2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağız Sağlığında Pembe ve Beyaz Estetiğin Önemi
MAKALE #7700 © Yazan Dt.Murat TOPALOĞLU | Yayın Ekim 2011 | 3,732 Okuyucu
Ağız ve diş sağlığında bembeyaz dişler istenirken pembe diş etlerinin katacağı zarif estetik unutulmamalıdır.

sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmak için malesef bembeyaz dişler tek başına yeterli olmayabilir ve dişleriniz ne kadar güzel olursa olsun sizi mutlu etmeyebilirler.


Dişeti Estetiği
- Pembe Estetik

Estetik bir gülümseme yalnız beyaz, muntazam dişlerle değil, bu dişlere uyumlu diş etleri ile mümkündür. Estetik dişeti uygulamalarının adı pembe estetikdir. `Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar' göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımının diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır. Sağlıklı dişeti açık pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak ama pütürlü bir görünümü olur.

Gingivektomi

Dişeti büyümelerinde ve derin ceplerin olduğu bölgelerde dişetinin kesilerek çıkarılması işlemidir. Daha sonra dişeti konturları düzeltilerek, dişetinin fizyolojik ve estetik bir form alması sağlanır.


Gingivoplasti


Dişeti dokusu dişlerin üzerini çok fazla örttüğü durumlarda dişlerin boyu ağızda çok kısa görünebilir. Bu durum "gummy smile" olarak adlandırılır ve estetiği kötü etkiler. Gereğinden fazla görünen dişetleri ya da asimetrik dişeti seviyeleri `Gingivoplasti` adı verilen küçük bir operasyon ile düzeltilebilmektedir.

Hastaya yapılacak lokal anestezi ile hasta hiçbir şey hissetmeden dişetinde gerekli düzenlemeler yapılabilmektedir. Eğer gerekiyorsa ardından uygulanacak full porselen Laminate ya da metal desteksiz Zirkonyum porselenler ile de beklentilerin ötesinde estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

Rejenerasyon

Rejeneratif işlemler periodontal hastalık sebebiyle yıkıma uğrayan destek dokuların vücudun kendi yapım mekanizmaları uyarılarak yeniden oluşturulması amacıyla uygulanır. Uygun durumlarda, hastalıktan etkilenmiş dokular uzaklaştırılarak, membran, kemik grefti veya doku uyarıcı proteinler kullanılarak yeni destek yapıların oluşması sağlanır.

Yumuşak Doku Grefti


Dişetinin çekilmesi sonucu kök yüzeyleri açığa çıkar. Bu durum dişlerin görünümünün uzamasına yol açar. açığa çıkmış kök yüzeyleri sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassastırlar.


Sert diş fırçalama, zararlı alışkanlıklar (tırnak yeme, kalem ısırma...vs.), protezler, ortodontik apareyler, yaşlanma ve periodontal hastalıklar...gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak dişetlerinde çekilme meydana gelebilir.

Tedavi safhasında, öncelikle hastalığa yol açan sebep belirlenerek kontrol altına alınmalı veya mümkünse ortadan kaldırılmalıdır. Yumuşak doku geftleri kök yüzeylerini kapatmak veya çekilmeden dolayı kaybolan dişeti dokusunu arttırmak amacıyla uygulanır. Bu uygulama aynı zamanda dişeti çekilmesini ve kemik kaybı riskini azaltır. Açığa çıkmış kök yüzeylerinin kapatılması bu bölgede çürük oluşumunu önler ve estetiğin düzeltilmesine yardımcı olur.

Yumuşak doku greftleri uygulamalarında damak bölgesi veya ağzın başka bir verici bölgesinden alınan dişeti dokusu 'greft' olarak kullanılır.

Kron Boyu Uzatma

Fazla doku kaybı meydana gelmiş dişlerde, çürüğün dişeti altına uzandığı dişlerde kuron boyu uzatma operasyonu ile fazla dişeti dokusu çıkarılıp altındaki kemik yeniden şekillendirilerek dişlerin daha uzun görünmesi sağlanır böylece uygulanacak restorasyonun tutuculuğu arttırılmış olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağız Sağlığında Pembe ve Beyaz Estetiğin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Murat TOPALOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Murat TOPALOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat TOPALOĞLU Fotoğraf
Dt.Murat TOPALOĞLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Murat TOPALOĞLU'nun Makaleleri
► Pembe Estetik Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Hollywood Gülüşü: Düzgün ve Beyaz Dişler Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ağız Sağlığında Pembe ve Beyaz Estetiğin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Süt Dişi Bakımı Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:00
Top