2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus
MAKALE #7629 © Yazan Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ | Yayın Ekim 2011 | 4,963 Okuyucu
VAGİNUSMUS

Vajina girişini çevreleyen kasların istemdışı olarak kasılarak cinsel birleşmenin acılı olması ya da birleşmenin gerçekleşememesidir. Vajina girişini çevereleyen baskın kas grubu "Pubik Kaslar" olarak adlandırılır, bunlar düz kas grubudur ve refleks olarak çalışırlar.

Vajinismusda yaşanan kasılma istem dışıdır ve asla kadının kendi kontrolünde değildir.
Vajinismus, ilk cinsel ilişki girişimi sırasında, jinekolojik muayene sırasında ya da tampon kullanma girişimi sırasında ortaya çıkabilmektedir. Pubik kaslar kasılarak vajinanın açılmasını engeller ve cinsel birleşmenin gerçekleşememesine neden olurlar.
Vajinismusta başta vajina etrafında olmak üzere tüm vücutta kasılma, endişe , korku, tiksinme, panik olur. Hasta bacaklarının açılmasını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter.

Doğru tanı konması için bu durumun sürekli ya da yineleyici bir biçimde görülmesi gerekir.‘Canım acıyacak’ düşüncesi , bilinçdışından köken alan vajinal bir refleks sistemini harekete geçirir ve kontrolü ele alır. Pubik kasların kasılması kişinin isteği dışında gerçekleşmektedir, kişi her ne kadar uyanıkta olsa durum bilinç dışı meydana gelir. Bu istem dışı kasılmaların bir çok nedeni olabilmektedir, genellikle fiziksel ve duygusal faktörlerin birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Bu kasılmalar aslında vücüdün kendini korumaya yönelik bir savunmasıdır. Pubik kaslar , birleşmenin istenen bir durum olmadığı ve olmaması gereken bir durum olduğuna dair bir kas hafızası geliştirir.
Vajinismusun nedenlerini, sonuçlarını ve nasıl tedavi edileceğini bilmemek çiftlerin hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olur ve her iki tarafıda psikolojik ve fiziksel olarak yıpratır.
Vajinismus hastası çoğu kadın illişkiye girememekten ötürü yoğun utanç duygusu hisseder ve sıkıntılarını paylaşmak istemezler. Durumu başkalarına anlatmak onları rahatsız edebilmektedir.Vajinismus yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır ve kadından kadına farklılıklar gösterebilmektedir. Eğitim , kültür ve sosyal seviye ile ilgili değildir. Özellikle üniversite mezunu çiftlerde görülme sıklığı daha fazladır. Vajinismus sadece kadına değil, çifte ait bir sorundur.

Cinsel terapi merkezlerine başvuranların % 56-73 nü vajinismus oluşturur.İlk cinsel deneyim esnasında başarısızlık primer vajinismus olarak adlandırılır. Altında yatan en önemli sebep genellikle korkudur. Daha önce cinsel ilişkiye girebilen ancak ; doğum, düşük, kürtaj, kötü ve sert yapılan jinekolojik muayene sonrasında ortaya çıkması ise sekonder vajinismus olarak adlandırılır.

Vajinismusa olmama Rağmen Hamile olabilir miyim ?

Çeşitli terapiler sırasında spermlerin vajene girmesi ile hamile kalınabilmektedir. Partneriniz İçinize boşalmasa dahi vajen dışına boşalma da sizi hamile bırakabilir. Ayrıca penis vajene girmiş veya denemiş ama boşalmamış olsa dahi penisden ilişki sırasında sperm içeren meni sıvısından önce çeşitli salgılar salgılanır ve bunlar sperm içermektedir. Bu sıvıların içinde azda olsa sperm bulunur ve sizi hamile bırakır. Bu nedenle vajinismus olup hamile kalanları genç doğurganlık döneminde sık izlenebilir

Vajinismusta Cinsel Yaşam Nasıl

Sanıldığınının aksine vajinismusa sahip kadınların çoğu cinsel haz ve doyuma farklı yollardan da ulaşabilmektedir. Çiftler durumu kabullenip, zamanı gelince ve doğru yöntemi bulacaklarını bildiklerinde ve bu işi başarabileceklerini bildikleri takdirde normal çiftler gibi cinsellikten zevk alabilmektedirler. Yaşadıkları tensel – dokunsal ve diğer temsil sistemleriyle devam eden birlikteliklerde ve cinsel oyunlarda kadın haz açısından doyuma ulaşabilmektedir.

Nadir olarak cinsel arzu eksikliğine bağlı yani cinsel tiksinti bozukluğu olan kadınlarda vardırki bu kadınlar hiçbir şekilde ilişki yaşamak istemeyen kadınlar olmaktadır. Bu durum yanlışlıkla vajinismus olarak çiftler tarafından değerlendirilebilinir. Bu vakalarda yine orgazm ve cinsel yaşam konusunda kadınlar eğitime alınır.

Vajinismus, cinsel yaşama engel değildir ! Engel olmasına da izin vermeyin Kadının yaşayacağı haz ve doyumun karşılığında erkek de orgazma ulaşmak ve boşalmak ister. Bu nedenle bu tür ilişkide kadının biraz daha aktif olması cinsellik ve deneyimler konusunda tabularını kaldırması eşini de orgazma ulaştırmasını bilmesi gerekir. Vajinal doyumu eşine yaşatabilmesi aşk oyunları, tensel yaklaşım, bedenin ve genital yapının öpülmesi ve okşanması, clitorisin tensel ve dilsel olarak uyarılması önemlidir. Çiftlerde oral yapıların aktif kullanılması ile alınacak haz arttırılabilinir.

Eşiniz size destek oluyor mu ?

Sevgili okurum eğer eşler birbirini seviyorsa bu zor yolculukta bir arada olmalılar çünkğ cinsellik bir ihtiyaç mutlaka kendine bir çıkar yol bulacaktır.Bu durumda evlilik çıkmazı ortaya çıkabilir inceldiği yerden kopsun bitsin artık bu çile noktası gelip evlilik ve karşılıklı saygı ortadan kalkmadan İlaçsız, narkozsuz, uyuşturucusuz ve antidepressansız sağlıklı bir terapi alarak evliliğinizi daha güzel kılabilirsiniz
adınların şımarıklık yada kapris yapmadığını şuuraltı düzeyinde bir sıkıntısı nedeniyle problemi olduğunu ve bu nedenle terapiye ihtiyaç duyduğu bilgisine ulaşan erkek mutlak eşine yardımcı veya destek olacaktır. Hiçbir kadın şımarıklık yada kapris uğrunabilerek ilişkiyi istemesine rağmen reddedemez. Hele hele bacaklarında kasılma, ellerinde gerginlik ve itme hareketi, ağlama nöbetleri şeklinde bedenini kontrol edemez bir duruma sokamaz. Vajinismusa sahip kadınların eşleri bilmelidirler ki suçlayıcı bir tavır takınmaları yangına körükle gitmeye benzer. Eşine her adımda destek olacak, eşini sevip, sayacak, Ona bekaretini saklayan kadının ilk aşk heyecanını her zaman yaşatacaklardır. Vajinismus kadınları kağıt bebekler gibidir. Daha fazla özen isterler. Erkekler hiçbir zaman çocuğumuz olsun, ilişki gerçekleşsin amacı ile tedaviye destek olmamalı,bu durum gebelik korkusunu beraberinde getirebilir söylenecek söz yaşam boyu mutlu bir cinselliği tek yastıkta sürdürebilmek için eşlerinin birbirinin yanında yer almalıdırlar fikrini oturtmak olmalıdır.

Değerli erkekler, eşinize bir kez daha bakın birde bizim gözümüzle bakın , Mutlu bir cinselliği bir ömür boyu yaşamak istiyorsanız ona güzel sözler söyleyin, onunla ilgilenin en son ne zaman hediye aldınız kendinize sorun. En son ne zaman çiçek aldınız ? Özel bir gününüzü en son ne zaman hatırladınız ?

Kadınları mutlu etmek bu kadar kolay iken neden güzel sözlerinizi kğçğk iltifatları ondan esirgiyorsunuz ? En son ona içtenlikle ne zaman sarıldınız? Ne zaman başınızı omzunuza dayadı ? En son ona ne zaman teşekkür ettiniz ? sabah ayrılırken, akşam döndüğünüzdeyanağından öptünüz mü? Beyler şimdi harekete geçme zamanı, küçük adımlar atın...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın Makaleleri
► Vajinusmus Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Vajinusmus ve Gebelik Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Vajinusmus Bilmedikleriniz Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Vajinusmus Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Diabet Mayıs 2012
► Vajinal Gençleştirme Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:52
Top