2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Günler Geçip Giderken...
MAKALE #7675 © Yazan Psk.Dnş.Zeliha EREN | Yayın Ekim 2011 | 4,242 Okuyucu
Günlerden pazartesi. Her zamanki rutinle haftaya başladınız. Sabah kalktınız andan hatta yatağa girdiğiniz andan itibaren Pazartesi sendromu dediğimiz isteksizlik, zor uyanma ve yine bir Pazartesi düşüncesiyle haftaya başladınız. Haftanın ilk günü başka bir gün olsaydı sanırım sendrom günü değişirdi. Bu düşüncelerle haftaya başladıktan sonra bir bakmışsınız Cuma günü gelmiş ve hafta sonu heyecanı yaşanmaya başlanmış. Biliyoruz ki o iki gün de geçecek ve ver elini yine Pazartesi.
Bu süreci herkes bir şekilde yaşıyor. Pazartesi, Salı, Çarşamba derken günler birbirini takip ederek geçip gidiyor. Ne olup bittiğini sorgulamadan, birçok şeyi erteleyerek günleri, haftaları geride bırakmışsınız. Evet, bir çoğumuz bu şekilde günler geçiriyoruz. Ve de geçirmeye devam edeceğiz. Burada önemli olan bu akış içerisinde sizin için ne zaman tehlike çanlarının çaldığını fark etmenizdir. Günlerin bir önceki ile farkının olmadan geçmesi süreklilik kazandığında dikkatli olmak gerekir. Yapmak istediklerinizi ertelemek, yarın yaparım düşünceleri ile geçen zaman ya da bir şeylere başlamak için başka bir şeyin olmasını beklemek, birbirini besleyen ve devam ettiren düşüncelerdir. Olumsuz duygularda bu düşüncelere eşlik edince kendinizi kıramadığımız bir rutin içerisinde bulmanız kaçınılmazdır.
Nasıl mı?
Diyelim ki hayatınızda birinin olmamasından şikâyetçisiniz. İş çıkışında bir kahve içmeyip eve gitmeniz, sürekli başlayacağınız ama ertelediğiniz spora başlamanız, birkaç kilo fazla için diyet yapmanız, çok sevdiğiniz gömleği giymeniz gibi aslında size iyi hissettiren şeyleri yapmak için bir şeyleri beklersiniz. Bir bakmışsınız bu ertelemeler o kadar hayatınıza yerleşmiş olur ki, bir süre sonra beklenen sevgili hayatınıza girdiğinde de bu alışkanlıklardan kurtulmak ya da hayatınızda değişiklik yapmak umduğunuz kadar kolay olmaz.
Siz kendinizi iyi hissetmedikten sonra yaşamınızda olabilecek değişiklikler umduğunuz değişiklikleri yapmaz. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız öncelikle kendinizle ilgili farkındalıklarınızı arttırmanız ve hayatınızın kontrolünü elinize almanız gerekir.
Nedir bu farkındalık denilen şey?
Tek cümlelik bir cevap yeterli aslında; KENDİNİ TANIMAK
Cevap tek cümle ama uygulamaya koymak emek isteyen bir süreç. Kendi sorgulamanızı yapmak bu konuda işinize yarayabilir.
Nelerden hoşlanıyorsunuz ya da hoşlanmıyorsunuz?
İşiniz sizi mutlu ediyor mu?
İş arkadaşlarınızla ilişkileriniz nasıl?
Patronunuz/yöneticinizle olan iletişimizden memnun musunuz?
Arkadaş çevreniz sizi mutlu ediyor mu?
Zorluklarla baş edebiliyor musunuz?
Anne babanızla ilişkileriniz nasıl?
Kardeşlerinizle ilişkinizden memnun musunuz?
Çocuklarınıza vakit ayırabiliyor musunuz?
Eşinizle/sevgilinizle mutlu musunuz?
Kendinizi ifade edebiliyor musunuz?
Size neler keyif veriyor?
Kaygılarınız keyifli vakit geçirmenizi engelliyor mu? vb sorulara vereceğiz cevaplar ve yapacağınız içsel sorgulama farkındalık konusunda sizlere yardım edecektir.
İçinizden geçen şu soruyu duyar gibiyim; “Ben zaten bunların cevaplarını biliyorum”. Bu ve benzeri içsel sorgulamaları yapıyorsanız ve bunun beraberinde hayatınızın kontrolünü elinize aldığınızı düşünüyorsanız her şey yolunda. Ancak sürekli bir sorgulama içindesiniz ve hayat yalnızca zorunluluklardan ibaret bir hale geldiyse farklı bir şeyler yapmanın zamanı gelmiş demektir. İşte bu noktada nasıl geçtiğini anlamadığınız, bu kış da ne kadar çabuk geçti ve hayatınızda istediğiniz şeyleri yapma adına harekete geçmediğiniz günler/aylar geçirmemek için destek almak önemlidir.
Her biten gün hayatımızdan bir sayfayı yaşanmışlar kısmına ekler. Biliyorsunuz ki bu günler çabuk geçiyor. Kendinizi sorgulama, farkındalıklarınızı arttırmak için harekete geçmek için dayanma noktanızın sonuna gelmenize gerek yok. Aynı fiziksel hastalıklarda olduğu gibi ruhsal anlamda yaşadığımız sıkıntılı durumlarda da erken müdahale önemlidir.
Zorlandığınızı hissettiğiniz ilk anlarda alınacak destek bu süreci atlatmanızda işinizi kolaylaştıracaktır.
Farkındalık süreci zorlu ama keyifli bir süreçtir. Zorluklarla baş edebilmek keyfi beraberinde getirir.
“DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMİN KENDİSİDİR”
(Herakleıtos)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Günler Geçip Giderken..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Zeliha EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Zeliha EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeliha EREN Fotoğraf
Psk.Dnş.Zeliha EREN
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Zeliha EREN'in Yazıları
► Okulda İlk Günler Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Lgs' Ye Günler Kala Neler Yapılmalı? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Günler Geçip Giderken...' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:39
Top