2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hirsutismus (Tüylenme) ve Lazer Epilasyon
MAKALE #7349 © Yazan Op.Dr.Kenan ERTOPÇU | Yayın Ağustos 2011 | 30,120 Okuyucu
HİRSUTİZM

Tüylenme veya tıptaki adıyla hirsutizm kadınlarda siyah kılların olmaması gereken yerlerde (bıyık, çene bölgesi, göğüsler arası ve etrafı ,göbek altı orta hatta) büyümesi ve artmasıdır. Genel olarak üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 5-8 kadarında tüylenme vardır.

Tüylenme genellikle yumurtalıktan ,bazen böbrek üstü bezinden salgılanan erkeklik hormonlarının (Androjenlerin) artmasıyla olur.

Tüylenmesi olan kadınların büyük bir kısmında kanda hormon düzeyleri normal olarak bulunacaktır.
Buna İdiopatik Hirsutizm denir. Kıl folliküllerinin erkeklik hormonlarına duyarlılığı armıştır. Tüylenmesi olan kadınların kan Testosteronu yüksekse bunların % 65-85 kadarında polikistik over sendromu bulunmaktadır.

Polikistik overler her 4 veya 5 genç kadının birinde gözlenmektedir. Ultrasonografi ile her iki yumurtalığın içinde çepeçevre 3-5 mm çapında 10 dan fazla küçük kist gözlenmesi tanıyı koydurur.Bir çok olguda fazladan hormon tahlili yapılmasına gerek yoktur.Polikistik over sendromlu olgularda adet kanamalarında gecikmeler,kilo alma ve tüylenme eğilimleri fazladır.Hormon düzeyleri normal veya farklı bulunabilir.Genellikle kan Testesteron düzeyleri biraz yüksek, LH /FSH oranı bazen 2.5 üstünde E2,PRL,DHEA,DHEAS düzeyleri bazen yüksek olabilir.Insülin Growth Factor 1 in yüksek olması nedeniyle şeker hastalığı (Diabetes Mellitus) riski fazladır ve bazı uzmanlar tedavide antidiabetik ilaçları kullanmaktadır.Adet ve yumurtlama düzensizliği sık görüldüğü için bu olguların çocuk istedikleri dönemlerde yumurtlamayı destekleyici ilaçlar kullanmaları gerekebilir.Sadece kilo vermenin bile yumurtlama oranlarını %30 lara kadar arttırdığı bilinmektedir.

Şimdilik çocuk istemeyen polikistik overli olguların en iyi gebelikten korunma yönteminin doğum kontrol hapları olduğunun bilinmesinde yarar vardır .Doğum kontrol haplarıyla menstruasyon düzenli olacak,ayrıca bu olgularda azalmış yumurtlama ve estrojen hakimiyeti nedeniyle rahim iç zarında hiperplazi dediğimiz rahim iç zarı kanserine kadar gidebilecek değişiklikler %50 oranda azalmış olacaktır. Ayrıca bu olgularda daha sık görülen basit kistler %75 üzerinde oranda azalacaktır.Doğum kontrol haplarının yumurtalık kanseri riskini %50 kalın bağırsak kanseri riskini de %20-30 azalttığını vurgulamakta yarar vardır.

Polikistik Overli hastalarda genellikle bıyık, çene bölgesi, göğüsler arası ve etrafı ,göbek altı orta hatta hafif tüylenme mevcuttur.

Nadir görülen tüylenme yapan bazı yumurtalık kanseri türlerinde ise hızlı başlayan ve çok şiddetlenen tüylenme olacak ve Testesterondüzeyleri genellikle çok daha yüksek olacaktır.

Obesitenin de kadın tüylenmesinde çok önemli bir yeri olduğunu unutmamak gerekir.Kadın yumurtalığından salgılanan tüylenmeden sorumlu Testesteron hormonu cilt altı yağ dokusunda iki kat güçlü Dihidrotestesterona dönüşecek ve tüylenme artacaktır. Sadece kilo verilmesi bile tüylenmedeki artış hızını azaltacaktır.

Daha nadir görülen böbrek üstü bezinden kaynaklanan tüylenmede artış çok şiddetlidir.
Vücudun tüm bölgeleri bir erkeğinkinden fazla kıllanabilir, saçlar dökülür, sakallar çıkabilir. (Virilizasyon).Ayni zamanda ses kalınlaşması gibi diğer erkekleşme bulguları ortaya çıkabilir.Kan tahlillerinde ağırlıklı olarak böbrek üstü bezinden salgılanan DHEA ve DHEAS hormon düzeyleri aşırı yükselmiştir. Böbrek üstü bezinin aşırı çalışması söz konusudur. Ultrasonografi veya Tomografi ile böbrek üstü bezi (adrenal) kökenli tümörler ayırt edilmelidir.

Tüylenmesi olan kadınlarda kanda düzeyi ölçülmesi gereken diğer hormon 17 OH PROGESTERONdur.Doğuştan veya sonradan edinilmiş bir enzimin (21-hidroksilaz) eksikliği nedeniyle ortaya çıkar.Androgenital Sendrom adı verilen bu durumda virilizasyon bulgularıyla birlikte klitoris hipertrofisi gibi kadın genital organlarda değişiklikler gözlenir. ACTH enjeksiyonu (Synacten) sonrası 17-OH Progesteron konsantrasyonu >30 nmol/L olması 21-hidroksilaz enzim eksikliği için tanı kriteri olarak kabul edilmektedir.

Aşırı tüylenmeye bazen çeşitli nedenlerle kullanılan danazol, anabolik steroidler, kortizon, progesteron, fenitoin, diazoksid, siklosporin, streptomisin, minoksidil gibi ilaçlar da yol açar. Bunların bir kısmı androjen etkisine sahip, bir kısmı da kıl büyümesini doğrudan uyaran ilaçlardır. İlaçlara bağlı tüylenme genellikle kalıcı değildir ve ilacın kesilmesinden sonra birkaç ay içinde geriler. Çok daha nadir olarak böbreküstü bezleri ve yumurtalıkların hormon salgılamasını düzenleyen, beyinde hipofiz adı verilen bir bezin aşırı çalışması cushing ve akromegali,hipotroidi gibi hastalıklara ve bunların belirtilerinden olan aşırı tüylenmeye yol açabilir

HİRSUTİZMDE TEDAVİ:

Tedavi altta yatan nedene yönelik olur. Tedavide kozmetik uygulamalar ve ilaç tedavisi aynı anda veya farklı zamanlarda gerekebilir. Genellikle her iki yaklaşımdan da yararlanılmalıdır. Kıl uzaklaştırıcı etkin uygulamalara rağmen henüz ideal bir tedavi metodu mevcut değildir. Traş önerilmez. Ağda yapılabilir. En iyisi lazer epilasyon yapılmasıdır. Bu yöntemlerin ilaç tedavisi ile birlikte yapılması daha yararlı bir yaklaşımdır.
Hirsutizm tedavisi sabır gerektirir. Kıl folliküllerinin yaşam süresi 6 aydır. Bu nedenle ilaç tedavileri ile etkinin görülebilmesi için tedavinin en az 3-6 ay devam etmesi gerekir. Hirsutizm genellikle ilaç tedavisiyle 6-18 ay boyunca azalır ve durgunluk dönemi içine girer.

Doğum kontrol hapları tüylenmenin ilaçla tedavisinde özellikle polikistik over sendromunda en uygun seçenek gibi gözükmektedir. Tüm doğum kontrol hapları tüylenme, akne ve sivilce tedavisinde kullanılabilir. Özellikle siproteron asetat, klormadinon asetat ve drospirenon içeren doğum kontrol haplarının androjen düzeyini baskılamada diğerlerine oranla biraz daha başarılı olduğu görülmektedir.Doğum kontrol hapları 15 yaşından menopoza kadar ara vermeden kullanılabilir.Sadece 35 yaş üstü fazla sigara içen,tromboemboli (akciğere, beyine pıhtı atma) riski olan,yüksek tansiyon ve ileri derece şeker hastalığı olanlar kullanamaz. Obesite,varisler,troid hastalıkları ve hepatit taşıyıcısı olmak doğum kontrol hapı kullanımına engel değildir.Rahim iç zarı ve yumurtalık kanserlerini azalttığını düşünürsek , yıllar süren tüylenme tedavilerinde ve çıkabilecek yeni tüy oranını azaltmasıyla doğum kontrol hapları iyi bir tedavi ve korunma seçeneğidir.

.Spironolakton, siproteron asetat, finasterid ve flutamid kullanılan diğer ilaçlardır. Polikistik over varsa metformin (antidiabetik) faydalı olabilir.

LAZER EPİLASYON

Hızlı ,geniş alanlara uygulanabilen ve FDA tarafından kalıcı epilasyon metodu olarak tanımlanan bir yöntemdir.. Laser ışınları cilt yüzeyine uygulandığında kılın yapısında bulunan siyah melanin pigmenti tarafında emilerek ısı enerjisine dönüşür.. Ani oluşan yüksek ısı kıl kökünü tahrip eder.Kıl kökü kılı üretemez hale gelir. Bu sırada çevre doku korunmalıdır Birçok vucut bölgesinde güvenle kullanılmaktadır. En iyi cevap genital koltuk altı ve bacakta alınırken, en zor tedavi edilen bölge yüzdür.Seans sayısı kişiye ve yapılan bölgeye göre değişkenlik gösterir.Tek seansta tüm vucuda bile uygulanabilir.Göz bölgesine uygulama yapılmaz.Kullanıcı ve uygulanan kişi mutlaka gözlerine koruyucu gözlük takmalıdır Iğneli epilasyona göre ağrısız denilebilir.Böcek sokması batma çamaşır lastiği çarpması gibi bir his en çok tarif edilendir.. Epilasyon yapıldığında ışığın melanin tarafından tutulması amaçlanır. Bu nedenlerle açık cilt rengi koyu kıl rengi lazer için en ideal kombinasyondur. Beyaz kıl renginde lazer etkisizdir..Açık cilt renginde ciltte problem olma ihtimali en azdır. Koyu cilt renklerinde ise sonuçlar hem zor alınır hemde problemlere daha sık rastlanır..Pulse süresini uzatılarak enerjiyi yayılarak uygulanabilen cihazlar tercih edilmektedir.işlem sırasında cildin aktif olarak soğutulması yan etkileri önleyerek etkin tedavi imkanı sağlar. Kontakt soğutma, jel,hava soğutma, kriyojen sprey en sık kullanılan yöntemlerdir.

Bronz tene lazer uygulaması yanlış bir uygulamadır. Ciltte reaksiyon leke, yanık ihtimali artar. Uygulamadan sonraki ciltte kızarıklık oluşması normal bir bulgudur. Genellikle saatler içinde ya da birkaç günde kaybolur.Her seanstan sonra 15- 20 gün içinde kıllar kendiliğinden dökülür.
Lazer büyüme fazındaki tüylere en çok etki eder. Lazer epilasyon aletleri genel olarak içerdikleri lazer enerjisi tipine göre isimlendirilmektedir. Bu lazer tipleri içerdikleri dalga boyundaki lazerin özelliklerinden dolayı dokular ve kıl üzerinde farklı etkiler gösterirler. Farklı etkiler lazerlerin farklı cilt rengi, farklı kıl yapı ve derinliği ve farklı dozlarda etkin olmalarına neden olur. Bazı lazerler örneğin alexandrite lazerler sadece açık cilt tiplerinde kullanılabilir. Diode lazerler sırt ve yüz bölgesinde en etkili lazerlerdir. Bu nedenle size en uygun lazer tipi ile lazer epilasyon başlanmalıdır. Uygun lazer tipini ve dozunu ancak konu hakkında deneyimli uzman doktorlar belirleyebilir.

ALEXANDRİTE LAZERLER: 755 nm dalga boyunu içeren lazerdir. Uzun zamandır epilasyon amacı ile kullanılan lazerlerdir. Bu lazerler sadece açık cilt rengine sahip kimselerde kullanılabilirler. Alexandrite lazerler kullanımı pratik lazerlerdir.. Ağrısı en az lazer epilasyon tipidir. Yüz ve boyun bölgesinde alexandrite lazer epilasyon uygulama sonrasında ince tüylerde artış olabilir. Bu önemli ve korkulan yan etki gerçekleşirse durum lazer yapılmadan öncekinden daha kötü olur. Bu nedenle yüz, boyun ve sırt bölgesinde alexandrite lazer epilasyonu önerilmez. Alexandrite lazer ciltte derinlikten çok melanin ismindeki boya maddesi üzerinden etkidiğinden sırt ve kol bölgesi tüylerinde başarısı azdır. Alexandrite lazerler koyu tenlilerde ve bronz kişilerde de kesinlikle kullanılmaz. RUBY LAZER:694 nm dalga boyuna sahiptir.Melanin tarafından en çok emilen lazer dalga boyudur. Fakat deride bulunan melanin tarafından da fazlaca emilirse deride lekelenmeye, renk değişikliklerine sebeb olabilir. Bu sebeple etkin soğutma sistemikullanılmaktadır. Daha çok beyaz tenlilerde tercih edilen bir lazerdir.
DİODE LAZERLER: 810 nm dalga boyundaki lazerlere verilen genel addır. Ruby ve alexandrite lazerden daha az melanin tarafından emilse de kılı tahrip etmeye yetecek emilim gerçekleşir. Diode lazerler alexandrite lazerlerden daha derine inerler. Bu nedenle erkek sırtı, kadın ve erkek kol ve yüzünde en başarılı lazerlerdir. Pulse süresi cihazın teknik özelliklerinden dolayı uzundur ve esmer tenlilerde kullanılabilir. Pulse süresinin uzun olması ince kıllarda etkinliği azaltabilir. Bu nedenle pulse süreleri ayarlanabilen diode cihazları da üretilmiştir. Bu tip fonksiyonu bulunan diode lazerler ince tüylüde etkili olabilen lazerlerdendir. Deride leke kalma ihtimali azdır. Bu nedenle bir lazer kliniğinde mutlaka bulunmalıdır Dünyada en çok tercih edilen lazer tiplerindendir.

ND YAG LAZER. Melanin emiliminin yok denecek kadar az olması çok esmer tenlerde kullanımındaavantajlı olmasını sağlamaktadır .Yanıklarla ciltte lekelenmeye sebep olabilir.Ağrılı bir lazer türüdür. Kılcal varis tedavilerinde de kullanılmaktadır.

Özetle Lazer kalıcı epilasyon için en uygun kozmetik yöntem gibi görünmektedir, fakat değişik vücut bölgelerinde ve değişik cilt tiplerinde farklı özellikleri olan lazer cihazlarıyla uygulama yapılması gerektiği , yoksa başarısızlığın arttığı veya ciltte kalıcı yanıklar gibi komplikasyonların çıkabileceği bilinmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hirsutismus (Tüylenme) ve Lazer Epilasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kenan ERTOPÇU Fotoğraf
Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'nun Makaleleri
► Lazer Epilasyon Dr.Bircan KARABAĞIR
► Lazer Epilasyon Dr.Nur Banu ÖNCEL
► Lazer Epilasyon Doç.Dr.Hayati AKBAŞ
► Lazer Epilasyon Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Lazer Epilasyon Dr.Güner UYSAL
► Lazer Epilasyon Dr.Adnan ERDİNÇ
► 10 Soruda Lazer Epilasyon Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► Lazer Epilasyon Uygulamaları Dr.Sema KARAOĞLU
► Lazer Epilasyon Teknolojisi Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hirsutismus (Tüylenme) ve Lazer Epilasyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Over (Yumurtalık) Kanseri Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:26
Top