2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genital Akıntılar
MAKALE #7347 © Yazan Op.Dr.Kenan ERTOPÇU | Yayın Ağustos 2011 | 23,179 Okuyucu
GENİTAL AKINTILAR

Genital akıntılar, yaşamalarının her dönemlerinde kadınları tedirgin etmiştir. Belirli dönemlerde, belirli özellikleri olan akıntılar doğal ve fizyolojik olarak kabul edilebilir. Yenidoğan kız çocuklarında ilk 40 gün içinde anneden plasentadan gelen hormonların etkisiyle bazen kanlı olabilen akıntıda artma görülebilir. Bu dönemden ergenlik başlangıcına kadar kız çocuklarında akıntı görülmez. Görüldüğünde genellikle yabancı cisim veya hijyen koşullarına uymamakla ilgili enfeksiyonların olabileceği düşünülmelidir. Bu dönemde kız çocuklarına hijyen eğitimine önem verilmeli, tuvalet temizliğinde önden arkaya doğru yıkanması, banyodan sonra çabuk kurulanması, yünlü-pamuklu iç çamaşırlarının sık değiştirilmesi ve ıslak mayo ile oturulmaması önerilmelidir. Ergenlik öncesi ilk menstrüel kanama gelmeden bir yıl önce hormon düzeylerinin yükselmesi ile kız çocuklarında fizyolojik akıntı artmaya başlar. Renksiz, kokusuz, kaşıntısız olan bu akıntı doğal bir durumdur ve tedavi gerektirmez.

Üreme çağındaki kadınlarda, menstrüasyondan hemen sonra hafif berrak bir akıntı olur. İki adet ortasında (yumurtlama döneminde) rahim ağzından gelen akıntı sümüksü şeffaf bir şekilde görülür. Adet öncesi dönemde ise daha yoğun koyu sarımtırak bir akıntıya dönüşür. Ergenlik çağından menopoza kadar kadınların çoğunda görülen bu akıntı doğal bir durumdur. Bu durum özellikle menstrüasyonların ve yumurtlamanın düzenli olduğu kadınlarda dengeli hormon salınımına bağlıdır.

Üreme çağında, yumurtalıktan salgılanan hormonların etkisiyle vajinanın üst tabakasındaki hücreler dökülür. 100 çeşit iyi huylu bakterinin normal hormonal dengede yaşadığı bir galaksi olan vajinada bulunan laktobasiller vajina üzerinden dökülen hücreleri parçalayarak laktik asit oluşmasını sağlarlar. Laktik asit, vajen asitliğini pH 4.4 üzerinde tutarak vajendeki fizyolojik dengeyi sağlar ve enfeksiyonlardan korur. Yumurtlama zamanı rahim ağzından gelen akıntıda menstrüasyon kanamasında ve cinsel beraberlikte gelen menide pH 8.0 civarındadır. Vajinal duş (taharetlenme) denilen toplumumuzun yanlış inanışı nedeniyle vajenin yıkanarak laktobasillerin atılması vajendeki asit dengesini bozar ve enfeksiyona hazır bir ortama dönüştürür.
Menopozda ise östrojen eksikliğine bağlı vajen dokusunda incelme (atrofi), bazen akıntının artmasına yol açabilir.

Üreme çağında kadınlarda, en çok gördüğümüz akıntı nedenlerinin başında mantar enfeksiyonları (kandida) gelir. Kandida etkeni, vajende diğer mikroplarla birlikte bir denge içinde yaşar. Özellikle vajinadaki asitlik ortamının değiştiği durumda, mantarlar çoğalarak rahatsız edici akıntı oluştururlar. Beyaz, yoğunlaştığında süt kesiği veya yoğurt kıvamında, kokusuz, akşama doğru artan kaşıntı şeklinde yakınma yapan, idrar yaparken hafif bir yanma oluşturan, cinsel beraberlikte vajen girişindeki kuruluğa bağlı acımaya neden olan bir akıntıdır. Dış genital organlar, kaşıntıya bağlı kızarıp tahriş olabilir. Mantar enfeksiyonları, kadınların 1/3’ünde, gebelerin de yarısında görülür. Kısırlık ve kanser yapmaz. Halk arasında pamukcuk denilen bebeklerin ağzındaki beyaz yoğun akıntının nedeni de mantardır. Nasıl dağdaki mantarlar nemli ortamları seviyorlarsa vajendeki mantar da nemli ortamlarda artarak enfeksiyona neden olur. Banyodan sonra çabuk kurulanmayanlarda, aşırı terleyenlerde, kilolularda ve ıslak mayo ile oturanlarda mantar enfeksiyonu artar.

Yoğun antibiyotik kullanımı vajendeki laktobasilleri öldürür. Vajinal duş ise yıkama ile bu iyi huylu bakterilerin dışarı atılmasına ve vajen asit dengesini bozarak mantarın artmasına neden olur.

Vücut direncinin kırılması da mantarı arttıran önemli nedenlerdendir. Özellikle diyabetli kadınlarda mantar çok görülür. Geçmeyen kaşıntı ve genital bölgede kızarıklığı olan kadınlarda akla ilk gelen tanı diyabet olmalıdır. Ne yazık ki kan şekeri düzelmedikçe ilaçlı tedaviye doğru yanıt hiçbir zaman alınamaz. Bağışıklık sistemini etkileyen; kansızlık, tiroit, sigara, alkol, yorgunluk, uykusuzluk ve diğer nedenler mantar riskini arttıracaktır. Bağışıklık sistemini aşırı baskılayan AIDS’te ağız içinde bile mantar olduğu bilinmektedir. Mantar ağızdan alınan haplarla ya da vajinal kullanılan fitillerle rahatlıkla tedavi edilebilir. Kaşıntıda kullanılan pomadlar ince bir tabaka şeklinde sürülmelidir. Mantarın yoğun olduğu dönemlerde 3-5 gün cinsel beraberlik önerilmez. Tedavi sonrası penise sürülecek pomadlar vajen girişindeki kayganlığı arttırır ve tedaviyi desteklerler. Uygun ortam bulduğunda vajende yaşayan mantarın tekrar artacağını ve enfeksiyon bulgularını ortaya çıkaracağını göz önünde bulundurmalıyız.

Kadınları en çok rahatsız eden konulardan biri de akıntılardaki kokulardır. Toplumun yaklaşık %40’ında görülür. Vajende bulunan iyi huylu anaerob mikroplar kokulu akıntının en büyük nedenidir. Vajen asitliğinin değişmesi pH’ın sekize doğru çıkarak bazik olması bu mikropların artmasına ve bazen ölü balık kokusu gibi rahatsız edici bir kokunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Meninin pH’sı 8.0 (bazik) olduğu için, cinsel beraberlik sonrası erkeğin de fark edebileceği rahatsız edici bir koku ortaya çıkar. Muayenede, gri, homojen, yapışkan bir akıntı mevcuttur. Akıntının üzerine bir damla potasyum hidroksit damlatılması şiddetli kokuyu ortaya çıkarır ve tanıyı koydurur. Vücut direncini kıran ve bağışıklık sistemini zayıflatan nedenler kokulu akıntıyı ortaya çıkarır. Haplarla veya vajinal kullanılan fitillerle rahatlıkla tedavi edilebilir. Gebelikte erken doğum riskini arttıran faktörlerden biri olarak görüldüğü için mutlaka tedavi edilmelidir.

Kokulu genital akıntıların sık karşılaşılan diğer bir nedeni de cinsel yolla bulaşan trikomonastır. Toplumun %15-20’sinde karşımıza çıkar. Akıntı; kokulu, bazen köpüklü, yeşilimtırak ve kaşıntılı olabilir. Bazen sadece hafif bir koku olabilir. Muayenede vajende enfeksiyon bulgusu ve rahim ağzında çilek görünümü şeklinde kızarıklık mevcuttur. Trikomonas vajen kültüründe üretilemeyeceği için muayene bulgusu direkt yayma ve pap-smear değerlendirmesi önemlidir. Hapların ve/veya fitillerin düzenli kullanılmasıyla tedavi edilebilir. Cinsel yolla bulaştığı için mutlaka eş veya partnerin de tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bel soğukluğu (gonore), klamidya ve herpes gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar da rahim ağzından gelen akıntıyı arttırırlar. Akıntı; beyaz, berrak ve kokusuzdur. Kuşkulanılan olgulardatanı, vajinal kültürlerle ve kan tahlilleriyle konur. Özellikle gonore ve klamidya kısırlık riskini arttıracağı için mutlaka tedavi edilmelidir ve bu kadınlara rahim içi araç uygulamak sakıncalıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalık riskini azaltmada kondom kullanımının önemi vurgulanmalıdır.

Halk arasında yara denilen rahim ağzındaki kızarıklıklar ve doğumdan kalma eski yırtıklar da akıntıyı arttıran nedenler arasındadır. Kadın genital kanserleri özellikle rahim ağzı kanserinde ilk bulgusunun akıntı olabileceği bilinmeli ve kadınlarımızın düzenli Pap-smear testini yaptırmaları önerilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genital Akıntılar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kenan ERTOPÇU Fotoğraf
Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'nun Makaleleri
► Vajinal Akıntılar Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Vajinal Akıntılar Dr.Nuray ATACAN
► Vajinal Akıntılar ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
► Genital Enfeksiyonlar Dr.Belgin HARZADIN
► Genital Estetik Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA
► Genital Estetik Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Genital Estetik Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Genital Estetik Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Genital Akıntılar' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Over (Yumurtalık) Kanseri Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:13
Top