2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Cinsellik ve Cinselliği Öğrenme
MAKALE #7630 © Yazan Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ | Yayın Ekim 2011 | 24,545 Okuyucu
SEVİŞMEYİ ÖĞRENİYORUM

Cinsel ilişki nedir?


Erkek ve kadın, okşamalar sonucu kan hücum edince iyice şişen cinsel organlarındaki yüksek gerilimi yok etmek için bu organlarını birleştirirler. Bu, sadece sevilen bir insanla duygularını birleştirmek isteğidir. Mutluluk, karşı cinsin mutluluğunda bulunur.

Cinsel heyecanın belirli bir aşamasında organlar birtakım masaj hareketleriyle daha da uyarılır. Cinsel birleşim beyinden başlayarak gerilimin doruk noktasına ulaşınca, bunu karşı konmaz bir refleks çatışması izler: Bu orgazm anıdır. Bütün vücudunun bir süre sarsılmasıyla birlikte, erkek tohumlarını atar.

Kadının vücudunda da buna benzer sarsılmalar olduğu için, her ikisi birden maddi ve manevi zevkin doruğuna çıkarlar, her şeyi bir süre unutup, bambaşka bir dünyaya girerler. Bu orgazm hali erkekte çok çabuk yatışır, fakat kadınca devam eder ve yavaş yavaş hafifler. Bu mutluluk, gevşeme veya bitkinlik içinde, kısa zaman sonra her ikisi de derin bir uykuya dalar.

Yukarda belirtilen durum, kadın ile erkeğin birlikte orgazma ulaşmaları durumunda oluşur. Buna ulaşabilmek için ortak çaba gereklidir. Bu da ancak erkeğin ve kadının birlikte çaba göstermesi ile olanaklıdır.

Partnerinizle birbirinizi sevmeniz, onu her an arzulayacağınız anlamına gelmiyor. Bazen birbirinizi arzulama saatleriniz çatışabilir. Fakat endişelenmenize gerek yok, çünkü bunu ayarlamanız mümkün. Nasıl mı?

Eşinizle sevişmek istediğiniz zaman, bunu ona açıkça gösterin veya ifade edin. Yaklaşımınıza olumsuz yanıt verse bile, bu tarzınızdan vazgeçmeyin ve aşk oyununu siz başlatın. Çünkü yatak odasında gurur nedeniyle hisleri gizlemek yatağınızdaki akrep gibidir ilişkiyi öldürebilir.Partnerinizin uyarıldığını hissettiğiniz anda kulağına onun sevdiği bir pozisyonu ya da fanteziyi fısıldayın.Bir başka öneri ise; önce banyo yapın ve eşinizin sevdiği kokuları sürünün, ardından onun en sevdiği iç çamaşırları giyinin ve ona yavaş yavaş fısıltılarla yaklaşmaya başlayın.Ama önce ROMANTİZM KOKAN BİR ORTAM YARATIN.

Cinsel birliktelik için ortam son derece önemlidir. Bulunduğunuz odanın loş ve sade olmasına dikkat edin.Çevresel uyaranlardan uzak olmasına önem verin

İyi kızlar da davet edebilir erkeğini


Kafanızda ağabeylerinizden öğrendiniz düşüncelerin yerine kendi oluşturduğunuz eğitimle kazanılmış düşünleriz oluştu mu yani, "İyi kızlar cinsellikten zevk almaz veya ilk adımı atmaz" gibi düşünceleri atın ve eşinizle konuşarak beyninizdeki saplantılardan kurtulun. Gerek duyarsanız, bir uzmandan yardım da alabilirsiniz.

Vücudunuzu Sevin

Çoğu kadın vücudunu ayna karşısında çıplak izlediğinde, görüntüsünü beğenmeyebilir. Böyle bir durumda da şu tip bir çelişki doğuyor; kendi vücudunuza bakmaktan hoşlanmazken, eşinizin bundan zevk almasını nasıl bekleyebilirsiniz? Kendinizi ve vücudunuzu sevdiğiniz zaman, mutlu dakikalar yaşamanıza hiçbir şey engel olamaz.Unutmayın ki, en seksi kadın kendine güvenen kadındır!

Duyarlı Noktalarınızı Keşfedin

Her insanın duyarlı olduğu erojen bölgeleri farklı. Kadınlarda bu noktalar genellikle; yüz, el, ayak, boyun, göğüs ve omuz bölgeleri. Erkeklerde ise yüz, el, ayak, omuz, karın ve kasık bölgeleri. Eşinizde ve kendinizde bulunan duyarlı noktaları teker teker keşfederek, cinsel hayatınızı daha doyurucu yaşayabilirsiniz.

Fantezi kurun


Yatak odası sevişilecek tek yer değildir. Neden biraz da başka mekanları tercih etmiyorsunuz? Bu nedenle, eşinizi arzuladığınızda hemen o anda ve bulunduğunuz yerde sevişin.Salon, mutfak, banyo; nerede olduğunuz hiç önemli değil. Bunun için hayal gücünüze başvurun. Neler yapabileceğinizi partnerinizle konuşun ve birlikte kararlar alın.


İSTEKSİZLİK, CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEK İSTEMİYORUM, NE YAPMALIYIM?


Orgazm olamamak

Hemen hemen bütün erkeklerin orgazma ulaşmalarına karşılık, kadınların oldukça fazla bir bölümünün orgazmı yaşamamaları, sadece kadın için değil, kocası için de acınacak bir durumdur. Erkeğin yalnız başına orgazm olması tek yönlüdür. Bu, mutluluk duygusu tam anlamıyla duyulmadan tatmin olmadır. Kadın ise orgazma varmadığında daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalır.Kadın yüklenen ruhsal baskının belki de kolay kolay üstesinden gelemeyecektir. Kadın cinsel ilişkiden ürkecek, erkeğin ayrıcalıklı durumunu lanetleyecek ve sevgi yıllarının sonunda düş kırıklığına uğrayacaktır. Erkek de hiç kuşku yok ki, bir süre sonra eşinden soğuyacaktır.

Aynı anda orgazma varma, tatmin edici bir cinsel birleşimin baş koşuludur. Bu konuda gösterilecek çaba sadece cinsel alanda mutluluğun paylaşılmasını sağlamaz, aynı zamanda daha fazla ortak zevk alınmasını olanaklı kılar.

Cinsel soğukluk "cinsel birleşmeden gereğince zevk almamak" olarak tanımlanabilir. Cinsel birleşmenin en yüksek haz derecesi olarak kabul edilen orgazma ulaşamamaktan, birleşmeden zevk almak bir yana, nefret etmeye kadar değişen durumlara rastlanabilir.Bir kadının cinsel bakımdan soğuk olması onun kısır olması demek değildir. Çünkü kadınlar hiç cinsel birleşme yapmadan da (örneğin sunî döllemede olduğu gibi) gebe kalabilirler. Genel olarak bütün kadınlar yeterli bedensel ve ruhsal uyarmalarla hazırlandıkları takdirde cinsel birleşmeden zevk alabilirler. Kadınlardaki bu yetenek erkeklerdekinden daha az değildir. Ancak aşağıda belirtilecek olan nedenlerle - özellikle toplumumuzda - cinsel soğukluk daha çok kadınlar arasında görülmektedir.

Hiç orgazma erişemeyen ya da yetersiz orgazma erisen bir kadın için, evliliğini devam etirmek veya sabredilebilir kılmak zor olabilir. Yeni evlenmiş bir kadının orgazma ulaşmayı öğrenebilmesi için belirli bir süre gereklidir. Ancak bu sürenin uzunluğu ya da kısalığı kadına göre değişir. Yapılan bazı araştırmalara göre, kadınların ¼ i ilk cinsel birleşme denemelerinde, 1/3 ü evliliklerinin ilk bir kaç haftasında, ¼ ü evlendikten bir yıl sonra, 1/8 i bir yıldan daha uzun bir süre sonra orgazma ulaşmışlar, 1/10 i ise orgazmı hiç bir zaman ulaşamamışlardır. Ancak, kadınların yüzde yirmi dördünün ilk cinsel birleşmede orgazmı başarabildikleri iddiası oldukça kuşku götürür bir sonuçtur. Bu konuda yapılan araştırmaların bir diğer araştırmada : Her dört kadından ikisi cinsel bakımdan soğuktur, Ancak tedavi bu iki kadından biri kurtulabilir.

Yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki orgazm ruhsal bir durumdur. Geçmiş de orgazm olmuş kadınlarda orgazmik cevabın yeniden sağlanması amacıyla cinsel terapi ile tedavi yapılabilmektedir. Ancak evvelce hiç orgazm olmamışlarda daha uzun süreli terapi gerekmektedir.Yapılan bir çok çalışmada erken yaşda öğrenilen aşk hakkındaki olumsuz düşüncelerin ve algıların korku ve suçluluk yaratarak kadının orgazm olmasına engel olduğunu savunulmuştur.

Kadınların aşka yaklaşımını yeniden öğrenmelerini amaçlayan terapiler ile aşkın normal ve eğlenceli bir aktivite olduğunu, sakınılması gereken kötü bir faaliyet olmadığını öğrendiler. Kadınlar cinsel faaliyetlerin zevkli yönlerini düşündüler, sevdikleri birine duygulu biçimde dokunmayı hayal ettiler ve uygulamayı kendileri denediler. Genital bölgelerine dokunulmasının, öpülmelerinin ve bütün vücutlarına dokunulmasının ne kadar hoş duygular olabileceğini hissettiler. Bu hayali eksersizlerin yardımıyla kadınlara, vücutlarının aşkı nasıl yaşayabileceği anlatıldı ve aşkın iyi olduğunu öğrendiler.

Cinsel Yaşam Anlayışı: ( Dr. Helen-Kaplan-Singer)
1- İstek Aşaması
2- Tahrik Aşaması
3- Doyum Aşaması

Arzu etmek yani istek duymak insanı enteresan ve kovalayıcı cinsel aktiviteye götürür. Tahrik olmak ise insanı cinsel uyaranlara bağlı olan vücuttaki reaksiyonları doğurarak, refleks mekanizmalar ile bedende fizyolojik değişiklikler yaratır. Doyum aşaması da üretken organların kas kasılmaları yani kontraksiyonu –titremesi- olarak nitelendirilir.
Eğer kadınlarda penis girişini kolaylaştıracak vajinal salgının yokluğu veya daha ilerisi yani vajina kaslarının penis girişini önleyecek şekilde, kasılması varsa cinsel arzu yokluğundan bahsederiz. Ancak istisnai olarak cinsel arzuya ve vajen salgısına sahip kadınlarda şuuraltı etkilerden dolayı vajinismus gözlenebilmektedir.

Birçok kadın cinsel birliktelik sırasında zevk duyamamaktadır. İnsan Seksualitesi araştırmalarında önde gelen bir isim olan Dr. H. Biegel’ e göre bu duyarsızlık sadece fiziksel hareket sırasında görülmemektedir. Fakat tek başına cinsel aktivite telkini ile uyandırılmaktadır.Geçmişte haz veren hisleri veya bugün verebilecek duyguları ( emme, gıdıklama, sevme, okşama, mesane ve barsak boşalması, bir salıncak yada kızak üzerindeki abdominal hisler ( batın ), hoş sürprizler, çocukken pahalı bir armağan alınması gibi hisler ) yeniden yaşatarak terapi programları yapılabilir. Genital organlarda dahil bütün vücutlarına duyarlılık ve zevk vermek için daha sonra kadınların hafızalarına eklenmesi önemlidir Bu duyguları yeniden yaşama yoluyla kadınların hisleri canlandı ve aşk sırasında yeniden zevk alabildiler. Geçmişte yaşanan travmatik veya rahatsız edici bir olayla, olay hakkındaki olumsuz düşüncelerin birleşiminin herhangi bir kadının cinsel sorununa sebep teşkil ettiği ispatlanmıştır. Geçmişteki olayların yıkıcı gücünün bugünü yok etmemesini sağlamak bu duyguları ortaya çıkarma, inceleme ve ortadan kaldırma çabası cinsel terapide büyük role sahiptir.

Vajinal Haz Eksikliği

Bir çok kadın clitoral hazzı alabilmektedir. Dokunma ve sürtünme ile bu hazzı hissederler bunu hissetmek onlara yeterli gelebilir. Penisin içeri girmesi ve hareketi ise mekanik kalır. İstedikleri penisin clitoral bölgedeki dokunuşlarının benzerini vajinal alanda da hissetmektir.Kadınlar bunu hissedemediklerinde bir kısır döngüye girerler ya durumu kabullenirler ya da eşlerini mutlu etmek için rol yaparlar veya tamamen tepkisiz kalır.

Vajinal Haz Eksikliği sıklıkla fantezi eksikliği ,imajinasyon eksikliği veya anlmasız metafor korkularından kaynaklanabilir.

Fantezi eksikliğinde imajinasyon için hastanın terapistine güven duyması önemlidir. Tedavinin başarılı olması için telkinler ve eğitimler sırasında hasta rahat olabilmelidir.Böylece gizlediği düşlerini, hayallerini sizinle paylaşabilmelidir.Cinsel terapiyi yapacak olan terapistin öncelikle kendisi ile barışık olması, nötr kalabilmesi ve empatiye izin vermemesi gerekir.

1.ERKEKLERİN SEBEP OLDUĞU CİNSEL SOĞUKLUK:


a) İlk Gece Yapılan Yanlışlar

İlk kez cinsel denemeye girişen erden bir kızın, bir miktar acı duyması olağandır. Ama eşinin anlayışlı ve yumuşak davranması bu acıyı geniş ölçüde azaltabilir. Erkeğin sabırsız, hoyrat, ya da düşüncesiz davranışları, kadında, cinsel birleşmeden acıdan başka bir şey beklenemeyeceği duygusunu uyandırabilir.İlk gece kanama nedeniyle hastanelere başvuran yeni evli çiftlerin sayısının çokluğu bu efsaneyi iyice beslemektedir. Bu tür heyecan ve endişe uyandıran duygular zamanla çok derin bir korku haline gelebilir ve kadının cinsel yönden soğuk kalmasına yol açabilir.

b) Erkeğin Cinsel Aksaklık Ya da Eksiklikleri

Penisin yeteri kadar sertleşememesi, erken boşalması, çok büyük ya da çok küçük penis, cinsel soğukluğa benzer bir durum yaratabilir kadında. Böyle bir durum karsısında çiftlerin cinsel terapistleri ile görünmesi gereklidir.

c) Yanlış Cinsel Teknik

Genel olarak, kendi cinsel tekniğini ilerletmeye çalışan erkek, bunu yaparken eşinin cinsel gelişimini pek göz önüne almaz. Bunun sonucu olarak da, başlangıçta eşinin utangaçlık duyguları içinde olabileceğini düşünmez. Oysa bundan daha yanlış bir davranış olamaz. Erkek, kadınların alelacele öğrenilmiş, yalan yanlış uygulanan sevişme tekniklerinden hoşlanmadıklarını bilmelidir. Kendisi iyi niyetle hareket ediyor bile olsa, çok geçmeden eşinin soğuklaştığını görecektir.Çifler cinsel gelişimlerini birlikte birbirbirlerini uyarıcı noktalarını keşfederek bu konuda mesai harcarak deneyerek öğrenecektir.

2.KADINLARIN KENDİLERİNDEN GELEN CİNSEL SOĞUKLUK:


a) Hormonal nedenlerle Cinsel Gelişimde Gecikmeler

Yumurtalıklardan gelme bir bozukluk ya da aksaklık dolayısı ile üreme organları gerektiği gibi gelişmemiş olabilir ve bu, kadında cinsel isteğin azalmasına ve giderek cinsel soğukluğa yol açabilir. Ama bu konuda fazla kaygıya kapılmak yersizdir. Kadın evlendikten sonra olgunlaşacak, fazla derin olmayan aksaklıklar kendiliğinden geçecek, ve sonunda orgazm mümkün olacaktır.

b) Üreme Organlarında İltihaplar

Kronik veya akut döl yatağı çevresindeki bağ dokusu iltihabı, ya da döl yatağında, tüplerinde, yumurtalıklarında ya da diğer üreme organlarından birinde iltihap olan kadınlar cinsel birleşme sırasında acı duyarlar. İltihap, bebek aldırma, doğum, ya da kirli ellerle dokunma veya cinsel birleşme yoluyla alınmış mikroplardan oluşabilir. Başka hiç bir nedenden ötürü cinsel soğukluk duymamış kadınlarda bile bu tür soğukluğa rastlanabilir.

c) Doğum Sırasında Açılmış Perine Yaralanmaları

Kadın doğum yaparken meydana gelen yırtılmalar ya da kesiklerin sonradan iyi tedavi edilmemiş olmaları, ya da üst üste yapılan doğumlar sonucu döl yolunun gevşemiş olması nedeni ile, cinsel birleşmeden zevk alamaz hale gelebilir ve bu da zamanla cinsel soğukluğa yol açabilir. Doğum sırasında meydana gelen yırtılma ne kadar ufak olursa olsun, hemen yeniden dikilmelidir.

d) Baskılar

Cinsel ilişkileri günah ya da ayıp sayan dinsel ya da toplumsal baskıların altında kalmış olan kadınlar cinsel yönden soğuk olabilirler. Bu tür soğukluk özellikle, bilgisizlikleri yüzünden cinsel birleşme sırasında hareketsiz kalan aktif olarak katılım yapmayan kadınlarda görülür.

e) Şok

Nadiren cinsel soğukluğun ergen veya çoçukluktan kalma bir ruhsal travmaya bağlandığı olabilir. Kadın, başından geçmiş olan bir cinsel zorlanma olayını ya da çocukluğundan hatırladığı cinsel oyunlar veya istismarlar nedeniyle soğuk olabilir.

f) Eşcinsellik

Homoseksüel ilişkilerin kurulmasına etken olan birçok ruhsal faktörlerden biri de erkeklerden tiksinme durumudur. Erkeklerden tiksinen bir kadının da onlara karşı soğuk olması olağandır.

g) Eşlerin Denk Olamama Durumu


Güzelliği veya eğitimi herkes tarafından beğenilen bazı kadınlar kendilerinden ve kendi görünüşünden başka bir şey düşünmez olurlar. Genellikle kocalarından memnun değildirler. Bu tür kadınlarını çoğu cinsel yönden soğuk olmaya yatkındırlar.

h) Gebe Kalma Fobisi

Bir kadın ister çocuk sahibi olsun, ister hiç çocuk yapmamış olsun, artık çocuk istememekte kesin kararlı ise, cinsel bakımdan soğuklaşabilir. Doğum kontrolü yöntemlerinin yaygınlaşmaya başlamış olması, bu nedenle meydana gelen soğuklukları oldukça azaltmıştır. Ama sık sık çocuk aldırmış kadınlar arasında bile bu tür soğukluğun kurbanı olanlar görülür, çünkü durmadan kürtaj yaptırmak zorunluluğu nedeniyle bedensel ve inançsal olarak hoşnutsudur.

3.ÇEVRE İLE İLGİLİ CİNSEL SOĞUKLUK:


a) Ev İçindeki Geniş Aile


Kayınpeder veya kaynanası ile, görümceleri ya da kayınbiraderleri ile ya da kendisi ile aynı evde oturan diğer akrabalar ile bir arada oturan ve onlarla iyi geçinemeyen bir kadın cinsel bakımdan soğuklaşabilir. Bu durumda olan bir kadın, aslında kocasına karsı olan hoşnutsuzluğunu bu yoldan ifade etmektedir.

Çiftin yatak odasının üçüncü bir kişi tarafından paylaşılıyor olması, ya da hemen bitişiklerindeki odada bir başkasının yatıyor olması, ya da örneğin banyoya giden yolun çiftin yatak odasından geçmesi gibi durumlarda, kadın cinsel birleşme sırasında birinin odaya girebileceği korkusu ile her an tetikte olmak zorundadır. Bu durum, giderek cinsel soğukluğa yol açabilir.

CİNSEL İSTEĞİ ARTIRMAK İÇİN NE YENMELİ

Erkekler var olduklarından beri cinsel güçlerini arttıracak doğal yöntemlerin peşinden koşmuşlardır. Bazı kültürlerde inanılmaz ve akla bile getirilmeyecek inanışlar yüzünden, deniz sülükleri veya su aygırı organları bile yenmektedir. Psikologlar ise, inandığınız sürece her türlü gıdanın plasebo etkisi sayesinde cinsel gücü arttıracağını söylemektedirler. Ancak genel olarak etkili olduğuna inanılan gıdalar da az değildir ve denemekde hiç zarar yoktur.

Çinko. Diğer vitamin ve mineraller de işe yarayabilir ancak çinkoya ayrı bir yer ayırmak gerekir. Cinsel istek, cinsel güç ve doğurganlığı olumlu etkilediği düşünülmektedir. Eksikliği sperm sayılarını bile azaltmaktadır. Çinko hap şeklinde alınabilir ancak, biftek, hindi ve fasulye de iyi birer doğal kaynaktır. Yapılan ataştırmalarda Çinkonun erkek üremesinde seksüel arzuların artmasında ve sürenin uzamasındaki etkilerine saptanmıştır. Yapılan araştırmalar çinkonun çok kuvvetli canlandırıcı olduğunu ortaya çıkardı. Çinkonun erkek üretkenliğinde, seksüel arzuda ve uzun süreli seksüel sağlıkta çok büyük etkisi bulunmaktadır. Her ilişkide 5 mlgr. çinko harcanır. Günlük ihtiyacın üçte biri .

Kereviz. Erkekler tarafından salgılanan bazı maddelerin karşı cinste çekicilik yarattığı kabul edilir. Bu salgılar genellikle nefes yolu ile olur. İşte kereviz yedikten sonra da bu tür kuvvetli salgıların arttığı söylenmektedir. Kokarmıyım diye endişelenmenize de gerek yoktur zira kereviz ağızda koku falan yapmaz.

Prostatı besleyen gıdalar. Hasta bir prostat cinsel gücünüzü kötü etkiliyebilir. Fındık, kabak çekirdeği, soya ve pirinç prostatınız için faydalı besinlerdir.

Kahve Sabah kahveniz sadece sizi değil cinsel dürtülerinizi de uyarmaktadır. Hatta bir araştırmada, günde birkaç kahve içen erkek ve kadınların, diğerlerine göre kendilerini cinsel olarak daha aktif hissettikleri bulunmuştur. Kahve içen erkeklerde sertleşme sorunları azalmaktadır. Aşırı miktarlarda tüketmek ekstra bir katkı yapmayacaktır.
Serotonin. Cinsel istekleriniz azalmış ise sorun düşük serotonin değerleri olabilir. Et ve süt ürünleri, karbonhidratlar ile beraber alındığında beynimiz bu hormonu salgılar. Stres serotonin düzeylerini azaltır. Et, balık veya beyaz etleri ekmek veya makarna ile yediğinizde eksikler yerine konacaktır.

Kalsiyum ve ginkgo biloba. Her ikisi de iyi sertleşme ve orgasm için fayda sağlar. Ancak ginkgo kullanmadan önce doktorunuza danışınız. Süt ürünleri ve yeşillikler yeterli kalsiyum içerir. E vitaminini de unutmamak gerekir. Son olarak, kolesterol düşüren diyetler de d Susam Vücuda enerji verir. Cinsel gücü arttırır. Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır.Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur..

TEN UYUMU NEDİR?

Ten uyumu, dokunmayı karşı koyulamaz hale getiren feromonlar gibi hormonal, bilinçaltı süreçler gibi psikolojik ve tarafların birbirlerinin cinsel anlayışına hitap eden öğelere sahip olması durumuna denmektedir.Ten uyumunun önemli unsurları vardır, tenin kokusu, tenin partnerde yarattığı his ve duygu yoğunluğudur.

TEN UYUMUNU SAĞLAYAN HORMONLAR NELERDİR?

Vücuda çeşitli maddeleri salgılayarak bizim sağlıklı, mutlu yaşamamızı sağlayan salgılara “hormon” deniyor. Feromonlar, vücudumuzun salgıladığı hormonlardan sadece birisidir.Oksitosin ve prolaktin sevgi duyusu yaratarak ten uyumunda etkili hormonlardır.

TEN UYUMUNUN CİNSELLİKTE ETKİLİMİDİR?

Hormonlarla ilişkili olan ten uyumunu; duygu ve düşüncelerimiz etkileyebilir. Her insanın teni farklıdır.Ten uyumu ve cinsellik arasındaki ilişki incelenirken “feromon” adı verilen bıo-moleküller keşfedildi. Aşkı bile kontrol eden bu zerrecikler burundan havayla beraber alınarak beyne iletilir ve bir ten haberleşmesi olur. “Aşkın kokusu” olarak tanımlanan bu maddeler sayesinde kişinin ruh hali ve davranış şekilleri değişir.

TEN UYUŞMAZLIĞI NEDİR?

Ten uyuşmazlığı denen şey, genellikle ruhsal ağırlıklı, iki kişinin birbirlerinden karşılıklı tensel uyarı açısından bir heyecan bir çekilme hissetmemeleri, dokunuş sırasında bir elektriklenme almamaları şeklinde açıklanabilir. Yani bu duruma iki insanın, birbirlerinden hoşlanmış olsalar bile, sevişme anında fazla bir sıcaklık, bir heyecan ve uyarı almamaları olarak değerlendirilmektedir.

Cinsel bakımdan uyuşamadıklarını söyleyenler, kendi cinsel arzularının eşlerininkinden ya daha zayıf olduğunu veya zevk aldıkları cinsellik biçiminin eşlerininkinden farklı olduğunu anlatmak istemektedir. Bu tür uyumsuzluklar, ilişkinin ilk aylarında, hatta ilk birkaç yılında ortaya çıkmayabilmektedirler.

TEN UYUŞMAZLIĞI SEBEPLERİ NELERDİR?


1.Uyumsuzluğun bir nedeni, eşlerin cinsel istek zamanları ve düzeylerinin aynı olmamasıdır. Erkek sık cinsel ilişki isterken, kadına haftada bir cinsel birleşme yetebilir veya bunun tam tersi de olabilir.Erkeklerin psikolojik ve görsel uyaranlara karşı daha duyarlı olduğu saptanmıştır. Buna karşılık, kadınların cinselliği, görsel uyaranlardan çok, bedensel temasla uyarılabilmektedir.

2.Eşlerin birbirlerinden farklı cinsel faaliyet biçimlerinden zevk almalarından kaynaklanır. Eşinin anal seksi denemek istemesi kadını dondurmaya yetebilir.

3.Ortam : Çoğu zaman erkekler aydınlıkta sevişmekten hoşlanırken, kadınlar karanlığı ya da loş bir ortamı tercih ederler. Bunun çocukluktan gelen psikolojik nedenleri olduğu gibi, sosyal ve kültürel nedenleri de olabilir. Farklı toplumsal tabaka ve kesimler, cinsellik konusunda da farklı tutumlara sahiptir.

4.Severek evlenmemek:Gerçek sevginin olmadığı ilişkilerde de çoğunlukla ten uyuşmazlığı sorunu yaşanmaktadır. Sevgi olmadığı halde birlikte yaşama zorunluluğu da zamanla sevgisizliği açık düşmanlığa dönüştürebilir. Kişiler, bütün sıkıntılarının kaynağı olarak eşini görmeye başlar. Bu tür düşmanca duygular, kişilerin cinsel arzularını da öldürür. Böyle bir ilişki içinde, kişiler başlangıçta sağlıklı oldukları halde sonradan cinsel bakımdan işlevsizleşebilirler. En iyi çözüm, erkeğin de kadının da daha mutlu olabilecekleri bir başka eş aramalarıdır; yoksa biriken cinsel doyumsuzluk ve gerilim, kişinin yaşamının diğer alanlarında da yıkıcı etkiler yapabilmektedir.

5.Acemilik:Çoğu zaman cinsel uyumsuzluk, birbirine hiç alışmamış yeni eşlerin acemilik ve aşırı heyecanından da doğabilir. Bir çiftin ilk cinsel birleşmesi hemen her zaman korkular ve duygusal gerilimlerle doludur.

AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ


Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında acı duyulması disparoni olarak adlandırılır. Disparonisi olan kadınlar sıklıkla kasıklarında ,vajina, klitoris ve vulvar dudaklarda ağrı duyabilirler.

Yaygın sebepler şunlardır ;

1.Vajinal kuruluk: Atrofik vajinit sıklıkla menopoz sonrası kadınlarda görülen vajinal mukozanın incelmesi durumudur.Emzirme dönemlerinde atrofi gelişebilir.Buna ek olarak antihistaminikler, tamoksifen , gonodotropin relasing hormon analogları veya kemoterapi gibi ilaç kullanımlarını takiben gelişebilir.
2.Sentetik iç çamaşırları, spermisitler (gebeliği önleyici maddeler) ve vajinal yıkama materyallerine karşı oluşan alerjik durumlar
3.Endometriozis: uterusun en iç tabakası olan endometriumun normal yeri dışında pelvis içinde, farklı yerlerde de bulunması ve büyümesi hastalığıdır.
4. Vajinal bölgeyi etkileyen cilt hastalıkları
5.Üriner sistem hastalıkları,
6.vajinal enfeksiyonlar
7.Psikolojik travma (cinsel taciz veya benzeri ruhsal travmatik olaylar)

Belirtiler

Disparonisi olan kadınlar vajina girişinde yüzeysel bir acı duymakla birlikte, penisin daha ileri girişlerinde daha derin acı duyabilirler. Bazı kadınlar genellikle bu acının verdiği korku ile ilişki sırasında, vajinal kasların, penisin içeri girmesine engel olacak kadar sıkı şekilde kasılmasıyla seyreden ve vajinismus denen klinik tabloya maruz kalabilirler.

Teşhis

Disparoninin teşhisi tipik olarak sizdeki belirtilere bağlıdır. Tıbbi ve seksüel hikayenizle birlikte jinekolojik muayenenin de yardımıyla doktorunuz bu şikayetlerinizin nedenini bulmaya çalışacaktır.

Acının, genital organlara dokunmakla mı yoksa erken ya da derin penetrasyonla (girişle) mı oluştuğunu ayırt etmek, nedeni bulmak için önemli bir anahtardır. Doktorunuz acının yeri, süresi ve ilişki sonrasında ne kadar sürdüğünü de soracaktır.

Ne kadar beklenmeli ?

Şikayetlerinizin süresi tamamen altta yatan nedene bağlıdır. Eğer disparoni aylar hatta yıllar gibi uzun bir süreden beri varsa muhtemelen olaya psikolojik faktörler de eklenmiştir ve bu durumda belirtiler daha da artmadan uzun süreli bir terapiye ihtiyacınız olabilir.

Korunma

Korunma tabiî ki korunulabilir nedenlere yönelik olmalıdır.Sıkı giysiler giymeyerek, pamuklu iç çamaşırı kullanarak, sık iç çamaşırı değişmek ve genital bölgeyi mümkün olduğunca terden ve nemden uzak tutmak , yüzme sonrasında ıslak mayonuzu değiştirerek vajinal mantardan büyük oranda korunabilirsiniz Üriner enfeksiyonlardan korunmak için ve cinsel ilişki sonrasında mümkünse işeyiniz ve özelikle büyük tuvalet sonrası cinsel organınızı önden arkaya doğru siliniz.

Cinsel yolla geçebilen hastalıklardan sakınmak için öncelikle tek eşliliği tercih ediniz veya mutlaka prezervatif kullanınız.Eğer endometriozis varsa ilişki sırasında derin penil girişlerinden kaçınınız.

Tedavi

Tedavi, disparoni yapan nedene bağlıdır ;

Rahat ve sorunsuz bir cinsel ilişki için klitoral uyarının yeterince fazla olmasına dikkat edin ve uygun bir lubrikant kullanın Vajinal mantar enfeksiyonları için antifungal(mantara karşı) ilaçlar kullanın Hepes ve HPV enfeksiyonları için uygun antiviral ajanlar ,üriner sistem hastalıkları ve cinsel yolla geçen bakteriyel hastalıklar için uygun antibiyotik kullanın Ağrılı yangılardan kurtulmak için uygun oturma banyoları tatbik edin Vajinal bölgedeki cilt hastalıklarının tedavisi hastalığa göre çeşitlilik gösterir (örneğin likenlerde steroidli pomat kullanılır)

Ne zaman doktora başvurmalısınız?

İlk birkaç cinsel ilişki deneyimi bazen pek de rahat olamamakla birlikte asla acı verici olmamalıdır. Eğer ilişki sırasında ya da sonrasında ani bir ağrı olmuşsa mutlaka doktorunuza görünün. Cinsel ilişkide duyduğunuz ilk ağrı sonrasında hemen doktora başvurmanız, cinsel ilişkinin ağrılı bir iş olduğu şeklindeki yanlış bir fikrin, saplantı olarak bilinç altında yer etmesine izin vermemek açısından önem taşımaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Cinsellik ve Cinselliği Öğrenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Cinsellik ve Cinselliği Öğrenme' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Diabet Mayıs 2012
► Vajinusmus Ekim 2011
► Vajinal Gençleştirme Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:44
Top