2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aldatma: Yasak Elmanın Cazibesi
MAKALE #7328 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Ağustos 2011 | 10,831 Okuyucu
Kadın ve erkek arasındaki duygusal ilişkilerde karşılıklı güven ve sadakat olmazsa olmaz kavramlardır. Ancak bazen ilişki taraflardan biri için başlardaki cazibesini yitirebilir, beklentiler karşılanmayabilir, ilişki rutin hale geldiğinde kişide heyecan arayışı başlayabilir ve bunun sonucunda istenmeyen bir durum olan aldatma ortaya çıkar. Aldatma taraflardan birinin diğerine duygusal ya da cinsel yönden sadakatsiz davranması olarak tanımlanabilir. Aldatma aldatan için de aldatılan için de rahatsız edici bir durumdur ve ilişkide ciddi sorunlara neden olur.

Aldatma kelimesi kimse için hoş değildir ve genellikle de toplum tarafından onaylanmayan bir durumdur. Ancak gerçekte aldatma toplumda sanıldığından daha yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Toplum erkeğin aldatmasına daha sık rastlanılan, olağan ve kabul edilebilir bir durum olarak yaklaşırken, kadın aldattığında bu namus kavramı ile ilişkilendirilir. Erkek aldattığında ‘’elinin kiri’’dir, ancak kadın aldattığında ‘’kötü kadın, namussuz kadın’’ olur. Aslında temelde kadın ve erkek aldatması aynıdır, aldatma aldatmadır ve özelikle aldatılan için çok incitci bir durumdur.

Her ne kadar aldatma erkekle özdeşleştirilen bir kavram olsa da, son dönemde kadınların da eşlerini aldatma eğiliminde olduklarını görüyoruz. Ancak erkek ve kadınların eşlerini aldatma nedenleri birbirinden farklıdır. Peki erkek neden aldatır, kadın neden aldatır?

Erkek ve kadın gerek düşünce biçimi, dünyayı algılayış biçimi gerekse olaylara verdikleri tepkier bakımından birbirinden oldukça farklıdır. Yani gerçekten de erkekler Marstan kadınlar da Venüstendir diyebiliriz. Hal böyle olunca iki farklı dünyadan iki insaın bir ilişkyi sürdürebilmesi özveri ister. İlk başlarda aşkın heyecanıyla bazı şeyler görülmeyebilir, ancak zamanla ilişki heyecanını yitirip daha tekdüze hale gelebilir ve o zaman da kişiler farklı arayışlara girebilir. Aldatma da o zaman ortaya çıkabilir.

Genellikle aldatmalar cinsel ve duygusal olarak ikiye ayrılır. Cinsel aldatma, kişinin eşi dışında biriyle duygusalığa dayanmayan, sadece cinsel doyum amaçlı bir birliktelik yaşaması olarak tanımlanırken, duygusal aldatma ise kişinin eşinden başka birine duygusal hisler beslemesi, hatta aşık olması olarak tanımlanabilir. Toplumda erkeklerin daha çok cinsel amaçlı aldattığına dair bir inanış vardır ve kadınların da bunu hoş karşılaması beklenir. Yani erkek aldatır ve evine döner, kadın da bunu çok dert etmemelidir. Geçekten de genellikle erkekler cinsel heyecan için eşlerini aldatırlar, amaç yeni ve farklı birşeyler yaşamak ya da skor yapmak olabilir. Eşlerin bir kısmı da eşinin kendisini cinsel amaçlı aldatmasını kabul edebilir, çünkü kadınlar olaya daha dugusal yaklaşırlar ve çoğu kadın eşi başka bir kadna aşık olmadığı sürece bir gecelik kaçamağını affedebilir. Kadınlar ise daha çok duygusal boşluktan ve eşlerinin ilgisizliğinden dolayı aldatırlar, cinsellik temel amaç değildir, ilgi, sevgi, şefkat arayışı vardır. Ancak kadının aldatması toplumca hiç de hoş görülmez.

Erkeklerin aldatma nedenlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Cinsel yaşamda daha fazla doyuma ulaşma isteği,
  • heyecan
  • eşle paylaşılan cinselliğin yeterince tatmin edici olmaması
  • eşle anlaşmazlıklar
  • aldatma dürtüsünü kontrol edememe
  • aldatmanın bir alışkanlık haline gelmesi
  • karşı cinsin cazibesine kapılma
  • hayır diyememe
  • aşık olma
  • yaşlanmaktan ve cinsel gücü kaybetmekten korkma
  • işteki ya da evdeki stres
  • sürekli aşağılayan, baskın bir eşe sahip olma
  • eşin çekici gelmemesi
  • eşini aldatan diğer arkadaşların ısrarına karşı koyamama
Kadının aldatma nedenlerinden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Duygusal boşluk
  • Eşin ilgisizliği
  • Başka birinden ilgi görme
  • Aşık olma
  • Eşle tatmin edici bir cinsel yaşama sahip olmama
  • Eşle yaşanan anlaşmazlıkla
  • Aşağılayan, kötü davranan bir eşe sahip olma
  • Depresyon
  • Eşi sevmeme
  • Erkeğin bakımsız olması, kişisel temizliğine dikkat etmemesi
İnsanın en temel ihtiyacı sevilmek, beğenilmek ve anlaşılmaktır. Bazen ilişki içersinde bu ihtiyaçları karşılanamayabilir. Bazen de kişinin gönlü bir başkasına kayabilir ya da bir anlık cinsel bir heyecan duyabilir. Ancak ne şekilde olursa olsun aldatma hoş karşılanmayan bir durumdur ve hem aldatan hem de aldatılan için acı vericidir. Erkekler daha çok cinsel heyecan için eşlerini aldatırlar, bu aldatma bazen tek gecelik olabilir, bazense erkek evlilik dışı bir ilişki sürdürebilir. Kadınlar ise daha çok duygusal ihtiyaçların tatmin için aldatırlar, eşlerinden göremedikleri ilgiyi bir başka erkekten gördüklerinde kendilerini bir ilişki içersinde bulabilirler. Ayrıca son dönemde kadınların eşlerinden bulamadıkları ilgiyi internette sohbet sitelerinde aradıklarını görmekteyiz. Belki de karşı cinse ulaşmanın internet sayesinde daha kolay hale gelmesi de aldatmayı arttırmış olabilir.

Aldatmanın nedenleri, şekli, süresi, vb. kadar sonuçları da önemlidir. Belki de kadın ve erkek arasındaki en önemli fark da burada ortaya çıkmaktadır. Erkek aldatttıktan sonra çoğunlukla evine döner ve hiçbirşey olmamış gibi hayatına devam eder. Oysa kadın eşini aldattığında genellikle boşanmayı göze alır. Aldatma durumunda kadının daha gözü kara olduğunu söyleyebiliriz. Aldatan erkek evindeki düzenini bozmaya yanaşmazken, kadın aldattığında çoğu zaman eşini zaten gözden çıkarmıştır ve boşanmayı göze alır.

İlişkinin içine bir kere aldatma girdikten sonra bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Çünkü aldatma aldatılan için çok yaralayıcıdır. Aldatılan eş kendine güvenini kaybeder, kendini değersiz ve iş yaramaz hisseder, yeterince güzel, çekici olmadığını düşünür, eşine güvenini yitirir, saygı ve sevgisi kaybolur, depresyon belirtileri gösterebilir. Aldatan için de durum çok kolay değildir, eğer yaşadığı tek gecelik bir ilişkiyse ve eşini kaybetmek istemiyorsa zorlu bir mücadele girmek zorunda kalır, suçluluk duyguları ve pişmanlıkla boğuşur. Eğer erkek uzun süreli bir yasak ilişki yaşıyorsa, iki kadının arasında kalır ve yalan bir dünyada yaşar ki bu da çok yıpratıcıdır. Yani aslında aldatan önce kendini aldatır ve eninde sonunda yaptığı eylemin sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalır.

Aldatma söz konusu olduğunda her iki taraf da kendi hatalarıyla yüzleşmeli ve neden böyle bir durumun yaşandığını sorgulamalıdr. İlişkide var olan sorunları yok saymak yerine bunlarla yüzleşmek ve çözüm yollarını aramak gereklidir. Eğer eşlerden biri başkasına aşık olduysa, dürüstçe bunu eşine söylemeli ve ayrılmalıdır. Aldatma yaşandıktan ve ortaya çıktıktan sonra bir daha hiçbirşey eskisi gibi olmayacaktır, ancak bu olay yıpranan bir ilişkiyi yeniden gözen geçirme fırsatı da olabilir. Her ilişkiyi, her çifti, kadın ve erkeğin kişilik özelliklerini kendi içinde değerlendirmek gereklidir, kişiler aynı olaya farklı tepkiler verebilirler, kimi eşini affetmeyi seçebilirken, kimisi ise ayrılmayı tercih edebilir. Ya da çift arasındaki bağ aldatma ile sarsılmayacak kadar güçlü olabilir, ilişkinin getirileri götürülerinden daha fazla olabilir. Bunlar kişisel tercihlerdir. Ayrıc çiftin ilişkisine bir şans daha vermesi, ilişkin geleceği açısından daha sağlıklı karar alması ve aldatılan kişinin öfke, kırgınlık,üzüntü, değersizlik, vb. duygularını boşalası için çifte bir uzmanndan destek almaları öneriebilir. Ancak önemli olan aldatmadan önce bir kere daha düşünmek ve aldatanın aslında aldandığını unutmamaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aldatma: Yasak Elmanın Cazibesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Karakter Eğitimi,çocukları Yemek Yasak! Psk.Dilek AKICI TAYANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aldatma: Yasak Elmanın Cazibesi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:04
Top