2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik Döneminde Beslenme ve Egzersiz
MAKALE #732 © Yazan Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ | Yayın Şubat 2008 | 9,723 Okuyucu
HAMİLELİK DÖNEMİNDE BESLENME VE EGZERSİZ

Hamilelik döneminde beslenme, sağlıklı bir hamilelik geçirmek, bu dönemde yaşanabilecek birçok olumsuz durumu daha az yaşamak yada hiç yaşamamak, bebeğinizin ideal bir kiloda dünyaya gelmesi, bebeğinizin gelişiminin istediğiniz gibi olması, emziklilik döneminde verimli süt salgılamak ve annenin de vücut depolarının korunmasını sağlamak açısından önemlidir. Bu dönemde günlük almanız gereken enerji , protein, vitamin , mineraller ve sıvı miktarı artmaktadır. Bu artan ihtiyaç yeterli ve dengeli bir biçimde beslenerek karşılanmalıdır. Temel sağlıklı beslenme prensipleri bu dönemde de değişmemektedir : Meyve ve sebze tüketiminin arttırılması, tam tahıllı ürünlerin kullanılması ve su tüketiminin arttırılması gibi. Fakat bazı besin öğelerine bu dönemde biraz daha fazla ilgi gösterilmesi gerekmektedir. Bu besin öğeleri protein, folik asit, demir ve kalsiyumdur.
  • Protein
Protein bebeğin büyüme ve gelişmesi için özellikle 2. trimester ( 3.-6. aylar) ve 3. trimester ( 6.-9.aylar) de önemlidir. Biyolojik değeri yüksek proteinler tercih edilmelidir ( hayvansal kaynaklı proteinler) Gebelerin günlük alması gereken protein miktarı 70 g olarak belirlenmiştir.Et ürünleri ( kırmızı et, tavuk, balık ve yumurta ) ve süt ürünleri ( süt, peynir ve yoğurt) en iyi protein kaynaklarıdır. Diğer iyi kaynakları ise kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut vb), badem, fıstık ve cevizdir. Tahıllar ve sebzeler orta derece protein kaynağıdır.
  • Folat ve folik asit
Folat, bebeklerde nöral tüp defektininin ( beyinde ve omurilikte ciddi anormalliklerin) önlenmesine yardımcı olan bir B vitaminidir. Folat eksikliği prematüre ve düşük doğum ağırlığı riskini arttır ve anne karnında çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler. Folatın sentetik formu besin desteklerinde ve folik asit eklenmiş besinlerde bulunur. Günlük alınması gereken miktar 1 mg dır. En iyi kaynakları zenginleştirilmiş tahıllar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler,organ etleri , portakal , kabak, enginar ve brokolidir.
  • Kalsiyum
Bebeğinizin ve sizin güçlü kemiklere ve dişlere sahip olmanız için kalsiyuma gereksiniminiz artmaktadır. Kalsiyum dolaşım, kas ve siniri sisteminin işleyişinin normal olmasına yardımcıdır.Dyetinizde yeterli miktarda yoksa bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyum kemiklerinizden çekilir. Günlük gereksinim 1200 mg kadardır. Kalsiyumun en iyi kaynakları :Süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir), kılçığıyla yenebilen balıklar ( hamsi gibi) kuru baklagiller, yeşil sebzeler, fındık, badem, kuru incir ve zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerdir..
  • Demir
Vücudunuz, kırmızı kan hücrelerinde bir protein olan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobini yapmak için demiri kullanır. Hamilelik süresince, demir gereksinmeniz neredeyse iki katına çıkar. Eğer yeterli demir almazsanız yorgunluk hissedersiniz, prematüre ve düşük doğum ağırlığı riskiniz artar. Günlük demir gereksinimi 25 mg kadardır. En iyi kaynakları kırmızı et, tavuk, balık,yumurta, kurubaklagiller, pekmez, kuru yemişler ve zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerdir.
*Hayvansal ürünlerinden alınan demir, daha kolay emilir. Bitkisel kaynaklı demirin emilimi C vitamininden yüksek besinlerle (portakal, domates suyu, kavun, çilek, domates veya dolmalık biber) birlikte tüketildiğinde artmaktadır.

Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken besinler

Deniz ürünleri : Deniz ürünleri çok iyi protein, demir ve omega-3 kaynağıdır ancak bazı balıklar ve kabuklu deniz ürünleri tehlikeli düzeyde cıva içeriyor olabilir. Fazla civa bebğin sinir sistemi gelişmesini olumsuz yönde etkileyebilir.Çiğ balık ve kabuklu deniz ürünlerini , kirli sularda yakalanan herhangi bir deniz ürününü bu dönemde tüketmeyin.
Et ürünleri : Etler, yenmeden önce çok iyi pişirilmelidir. Soğuk mezelere ve salam, sosis gibi şarküteri gıdalara dikkat edilmelidir.
Süt ürünleri : Pastorize olmayan sütü kesinlikle tüketmeyin.
Kafein : Hamilelik sırasında ortalama kafein alımı 300 mg dan fazla olmamalıdır. (2-3 fincan kahve) Kafein plasentayı geçer ve bebeğinizin kalp atım hızını ve nefes almasını etkiler.
Alkol : Fazla alkol alımı, fetüste alkol sendromuna sebep olur bu durumda yüzdeformititesine, kalp problemlerine, düşük doğum ağırlığına ve zihinsel geriliğe sebep olabilir. Az içmek bile çocuğun beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Doktorların ve beslenme uzmanlarının önerisi hamilelikte her ay 1-1,5 kg ağırlık kazanımıdır.Hamilelik döneminde çok fazla kilo alımı hem anne sağlığını hem bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Hamilelik ve egzersiz

Önceleri doktorlar hamilelik döneminde oluşan fizyolojik ve psikolojik yüklerin dengelenebilmesi ve hamileliğin korunması adına genellikle dinlenme , istirahat önerirdi. Ancak günümüzde, hamilelik boyunca daha aktif ve hareketli olunması önerilmektedir.

Uygun ve doğru yapılan egzersizler hamilelik problemlerini azaltmakta, sırt ağrıları ve kas kasılmalarını önlemekte, formu olumlu etkileyerek doğumu kolaylaştırmakta ve doğumdan sonra vücudun eski formunu kolayca almasını sağlamaktadır.

Hafif aletli fitness, yürüyüş, bisiklet, yüzme ve kas kuvvetlendirici egzersizler sağlıklı bir hamilelik dönemi ve sonrası için yararlıdır. Genel olarak vücudu tümüyle sarsan sıçrama ve dönme hareketleri ile vücuda darbe alınabilecek spor branşlarından kaçınılması gerekmektedir. Bunlarla beraber dalma, ata binme, su kayağı ve kar kayağı tavsiye edilmemektedir. Başlamayı düşündüğünüz bir spor aktivitesi için önce mutlaka doktorunuza danışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelik Döneminde Beslenme ve Egzersiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ Fotoğraf
Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün Yazıları
► Hamilelik Döneminde Beslenme Dyt.Duygu ÇALIŞKAN OKTAY
► Hamilelik Döneminde Kabızlık Dyt.Nilay KEÇECİ
► Hamilelik Öncesinde Beslenme Dyt.Beste ALİMERT
► Hamilelik Dönemine Özel Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hamilelik Döneminde Beslenme ve Egzersiz' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Şubat 2008
◊ Bayramda Kilo Almayın Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top