2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Cinsel Kimlik Kazanımı
MAKALE #7644 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Ekim 2011 | 6,001 Okuyucu
Her bebek anne karnına düştüğü andan itibaren cinsel eğitim başlar. Ebeveynlerin ise ilk soruduğu sorulardandır “ Acaba kız mı olacak erkek mi?” İşte bu soruyla beraber anne baba hayal kurmaya başlar. “Kız olursa, onunla evcilik oynarım ona pembe elbiseler giydirir, saçlarını boncuklu tokalarla toplarım. Erkek olursa ona kocaman arabalar alırım. Onunla maça giderim ya da odasını maviye boyarım.” Bu hayaller anne babanın coşkusunu arttırsa da gelecek olan bebeğinize cinsel kimliği belli olmasa dahi birçok duyguyu aşılamanıza neden olur.

Geçmişimizde bir çok örneği ile karşılaşmaktayız. Anne hep bir erkek çocuğu olmasını dilerken kız çocuğu dünyaya gelir ya da bunun tam tersini düşünebiliriz. Nitekim sağlıklı olması her zaman birinci planda olsa da çocuklarda bir kimlik karmaşası bilinçaltına kazınır. Örneğin kız çocuğu erkek gibi davranabilir. Erkeklere özenir, onlar gibi olmaya çalışır. Aynı durum erkek çocukları içinde geçerlidir tabi ki erkek çocuklarında daha kızsal zevkleri olduğu gözlemlenebilir. Tabi bu durum anne babanın fazla dikkatini çekmezken çocuğunuzun bilinçaltında kodlanan “annem/babam erkek çocuk istiyordu eğer erkek gibi davranırsam güvende olurum kodlaması ile yaşı ilerlediğinde sıkıntılar doğmaya başlayabilir. İletişim sürecinde farklılıklar göze çarpar ve sosyo kültürel olarak baskı görebilir. Bu durum her iki cinsiyet için de geçerlidir.


Çocuğumuzu anne karnına düşmeden sadece olduğu gibi cinsiyete bağlı olmadan gönülden dilemek ve onu istemek burada en önemli faktördür. Çocuğunuza doğduğu andan itibaren bedenen sağlığını korumanın dışında ruhsal varlığının sağlıklı ve ruhsal farkındalığının olması için onun her durumda yanında olduğunuzu hissettirmeli ve öncelikle güven duygusu ile büyütmeniz gerekmektedir.


Her çocuğun kendi cinsel kimliğini kabullenme sürecinde elini, kolunu, gözlerini, yüzünü tanımasının ardından kendi cinsel organını tanımasına izin verilmeli ve bunu toplumsal baskı ile ayıp, günah gibi etiketlemelerden uzak sadece onun varlığını bütünleyen her organı ve uzvu olarak nitelendirilip bedenine sadece kendisinin isteği dahilinde dokunulması gerektiğinin bilinci kazandırılmalıdır.


Çocuklarınızın algılama ve hazır bulunuşluk seviyesini gözeterek yaşantısına her becerinin öğretimini serpiştirdiğimiz gibi cinsel kimliğini kazandıracak öğretiminde dağıtılması gerekmektedir. Çocuğunuzun size sorduğu her soruyu anında cevaplarken size soracağı cinsel eğitimle ilgili soruları da aynı netlik ve süratle cevaplamanız gerekmekde mümkün olduğunca hazır bulunuşluğuna uygun dürüst cevap vermeniz çocuğunuzun bir dahaki sorusunu da size soracağını ve yanlış bilgilerle yanlış inanışları öğrenmesine engel olabilirsiniz.


Çocuğunuza doğru zamanda doğru yönlendirme ve bilgi aktarımıyla toplumumuzda hala süregelen gizlenmiş saptırılmış duyguların aslında öyle olmaması gerektiğini ve onun hayatı için en özel duygusunu sağlıklı bir birey olarak yaşamasının temellerini atarak ruhsal varlığında bir farkındalığı daha çocukken sağlayabilirsiniz.


Çocuğunuzun cinsel gelişimi hakkında sorduğu sorulara cevap verirken dikkat etmemiz gereken noktalar;


• Çocuğunuzun sorabileceği soruları önceden tahmin etmeye çalışmalıyız.

• Çocuğunuza verdiğiniz cevaplar her zaman yaşına uygun olmalıdır.
• Verdiğiniz cevaplar sorulan soruyu geçiştirmek için değil çocuğunuzun kafasındaki soru işaretini cevaplamak için olmalıdır.
• Çocuğunuz cinsel kimliği ya da cinsellik ile ilgili soru sorduğunda yargılayıcı, cezalandırıcı ve baskıcı bir tutum sergilenmemelidir.
• Soruya cevap verirken sembol ya da takma isimlerde yararlanabilir fakat gerçekten uzaklaşılmaması önemlidir. Örneğin, anne karnında bulunana döl yatağının bebeğin uyuyarak büyüdüğü bir ev olarak nitelendirebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Cinsel Kimlik Kazanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gözde ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gözde ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Cinsel Kimlik Kazanımı Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN
► Çocuklarda Cinsel Gelişim (Cinsel Kimlik Gelişimi) ÇOK OKUNUYOR Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Cinsel Kimlik Kazanımı' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dokunmak Kasım 2011
◊ Doğa ile Başbaşa Kasım 2011
◊ Kaliteli Zaman mı? Kasım 2011
◊ Otizm ile Yaşam Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:42
Top