2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğuma Zihinsel Engelli Tanısı Kondu/Zihinsel Bir Problem Olduğundan Şüpheleniyorum Ne Yapmalıyım?
MAKALE #7345 © Yazan Psk.Özlem TOKGÖZ | Yayın Ağustos 2011 | 5,740 Okuyucu
Çocuğuma Zihinsel Engelli Tanısı Kondu, ne yapmalıyım?

Bağlı bulunduğunuz ilçenin Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvuru yapın ve değerlendirme için randevu alın. Hastane raporunuzla birlikte R.A.M’ ne gittiğinizde çocuğunuz eğitsel bir değerlendirmeye alınacak ve bu değerlendirmenin sonucunda gerekli görülürse size “Özel eğitim alması uygundur” ibaresi yazılı bir rapor verilecektir. Bu rapor ile yakınınızda bulunan herhangi bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden çocuğunuza ücretsiz eğitim aldırabilirsiniz. Çocuğunuz akademik olarak buralarda eğitim alırken bir yandan da siz, tanısı ve ona doğru yaklaşım konularında eğitim almalısınız. Bunun için gittiğiniz kurumdaki psikologdan destek alabilirsiniz

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Özel eğitim alanı suistimale oldukça açık bir alan olduğu için ne yazık ki şu anda Türkiye’de bazı merkezlerin etik olarak çalışmadığını görebiliyoruz. Çocuğunuza eğitim aldıracağınız merkezde :

a) Eğitim seviyesini inceleyin : Muhatap olduğunuz kişiler (Kurum Müdürü, Öğretmenler, Uzmanlar ) mutlaka alan mezunu ve eğitimli kişiler olmalıdır.

b) Diploma sorun : Çocuğunuzla çalışacak öğretmen üniversite mezunu olmalıdır. Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren fakültelerinin “ Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi vs. gibi alanla ilgili bölümlerinden mezun olmalıdır.

Çocuğunuz bedensel engelliyse ve fizyoterapi seansları alıyorsa o halde çocuğunuzla birlikte çalışan fizyoterapist , 4 yıllık “Fizyoterapi” mezunu olmalıdır.

c) Psikolog olmalı : Kurumda muhakkak aile eğitimi veren ve danışabileceğiniz bir psikolog olmalıdır. Psikologlar 4 yıllık “Psikoloji” bölümü mezunu kişilerdir.

d) Gözlem Penceresi ya da Kameralı Sistem : İstediğiniz zaman çocuğunuzu dersteyken gözlemleyebileceğiniz gözlem penceresi ya da kameralı sistem bulunmalıdır.

e) Fiziksel Koşullar ve Hijyen : Eğitim aldığınız kurumun fiziksel koşulları, binanın dış yapısı, bakımı ve temizliği içinize sinmelidir.

f) Soru sorma ve bilgi alma hakkı : Çocuğunuzun eğitim aldığı kurumda eğitimle ilgili herhangi bir konuda istediğiniz zaman bilgi alacağınız ve danışabileceğiniz kişiler olmalıdır. Gidişhatı hakkında bilgi almak ve eğitim programını bilmek en doğal hakkınızdır.

Çocuğumda zihinsel/psikolojik/gelişimsel bir problem olduğundan şüpheleniyorum. Ne yapmalıyım?

Öncelikle ilk değerlendirmenin yapılabilmesi için bu konuda uzman ve çocuklarla çalışan bir psikolog ya da çocuk psikiyatristine başvurmalısınız. Burada gerekli değerlendirmeler yapılacak ve gerekliyse tanı için kurul raporu çıkartılacaktır. Daha sonrasında eğer tanı konulursa hastaneden aldığınız bu rapor ile bağlı bulunduğunuz ilçenin Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvuru yapın ve değerlendirme için randevu alın. Hastane raporunuzla birlikte R.A.M’ ne gittiğinizde çocuğunuz eğitsel bir değerlendirmeye alınacak ve bu değerlendirmenin sonucunda gerekli görülürse size “Özel eğitim alması uygundur” ibaresi yazılı bir rapor verilecektir. Bu rapor ile yakınınızda bulunan herhangi bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden çocuğunuza ücretsiz eğitim aldırabilirsiniz.

OKUL KONUSUNDA ÖZEL YARDIM GEREKTİREN SORUNLAR OLDUĞUNU GÖSTEREN İŞARETLER NELERDİR ?

Şu durumlar çocuğunuzun özel yardım almasını gerektiren bazı sorunları olduğunu gösteren
işaretler olabilir ;
> Ödevlerini yapmak için çok uğraştığı ve çok ders çalıştığı halde düşük not almaya devam ediyorsa ;
> Ev ödevlerini yaparken kolayca dikkati dağılıyor ve ev ödevini bitirmekte sorun yaşıyorsa ;
> Her konuda çok çalışıyor ancak bazı konularda diğerlerine nazaran daha başarılı oluyorsa;
> Ev ödevlerini eve getirmeyi "unutuyorsa" ,
> Ders ve ödev konusunu umursamıyorsa, çok tepkili ise ,
> Okulda bütün gün sıkıldığından şikayet ediyorsa ,
> Okul ve dersler konusunda kendine güvensiz ve çekingense ,
> Okuduğu konuları anlama ve anlatma konusunda problem yaşıyorsa ,
> Uzun süreli ve dikkat gerektiren işlerden çabuk sıkılıyor ve yarım bırakıyorsa.
Yazan
Psk.Özlem TOKGÖZ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğuma Zihinsel Engelli Tanısı Kondu/Zihinsel Bir Problem Olduğundan Şüpheleniyorum Ne Yapmalıyım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Özlem TOKGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Özlem TOKGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Özlem TOKGÖZ
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özlem TOKGÖZ'ün Yazıları
► Zihinsel Antrenman Osman URFA
► Zihinsel İstismarlar Psk.Serap DUYGULU
► Sporda Zihinsel Sağlamlık Psk.E.Cem ENGİN
► Zihinsel Antrenman ve Performans Psk.Fahri ŞAHİN
► Zihinsel Yetersizlik Nedir? Psk.Bilge AÇIKGÖZ
► Ruminasyon (Zihinsel Geviş Getirme) Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğuma Zihinsel Engelli Tanısı Kondu/Zihinsel Bir Problem Olduğundan Şüpheleniyorum Ne Yapmalıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Aralık 2011
◊ Çocuğum Otistik mi? Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:11
Top