2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Ayrılık (Seperasyon ) Anksiyetesi Belirtileri
MAKALE #7445 © Yazan Uzm.Mehtap HATİPOĞLU | Yayın Eylül 2011 | 10,382 Okuyucu
Anne, ayrıldığı zaman çocuğun gösterdiği sıkıntıyı tarif eden "Seperasyon Anksiyetesi"dir. Bowlby'e göre; ayrılıkta görülebilen sıkıntı, sadece anksiyete değildir; sevgi objesinin kaybı nedeniyle depresyonda vardır

Hayatın ilk yılında bebeğin psikososyal görevi, güvenmeyi öğrenmektir. Bebekle annesi arasındaki ilişkiden doğan güven duygusu, insanın ileride kuracağı kişiler arası ilişkilerin temelini oluşturur.Birçok araştırma; çocuğun yaşamının ilk iki yılı süresinde yer alan bir gecelik ayrılığın bile daha sonraki ayrılıklarla birleşerek bir çok soruna yol açabileceğini göstermiştir.

Ayrılma anksiyetesinin belirli dereceleri çocuğun normal gelişiminin beklenen bir parçasıdır. Normal ayrılma anksiyetesi ortalama 18. ayda en üst düzeyine ulaşır, ancak genellikle oyun ve okul öncesi dönemde göze çarpar ve bir patoloji olarak da değerlendirilmez. Bir yaşın altındaki bebek ayrılma anksiyetesini yabancı anksiyetesi şeklinde açığa çıkarır. Üç yaşında çoğu çocuk ayrılmanın geçici olduğunu anlayabilecek bilişsel kapasiteyi kazanır ve yokluğunda anneye ait iç imajını sağlayabilir. Bu nedenle 3-5 yaşları arasında ayrılma anksiyetesi azalacaktır. Gelişimsel olarak daha geciktiklerinden erkek çocuklar yaşıtları olan kızlardan daha fazla anksiyete göstermeye eğilimlidirler. Okula yeni başlayan küçük çocuklarda ayrılma anksiyetesinin görülmesi bir dereceye kadar normaldir. Ayrılma anksiyetesi bozukluğunda, gelişimsel olarak bağlandığı başlıca kişilerden ayrılma ile ilgili uygunsuz ve fazla anksiyete vardır. Araştırmalar en büyük sorunun anneden ayrılma olduğunu bildirmektedir.

Ayrılık kaygısı bozukluğu olan çocuklar bağlanma nesnelerinden ayrılık yada ayrılık beklentisi durumlarında aşırı kaygı, ağlama, öfke nöbeti, ayrılmaya karşı direnç gösterirler. Okula gitmeyi reddetme sık görülür. Ayrılık kaygısı bozukluğu olan çocukların %75′inde okula gitmeme, okula gitmeyen çocukların %50- 80′inde ayrılık kaygısı bozukluğu görülmektedir. Ayrılık durumlarında özellikle okula gitme söz konusu olduğunda baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı gibi çok çeşitli bedensel yakınmaları olur. Tatillerden sonra okula dönmekte çok zorlanabilirler. Okula gitseler de sık sık evi arayıp anne babalarının güvende olup olmadığını sorabilir ya da benzer bedensel yakınmalar nedeniyle eve geri dönebilirler. Ayrılık kaygısı bozukluğu olan çocuklar sıklıkla evde de anne babalarından ayrılmaz, odada yalnız başına kalmaz, evin içinde tek başına dolaşmaz ve geceleri kendi odalarında tek başına yatmayı istemezler. Özellikle küçük çocuklarda anne babadan ayrılık teması içeren kabuslara sık rastlanır. Çocuğun yaşamında yeni bir okula başlama, yeni bir eve taşınma, aile ortamında değişiklik, boşanma gibi önemli stres etkenleri olduğunda ayrılık kaygısı belirtileri ani olarak başlayabilir.

Çocuğunuzun
1a. Birşeylerin size zarar vereceği konusunda gerçekdışı endişeleri var mı?
1b. Ayrılıp geri dönmeyeceğiniz konusunda gerçek dışı endişeleri var mı?
2a. Sizi kaybedeceği konusunda gerçek dışı endişeleri var mı?
2b. Kaçırılacağı konusunda gerçek dışı endişeleri var mı?
2c. Öldürüleceği konusunda gerçek dışı endişeleri var mı?
2d. Bir kazaya kurban gideceği tarzında gerçek dışı endişeleri var mı?
3a. Evde sizle kalabilsin diye okula gitmede isteksizlik gösterir mi?
3b. Evde sizle kalabilsin diye okula gitmeyi ret eder mi?
4a. Onun yanında olmaksızın uyumaya gitmede isteksizlik gösterir mi?
4b. Onun yanında olmaksızın uyumaya gitmeyi ret eder mi?
4c. Evde sizinle birlikte kalma isteği sebebiyle ev haricindeki herhangi bir yerde (arkadaş veya akraba) uyumaya isteksizlik gösterir mi?
4d. Evde sizinle birlikte kalma isteği sebebiyle ev haricindeki herhangi bir yerde (arkadaş veya akraba) uyumayı ret eder mi?
5a. Sizinle birlikte olma isteği sebebiyle evde yalnız olmaktan kaçınır mı?
5b. Evi çevresinde sizi göremeyince rahatsız olur mu?
6. Sizden ayrılma içerikli tekrarlayan gece kabusları var mı?
7 Okul günlerinde mide ağrısı., baş ağrısı, bulantı veya kusma gibi fiziksel şikayetleri olur mu?
8a. Sizin ikinizin ayrılacağını bildiği zaman (örn. işe gitmek için veya gece çıkmak için) rahatsız olur mu?
8b. Sizin ikinizin ayrılacağı zaman (örn. işe gitmek için veya gece çıkmak için) rahatsız olur mu?
9a. Sizle olmadığı zaman üzüntülü gözükür mü?
9b. Sizle olmadığı zaman, okul ödevlerine konsantre olmakta veya oyun oynamakta zorlandığı gözlenir mi?

Eğer bu sorulardan en az üçüne evet cevabı veriliyorsa Çocukta ayrılma anksiyetesi olduğundan bahsedebilir. Özellikle 9. madde tek başına Ayrılma Anksiyetesini yansıtır. Ayrılma anksiyetesi yaşayan cocuğunuza uzman yardımı almayı geciktirmemeniz bilinciyle.....

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Ayrılık (Seperasyon ) Anksiyetesi Belirtileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehtap HATİPOĞLU Fotoğraf
Uzm.Mehtap HATİPOĞLU
İstanbul
Uzman Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Ayrılık (Seperasyon ) Anksiyetesi Belirtileri' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Depresyonu Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:05
Top