2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Beslenme
MAKALE #7425 © Yazan Dyt.Erinç KUTLU | Yayın Eylül 2011 | 3,974 Okuyucu
RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Ramazan ayında günlük hayatımız, uyuma, yemek yeme saatlerimiz hatta beslenmemizin tamamı değişir. Bu değişime karşı vücudumuzun alışması da zorlaşır. Özellikle ramazan ayında herkesin beklentisi kilo vermektir. Ancak doğru beslenilmediğinde bu tam tersi bir durum oluşturur. Kilo almanın yanı sıra ciddi sağlık sorunları da oluşabilir.

Ramazan ayında ilk olarak öğün saatlerimiz ve öğün sayımız değişiklik gösterir ve tabi ki fiziksel aktivitenin de azaldığı görülür. Gün boyunca aç kalmaya bağlı olarak daha az enerji sahibi olunduğundan hareket isteğimiz azalır. Ramazan ayı vücudumuz için oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.

Yapılan hatalar neler?

• Sahura kalkmamak vücudunuza yapacağınız en büyük eziyet. Vücudunuzu beslemeden gün boyu aç bırakarak sağlığınızın bozulmasına olağanüstü güzel bir zemin hazırlamış oluyorsunuz.

Bu yıl yaz aylarına denk gelen ramazan ayında hem sıcaklardan hem de günlerin uzun olmasından çok dikkat edilerek oruç tutulmalıdır. Sabah kahvaltısı kadar önemli olan sahuru mutlaka tüketmelisiniz. Tüketilmediği takdirde şeker ve tansiyon düşüklüğü, kalp krizleri gibi ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

• İftarda hazmı zor besinleri tercih etmek gün boyu düşen şekerinizin birden yükselmesine neden olur. Bu durumda kalp spazmı, baş dönmesi veya ağrıması, tansiyonun yükselmesi gibi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle iftara ılık bir çorba ile midenizi hazırladıktan 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Kızartma gibi yağlı ve hazmı zor olan hamurlu besinleri tercih etmemelisiniz.

Kaç tane öğünümüz olmalı ve neler tüketmeliyiz?

Sahur, iftar yemeği ve iftardan sonra 1 ara öğün olarak toplam 3 öğün tamamlanmalıdır.
Sahurda sizi tok tutacak lifli besinleri tercih etmelisiniz. Örneğin kepekli veya tam buğday ekmeği ile yapılan bir kahvaltı gibi olmalıdır. Peynir veya yumurta gibi protein içeriği olan besinleri tercih ettiğinizde gün boyunca açlık hissinizi azaltmaya yardımcı olur. Kahvaltı yerine hafif zeytinyağlı sebze yemekleri de tüketilebilir ancak sahur genelde kahvaltı niyetine yapılan ve hafif besinlerin tüketilmesi gereken bir öğündür.

Akşam yemeğinde mutlaka ılık ve hafif bir çorba ile başlangıç yapılmalıdır. Çorbadan 10-15 dakika sonra yağlı besinlerin olmadığı bir iftar yemeği yapılabilir. Gün içerisinde kaybettiğiniz suyun yerini doldurmak için mutlaka su tüketmeli ve akşam yemeklerinize salata eklemelisiniz. Salata, sebze ve meyveler kabızlık gibi sorunları yaşamanızı da engelleyecektir. Yoğurt, pilav, makarna gibi besinleri iftarda tercih etmemeye çalışmalısınız.

İftardan 1,5-2 saat sonrasında meyve, sütlü tatlı, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık vs.) ile kuru meyveler tüketebilirsiniz.

Fiziksel aktivitenizi azaltmayın.

Yaz aylarına denk gelen ramazan ayı aslında bize yürüyüş yapabilmek için çok güzel bir ortam sağlıyor. İftardan yaklaşık 1 saat sonrasında yapılan 45-60 dakika kadar yürüyüş metabolizmanızın çalışmasını destekliyor.

Önemli birkaç not:

1. Ramazan ayında zayıflamak oldukça zor olduğu gibi beslenmenizi ve aktivitenizi düzenlemediğinizde ters etki yaratarak kilo alımına neden olur.

2. Gün içerisinde kaybedilen suyun yerine konulması oldukça önemlidir. Bu nedenle bol su tüketilmelidir.

3. Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Bu tür içecekler mide asidinizi arttıracağından reflü, gastrit veya ülser gibi mide sorunları oluşturabilir.

4. Uyku saatinizi düzenlemeli ve 7 saat uyuduğunuzdan emin olmalısınız. Gün içerisinde o enerjiye ihtiyacınız olacaktır.

5. İftarda her tükettiğiniz besin arasında 10-15 dakika mutlaka bekleyin. Midenizi yormamak ve kan değerlerinizi düzenlemek için önemlidir.

RAMAZANDA ZAYIFLAMAK MI İSTİYORSUNUZ?

Ramazan ayında zayıflamak aslında birçok kişinin beklentisidir. Ancak bu genellikle yanlı beslenme nedeniyle aksini oluşturur. Bu şekilde olmasa bile verilen 1-2 kilo da ramazan sonrasında çok hızlı bir şekilde alınır hatta fazlasını bile alabilirsiniz. Genellikle verilen kilonun da çoğu sı kaybıdır. Yağ kaybını sağlamak için ramazan ayında da öğünlerinizi düzenlemeli, fiziksel aktivitenizi ihmal etmemelisiniz.

3 ara öğüne mutlaka öğünlerinizi tamamlayın. Metabolizmanızın çalışmasını, aç kalarak besinleri depolamasını engellemek için bunu yapmak önemlidir. Vücudun açlık durumunda en kolay besin depolama şekli yağdır. Bu nedenle hem metabolizmayı çalıştırarak kilo almayı engellemek hem de fiziksel aktivite ile destekleyerek kas yapımızı korumamız gerekir. Bu durumda iftar ile sahur arası çok iyi değerlendirilmelidir.

Tüketilen her besin yağ, un, şeker ve tuzdan uzak olmalıdır. Bu şekilde karbonhidratlardan bir miktar uzak durularak vücudumuzda yağa dönüşmeleri engellenmektedir. Karbonhidrat olarak kompleks grubu oluşturan posalı besinler, sebzeler ve meyveler bol bol tercih edilmelidir. Böylelikle sindirim sistemi de düzenli olarak çalışacaktır. Bu durum size hem sindirim sistemi sağlığı kazanmanızı hem metabolizma hızınızın artmasını hem de gün boyunca tok kalmanızı sağlayacaktır.

İftar yemeğinizi iki hatta üçe bölmelisiniz. Her tükettiğiniz porsiyonda 15 dakika ara vermelisiniz. Su ile açılan iftar bir çorba ve sonrasında bir salata ile devam ettirilmelidir. Protein içeriği olan besinlerle birlikte yapılan iftarda ızgara, haşlanmış veya fırında yapılan et yemekleri tercih edilebilir.

Vitamin ve mineral eksiklikleri oluşmaması adına meyve, sebze, yağlı tohumlar mutlaka tüketilmelidir. Ara öğün olarak iftardan 2 saat sonrasında kalsiyum açısından desteklemek için süt ve süt ürünlerinden bir tanesi mutlaka tüketilmelidir.

Metabolizmanıza destek olarak bitkisel çaylar tercih edebilirsiniz. Ancak bu çayların 3-5 dakikadan fazla bekletilmeden az demlenmiş olmasına dikkat etmelisiniz. En fazla 3 fincan tüketilmesi gereken bu çayların fazlası tüketildiğinde toksik etki yaratarak vücudunuza yarardan çok zarar verebilmesi mümkündür.

Günlük bir saat yürüyüşünüzü kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Kas yapınızı korumak, metabolizmanızı hızlandırmak ve barsak hareketlerini arttırmak için önemlidir. Gün boyunca aç kalan ve çalışması azalan barsak sistemini bu şekilde desteklemelisiniz. Bu yürüyüşler en az 45 dakika sürmelidir. Önerilen süre ortalama 60 dakikadır.

Kepekli ekmekler, sebze ve meyvelerin ağırlıkla fazla tüketildiği bir ramazan ayı geçirmeye özen gösterin, sağlığınızı kaybetmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Ayında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Erinç KUTLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Erinç KUTLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erinç KUTLU Fotoğraf
Dyt.Erinç KUTLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Erinç KUTLU'nun Makaleleri
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:33
Top