2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanmanın Çocuktaki İzleri
MAKALE #7340 © Yazan Psk.İlknur BOZKURT | Yayın Ağustos 2011 | 4,512 Okuyucu
Eşler arasında yaşanan çatışma ve boşanmanın etkisi üzerine yapılan çalışmalar son yıllarda oldukça artmıştır. Boşanmanın toplumsal, ekonomik ve psikolojik sonuçları bulunmaktadır. Evdeki ebeveynler arasındaki çatışma çocuğu kalıcı olarak etkilemektedir. Bu nedenle bazen şiddet dahi içeren bu fiziksel ve sözel çatışmaların sona erdirilmesi gerekmektedir. Bunun sağlanması ise hukuki bir boyut olan boşanmadır. Eşler arasında yaşanan çatışma çocuk üzerinde disiplinin ve tutarlılığın azalmasına bu da anti sosyal davranışların artmasına ve çocuğun davranışlarının kontrolünün azalmasına neden olabilmektedir. Anne baba çatışmalar esnasında çocuktan uzaklaşabilir ve reddetmeye kadar götürebilir. Bu da çocukta uyum problemlerini doğurur. Ayrıca bu tutumlar çocukta kaygı, depresyon gibi içe yönelme davranışlarına yol açacaktır. Çocuklar bu olumsuz durumda öfke, korku, kaygı hissetmektedir. Evde taraf tutma gibi bir yükümlülüğe girmek ise ayrı bir baskı oluşturmaktadır. Anne babanın kavgacı, saldırgan, uyumsuz tavırları ise çocuk için model oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar okul öncesi dönemdeki, okul dönemindeki ve ergenlik dönemindeki aile çatışmalarının çocukta davranış problemlerine neden olduğunu göstermektedir. Bu problemlere örnek olarak kaygı, depresyon, fobiler, uyku ve yeme bozuklukları, saldırganlık, evliliğe karşı olumsuz bir tutum, cinsel davranışlarda değişik tutum ve yönelimler, benlik saygısında düşme, okul problemleri, problem çözme becerilerinde azalma, özgüven eksikliği, kişilik bozuklukları vb. verilebilmektedir.
Görüldüğü üzere çiftlerin yaptığı uygunsuz evlilikler kendileri dışında bir bireyi bu derece etkileyebilmektedir. Bu nedenle çözüm; en baştan yani evlenilecek kişiye karar verirken kişilik özellikleri, yaşama katılan anlam, beklentiler, ortak zevkler gibi durumların ayrıntılı olarak gözden geçirilmesidir. Evlilik ve çift terapisi üzerine çalışan uzmanlar bu konuda evlilik öncesi de bireylere danışmanlık yaparak yardımcı olabilmektedir. Evlilik okulu olarak da adlandırılan bu süreçte aşağıdaki konular üzerine çalışılabilmektedir. Bunlar:

-İletişim kurma, açık iletişim
-Duygusal yakınlık, evlilikte empati
-Kendini tanıma, biyolojik-psikolojik ve sosyal özellikler konusunda bilgi sahibi olma
-Benlik açma, duyguları paylaşma, sevgiyi gösterme
-Dürtü kontrolü, sözel ve fiziksel tepkileri kontrol edebilme
-Kişilik farklılıklarına hazırlıklı olma
-Kişiliklere saygı duyulması
-Karşı cinsi tanıma, karşı cinsin farklı özelliklerini, beklentilerini, ihtiyaçlarını bilme
-Bekarlık döneminden evliliğe geçiş
-Ailenin devamı açısından sorumluluk duygusunun önemini kavrama
-Kendi sorumluluklarını bilme, bu sorumlulukları yerine getirmek için gereken bilgiye sahip olma
-Gerekli zamanlarda eşin sorumluluklarını paylaşmak için de temel bilgiye sahip olma ve gerektiğinde paylaşmaya hazırlıklı olma
-Problem çözebilme
-Beklentilerin açıkça konuşulması
-İş ve özel yaşamın dengelenmesi
-Evlilikte sağlıklı cinsel yaşam
-Evlilikte bütçe düzenlemesi
-Evlilikte iş bölümü
-Eşlerin hassasiyet noktalarının taraflarca bilinmesi
-Eşlerin aileleri ile ilişkiler (hem kendi ailesi hem de eşin ailesi ile)
-Aile olma koşulları
-Anne-babalık; çocuk sahibi olma, çocukların gelişim özellikleri ve çocuk psikolojisi hakkında bilgilere sahip olma
-Sağlık ve koruyucu sağlıkla ilgili temel bilgilere sahip olma

Boşanma sürecinde ebeveynlerin kendileri ve çocukları için bir uzmandan yardım alarak bu süreci en hasarsız şekilde atlatmaları uygun olacaktır.


PSK. İLKNUR BOZKURT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanmanın Çocuktaki İzleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlknur BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlknur BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlknur BOZKURT'un Makaleleri
► Cinsel İstismar ve Çocuktaki Etkileri Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Boşanmanın Çocuklara Yararları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Boşanmanın Çocuğa Etkisi Psk.Akın ÖZGÜN
► Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Psk.Ebru ÖZKURT TOPÇU
► Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkileri Dr.Psk.Nilgün Öngider GREGORY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Boşanmanın Çocuktaki İzleri' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:59
Top