2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Deri Kanserleri ile İlgili En Sık Sorulan Sorular
MAKALE #7663 © Yazan Doç.Dr.Hayati AKBAŞ | Yayın Ekim 2011 | 9,042 Okuyucu
1-DERİ NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Deri vücudumuzu çepe çevre saran, iç(dermis) ve dış(epidermis) olarak iki ayrı tabakadan oluşan, vücudumuzun en büyük organıdır. Derimizin görevleri vücudumuzun ısısını düzenlemek, vücudumuzu dış ortamın zararlı etkilerine, güneş ışınları başta olmak üzere, ve mikroplara karşı korumak, vücut metabolizması için gerekli su, yağ dokusu ve vitamin D başta olmak üzere maddeleri depolamaktır.

2-KANSER NEDİR?


Vücudumuzun dokularını oluşturan en temel yapılar olan hücrelerin normal şartlar altında bir bölünme, büyüme, çoğalma, eksilen hücrenin yerini alma gibi olağan bir seyri vardır. Çeşitli nedenlerle bu mekanizmanın bozularak kontrol edilemeyen bir hücre bölünmesi ve çoğalması durumunun olması kanser olarak adlandırılır. Vücuttaki hemen bütün dokuların bu şekilde bir kanseri söz konusu olabilir. En yaygın görülen kanser türlerinden biriside deri kanserleridir.

3 DERİ KANSERİ NEDİR?


Derimizi oluşturan temel hücrelerin bir kısmından kaynaklanan ve durdurulamayan hücre çoğalmasıdır. Netice olarak deri üzerinde normalde olmaması gereken bir şişlik, renk değişikliği, kenar düzensizliği, iyileşmeyen bir deri ülseri yada yarası, kanama yada kaşıntı gibi beklenmedik olaylar silsilesi gelişir.

4-TÜMÖR NEDİR VE KANSERDEN FARKI NEDİR?


Tümör deri üzerinde normalde olmayan bir şişliğin ortaya çıkmasıdır. Normalde yalnız bir tümör tabiri kullanıldığında farklı lokalizasyon ve çapta şişlikler anlaşılır ve kanser olarak algılanmaz ancak tümör kelimesinin başına ‘’iyi’’ ya da ‘’kötü huylu’’ gibi bir sıfat eklenirse o zaman durum değişir.

5-İYİ HUYLU TÜMÖR NE DEMEKTİR?


İyi huylu tümör dendiğinde deri üzerinde anormal bir şişliğin var olduğu fakat bu durumun bir kanser belirtisi yada alameti olmadığı anlaşılır. Deri üzerinde ortaya çıkan doğuştan yada sonradan ortaya çıkabilen çeşitli kistik yapılar yada yağ toplanmaları lipomalar örnek olarak verilebilir. Bir çok kimsenin vücudu üzerinde uzun yıllardır bulunan ve deri yüzeyinde hiçbir değişiklik yapmayan şişlikler vardır.

6-KÖTÜ HUYLU TÜMÖR NE DEMEKTİR?


Kötü huylu tümörler hem komşu dokuları tahrip etme ve hemde uzak bölgelere kan yoluyla vs yayılma ihtimali bulunan tümörlerdir. Kötü huylu tümörler genellikle kanserle aynı anlamda kullanılırlar.

7-DERİ KANSERLERİNİN ÇEŞİTLERİ VAR MIDIR? VARSA KAÇ ÇEŞİTTİR?


Deri kanserleri esas olarak 3 tipe ayrılırlar.
a-bazal hücreli kanserler,
b-squamöz hücreli kanserler,
c-malign melanomalar.

8-BAZAL HÜCRELİ KANSER NE DEMEKTİR?


Derimizin üst tabakası 5 kat hücre katmanlarında oluşmaktadır. Epidermis olarak adlandırılan bu üst deri tabakasının en alt sırasını bazal hücreler oluşturmaktadır. Bu hücrelerden köken alan kanserlere de bazal hücreli kanserler denilmektedir. Bazal hücreli deri kanserleri deri kanserlerinin en sık olanıdır. En yavaş seyredeni ve akıbeti en iyi olanıdır. Zamanında teşhis ve tedavi edilirse tedavi şansı %100 dür.

9-SQUAMÖZ HÜCRELİ KANSER NE DEMEKTİR?


Squamöz hücreli deri kanserleri ise derinin epidermis tabakasını oluşturan hücrelerden squamöz hücrelerden köken alır. Oran olarak ikinci sıklıkta dır. Bazal hücreli kanserlere göre biraz daha tehlikeli olarak seyreder. Buda yine eğer erken dönemde teşhis ve tedavi edilirse tedavi şansı % 100’lere varabilir.

10-MALİĞN MELANOMA NEDİR?


Malign melanoma derinin epidermis tabakasının alt kısımlarında yerleşik bulunan ve deriye, deri üzerindeki kıllara vs orijinal rengini veren, melanin üretimi yapan melanosit hücrelerinden köken alır. Bu kanser çeşidinde genellikle deri üzerinde koyu renkli yada siyah bir şişlik yada krater tarzında bir oyukluk vs vardır. Etrafında bir kenar düzensizliği, kanam yada kaşıntı vs gibi ek belirtilerde var olabilir. Deri kanserleri içerisinde en tehlikeli olan kanser tipidir. Bu kanser tipinde de eğer çok erken dönemde yakalanır ve tedavi edilirse kanserden kurtulma şansı yüksek olmasına rağmen, teşhisteki gecikme tümörün kısa sürede vücuda yayılması ve ölümle sonuçlanır. En ölümcül kanser tipi budur.

11-DERİ KANSERLERİNİN GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?


Deri kanserleri toplumda çok sık rastlanan bir kanser türüdür. Ülkemizde yapılmış olan bu konuda kapsamlı bir araştırma ne yazık ki henüz olmamasına rağmen ABD den bir istatistiksel veri bize yaklaşık bir bilgi verebilir. ABD de 65 yaşını geçmiş kişilerin yaklaşık % 50 sinde deri kanseri en azından bir kez rastlanmıştır.

Bütün deri kanserlerinin içerisinde en görüleni bazal hücreli kanser olup oran yaklaşık %80-90 dır. Squamöz hücreli kanserin oranı yaklaşık % 10 civarındadır. Maliğn melanoma ise %1-2 civarında rastlanır. Kabaca bu şu demektir. Deri kanseri nedeniyle teşhis ve tedavi edilen her 100 kişiden 90 kadarı bazal hücreli, 9 tanesi squamöz hücreli ve 1 tanesi maliğn melanoma kanseridir.

12-DERİ KANSERLERİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?


Deri kanserlerinin oluşmasında etkisi en kesin olan etken güneş ışınlarıdır. UVA ve UVB deri üzerinde oluşturduğu ultrastrüktürel değişiklikler yoluyla deri kanserinin oluşmasında en temel faktördür.

Genetik olarak yatkınlık ise bir diğer faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Açık tenli, sarı saçlı, mavi gözlü kimseler daha koyu renkli insanlara göre daha fazla tümör gelişme şansına sahiptir.

Deri kanserleri başta olmak üzere kanser gelişiminde rol oynayabilen bir çok faktör henüz araştırma altında olup açıklanamayan oldukça fazla sayıda bilinmeyen mevcuttur.

13- GÜNEŞ IŞINLARININ KANSER YAPICI ETKİSİNDEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR.


Özellikle güneş ışınlarının yeryüzü üzerine en dik geldiği ve etkisinin en fazla olduğu öğleden önce 10 ve öğleden sonra 3 arasında mümkün olduğunca güneşe çıkmamak gerekir.

Yine özellikle güneşli dönemlerde vücudu örten kapalı kıyafetler tercih edilmelidir. Baş ve yüz bölgesi için çıkıntılı şapkalar tercih edilebilir.
Cildin tipine ve hassasiyetine göre bir plastik cerrahi uzmanı yada dermatoloji uzmanı tarafından önerilecek güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Hassasiyet arttıkça yüksek koruyucu faktörlü güneş koruyucu kremler önerilecektir.
Güneş ışınlarının zararlı ve kanser yapıcı etkileri birikici olduğundan bu önlemlerin çocukluk ve hatta bebeklik döneminden itibaren alınmasında mutlak yarar vardır.
Unutulmamalıdır ki deri kanserleri en sıklıkla güneş ışınlarına en fazla maruz kalan bölgelerde ve ülkelerde yaşayan insanlarda rastlanmaktadır.

14-DERİ KANSERLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?


Bütün deri kanserleri aynı şekilde belirti vermez ya da ortaya çıkmazlar. Çok farklı şekillerde ve belirtilerle ortaya çıkabilmelerine rağmen mutlaka bilinmesi gereken şey, deri üzerinde sonradan ortaya çıkan bir büyüme, ya da belli bir zaman dilimi içerisinde tedaviye rağmen iyileşmeyen yaralar kanser şüphesi ile karşılanmalıdır.

Özellikle güneş gören yüz, baş boyun, el vs gibi bölgeler başta olmak üzere herhangi bir deri bölgesinde sonrada ortaya çıkan bir lokal şişlik, şişlik üzerinde kılcal damarların olduğu kabarıklıklar, kabuklanmalar, kaşıntılı ve kanamalı deri değişiklikleri aksi ispat edilinceye kadar kanser şüphesi ile karşılanmalı ve gerekli araştırmalar yapılmalıdır.

15-DERİ KANSERLERİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?


Deri kanserlerinin teşhisinde en önemli aşama kişinin kendisinin kanserden şüphe etmesidir. Her insan zaman zaman kendisini muayene etmeli ve deride görülen farklı değişiklikleri ve 2 haftalık bir zaman peryodu içerisinde kaybolmayan deri belirtilerini mutlaka bir plastik cerrahi uzmanına müracat ederek muayene ettirmelidir.
Deri kanserlerinin bir çoğunda deneyimli bir plastik cerrahi uzmanı yada dermatoloji uzmanı yalnızca gözlemleme ve fizik muayene ile % 90 a varan bir doğrulukta teşhis koyabilir.

Deri kanserinin teşhisinin kesin olarak yapılabilmesi için yapılması gereken şey oradan alınan bir parçanın tahlil edilmesi ile mümkün olabilir.

Şüphe edilen bölgeden ve dokudan bir parça alınmasına biyopsi işlemi denir ve alınan biyopsinin incelenmesi işlemine de patolojik değerlendirme denilir. Patolojik değerlendirme kanserin tipini ve bir cerrahi işlem yapılmışsa eğer geride kanser dokusu kalıp kalmadığını ortaya koyabilir ki bu durum tedavide hayati derecede önemlidir.
Deri kanserlerinin patolojik incelemesi ve bölgesel olarak yayılma yollarında lenf muayenesinin yapılması ve yine şüphe edilen olgularda uzak tarama yöntemlerinin kullanılması kanserin şiddetinin derecesini belirlemek açısından son derece önemlidir. Bu durum tedavi planını da belirleme açısından son derece önemlidir.

16-DERİ KANSERLERİNİN TEDAVİ PLANLAMASI NASIL YAPILIR?


Deri kanserleri teşhis edildikten sonra nasıl bir tedavi protokolü uygulanacağı konusu kararlaştırılmalıdır. Uygulanacak protokolü belirlemede en önemli aşama tümörün hangi aşamada yakalanmış olduğu konudur. Özellikle bir miktar ilerlemiş bölgesel yada genel bir yayılma göstermiş olan deri kanserlerinde mutlaka bir tümör konseyi tedavi planlamasını yapmalıdır. Deri kanserlerinin tedavi planlamasında karar verecek olan kanser konseyinde Plastik cerrahi uzmanı, Radyoloji uzmanı, Radyasyon Onkolojisi uzmanı, Dahili onkoloji uzmanı mutlaka yer almalıdır. Gerekirse özellikle uzak yayılmanın olduğu durumlarda ilgili diğer branşlarda bu konseyde yer almalıdır. Tedavi planlaması hastanın durumu tam olarak ortaya konulduktan sonra birlikte yapılmalıdır.

17-DERİ KANSERLERİNİN TEDAVİSİ HANGİ YÖNTEMLERLE YAPILMAKTADIR?


Deri kanserlerinin tedavisinde esas olarak 3 farklı tedavi yöntemi vardır bunların dışında ise daha nadir tercih edilen tedavi yöntemleri mevcuttur.
a-cerrahi tedavi
b-radyasyon tedavisi
c-ilaç tedavisi, zaman zaman tek başına bu yöntemlerden birisi yada kombine halde birlikte bu tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir.
Bunların dışında dondurma tedavisi (kriyoterapi, lazer tedavisi, küretaj ve elektrodesikkasyon, immünoterapi, fototerapi gibi tedavi yöntemleri de bu amaçla kullanılabilmektedir.)

18-DERİ KANSERLERİNİN TEDAVİSİNDE PLASTİK CERRAHİNİN ÖNEMİ VE YERİ NEDİR?


Deri kanserleri özellikle baş boyun bölgesinde yada kişi için hayati önem taşıyan bölgelerde ortaya çıktığı zaman bu bölgelerin tedavisi çok özellik arz eder. Örneğin göz kapakları üzerinde yada dudaklar üzerinde veya genital organ üzerinde oluşmuş olan bir kanserin tedavisinde mevcut tümörün ortadan kaldırılması kadar, üzerinde gelişmiş olduğu organın orjinale yakın bir şekilde korunması çok önemlidir. Bu durum hem estetik ve hem de fonksiyonel açıdan çok önemlidir.

Mesela bu derisi üzerinde gelişen bir deri kanserinin tedavisinde, cerrahi tedavide kanserli dokunun tamamen ortadan kaldırılması kadar burunun normal görünümünün mümkün olduğunca muhafaza edilmesi de son derece önemlidir.

Aynı şekilde dudaklar üzerinde gelişen bir kanser vakasında kanserli dokunun ortamdan cerrahi yöntemlerle uzaklaştırılması yanında mümkün olduğunca normale yakın bir dudak görünümünün muhafaza edilmesi de son derece önemlidir. Hem estetik görünüm açısından önemlidir ve hem de yemek, içmek, konuşmak gibi hayati fonksiyonlar açısından son derece önemlidir.

Bu örnekleri vücudun hemen her bölgesi açısından değerlendirmek mümkündür. Estetik Plastik Cerrahi uzmanı deri kanserlerinin tedavisinde hem kanserli dokuların cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılmasında ve hemde cerrahi işlem sonrası ortaya çıkan şekil bozukluklarının en aza indirilmesinde
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Deri Kanserleri ile İlgili En Sık Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hayati AKBAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Hayati AKBAŞ
Samsun
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın Makaleleri
► Deri Kanserleri Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Deri Kanserleri Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Saç Ekimi Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Sinüzit Hakkında Sık Sorulan Sorular Op.Dr.Bahadır BAYKAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Deri Kanserleri ile İlgili En Sık Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:39
Top