2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okulda İlk Günler
MAKALE #7398 © Yazan Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA | Yayın Eylül 2011 | 4,871 Okuyucu
Çocuğunuzun ilkokula başladığı şu günlerde onlar kadar sizin de heyecanlı olduğunuzu biliyoruz. Bu yazımızın amacı bu tatlı heyecanla birlikte çocuğunuzu okul hayatına hazırlamak için dikkat etmeniz gereken noktaları hatırlatmak.
Çocuklarınıza hayatlarının değiştiği ve okullu oldukları bu dönemde, karşılaştıkları değişiklere hızlı uyum sağlamaları için nasıl yardımcı olabilirsiniz?
• Öncelikle neden okula gelmesi gerektiğini çocuğunuzla konuşun. Eğer size verebileceği kendi cevapları yoksa okula gelerek ulaşabileceği hedefler konusunda yaşına uygun açıklamalar yapın. “ Hani büyüyünce astronot olmak istediğini söylüyorsun ya işte bunu başarabilmek için okula gitmen gerekiyor” gibi. Çocuklarınızın hayalleriyle okul arasında bağlantı kurmasını sağlayın.
• Okulda karşılaşacağı durumlara karşı çocuğunuzu hazırlayın. “Sınıfta yalnız kalmayacaksın, arkadaşların ve öğretmenin orda seninle olacak”, “ben seninle sınıfta oturamam çünkü orası çocuklar için anneler için değil”, “canını sıkan bir şey olduğunda bunu öğretmenine söylemelisin” gibi.
• Okulda tanışacağı yeni kişilerin görevleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayın. Müdür, öğretmen, psikolojik danışman kime denir, ne iş yapar?
• Okul hayatında başarılı olmayı etkileyen iki önemli şeye dikkat edin. Çocuğunuzun uyku düzeni ve beslenme düzeni. Sabahçı veya öğlenci olması fark etmez çocuğunuz için uyku saatini belirleyin. Beslenmenin önemini anlatın. Abur cubur yerine sağlıklı gıdalar yemesini teşvik edin. Öğün atlatmayın. Çocukların zihinlerinin açık olması, zeka gelişimi ve dikkat için uykuya ve sağlıklı beslenmeye ihtiyacı var.
• Okul hayatıyla ilgili sorumluluk almasını istiyorsanız kendi sorumluluğunu almasına izin verin. 7 yaş çocuğunun yapabileceği şeyler şunlardır: “Yatağını toplayabilir, banyosunu yapabilir, tuvalet temizliğini kendi başına yapabilir, bakkala gidebilir, yakınında olup ona destek olduğunuzda ödevini yapabilir.” Yapabildiği her yeni şey başarma duygusunu tatmasına ve özgüven gelişimine katkı sağlayacaktır. Unutmayın sorumluluk almadan özgüven gelişmez.
• Kurallarınızı en baştan belirleyin ve çocuğunuza nedenleriyle açıklayın. Kuralları uygularken kendi içinizde ve eşler arasında tutarlı olmaya özen gösterin. Çocuğunuza gerektiği yerde hayır diyebilirseniz, başkalarına gerektiğinde hayır demeyi öğretmiş olursunuz. Zararlı alışkanlıklardan korunabilmenin ilk kuralı gerektiğinde hayır demeyi bilmektir.
• Kurallarınızı uygularken, ödevlerini yaptırırken, çocuğa zulmetmeden, inatlaşmadan, fiziksel /sözel şiddet kullanmadan yaklaşın. Unutmayın dayak çocuğu arsızlaştırır ve eğitime yaramaz.
• Çocuğunuzun hatalı davranışlarını sürekli cezalandırmak yerine güzel davranışlarına odaklanın. Yaptığı güzel şeyleri, başarılarını küçük bir aferin ile pekiştirin. Ceza sürekli kullanıldığında etkisini kaybeder.
• Öğretmenini çocuğunuzun yanında eleştirmeyin.
• Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın.
ÇOCUĞUNUZ SİZDEN AYRILMAKTA ZORLANIYORSA;
• Yukarıda anlatılanları uyguladığınızdan emin olun.
• İlk gün mümkünse okula sizin yerinize bir başkası götürsün. Sizden ayrılmakta zorlanabilir ama daha az bağımlı olduğu birinden daha kolay ayrılır.
• Asla hoşça kal demeden ayrılmayın. Bir anda yok olduğunuzda daha çok kaygı yaşayacaktır.
• İlk günlerde okulun çıkışna daha erken gelip sizi aramasına fırsat vermeden ve bekletmeden onu okuldan alın.
• Çocuğunuzu okulda bırakmakla tehdit etmeyin. Ağlarsan seni almaya gelmem, öğretmenin seni sevmez, senin annen olmam gibi cümleler problemi çözmenize yardımcı olmayacağı gibi yeni sorunlara neden olabilir.
• Okula gitmesi konusunda kararlı olun. Her gün okula göndermeye çalışın. Bu konuda kararlı olduğunuzu görmesi alışma süresini kısaltır.
• Annelerin gidiş saatini ve annelerin geliş saatini rutin olarak algılatın. Bazı çocuklar sonsuza kadar okulda kalacaklarından yada sizin onu terk edeceğinizden korkabilir. Bu konuda emin olmasını sağlayın.
• Çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutun. Tutamayacağınız sözler vermeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okulda İlk Günler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Reyhan Çakmak YEŞİLOVA Fotoğraf
Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'nın Makaleleri
► Günler Geçip Giderken... Psk.Dnş.Zeliha EREN
► Lgs' Ye Günler Kala Neler Yapılmalı? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Okulda Başarı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Okulda Şiddet ve Zorbalık Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Okulda Değerler Eğitiminin Gereği Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okulda İlk Günler' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:56
Top