2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Hareketli Çocuk Hiperaktif Değildir
MAKALE #7656 © Yazan Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL | Yayın Ekim 2011 | 6,149 Okuyucu
Her Hareketli Çocuk Hiperaktif Değildir !!!

Hiperaktivite çocuklarda yerinde duramama, dikkatini bir konu üzerinde yoğunlaştıramama gibi belirtilerle ortaya çıkan bir davranış bozukluğu. Ciddi bir tedaviyi gerektiriyor.

Çocuğunuz düz duvara mı tırmanıyor? İçinde sanki minik minik kurtçuklar mı kaynıyor? Bir hareket, bir hareket, tut tutabilirsen mi?

Yaygın bir inanışa göre, çocuktaki bu aşırı hareket, “üstün zekasından ileri gelirmiş! Ancak aşırı hareket, üstün bir zekanın habercisi de olabilir, yaygın olarak görülen bir sorunun da. Bu sorunun adı hiperaktivite.

Hiperaktivite Nedir?


Hiperaktivite çocuklarda hareketlilik ve yerinde durmama, dikkatini bir konu üzerinde uzunca bir süre yoğunlaştıramama gibi belirtilerle ortaya çıkan, öğrenme ya da davranışı olumsuz etkileyen bir durumdur.

Hiperaktivitenin en belirgin özelliği dikkat eksikliğidir.

Genel olarak, hiperaktif çocuklarda şu özelliklere rastlanıyor:
  • Dikkat süresinin kısa olması.
  • Çoğunlukla başladığı işi bitirememe.
  • Düşünmeden harekete geçme.
  • Yerinde duramama, huzursuzluk.
  • Motor faaliyetlerinin artması.
  • Grup içinde oyunlarda veya sosyal aktivitelerde sıranın kendine gelmesini bekleyememe.
  • Yaptığı faaliyeti durdurmama ya da kendini sınırlayamama.
  • Bitirilmemiş bir işten diğerine atlama.
  • Çok konuşma.
  • Sonuçlarını düşünmeden tehlikeli fiziksel aktivitelerle uğraşma; örneğin etrafına bakmadan caddede koşma.
  • Evde ya da okulda yapacağı iş için gerekli olan malzemeleri sık sık kaybetme; örneğin oyuncaklarını, kitap kalemlerini.
  • Sessiz oyun oynayamama.
  • Sorular daha tamamlanmadan cevaplamaya kalkışma.
  • Herhangi bir oyunla yaşıtlarıyla aynı zaman süresince meşgul olamama.
Bir Çocuğa Hipeaktif Tanısı Koymak Gerekli Olan Diğer Ölçütler:

Çocuğa hiperaktif tanısı konulabilmesi için, yukarıda saydığımız belirtilerin yanı sıra başka bazı koşullar da aranıyor.

Ancak bu ek koşulların da var olduğundan kesin surette emin olduktan sonra hiperaktif tanısı konuyor. Söz konusu ek koşulların başlıcaları şöyle sıralanabilir:
  • Belirtilerin bebeklik döneminden itibaren görülüyor olması.
  • Belirtilerin en az 12 aydır görülüyor olması.
  • Davranışların şiddetinin yaşıtlarına görü belirgin ölçüde farklı olması.
  • Ailenin ya da öğretmenin çocuğun dikkat azlığı, huzursuzluğu, düşünmeden hareket etmesi gibi durumlardan şikayetçi olması.
  • Çocukta otizm, zeka geriliği gibi başka rahatsızlıkların bulunmaması gerekmektedir.
Hiperaktif çocuklar evde ve okulda birçok uyum ve davranış problemi yaşarlarken bazı durumlarda da oldukça başarılı olabiliyorlar. Örneğin grup içinde davranış bozukluğu ve uyumsuzluk gösteren hiperaktif bozukluğu ve uyumsuzluk gösteren hiperaktif çocuklar teke tek ilişkilerde son derece rahat ve başarılı olabiliyorlar. Her iki cinsiyetteki hiperaktif çocuklar da erkek öğretmen ya da erkek uzmalar ile daha rahat ilişki kurabiliyor, yabancı ortamlarda diğer çocuklara göre daha uyumlu ve huzurlu oluyorlar.

Yaş ilerledikçe Hareketlilik Azalır mı ?


Hiperaktif çocukların ileriki yaşamlarındaki davranışları incelendiğinde, kaba motor faaliyetlerinin azaldığı, huzursuzluk ve dikkat dağınıklığı sorunlarının aynı kaldığı, %30-40’ında başta güven eksikliği olmak üzere başka duygusal problemlerinin devam ettiği görülüyor. Hiperaktif çocukların %50’sinde öğrenme güçlüğünün kalıcı nitelikte olduğu, sınıfta kalma oranını normal popülasyondan 2-3 kat daha fazla yaşandığı görülmüş. Hiperaktiflerin arkadaş ilişkilerindeki sorunlarının kalıcı olduğu, alkol kullanma alışkanlığının ortalamanın üstünde bulunduğu, evlilikte geçimsizlik oranının yüksek olduğu da tespit edilmiş. Ancak yine araştırmalar göstermiş ki hiperaktif çocuklarının en az yarısı yetişkin yaşta gerekli uyumu sağlayabiliyorlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Her Hareketli Çocuk Hiperaktif Değildir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylem Metin ÖZKURAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL'ın Yazıları
► Çocuğum Hiperaktif (Mi?) Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Çocuğum Hiperaktif mi? Psk.Dnş.Ceren ŞAD
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Her Hareketli Çocuk Hiperaktif Değildir' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi Nedir Ağustos 2012
► Yetişkinlerde Görülen Disleksi Belirtileri ÇOK OKUNUYOR Eylül 2011
◊ Eşli Okuma Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:43
Top