan bir öğrenci ilk fırsatta yani ödül almadığı yada alamadığında bu davranışı devam ettirmeyecektir.

Ailesinin isteğini yerine getirmek için onların istediği mesleği seçen birkaç danışanım, olmak istedikleri mesleklere ulaşmak için tekrar üniversite sınavlarına girdiler.
Birine yaptığı iş konusunda ne kadar başarılı olduğunu söylesek de, o kendisi buna inanmadıkça o işte başarılı olduğunu ve olabileceğini kabul edemeyecektir. Motivasyonda ilk adım inanmak bunu risk alabilen özgüven ve kendi isteklerinin, yeteneklerinin farkında olmak takip eder.

Geri bildirim almanın iç motivasyon sürecimize katkısı olabilir mi?

Bu durumu bir örnekle açıklamak istiyorum; diyet yapmak isteyen biri ancak kendi kendini motive edebildiği zaman bu işi başarıyla sonuçlandırabilir. İstemediği sürece diyet konusunda konsantre olabilmesi imkansızdır. Her pazartesi başlanmaya çalışılan diyetler iç motivasyonun eksik olduğu durumlardır. Tabii ki çevreden alınacak olumlu geri bildirimlerde kişiyi mutlu edecektir. Ancak devam edip etmemesi bu geri bildirime bağlı değildir.
Umutsuzluğa kapıldığımızda, daraldığımızda, ya da kısaca motivasyonumuzun düştüğü anda kendimizi nasıl bu olumsuz ruh halinden kurtarabiliriz?

-Öncelikle içinde bulunduğumuz durumu kabullenerek işe başlamak gerek.
- Sonrasında motivasyonumuzu düşüren olumsuz düşünceleri fark etmeye çalışalım.
-Çevresel faktörleri gözden geçirelim.
-Kendimizle ilgili beklentilerimizi ve hedeflerimizi küçültelim.
-Yapabildikçe bir üst hedefe geçelim.
-Seçimlerimizi gözden geçirelim.
-Umutsuzluğa kapılmamıza sebep olan kaygı ve endişeleri gözden geçirelim.
- Olumsuz düşüncelerin yerine olumlu alternatif düşünceler geliştirelim.
-Kaybedilen özgüveni tekrar kazanmak için geçmişte yapabildiklerimizi hatırlamaya çalışalım.
-Dış dünyayla bağlantıyı koparmak yerine paylaşmayı deneyelim. Bir başka bakış açısı göremediklerimizi görmemize yardımcı olabilir.
-Her şeye rağmen baş etmekte güçlük çekiyorsak bir uzmandan destek alalım.

Motivasyon bize neler kazandırır?

Motivasyon;
-Başarılı olmanın ilk adımıdır.
-Özgüven kazandırır.
-Hedeflere ulaşmayı sağlar.
-Mutluluğun anahtarıdır.
-Direnç ve mücadele edebilme gücü sağlar.
-Durağanlığı ve tembelliği önler.
-Kendini geliştirebilme yeteneği kazandırır.
-Farklılık kazandırır.
-Yaşadığı anın hazzını fark etmesini sağlar.
-Yapabildiklerinden zevk almasını ve yapabileceklerini fark etmesini sağlar
-Motivasyon bir nevi itici bir güçtür.
İç motivasyona sahip kişilerin artması dileğiyle…
Sizde iç motivasyona sahip olmak istemez misiniz?
Yaptıklarınızı başkalarının onaylamasını bekliyor musunuz?
Hedeflerinizi belirlediniz mi?Belirlemediniz ise daha ne bekliyorsunuz?
Hedeflerinizi belirlerken ulaşmakta zorluk çekeceğiniz hedeflerden önce ulaşabilecekleriniz ve kısa vadede olanlarla başlamayı seçin...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İç Motivasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Füsun BUDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun BUDAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Füsun BUDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın Yazıları
► Motivasyon Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Başarı ve İç Motivasyon Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Motivasyon ve Özgüven Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Sınavlara Hazırlanmada Motivasyon Psk.Süleyman ÇOKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İç Motivasyon' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Şiddet Eylül 2011
► İlk Çocukluk Aşkları Ağustos 2011
► Panik Atak mıyım?... Kasım 2008
◊ Gelinime Mektup... Kasım 2008
◊ Ben Çocuğum! Kasım 2008
◊ Kayınvalideme Mektup... Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:29
Top