2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun ve Kulak Estetıgı Hakkında (Rhınoplasty ve Otoplasty)
MAKALE #775 © Yazan Dr.Hasan FINDIK | Yayın Mart 2008 | 10,366 Okuyucu
BURUN ESTETIGI (RHINOPLASTY) NEDIR?

Yüzün kendi içerisinde belirli oranlar ve açılar söz konusudur. Eğer bu açı ve oranlar burundan kaynaklanan bir nedenle değişmiş ise kişiye daha sert, daha kızgın bir yüz ifadesi vereceği gibi gözlerin ve dudakların da güzelliğini maskeleyebilir. Bu oranları yeniden oluşturmak amacıyla yapılan burun ameliyatlarına burun estetiği operasyonları denir.

HERKESE AYNI BURUN OPERASYONU MU YAPILIR?

Hastanın yüz yapısının, burnunun özellikleri ve beklentileri göz önüne alındığı zaman herkese yapılacak ameliyatın farklı ve kişiye has olduğu ortaya çıkar. Eğer ameliyat öncesi uygun planlama yapılır ise karsıdan bakıldığında burun deliklerinin göründüğü, aşırı kalkık, kesik gibi duran, mandal ile sıkıştırılmış gibi görünen veya bakar bakmaz ben estetikliyim diye bağıran üzeri çok oyulmuş burun gibi, estetik görünümle hiçbir ilişkisi olmayan burunlarla da karsılaşma söz konusu olmaz. Burada önemli olan cerrahin estetik anlayışı ve yeteneğidir.Cerrah bu meziyetlerini kullanarak, defalarca ayni operasyonu geçirme eziyetinden hastayı kurtarabilir. Böylece hem hasta hem cerrah mutlu olur.

AMELIYAT ÖNCESI BURNUN NASIL OLACAGI BILINEBILIR MI?

Hastanın karsıdan ve yanlardan çekilmiş yüz fotoğraflarının bilgisayar ortamında değerlendirilmesiyle, özellikle yan profil görünümlerinin nasıl olacağı %100’ e yakin bir oranda görülebilir. Yalnız sunu iyi ayırmak gerekir ki; bilgisayar ortamında yapılabilecek her hamlenin estetik cerrahi operasyonlarında karşılığı olmayabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası bir sürprizle karsılaşmamak için, sadece ve sadece cerrahi olarak yapılabilecek değişikliklerin bilgisayarda gösterilmesi gerekir. Bu aşamada hasta-doktor ilişkisi ve güven tek belirleyicidir.

BURUN ESTETIGI AMELIYATLARINDA AYNI ZAMANDA NEFES ALMA PROBLEMLERI DE DÜZELTILEBILIR MI ?

Septum deviasyonu (burunda eğrilik ve nefes alma problemleri oluşturan bozukluk), daha önce geçirilmiş darbeler sonucu oluşan sekil ve nefes alma bozuklukları, konka hipertrofisi( burun eti) gibi sorunlar tek seansta düzeltilebilir. Böylelikle yüz ile uyum içerisinde, estetik ve dogal bir burun sekli elde edilirken, ayni zamanda nefes alma problemleri ve buna bağlı olarak gelişmiş olan sik boğaz enfeksiyonu ( tonsilit,farenjit vb.) da önlenmiş olur. Burundan köken alan; sesli nefes alip verme, horlama ve bas ağrısı ile özellikle sabahları belirgin ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı gibi sorunlar da giderilmiş olur.

BURUN ESTETIGI AMELIYATLARINDAN SONRA BURUN DÜSMESI VEYA ÇÖKMESI DIYE BIRSEY VAR MIDIR ?

Bu bahsedilen şeyler burun estetiği ameliyatının normal sonuçları değildir. Hastanın problemleri doğru tespit edilmiş, planlaması iyi yapılmış ve ameliyatı basarîli bir şekilde gerçekleştirilmiş ise bilinenin aksine böyle şeyler kesinlikle söz konusu değildir. Eğer bu parametrelere dikkat edilmez ise hasta defalarca burun ameliyatı olmak zorunda kalabilir.

BURUN ESTETIGI SONRASINDA BURUN ALÇISI MUTLAKA KULLANILMAK ZORUNDA MIDIR, EGER KULLANILACAK ISE SÜRESI NE KADARDIR?

Klasik anlamda burun estetiği operasyonu sonrasında alçı veya termoplastik atellerin konulması gerekir ve ortalama bir hafta kalır. Bazen sadece küçük rötüslerle burnun görünümü düzeltilebilir, bu tip ameliyatlar sonrası alçı yerine bandaj da yeterli olabilir.

BURUN TAMPONUNUN ÇIKARILMASI AGRILI BIR ISLEM MIDIR ?

Önceleri çok uzun tamponlar burun içerisine doldurulduğu için tampon çıkarılırken doğal olarak hasta ağrı hissetmekteydi. Günümüz cerrahisinde hastanın konforunu bozacak uygulamalardan (eger elzem degil ise) vazgeçilmektedir. Bu nedenle simdi kullanılan tamponlar hastayı rahatsız etmeyecek şekilde, sadece 2-3 cm. uzunluğundadır ve hapşırmakla bile kendiliğinden çıkabilecek kolaylıktadır. Burun tamponu ameliyattan 1-2 gün sonra alınır, ağrı kesinlikle söz konusu değildir.

BURUN AMELIYATLARINDAN SONRA AGRI HISSEDILIR MI VE GÖZ ÇEVRESI MORARIR MI ?

Eskiden, klasik burun estetiği ameliyatlarında burun kemiklerine müdahale edildiğinde morarma ve sislikle büyük oranda karşılaşılırdı. Günümüzde ameliyat sırasında burun bölgesine, içerisinde ağrı kesici, kanamayı azaltıcı vb. ilaçlar bulunan bir solüsyon verildiği için ameliyat sonrası hem ağrı hissi hem de morarma ve sislik oluşumu engellenmektedir. Bazı durumlarda ise morarmaya tamamen engel olunamaz ama minimale indirilebilmektedir.Burun ameliyatı sonrasında pek çok hasta basit ağrı kesici ilaçlara bile ihtiyaç hissetmemektedir.

BURUN ESTETIGI AMELIYATLARINDA HASTA-ESTETIK CERRAH DIYALOGUNUN ÖNEMI NEDIR?

Ameliyatın planlama aşaması tamamen kişiseldir ve cerrahin estetik vizyonu-beğenisi ile doğrudan ilişkilidir. Estetik vizyon, bilgi ve tecrübeyi tamamlayan, olmazsa olmaz bir parametredir. Planlama aşamasında hasta ve doktor benzer kaygıları gözetiyor ve estetik beğenileri örtüşüyor ise sonucun iyi olma olasılığı yüksektir. Bu diyalog kurulmadan, hastanın beklenti ve endişelerinin analizi yapılmadan gerçekleştirilecek bir operasyon doğal olarak beraberinde sürprizleri de getirecektir. Daha önce ameliyat olmuş bir kişinin burnunun örnek olarak gösterilip ayni burun seklinin istenmesi de çok doğru değildir. Çünkü o burun, o kişiye yakışacak burundur, herkesin yüzüne yakışacak burun sekli farklıdır. Zaten burada önemli olan; kişinin beklentilerini de göz önünde bulundurarak, yüzüne yakışacak, ameliyatlı olduğu belli olmayacak, doğal ve güzel burun seklini tespit edebilmektir. Örneğin; bir kişiye yakışmış bir burun sekli, seri üretim gibi yüzlerce kişiye fabrikasyon olarak yapılsa bazısında komik, bazısında vasat, bazılarında da muhteşem görünecektir çünkü, kişilerin yüz sekli ve kemik yapısı vb. pek çok faktör sonucu etkiler. Bu nedenle sadece mesleki beceri değil ayni zamanda estetik vizyon da basarili bir operasyon için şarttır. Ayrıca estetik cerrah, hastanın isteklerinin gerçekçi olmadığına ( cerrahi olarak yapılamayacak, sağlığını bozacak vb.), veya sonucun estetik görünmeyeceği, aksine eskisinden daha kötü görüneceğine karar vermiş ama hastayı ikna edememişse bu ameliyatı gerçekleştirmeyerek, olası hayal kırıklıklarının önüne de geçmiş olacaktır.

KULAK ESTETİĞİ (Otoplasty) NEDIR?

Kulak hem yüz ile belirli oran ve açılarla uyum içerisindedir hem de, kendi yapısı içerisinde belirli oranlar ve açılar içerir. En çok yapılan kulak estetiği; kepçe kulak (prominent ear) operasyonudur. Kepçe kulak ameliyatları için genel anesteziye gerek yoktur. Kulak estetiği için pek çok ameliyat tekniği tanımlanmıştır. Doğru teknik seçildiği taktirde, doğal ve estetik bir görünüme kolayca ulaşılabilir. Kulak estetiği ameliyatlarında, kulağı tek basına değerlendirmek yerine yüzün bir parçası olduğu göz önüne alınarak, burun sekli ve açılarıyla da bir uyum içerisinde olması gerektiği unutulmamalıdır. Böylelikle doğal bir kulak sekline ulaşmak daha kolay olacaktır.

KEPÇE KULAK AMELIYATLARINDA IZ KALIR MI?

Bu ameliyatlarda kulak arkasında, yaklaşık 2 cm boyutunda bir iz kalır ve bu izi hastanın kendisinin veya bir başkasının görebilmesi de söz konusu değildir, kaldı ki zaman içerisinde iz zaten silikleşerek yok olur gider.

KULAK MEMESI ONARIM VE SEKILLENDIRILMESI NEDIR?

Genellikle ağır küpeler takılması sonucu kulak memesi doğal seklini kaybederek aşağıya doğru sarkar, daha uzun ve biçimsiz bir görünüm alır. Bazen bu sekil değişikliğine ek olarak ağır küpe kullanımı sonucu, kulak deliği genişler veya boylu boyunca kulak memesi yırtılır. Kulak memesi seklinin düzeltilmesi, yırtıklarının onarılması veya küpe deliğinin daraltılması; 20 dakika süren ve lokal anestezi altında yapılan ameliyatlardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun ve Kulak Estetıgı Hakkında (Rhınoplasty ve Otoplasty)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hasan FINDIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hasan FINDIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan FINDIK Fotoğraf
Dr.Hasan FINDIK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hasan FINDIK'ın Makaleleri
► Kulak Burun Boğazda Yabancı Cisimler Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Burun ve Kulak Estetıgı Hakkında (Rhınoplasty ve Otoplasty)' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:42
Top