2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gıdaları Satın Alırken Etikette Nelere Dikkat Edilmeli ?
MAKALE #7686 © Yazan Dyt.Gülhan KOCA | Yayın Ekim 2011 | 5,919 Okuyucu
Sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun gereksinim duyduğu besin öğelerini yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirerek sağlamak mümkündür. Yeterli ve dengeli beslenebilmek ve mevcut kaynakları en ekonomik şekilde kullanabilmek için besinlerin üretiminden tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda besin öğesi ve ekonomik kaybı en az seviyede tutmak gerekmektedir.

Gıda maddelerinin hammaddeden başlayarak sofraya gelinceye kadar geçen bütün aşamalarda gıda üretim zincirinde gıda güvenliğinin sağlanması, bir başka değişle gıdalarda olabilecek her türlü fiziksel, kimyasal, biyolojik zararların engellenmesi oldukça önemlidir.

Başta üretici olmak üzere yasal kontrol kuruluşları ve tüketiciler tarafından tüketime sunulan gıdanın sağlıklı ve uygun koşullarda olup olmadığı mutlaka denetlenmelidir. Tüketici davranışları bu noktada önemli hale gelmektedir. Satın alınacak olan gıdanın tüketici tarafından kontrol edilmesi, tüketicinin sağlığının korunması ve ekonomik yönden aldatılmasının önlenmesi açısından önemlidir.

Gıdaları Satın Alırken Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Kurallar :


Etiket bilgileri dikkatli bir şekilde kontrol edilmeli

Etiketteki gıda maddesi tanımlanmasına dikkat edilmeli ve içindekiler kısmı incelenmelidir.
Üretim izni ya da ithalat iznine dikkat edilmeli
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nca verilen üretim izni tarih ve numarasının, ürün ithal edilmiş ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ithalat izin tarih ve numarasının etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir. Gıda maddesinin etiketi üzerindeki Tarım ve Köy işleri Bakanlığının üretim izin tarih ve numarası o gıda maddesinin güvenliğinin bir göstergesidir.

Son tüketim tarihini kontrol edilmeli

Tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken bir diğer kural ise, gıda maddelerinin etiketi üzerinde mutlaka son kullanma tarihinin bulunması ve raf ömrünün geçmemesidir.
Son tüketim tarihi geçmiş ürünler alınmamalı ve tarihi geçen ürünler için satıcı uyarılmalıdır. Ambalaj üzerinde iki tane son kullanma tarihi / üretim tarihi varsa yada son kullanma tarihi okunmayacak derecede silik yazıyorsa bu gıda maddeleri satın alınmamalıdır. Son kullanma tarihi geçen gıdaları tüketmek sağlık açısından bir risktir.
Muhafaza şartlarını kontrol edilmeli
Etiket üzerindeki uyarılara dikkat edilmeli ve etiket üzerinde yazılı olan her gıdanın kendine uygun muhafaza şartlarını (ısı, ışık, nem vb…) taşıyıp, satışa sunulduğu kontrol edilmelidir.
Ürünün satıldığı rafların sıcaklığına dikkat edilmeli
Buzdolabı ve derin dondurucuda muhafaza edilen gıda maddeleri uygun şartlarda soğutulmalıdır. Örneğin +4 derece de satışa sunulması gereken bir gıda maddesi sıcakta satışa sunuluyorsa kesinlikle alınmamalı ve satıcı bu konuda uyarılmalıdır. Özellikle et, süt, süt ürünleri gibi potansiyel riskli adını verdiğimiz çabuk bozulabilir besinlerin, dondurulmuş ürünlerin ve düşük asitli gıdaların uygun sıcaklıklarda sunulmasına ve soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmelidir.
Dondurulmuş gıdaların alınması alış verişin sonunda yapılmalıdır. Dondurma ve diğer dondurulmuş gıdalarda çözülüp donma durumunu gösteren şekil bozukluğu fark edilen ürünler alınmamalıdır.

Ambalaj kontrol edilmeli

Gıda maddeleri satın alınırken dikkat edilecek bir diğer kural ise, o gıda maddesinin dış görünüşüdür. Fiziksel etkiyle yada mikroorganizma faaliyeti sonucu bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış, çöküntüye uğramış ambalajlı ve kenarı paslanmış kutu konserve gıdalar kesinlikle alınmamalıdır. Aksi takdirde son kullanma tarihinin bir geçerliliği kalmamaktadır.

ve son olarak orijinal ambalajından çıkarılmış, satın alınan gıdaların etiket bilgileri ( son kullanma tarihi, üretici firma vb… ) mutlaka istenmeli ve kontrol edilmelidir. Doğrudan ve çapraz bulaşmanın önlenmesi için mümkün olduğu kadar orijinal ambalajlı ürünler tercih edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gıdaları Satın Alırken Etikette Nelere Dikkat Edilmeli ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülhan KOCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülhan KOCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülhan KOCA Fotoğraf
Dyt.Gülhan KOCA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülhan KOCA'nın Makaleleri
► Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli Dyt.Merve KARA CİRAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gıdaları Satın Alırken Etikette Nelere Dikkat Edilmeli ?' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tatlı Krizi Mart 2014
► Yılbaşında Beslenme Ekim 2011
► Tatilde Beslenme Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:49
Top