2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dukan Diyeti Nedir?
MAKALE #7357 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Ağustos 2011 | 13,433 Okuyucu
DUKAN DİYETİ NEDİR


Tüm dünyada sırasıyla popüler hale gelen Atkins, Scarsdale, Montignac,weight wachers gibi diyetlerden sonra dukan diyeti günümüzün popüler diyetleri arasında yerini almıştır. “istediğini istediğin kadar ye” sloganıyla ortaya çıkan diyet kulağa hoş gelse de aslındasanıldığı kadar kolay uygulanabilecek bir diyet değil. Bir Diyet Uzmanı kontrolünde uygulanması tabii ki en sağlıklı olanı. Dr. Pierre Dukan tarafından geliştirilen ve yazılan Dukan diyetinin geçmişi 11 yıl öncesine dayanmaktadır. Tüm dünyada okuyucu kitlesi bulan kitap bugünlerde en iyi satanlar arasında yer almaktadır.Dukan diyetinin temeli son 30 yıldır bilinen düşük karbonhidrat tüketimine dayanıyor. Tüm diyet uzmanlarının bildiği bazılarının uyguladığı bazı uzmanların karşı çıktığı bu diyet programı birbirini izleyen 4 evreden oluşuyor.
I. Evre Atak
II.Evre Seyir
III. Evre Güçlendirme
IV.Evre Koruma
Atak dönemisaf protein dönemi olarak da adlandırabiliriz. Protein açısından en zengin besinler bu dönemde kullanılır. Temeli sınırsız protein tüketimi ile vücutta bulunan mevcut yağ depolarının kullanılmasına dayanır. Dana, sığır eti biftek, fileto, kıyma, tavuk,hindi, balıklar, deniz ürünleri, yumurta,yağsız süt ve yoğurt, yağsız peynir, 1.5 kaşık yulaf kepeği bu dönemde kullanılabilecek besinler arasındadır. Kuzu eti bu diyette yer almaz. Bu dönemde en az 1.5 litre su içilmelidir. Atak döneminin süresi 1-10 gün arasında değişir.
Seyir dönemi dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki dönemden oluşur. Protein+sebze ve saf protein diyetine kilo sabitlenene kadar devam edilmelidir. Tüm pişmiş ve pişmemiş sebzelerin eklendiği dönemdir . 28 farklı sebzeyi ızgara yada haşlama olarak diyetinize ekleyebilirsiniz. Domates, salatalık, turp, kuşkonmaz, yeşil fasulye, brokoli,ıspanak, pırasa, lahana, kereviz, mantar, patlıcan, kabak, biber, her türlü yeşillikler. Bu dönemde nişasta içeren patates, pirinç, mısır, bezelye, nohut,fasulye, mercimek gibi gıdalar tamamen yasaklanır. Bu dönem hedeflenen kiloya kadar aralıksız olarak sürdürülür. Seyir döneminde sebzelerinizi çeşitli soslarla zenginleştirebilir cazip hale getirebilirsiniz.
Güçlendirme dönemi bu dönemde protein ve sebzeleri istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Diyetinize 1 porsiyon meyve,1-2 porsiyon ekmek (beyaz ekmek yerine çavdar, tam tahıllı yada kepekli ekmek tercih edilmek koşuluyla), 40 gm normal peynir ekleyebilirsiniz. Haftada 1-2günü karbonhidratlı bir yiyeceği ödül olarak tüketebilirsiniz makarna gibi. Güçlendirme döneminin süresi kiloya bağlı olarak hesaplanmalı ve uygulanmalıdır. Verilen her 1 kilo için 10 gün olacak şekilde diyetinize devam etmelisiniz. Örneğin diyete başladığınızdan beri 15 kilo verdiyseniz 15x10 =150gün diyete devam etmeniz gerekmektedir. Verilen kilonun korunmasının hedeflendiği güçlendirme döneminde serbest yiyecekler aşağıda yer almaktadır.Atak döneminin proteinli besinleri, seyir döneminin sebzeleri, muz, üzüm, kiraz dışında hergün 1 porsiyon meyve, günde 2 dilim tam tahıllı ekmek, 40 gm az yağlı peynir, haftada 2 porsiyon makarna yada pilav, kuzu budu, 2 kaşık yulaf kepeği, 2 kez ödül yemeği, 25 dakika yürüyüş, haftada 1 gün saf protein diyeti
Koruma dönemi artık diyet dönemini tamamlayıp normal yaşamınıza döndünüz asıl tehlike burada başlıyor.Sınırlamalar kalktı. Bu dönemde yapmanız gereken bugüne kadar öğrendiklerinizi tüm hayatınıza yaymanız ve uygulamanızdır. 1/7 kuralı ile yaşamaya başlayacaksınız. Haftanın 6 günü istediğiniz gibi besleniyor, seçeceğiniz 1günde saf protein diyeti uyguluyorsunuz. Seçtiğiniz günün her hafta aynı gün olmasına özellikle dikkat ediyorsunuz. Koruma dönem önerilerini şöyle sıralayabiliriz. Haftanın 6 günü istediğinizi yiyebilirsiniz ama bazı gıdaları yaşamınızdan çıkardığınızı unutmayın. Hergün en az 25 dakika yürüyün, günde enaz 2-2.5 lt sıvı tüketin, haftada 1 kez aynı saatte aynı giysilerle tartılarak kilo kontrolünüzü sağlayın.
Dukan diyeti esnasında görülebilen komplikasyonlar.
ilk iki gün boyunca yorgunluk ve halsizlik hissi görülebilir. Bu nedenle ağır egzersizler ve yüksek rakımlarda yapılan sporlardan kaçının
ağız kokusu ve ağız kuruluğu saf protein alınan ilk günlerde ortaya çıkabilir. Özellikle idrarda keton cisimciklerinin yıkımına bağlı olarak kötü koku oluşabilir.
kabızlık dördüncü günden sonra ortaya çıkabilir özellikle bu dönemde yetersiz sıvı alımı nedeniyle ve diyette ki posa azlığı nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlar arasındadır.
Dukan diyetini özel diyet uygulamak zorunda olanlara, şeker ve kalp hastalarına, kolestrol sorunu olanlara
uygulanmadığını özellikle hatırlatmakta yarar var. Diyet uzmanı kontrolünde uygulanması tabii en sağlıklı yöntemlerden biri.
Dukan Diyeti atak dönemi örnek listesi :
Kahvaltı şekersiz çay yada kahve, yağsız beyaz peynir, yumurta
Ara hindi söğüş Öğle ızgara tavuk
Ara Yulaflı ekmek veya krep (kabızlık problemi yaşayanların 1.5 çorba kaşığı yulaf kepeyiğle karıştırılmış yoğurt Akşam Izgara balık(Şekersiz kahve ve çay serbest)
Dukan Diyeti seyir dönemi örnek liste Kahvaltı şekersiz çay yada kahve, yumurta, yağsız beyaz peynir yada yağsız omlet, salatalık,domates, biber, nane, maydonoz
Ara 1 kase yağsız yoğurt Öğle ızgara balık, fesleğenli domates , yeşil salata
Ara peynir veye yulaf kepeyiğle karıştırılmış yoğurt Akşam tavuklu salata
Dukan Diyeti güçlendirme dönemi örnek liste Kahvaltı şekersiz çay yada kahve, 1 yumurta, 40 gm peynir, 1 dilim tam tahıllı ekmek, salatalık, domates, nane, maydonoz, dereotu
Ara 1 porsiyon meyve Öğle ızgara balık, fesleğenli makarna, yeşil salata
Ara peynir veye yulaf kepeyiğle karıştırılmış yoğurt Akşam tavuklu salata, buğulanmış sebze

Canan Doğan Beslenme ve Diyet Uzmanı


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dukan Diyeti Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Dukan Diyeti Dyt.Yusuf YAŞAR
► Dukan Diyeti Dyt.Nilgün AYDIN
► Sdm Diyeti Nedir? Dyt.Zülal YALÇIN
► Akdeniz Diyeti Nedir? Dyt.Gökhan ÇELİK
► South Beach Diyeti Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Akdeniz Diyeti Dyt.Melike ÖZDEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Dukan Diyeti Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:15
Top