2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite : Tehlikenin Farkında Mısınız?
MAKALE #755 © Yazan Dyt.Çiğdem KARA | Yayın Şubat 2008 | 4,840 Okuyucu
SORUN OBEZİTE Mİ ACABA? PEKİ TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

Obezite (şişmanlık), enerji alımı ile harcanması arasındaki dengesizlik sonucu oluşan; vücutta yağ dokusu artışı ile birlikte, kalp-damar, solunum, sindirim, hormonal sistem gibi vücutta birçok organ ve sistemi etkileyerek önemli bozukluklara zemin hazırlayan, ölüm oranlarında artışa yol açan; bireyin yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve bu nedenlerle de tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Şişmanlığın nedenleri; enerji alımının artması, fiziksel aktivite azlığı, genetik faktörler, psikolojik bozukluklar, metabolik bozukluklar, sigarayı bırakma, gebelikte aşırı enerji alımı, hormonal bozukluklar ve bazı ilaçlar olarak sınıflandırılabilir.

2002’de Satman. İ. ve arkadaşlarının yaptığı bilimsel bir çalışmaya göre Türkiye’deki obezite dağılımı %30’u geçmektedir. Bu, sağlığımız için ciddi tehlikeler doğurabilecek bir orandır.

Aşağıdaki risk faktörlerinden birine sahipseniz fazla kiloları atmanız çok yararınıza olacaktır:
Ø Ailede kalp-damar hastalığı riski varsa
Ø Sigara içiyorsanız
Ø Düzenli fiziksel aktivite yapmıyorsanız
Ø Yüksek tansiyonunuz varsa
Ø Kanda yüksek LDL kolesterol, düşük HDL kolesterol, yüksek trigliserid düzeyi varsa
Ø Ailede Diyabet (şeker hastalığı) riski varsa
Ø 45 yaş üzeri erkek bireyseniz
Ø Menopoz sonrası kadın bireyseniz
Ø Yaşamınızın geri kalan kısmında sağlık problemleriyle karşılaşmayı istemiyorsanız.

Obezitenin sebep olabileceği hastalık ve komplikasyonlar ise şöyle:
Ø Tip 2 Diyabet
Ø Hipertansiyon
Ø Dislipidemi
Ø Kalp krizi
Ø Kardiyovasküler hastalıklar
Ø Safra kesesi hastalıkları
Ø Solunum disfonksiyonu
Ø Osteoartrit
Ø Bazı kanser türleri
Ø Erken ölüm

Obezite sadece bir estetik sorun olmaktan çok, bireyin fiziksel, sosyal ve psikolojik yaşantısını olumsuz yönde etkileyen bir bozukluktur. Bu nedenle tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Tedavi; besin tercihi, yeme davranışı, fiziksel aktivite ve yaşam tarzı ile ilgili davranış ve uygulamaları kilo kaybını sağlayacak ve uzun süre korumayı başaracak biçimde yönlendirilmelidir.

Vücut ağırlığının denetlenmesinde bir başka deyişle şişmanlığın kontrol altına alınmasında temel ilke; besinlerle vücuda alınan enerji ile günlük hayatta harcanan enerjinin dengede tutulmasıdır. Zayıflama diyetlerinde temel ilke ise ; besinlerle sınırlı enerji alınması ile birlikte vücudun ihtiyacı olan besin öğesi gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Sağlıklı zayıflama diyetleri bu ilkeyi göz önünde bulunduran diyetlerdir ve diyetisyen gözetimi altında uygulanmalıdır. Sağlıksız zayıflama diyetleri ise sadece vücudun düşük enerji almasını sağlamakta ancak vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller vb. Besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde karşılayamamakta ve bu nedenle kısa ve uzun dönemde bireyde çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru cilt, saç dökülmesi vb.

Şok diyetler, belli zamanlarda kitap, magazin, televizyon, radyo gibi araçlarla moda haline getirilen, diyetisyen tarafından hazırlanmayan, belli besinlere yönelik, diyetlerdir. Halbuki bakın şu etkileri var;
  • Baş ağrısı, sinirlilik
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Yorgunluk, uyuşukluk
  • Kardiyak aritmiler
  • Hipotansiyon
  • Bulantı, kusma
  • Kabızlık, diyare
  • Abdominal şikayet
  • Safra taşları
  • Menstrüasyon düzensizliği
  • Renal taşlar
  • Soğuk intoleransı
  • Kuru cilt
  • Saç dökülmesi
  • Elektrolit dengesizliği
  • Kolesterol ve ürik asit düzeyinde
Sağlıklı zayıflamak; eğitim, diyet, egzersiz ve davranış tedavisi ile mümkündür. Önce şişmanlığın nedeni saptanır, çözüm yolu nedende gizlidir. Ön çalışma, ekip işidir. Ekipte endokrinoloji ve fizik tedavi uzmanı, diyetisyen ve psikiyatrist / psikolog bulunmalı, mutlaka iş birliği içinde çalışılmalıdır. Zayıflama başvurularında, beslenme programları sadece bu konuda eğitimli beslenme ve diyet uzmanlarından / diyetisyenlerden alınmalıdır.

Hastanemizde Diyet tedavimizin amacı, vücut yağını, sağlıkta, iyileşme veya komplikasyonlarda azalma sağlayacak bir düzeye indirmek ve bunun korunmasını sağlamaktır. Bunu başarmak için geçici çözüm yollarına değil, işin uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Peki; şişman olup olmadığımızı nasıl tespit ederiz?

Beden Kitle İndeksi ( Ağırlık(kg)/BoyxBoy(metrekare) ) dediğimiz değer 25’in üzerinde ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına göre şişmanız demektir. Bunun dışında hastanemizde hasta kilo takibinde kullandığımız; VÜCUT YAĞI ANALİZLİ cihazımız; total ağırlığınızı, vücudunuzun yağ ve su yüzdelerini ölçmektedir. Ayrıca; SORISA CORPO-02 yağ eritici cihaz ve SORISA PRESOR-03 ödem gevşetici basınç terapi cihazlarımız da zayıflamanın orantılı dağılımını sağlamaktadır.
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için kısaca neler yapmamız gerektiğine göz atalım:
  • Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
  • Öğün atlanmamalıdır.
  • İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.
  • Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır.
  • Posa alımı arttırılmalıdır.
  • Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
  • Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir.
  • Yüksek kalsiyumlu besinler tüketilmelidir
  • Tuz tüketimi azaltılmalı, tüketilen tuz İYOTLU TUZ olmalıdır.
  • Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.
  • Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.
  • Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir.
  • Kesinlikle sigara içilmemelidir.
  • Alkol ve kafein alımı sınırlandırılmalıdır.
  • Besinler doğru hazırlanmalı ve doğru pişirilmelidir.
  • Bol su içmeliyiz.
Neden bol su? Suyun görevleri; besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşınması, besin öğelerinin hücrelerde metabolizmaları sonucu oluşan öğelerin atılmak üzere akciğer ve böbreklere taşınıp dışarı atılmaları, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması ve elektrolitlerin taşınmasıdır.

İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre değişmekle beraber % 42-71 arasında değişir. Çocuklarda bu oran yüksektir ve yaş ilerledikçe suyun yerini yağ almaya başlar. ( vücudumuzda daha az yağ oranı için bol su içmeliyiz.)


Beden Kitle İndeksiniz ( Ağırlık(kg)/BoyxBoy(metrekare) ) 25’in üzerinde ise hekim gözetiminde mutlaka bir diyetisyene başvurmanız gerekmektedir.
İnsanların yaşam tempolarına uygun olarak, eğer birey vazgeçemiyorsa, yeterli gördüğümüz miktarlarda; hamburger, tavuk döner, çikolata, alkollü içecekler, kuru yemiş, kek, börek gibi besinleri de içerebilen, almamız gereken elzem besinleri de içeren kişiye özel beslenme programlarıyla başarılı sonuçlar elde etmekteyiz. Evet, diyetisyeniniz varken sağlıklı zayıflamak çocuk oyuncağı. Unutmayın; biz sizin sağlığınız için varız.

Mutlu yarınlar dilerim…

DYT. ÇİĞDEM KARA
LETOON HOSPITAL
FETHIYE/MUĞLA

www.letoonhospital.com.tr
www.diyetisyencigdemkara.azbuz.com
www.tavsiyeediyorum.com/diyetisyen_7545_cigdem_kara.htm

*Kaynak belirtilmeden kopyalanması yasaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Yediklerinizin Farkında Mısınız? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Gerçekten Aç Mısınız? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► 7 Den 77 Ye Obezite Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► Obezite Nedir? Dyt.Çayan KUYTAK
► Çocuklarda Obezite Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Obezite : Tehlikenin Farkında Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:38
Top