2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kalp Kapanınca Rahim de Kapanır mı? (Kalbi Kapanmış Bir Kadın Sevişemez Mi)
MAKALE #7384 © Yazan Dr.Sevilay ZORLU | Yayın Eylül 2011 | 6,282 Okuyucu
KALP KAPANINCA RAHİM DE KAPANIR MI?

Amerikalı bilim kadını ve yazar Raylene Abbott kadınlarda basen ve çevresinin yağlanması hakkında çok ilginç iddialarda bulunuyor. Kadının kalbi kapalıysa, rahmi de cinsel olarak kapanmış mıdır? Yani kalbi kapanmış bir kadın sevişemez mi?Kadınların çoğu bu durumda mıdır?

Bir kadının basen ve çevresinin yağlanması, kilo almasının nedeni nedir, ne anlama gelir? “Genetik, sedanter yaşam tarzı, spor yapmamak ve fazla yemek yemek...” “Spiritüel Seks” kitabında yazara göre:“Bir kadının kalbi kapalıysa -ki çoğunlukla öyledir- rahmi de cinsel olarak kapanmıştır.Sağlıksız cinsel ilişkiler vücudunda donukluk olarak yer eder. Bedende bu donukluğun yer edindiği üç merkez vardır: boğaz, kalp ve rahim.

BOĞAZ: Eğer bir kadın, “Söyleyeceklerini duymak istemiyorum” lafıyla karşılaşmışsa boğaz merkezi kapanıyor.
KALP: Aşk acısı veya sevgisiz bir çocukluktan kapanıyor.
RAHİM: Kalp kapandığında, kadının rahmi ve cinselliği de sıklıkla kapanıyor. Aktif bir cinsel hayatın kadınların bu merkezlerinin açık olduğunun göstergesi de olmayabilir.

Basen ve çevresindeki yağlanma ve kilo alımı “Bana dokunma, beni incittin” veya “Beni suiistimal ettin” demek olabilir.

Basen kısmının yağlanması gerçekten “Bana dokunma, beni incittin” anlamına mı geliyor? Rahmin kapanmasının bununla ilgisi var mı? Karşıt görüşler de var. Kadında basen kısmının kilo alması östrojen uyarısının fazlalığı anlamına geliyor. Bu iddia doğru ise Akdenizli kadınların fiziksel yapıları genel olarak geniş kalçalı, hepsinde cinsel isteksizlik mi var?

Peki rahmin kapanması? Bunun sevme sevilme, sevginin sunulma şekli ile ilgisi olabilir. Cinsel arzu konusunda kadınlar erkeklerden farklı. Kadının cinsel fizyolojisi oldukça kırılgan bir yapıya sahip. Kolayca etkilenebiliyor. Kadın daha monogam bir özelliğe sahip. Bir kadın hayatında en çok 40 yıl yumurtluyor. 40 yılı 12 ayla çarpıldığında, bir kadın bütün hayatı boyunca en fazla 480 kere yumurtluyor.Erkekse bir orgazmda 100 bin sperm boşaltıyor. O nedenle, sevgi eksikliğiyle rahmin kapanması arasında bir ilişki olabilir.

KADIN VE ERKEKLERDE DUYGUSAL HAFIZADAKİ FARKLILIKLAR


Bir an için cinsiyetin beynindeki duygusal bölgeleri gösteren bir harita hayal edin. Erkek beynindeki, bu alanları bağlayan yollar patikalar olurdu; kadın beynindeyse bu bağlantıların otobanlara benzediğini görürdünüz. Araştırmalara göre duygusal deneyimler söz konusu olduğunda erkekler beyinlerinin tek bir tarafını kullanırken kadınlar beyinlerinin iki tarafını da kullanıyorlar,kadınlarda duygu merkezleriyle ilgi bağlantılar daha aktif ve daha geniş. Beyin görüntüleme çalışmalarında duygusal resimlere bakıldığında kadınların beyinlerindeki dokuz farklı bölge aktifken, erkeklerde sadece iki bölge aktif gözlenmiş.Kadınlar tipik olarak, duygusal olayları- ilk randevu, tatil, büyük kavgalar- erkeklerden daha canlı hatırlayabiliyorlar ve daha uzun süre hafızalarında tutabiliyorlar. Sonuç olarak kadınlar erkeğin ne söylediğini, ne yediklerini, dışarıda havanın soğuk olup olmadığını ya da yıldönümlerinde yağmur yağıp yağmadığını hatırlayacaklar oysa erkekler kadının seksi görünüp görünmediği dışındaki bütün detayları unutacak.

Her iki cinsiyet için de duygusal kapının bekçisi beynin diplerinde yer alan amigdala’dır. Amigdala beynin güvenlik kuvvetinin alarm ve koordinasyon merkezi gibidir, vücuttaki diğer sistemleri-mide, deri,kalp,kaslar, gözler, yüz, kulaklar ve adrenalin bezleri – karşısındaki duygusal etkeni değerlendirmek amacıyla harekete geçirir. Amigdala ve vücut arasındaki ilk bağlantı istasyonu hipotalamustur. Güvenlik kuvvetlerinin bölge şefleri gibi o da koordinasyon sisteminin kontrol eder,kan basıncı, kalp atışları, nefes alışveriş gibi unsurları ayarlar ve vücuttan gelen sinyalleri değerlendirerek kaç-ya-da-dövüş taktiğinde karar verir. Amigdala ayrıca beynin gizli servisi olan kortexi de harekete geçirir. Kortex, duygusal durumu tartar,analiz eder ve ne kadar dikkatin ona yöneltilmesi gerektiği hesaplar. Eğer yoğun bir duygusal gerilim hissederse kortex, amigdaya beynin bilinçli kısmının konuya dikkat etmesi gerektiği yolunda sinyaller gönderir. Bu an, bizim bilinçli olarak duygu akmıyla dolduğumuz andır. Bu noktadan önceki bütün beyin hareketleri sahne arkasında gerçekleşirler. Beyin karar verme merkezi –prefrontal kortex- artık ne yapılması gerektiğine karar verebilir.
Kadın hafızasın duygusal detaylar konusunda iyi olmasının nedenlerinden biri kadnların amigdalaların duygusal nüanslar tarafından daha kolay harekete geçirilmesidir. Amigdala kaza ya da tehdit gibi gerilim yüklü bir ortamda ya da romantik bir akşam yemeği gibi hoş bir an söz konusu olduğunda ne kadar güçlü tepki verirse hipokampüs de o deneyimle ilgili olarak o kadar anı depolayacaktır. Bilim adamları kadınların daha geniş bir hipokampüsleri olduğuna inanıyorlar, kadınların iyi ya da kötü duygusal deneyimler söz konusu olduğun daha geniş bir detay hafızaları var. Kadınların duygusal hafızası üç boyutlu, detaylı ve hassas çalışıyor.

Bu durumun, erkeklerin duyguları ve detayları kaybettikleri iki istisnası vardır: eğer temasta olduğu kişi öfkeli ya da tehditkarsa, erkek bu duygu kadının diğer duyguları okuduğu kadar hızlı okuyabilir. Saldırgan bir tehdide verdiği karşılık kadınınki kadar hızlı olacak ve ani bir kas tepkimesine yol açacaktır. Terk etmek yada fiziksel olarak incitmekle tehdit edilmek, erkeğin dikkatinin hemen o konuya odaklanmasını sağlar.

NELER OLUYOR DA KADIN PARTNERİNE CİNSELLİĞİNİN KAPILARINI KAPATIYOR?

İnsanlar aşk ilişkisinin başlangıcında ya da evlenirlerken nasıl bir ilişkileri olacağına ilişkin belli tasarıları ve hayalleri vardır. Bu hayal ve tasarılar iş bölümü, roller, yaşama tarzı, nelerin yapılıp yapılmayacağına ilişkin çeşitli ayrıntıları içerir.Mesela bir kadın evlenirken, kocasının kendisine karşı anlayışlı, ilgili ve özenli olacağını, ev işlerinde kendisine yardım edeceğini, her ikisinin de çalışacağını varsaymış olurken, belki eşi de karısının evde oturup ev işlerinin sorumluluğunu üstleneceğini, elini sıcak sudan soğuk suya sokmayacağını varsaymış olabilir. Evlendikleri zaman ikisi de birbirinde aradığını bulamamın hayal kırıklığı içinde kızgınlıklar ve kırgınlıklar gösterebilirler. Böyle bir çift çevre ve aile baskısı ya da yetişme döneminde aldıkları kültüre göre ayrılmak istemeyebilirler.Ancak yaşadıkları çatışma cinsel yaşamlarına yansıyarak cinsel isteklerini ya da haz almalarını bozabilir. Ciddi evlilik uyuşmazlıkları olan çiftlerde, cinsel terapi evlilik sorunlarının çözülmesini sağlayacak evlilik terapilerinden sonra planlanabilir.
Kadında cinsel istek bozukluğu, süreğen ve tekrarlayan bir biçimde cinsel eylem için cinsel fantezi ve arzunun olmaması veya zayıf olması durumunda konur. Sevişme isteğinin yanında cinsel hayaller kurmak, cinsel konularla ilgilenmek, erotik uyaranları izlemek gibi bir istek de ya hiç yoktur ya da çok seyrek olarak oluşur. Herhangi bir cinsel etkinliği başlatmak ya da eşinin başlattığı cinsel etkinliğe katılım konusunda isteksiz ya da az isteklidirler. Sevişme ya da mastürbasyon sırasında ıslanma, göğüslerin dikleşmesi gibi cinsel uyarılma belirtileri ya zayıftır ya da hiç gerçekleşmez. Ayrıca cinsel haz da ortaya çıkmaz ya da çok zayıftır. Orgazm ise çoğunlukla olmaz. Cinsel isteksizliği olan kadınların birçoğu cinsel birleşmenin hedeflenmediği evlilik öncesi dönemde ön oyunlara cinsel yanıt verebilmişlerdir. Başlangıçta normal bir cinsel isteğin bulunduğu bir dönemin olması, cinsel isteksizliğin sonradan gelişen bir nedene bağlı olduğunu düşündürür ve olasılıkla tedaviye daha iyi yanıt verir. Ergenliğin başından beri olan cinsel isteksizlikte ise çoğunlukla daha ciddi etkenler söz konusudur

CİNSEL İSTEĞİ ARTIRAN ETKENLER

* Eş çekicidir.
* Eş cinsel fanteziye denk düşer.
* Eş baştan çıkarıcıdır.
* Eş yanıt vericidir.
* Ortam yardımcıdır.
* Cinsel fanteziler.
* Aşk.
* Yenilik, yeni teknikler
* Yeterli cinsel uyarı.
* Huzur, gerginliklerin olmaması.

CİNSEL İSTEĞİ AZALTAN ETKENLER

* Eş çekici değildir.
* Eş cinsel fanteziye denk düşmez.
* Eş yanıtsızdır.
* Eş kızgın ve düşmancadır.
* Ortam yardımcı değildir.
* Olumsuz fanteziler.
* Monotonluk.
* Yetersiz cinsel uyarı.
* Depresyon, anksiyete, öfke

Birçok çift birlikteliklerinin ilerleyen dönemlerinde birbirlerine eskisi kadar cinsel ilgi duymamaya başlarlar. Birbirinde aradığını bulamamak, eşiyle mutlu olamamak, kızgınlıklar, hayal kırıklıkları gibi genel ilişkideki sorunlar yanında çiftlerin eşlerini ebeveyn gibi algılamalarının da çok önemli bir rolü vardır. Cinsel ilişki iki kişi arasındaki en yakın ve mahrem ilişki biçimlerinden biridir. Cinsel yakınlık sırasında hem ruhsal hem de bedensel anlamda iki kişi arasındaki sınırlar iç içe geçer.Yakınlaşma ve sınır sorunu olan kişilerde bu yakınlığı tolere edememek cinsel ilişkilerden kaçınmaya neden olabilir. Fazla cinsel tecrübesi ve bilgisi olmaksızın evlenen ve daha sonra da sınırlı ve kısıtlı bir cinsel yaşamı olan çiftlerde kocanın cinsel ilişki sırasında uygun olmayan tutumları, kadının uyarılmasını ve haz almasını engelleyebilir. Önce uyarılma ve orgazm bozukluğu olarak başlayan cinsel sorun uzadığında ise cinsel isteksizliğe neden olabilir. Böyle çiftlerde cinsel danışmanlık ve cinsel yaşamlarını renklendirecek alıştırmalar eşlerden birindeki bir cinsel sorun diğer kişide de cinsel sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin erken boşalması olan bir erkeğin eşinde orgazm sorunu görülmesi doğaldır. Hatta tekrarlayan hayal kırıklıkları zamanla her ikisinde de uyarılmayı ve cinsel isteğide bozabilir. Eşleriyle aralarında güç çatışması olan kadınlarda cinsel sorunlara daha çok rastlandığına ilişkin bulgular vardır. Daha adil ve eşit ilişkisi olan çiftlere göre erkeğin baskın olduğu ve gizli ya da açık güç çatışmalarının yaşandığı evliliklerde cinsel sorunlara daha sık rastlanmaktadır. Bazı kadınların hayal kırıklıkları beklentilerinin yüksek olmasına bağlıdır. Gerçek dışı ve yüksek beklentiler erkekler arasında daha sık görülmesine karşın, kadınlardan özellikle medyadan etkilenip mesela orgazmın zevkten çıldırmak gibi bir şey olduğunu ama kendilerinin bunu yaşayamadığını düşünüp hayal kırıklıklarına bağlı küskünlükler gösterebilir ve cinsel ilişkiden zamanla kaçınmaya başlayabilirler. Aldatılmaya ya da aldatılma kuşkusuna bağlı gelişen kızgınlık, cinsel hazzı ve uyarılmayı ciddi şekilde bozar. Ayrıca, kadınların kendilerini cinsel hazza, uyarılmaya, ve orgazma bırakabilmeleri için erkeklere göre daha fazla güvenlik duygusuna gereksinimleri olmaktadır. Gerçek ya da muhtemel bir aldatma kuşkusu kadının güvenini zedelediğinden cinsel hazzını, uyarılmasını ve orgazm olmasını engelleyebilir. Cinsel hazzın azalmasına bağlı tekrarlayan cinsel deneyimlerin yarattığı hayal kırıklığı da zamanla cinsel isteği azaltabilir yada ortadan kaldırabilir.
Cinsel işlev bozukluğu gelişen birçok çift cinsel ilişkilerini konuşamamaktadır. Böylelikle partnerler hem cinsel ihtiyaçlarını ve anksiyetelerini ifade edemezler hem de her biri karşısındakinin düşünce ve duygusunu tahmin etmeye çalışır. Bu tür tahminler ciddi yanlış anlamalara yol açabilir ve cinsel zorlukları daha da arttırabilir.

Uzm.Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kalp Kapanınca Rahim de Kapanır mı? (Kalbi Kapanmış Bir Kadın Sevişemez Mi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sevilay ZORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sevilay ZORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevilay ZORLU Fotoğraf
Dr.Sevilay ZORLU
Antalya
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi115 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sevilay ZORLU'nun Makaleleri
► Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Rahim Dönüklüğü - Rahim Sarkması Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Rahim Sarkması Dr.Şule AYDIN
► Rahim Hastalıkları Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Rahim Kanseri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Rahim Ağzı Hastalıkları Op.Dr.Ayşe DARAMA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kalp Kapanınca Rahim de Kapanır mı? (Kalbi Kapanmış Bir Kadın Sevişemez Mi)' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Yaşam Ağustos 2017
► Kaygı mı Korku mu? Mayıs 2016
► Boşanma ve Sonrası Kasım 2015
► Kolay İnciniyor Musunuz? Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:43
Top