2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz Yaşlanması ve Yüz Gençleştirme Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
MAKALE #7662 © Yazan Doç.Dr.Hayati AKBAŞ | Yayın Ekim 2011 | 6,737 Okuyucu
Yaşlanma herkes için değişmeyen bir gerçektir. Yaşlanma genetik yani yapısal faktörler, yerçekimi, güneş ışınlarına maruz kalma, sigara alkol gibi alışkanlıklar ve diğer bir çok faktörün etkisiyle meydana gelir. Yaşlanma 20’li yaşlarda başlar. 28 yaşında yüz gençleştirme yaptığımız hastalarımız mevcuttur.

Yaşlanma belirtilerinin en bariz olduğu ve kişileri en fazla rahatsız eden bölge yüz bölgesidir. Yüz bölgesi iletişimizi sağladığımız, duygularımızı ifade ettiğimiz, hiçbir şekilde de saklayamadığımız bedenimiz ve kişiliğimizin en önemli parçasıdır.

Yüz bölgesinde yaşlanma belirtileri hem kadınlar açısından ve hemde erkekler açısından zaman zaman oldukça rahatsız ve mutsuz edici olabilmektedir. Yüz bölgesi dokuları zamanla gevşemekte ve sarkmakta cilt eski sertlik ve parlaklığını kaybetmektedir. Alın bölgesi kırışılıkları artmakta ve kaşlar aşağı doğru düşmekte, yer değiştirmektedir. Yine gözkapakları esnekliğini kaybetmekte aşağı sarkmakta, içerisindeki yağ dokuları çıkıntı şeklinde fıtıklaşmaktadır yani göz torbaları oluşmaktadır.

Yine yanaklar ve diğer yüz dokuları aşağıya doğru sarkmakta ve burun ve yanak arasındaki derin çizgilenme ortaya çıkmaktadır.

Gençlik dönemindeki deri gerginliği ve dokuların esnekliği zamanla azaldığı için üst dudaklarda uzama ve kırışıklıklar oluşmakta normalde gençlerde normal duruşta fark edilen üst ön dişler artık görülememekte, alt dudakta aşağı doğru sarkma ve alt dişlerin açığa çıkması neticesinde yaşlı ağzı olarak tanımlanabilecek durum ortaya çıkmaktadır.
Yine gençlik döneminde normal burun görünümü ve açılanmaları belli özellikler taşımasına rağmen zamanla bu bölgede de deride ve diğer yumuşak dokularda gevşemeler, sarkmalar, burun ucunda aşağı doğru sarkmalar vs ortaya çıkmaktadır.
Yaşlanma ile birlikte çene bölgesinde de yine gevşemeler, sarkmalar vs oluşmakta boyun ve yüz bölgesi arasındaki doku hatları silinmekte ve açılar değişmektedir. Boyun derisi aşağı doğru yer değişmekte ve gıdı bölgesinde estetik anlamda rahatsız edici değişiklikler ortaya çıkmaktadır.

Tabiî ki zamanla yani yaşlanma ile yalnızca yüzün derisi, yağ dokusu ve diğer yumuşak dokuları değişikliğe uğramaz aynı zamanda yüzün kemik iskeleti de yaşlanmaya bağlı değişikliklere sahip olur. Örneğin zamanla elmacık kemikleri çıkıntısında silinme azalma olabilir yine çene bölgesinde silinme ve çenenin belirginliğinde azalma olabilir.
Yukarıda saydığımız ve henüz burada ifade etmediğimiz bir çok değişiklik yaşlanma ile ortaya çıkan değişikliler olup, her insan aynı zamanda başlayıp aynı şekilde seyredip aynı netice ile sonlanmaz. Örneğin 28 yaşında yüz yaşlanmasına bağlı bir yüz gençleştirme ameliyatı ihtiyacı yada talebi olan kadın yada erkekler olabildiği gibi, 50 yaşında olmasına rağmen hiç böyle bir ihtiyacı olmayan kadın yada erkekler mevcuttur.
Yaşlanmanın belirtileri ve şiddeti herkes de farklı seyredebilir.

Bir diğer önemli nokta yaşlanmaya bağlı olarak yüz bölgesinde ortaya çıkan değişiklikler herkes de psikolojik olarak aynı rahatsızlıkları oluşturmaz.

Bazı kadınlar ve erkekler ortaya çıkan bu değişiklikleri normal olarak görür ve bu nedenle bir arayışa yönelmez. Bazı kadınlar yada erkekler ise bu değişiklerden çok rahatsız olurlar, bu değişikliklerin onların gündelik yaşantılarını, aile hayatlarını, sosyal hayatlarını, iş başarılarını yada kariyerlerini olumsuz etkilediğini düşünürler ve ortaya çıkan bu yaşlanma bulgularından kurtulmak, daha genç bir görünüme kavuşmak için estetik ve plastik cerrahi uzmanlarına müracaat ederler.

Bu amaçla ameliyat olmayı düşünen kadın yada erkekleri bilinçlendirmek amacıyla bu yazı kaleme alınmıştır.

Yüz gençleştirme ameliyatının bir diğer adı facelift dir. Yüz germe ameliyatı ile yüz ve boyun derisindeki ve deri altı yağ ve bağ dokusundaki sarkıklık ortadan kaldırılır, yüze daha canlı ve genç bir görünüm kazandırılır.

Genellikle 40 yaş üstü yüz bölgesinde yaşlanma belirtilerinin daha bariz olduğu erkek ve kadınlar bu operasyon için aday olmalarına rağmen bazen çok daha erken yaşlarda güz gençleştirme ameliyatına ihtiyaç hissedenler olabilir.

Böyle bir operasyona ihtiyaç duyduğunu hisseden bir kimsenin bu konuda deneyimli bir Plastik cerrahi uzmanına müracaat etmesi ve operasyon hakkında bilgi alması gerekir. Doktor eğer gerek görürse bu operasyona karar verecektir. Operasyon öncesi mutlaka işlem ile ilgili ayrıntılı bilgi alınmalı ve beklentiler gerçekçi olmalıdır. Eğer beklentiler gerçekçi olursa ve uygun yöntemler kullanılarak yapılırsa yaklaşık 5-20 yaş daha genç görünmek mümkün olabilmektedir.

Ameliyata karar verilirse normal ameliyat öncesi hazırlıklar ve tetkikler yapılır ve varsa aspirin alınımı ya da sigara kullanımı en azından bir süre durdurulur. Ameliyat hastane ortamında ve sedasyon altında lokal anestezi altında rahatlıkla yapılabilir. Gerekirse genel anestezi altında da yapılabilir. Buna hasta ve cerrah birlikte karar verirler. Operasyon yaklaşık 2-4 saat sürer. Operasyon sonrası hasta evine dönebilir yada en fazla 1 gece hastanede kalması yeterlidir.

Ameliyat sonrası bazen diren gerekli olabilir ve amaç kan birikmesini engellemektir. Ameliyat sonrası genellikle geçici sinir etkilenmesine bağlı asimetriler ve morarmalar olabilir. Ağız ve burun açıkta kalacak şekilde hafif baskılı pansuman yapılır. Genelde 2. gün pansumanlar çıkarılır ve direnler varsa çıkarılır. Dikişler varsa 5-7 günde alınır.

Kişilerin normal hayata dönüşü kişilere bağlı değişiklik göstermesine rağmen genelde 1 hafta sonra işlerine dönebilirler ama tamamen yüzün normalleşmesi ve iyileşmesini tamamlaması haftalar alabilir ama kişinin sosyal hayata yeniden dönmesi kısa sürede mümkündür.

Riskli bir ameliyat mıdır?

Yüz gençleştirme ameliyatının riski deneyimli ellerde yapıldığı takdir de çok düşüktür ve çoğu da geri dönüşümlüdür. Ameliyat öncesi hasta ile hekim olabilecek muhtemel risk ve komplikasyonlar konusunda ayrıntılı bir şekilde görüşmelidirler.

Sonuç: Yaşlanma duygusu hem kadınlarda ve hemde erkeklerde oldukça rahatsız edici duygulara neden olmakta ve netice olarak etkilenen herkes bunu geriye döndürmeye en azından engellemeye yönelik arayışlara yönelmektedir. Bu amaçlarla bir çok ilaçlar, kremler ve sayısız güzellik ürünleri piyasada satılmakta ve kullanılmaktadır. Ne yazık ki kullanılan hiçbir ürün yada ilaç istenen ve beklenen sonucu sağlamamakta sadece geçici ve kamuflaj etki ile sınırlı kalmaktadır. Özellikle yüz bölgesinde kişilerin daha genç kendileri ile daha barışık ve fiziki anlamda daha mutlu olmalarının bugün için en etkili yolu yüz gençleştirme ameliyatıdır.

Yaklaşık 60 yaşlarında ofisime gelen bir hastamın bana ifadesi şu olmuştu ‘’ Doktor bey ben fiziksel olarak 60 yaşındayım ama ruhsal olarak ise 20 yaşındayım. Bu sebeple fiziksel yaşım ile ruhsal yaşım arasında bir kavga var ve ben bu kavgadan dolayı çok mutsuzum’’ Netice olarak hastamızı muayene ettik ve gerçekten de yüz gençleştirme ameliyatı ile bu kişinin fiziksel olarak çok değişeceğine karar verdikten sonra gerekli tüm operasyon hazırlıklarımı yaptık ve operasyonu da başarıyla gerçekleştirdik. Birkaç ay sonra bu hastamızın bize ifade ettiği şu sözü de hiç unutamam. ‘’Doktor bey size çok teşekkür ederim, siz benim bedenim ile ruhumu barıştırdınız ve şimdi ben kendimi çok mutlu hissediyorum’’

Yüz gençleştirme ameliyatı doğru endikasyonlarda ve deneyimli ellerde yapıldığı takdirde gerçekten inanılmaz derecede kişinin görünümünü değiştirmekte ve kişiyi daha genç ve mutlu yapmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz Yaşlanması ve Yüz Gençleştirme Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hayati AKBAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Hayati AKBAŞ
Samsun
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın Makaleleri
► Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Yanık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Estetik Sünnet Konusunda Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yüz Yaşlanması ve Yüz Gençleştirme Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:11
Top