2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Aylarında Grip ile Soğuk Algınlığı Birbirine Karıştırılmamalı!
MAKALE #7758 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Kasım 2011 | 4,751 Okuyucu
Solunum yolu enfeksiyonlarının çok sık görüldüğü bu kış günlerinde aileler soğuk algınlığı ile grip enfeksiyonunu sıklıkla birbirine karıştırmaktadır. Grip enfeksiyonu bazı duyarlı hastalarda ağır hastalık tablosu yaratabildiğinden bu durumdan korunmak için gereksiz yere antibiyotik kullanımı söz konusu olmaktadır. Bu nedenle hastaların ve hasta sahiplerinin soğuk algınlığını gripten ayıracak özellikler hakkında bilgi sahibi olması; hangi durumda nasıl müdahale edilmesi gerektiğini ve ne zaman doktora başvurulması gerektiğini bilmeleri gerekir.

Ön planda nezle ve farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonu tablosu ile seyreden soğuk algınlığı çoğu kez okullarda, kreşlerde veya kalabalık alanlarda insandan insana veya virüs bulaşmış oyuncak veya eşyalara temas sonucu bulaşır. 100’den fazla virüsün neden olabildiği soğuk algınlığı; yetişkinlerde yılda 2-4 kez, çocuklarda ise yılda 6-10 kez görülebilir. Yavaş seyirli olup, boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif öksürük tablosu yaratır. Ateş genellikle görülmez. Ateş olmaması soğuk algınlığını gripten ayıran en önemli özelliktir.

İnfluenza virüsünün neden olduğu grip enfeksiyonu ise birkaç saat içinde aniden ortaya çıkan yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve tüm vücutta yaygın kas ağrısı, ağır halsizlik ile kendini belli eder. Boğaz ağrısı ön planda değildir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi üst solunum yolu şikayetleri soğuk algınlığının tersine çok hafiftir.

Alerjik çocuk ve yetişkinler üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreden soğuk algınlığına daha çok yakalanırlar. Bu hastalarda soğuk algınlığı sinüzit veya orta kulak enfeksiyonuna daha sık neden olur. Bu tip bir komplikasyon olmadıkça basit soğuk algınlığı korkulacak bir tablo değildir.

Grip enfeksiyonu açısından ise 2 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yetişkinler ve hamileler risk altındadır. Alt solunum yolu enfeksiyonu görülme olasılığı daha fazla olan grip enfeksiyonunda kronik kalp ve akciğer (çocuk astım) hastaları da risk altındadır.

Grip ve Soğuk Algınlığında Tedavi

Gerek grip gerekse soğuk algınlığı virüslerin neden olduğu hastalıklar olduğundan bu hastalıklara özgü bir tedavi yoktur. İstirahat, bol sıvı alımı ve aspirin harici ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Grip enfeksiyonunda kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Virüslerle olan enfeksiyonlarda antibiyotikler etkisizdir. Gereksiz antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olduğundan bakterilerle ikincil bir enfeksiyon düşünülmedikçe; doktor önerisi olmadan antibiyotik başlanmamalıdır.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Risk grubunda olmayan bir hastada grip enfeksiyonu tablosu varsa ve ateş 3 gün içinde düşmemişse veya birkaç gün düşüp sonra tekrar yükselmişse veya hastanın genel durumu bozuluyorsa, virüsün üzerine daha ağır seyreden bakteri enfeksiyonu eklenmiş olabileceği için bir an evvel doktora başvurulmalıdır. Risk grubundaki hastalar (çocuk astım hastaları) için ise grip tablosu geliştiğinde hiç beklemeden doktora başvurmakta yarar vardır.

Basit soğuk algınlığı tablosunda belirtiler genellikle 10 gün içinde azalarak geçer. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya balgamlı öksürük 10 gün içinde tam geçmemişse bakteriyel bir enfeksiyon olasılığına karşın doktora başvurulmalıdır.

Özellikle alerjik astımı olan çocuklarda soğuk algınlığı tabloları daha ağır ve uzun seyretmeye yatkın olduğundan 1 hafta içinde belirtilerde gerileme gözlenmediğinde bu hastaların bir an evvel çocuk alerjisi ve astım takibinin yapıldığı doktor veya sağlık merkezine başvurmaları gerekmektedir.

Keçi Gribi Nedir?

“Keçi gribi” diğer adıyla “Q Ateşi” gerçek anlamda bir grip enfeksiyonu değildir. Influenza (grip) virüsü ile oluşmaz. Coxiella burnetti isimli bir bakteri ile oluşur. Keçi başta olmak üzere besi hayvanlarından insana bulaşır. Bu nedenle hayvancılığın yoğun yapıldığı ülkelerde hayvanlarla teması olan kişilerde görülür.

Q ateşi; ateş, tireme, halsizlik, öksürük ve göğüs ağrısı gibi grip benzeri bir tablo oluşturmasına rağmen gerçek anlamda gripal bir hastalık değildir. Coxiella burnetti’nin neden olduğu Q Ateşi’nde grip virüsünün aksine insandan insana bulaşma son derece nadirdir. Grip virüsü gibi salgınlar yapmaz ve yine grip virüsünün aksine Coxiella burnetti antibiyotiklerle yok edilebilen bir mikroptur.

Bugüne kadar resmi kaynaklardan ülkemizde Q ateşi görüldüğüne dair bir bilgi gelmemiştir. Bu sene kış aylarında sık karşılaştığımız insandan insana çok kolay bulaşan virüs enfeksiyonu her sene yaşanan Influenza kaynaklı grip enfeksiyonudur.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu

Çocuk Alerji Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Aylarında Grip ile Soğuk Algınlığı Birbirine Karıştırılmamalı!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Soğuk Algınlığı ve Grip Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
► Soğuk Algınlığı (Akut Nasofarenjit) Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
► Gebelikte Grip ve Grip Aşısı Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Grip ve Grip Aşısı Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Grip Aşısı Dr.Sevin KARALAR
► Mevsimsel Grip (Influenza) Dr.Yeşim KARA
► Çocuklarda Nezle-Grip Dr.Çağatay RUHİ
► Gebelik ve Grip Aşısı Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Soğuk Lipoliz Nedir? Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
► Yüz Felcine Soğuk Hava Dikkat Prof.Dr.Ertuğrul UZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kış Aylarında Grip ile Soğuk Algınlığı Birbirine Karıştırılmamalı!' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:16
Top